Značenje i simbolika ljubičastog cveta lotosa

Značenje, simbolika i kulturni značaj ljubičastih cvetova lotosa
U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici ljubičastih cvetova lotosa. Cvet lotosa ima istorijski, kulturni i duhovni značaj u mnogim kulturama. Međutim, ljubičasti lotosov cvet je najsvetiji za budiste.


Značenje ljubičastog cveta lotosa – najvažnije:
Ljubičasti cvetovi lotosa igraju vitalnu ulogu u budizmu. Oni generalno predstavljaju duhovno buđenje, čistotu i vernost. Ovo verovanje potiče iz činjenice da cvetovi lotosa izviru iz mutnih voda. Za budiste to znači čin uzdizanja iznad uprkos izazovima i kretanje ka svetlosti mudrosti.

Drevna istorija ljubičastih cvetova lotosa

Već 3000 godina, cvetovi lotosa se kultivišu zbog svoje lepote, mirisa i lekovitih kvaliteta, ali je ljubičasti lotos taj koji je najtraženiji zbog svojih brojnih neobičnih kvaliteta.

Ljubičasti lotos, donedavno u ljudskoj istoriji, mogao se naći samo u podnožju Himalaja u severnoj Indiji, u današnjem Nepalu, i bio je jedinstveno vezan za budistički put i stvaranje.

Budizam je krajem 6. veka osnovao Sidarta, poznat kao Buda. U mestu zvanom Lumbini i Benares. Upravo u ovoj oblasti se može naći retki ljubičasti lotos.

Ovo je bilo jedino područje gde se mogao videti ljubičasti lotos, a bio je čuvan od drugih jer je bio žuđen ne samo zbog svoje retkosti već i zbog jedinstvene simbolike u budističkoj istoriji i veri.

Simbolično značenje ljubičastih cvetova lotosa
Cvet lotosa, generalno, simbolizuje plodnost, saosećanje, duhovno prosvetljenje, nečistoću.

Ljubičasti lotosov cvet ima jedinstveno postojanje jer predstavlja plemeniti osmostruki put misticizma. Predstavljen je sa osam latica i kako lotosov cvet raste iz najpre dubokog blata do sunčeve svetlosti, a zatim cveta tri dana prelepi mirisni ljubičasti cvetovi.

Ljubičasti lotos je posebno jedinstven, a boja se menja u zavisnosti od sunčeve svetlosti, mesečine i temperature. Ovo mu daje sjajan i magični efekat transformacije.

Plemeniti osmostruki put predstavljen je razumevanjem, mišlju, govorom, akcijom, životom, trudom, pažnjom i koncentracijom. Ljubičasti lotos posebno podseća budiste na ovaj put. Ljubičasti lotos drži ključeve kreativnosti, kraljevstva, dostojanstva, ekstravagancije i mudrosti.

Ljubičasti cvet lotosa i Budino samobuđenje
Ljubičasti lotos je poznat kao deo Budinog samobuđenja. Simbolika u cvetajućem ljubičastom lotosu je prosvetljenje. Zatvoreni pupoljak predstavlja prostor i put koji se kreće ka prosvetljenju, koji sadrži dragulj potencijala u svakoj osobi.

Postoji zen izreka, „da bismo postojali u mutnoj vodi sa čistoćom, kao ljubičasti lotos“. To znači da je ljudsko postojanje teško. Međutim, možemo prevazići ovo stanje i procvetati u prosvetljenje.

Dragulj u srcu ljubičastog lotosovog cveta

Većina ljudi ne shvata da se dobro poznata mantra „Om Mani Padme Hum“ može prevesti kao dragulj u srcu lotosa.

Kada se ljubičasti lotos otvori, pojavljuje se hrskavo, žuto-zlatno središte koje na kraju proizvodi seme. Seme je deo dragulja. Duboko ljubičasta izdvaja zlatno žute prašnike. Ovde ljubičasti lotosov cvet simbolizuje harmoniju između emocija i verovanja. To je simbol mira i mešanja suprotstavljenih verovanja i ideja.

Tako se ljubičasti lotos naziva i mistični lotos. Kao rezultat toga, ovaj cvet je veoma tražen za događaje i posebne prilike. Savremeno znanje pomaže u prevazilaženju kreativnih blokada, depresije i anksioznosti koje muče svakodnevni život.

Upakovati

Lepota ljubičastog cveta lotosovog cveta prevazilazi njegovu estetiku, noseći duboko simbolično značenje u religijama i kulturama širom sveta. Ovaj sveti ljubičasti lotosov cvet ima vitalnu ulogu u budizmu i predstavlja duhovno buđenje, čistotu i vernost.