Kako zalivati Majesti Palme Ravenea rivularis

Sve što treba da znate o tome kada i kako zalivati biljke Majesti Palm u zatvorenom prostoru

Majesti palme ili Ravenea rivularis dodaju tropski štih svakoj prostoriji i poznate su kao biljke za čišćenje vazduha. Ovi domoroci Madagaskara uspevaju kada im se obezbede pravi uslovi za uzgoj, uključujući dobro drenirajuće zemljište, jarko indirektno svetlo, đubrivo sa sporom oslobađanjem i konzistentnu vlagu. Lako je nadmašiti ili podvoditi veličanstvenu palmu, a oba problema mogu dovesti do lošeg zdravlja biljaka. Evo šta treba da znate o tome kada i kako zalivati svoju veličanstvenu palmu u zatvorenom prostoru.


Kako zalijevati Majesti Palms – Osnove
Zalijte dlan kada se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši (svakih nekoliko dana na toplim temperaturama, svake 1-2 nedelje u hladnijim mesecima). Koristite destilovanu vodu ili vodu iz slavine kojoj je dozvoljeno da stoji; sipajte odozgo dok voda ne prođe kroz drenažne rupe. Redovno pržite dlan da biste povećali vlažnost.

O Majesti Palme (Ravenea rivularis)

Majesti palme pripadaju rodu Ravenea, koji sadrži oko 20 vrsta palmi. Svi su poreklom sa afričkih ostrva Madagaskar i Komori. Ravenea je član porodice Arecaceae, koja ima oko 2.600 vrsta palmi. Većina je zimzelena i poreklom je iz tropske ili suptropske klime.

U divljini, veličanstvene palme mogu narasti do skoro 100 stopa. Nalaze se pored reka i potoka na njihovom rodnom Madagaskaru, uspevaju u delimično zasjenjenom podzemlju.

Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru u kontejnerima, veličanstvene palme polako rastu do visine do 10 stopa. Ove popularne sobne biljke imaju jarko zelene lučne listove sa perastim listovima i sivim, drvenastim stabljikama.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Sav život na zemlji treba vodu da bi preživeo, a biljke — uključujući veličanstvene palme — nisu izuzetak. Ali zašto je, tačno, voda neophodna za život i zdravlje biljaka?

Važnost vode počinje pre nego što biljke čak ni niknu; seme biljaka zavisi od vode da klija. Nakon što biljke počnu da rastu, upijaju vlagu kroz svoje korenje. Voda pomaže biljkama da održe svoj oblik i formu dok isporučuju esencijalne minerale i hranljive materije u biljci.

Proces fotosinteze takođe zavisi od vode. Biljke upijaju vodu kroz svoje korenje, apsorbuju potrebne elemente i odvode višak vlage u atmosferu. To je ključna komponenta u Zemljinim ciklusima ugljenika i vode.

Kada zaliti Majesti Palme

U svom rodnom staništu, veličanstvene palme rastu pored reka, potoka i močvarnih područja. To znači da, za razliku od mnogih drugih palmi, veličanstvene palme ne vole da im se zemlja osuši između zalivanja.

Umesto toga, oni više vole vlažno zemljište koje je dobro drenirano i nikada nije preplavljeno. Zalivajte samo kada se 2 do 3 inča zemlje osuši i nikada ne dozvolite da se ceo kontejner osuši.

Kako znate kada je biljci Majesti Palm potrebno zalivanje
Zalijte svoju veličanstvenu dlan kada se gornja dva do tri inča zemlje osuši na dodir. U toplijim mesecima, to može biti svakih nekoliko dana. U hladnijim mesecima, to može biti svake nedelje ili dve,

Ako primetite smeđe lišće, to je znak da morate zaliti dlan.

Kako da proverite kada zalivati Majesti Palm
Pre nego što zalijete svoju veličanstvenu palmu, zabijte prst u zemlju. Ako je 2 do 3 inča suvo, vreme je za zalivanje.

Takođe možete ubaciti drveni štapić u zemlju. Ako se osuši, vreme je za zalivanje. Ako dođe do vlažne ili sa zemljom koja se zalepila za nju, sačekajte još jedan dan.

Takođe možete koristiti merač vlage za merenje vode. Još lakši metod je jednostavno podizanje kontejnera; ako je teško, tlo je verovatno vlažno. Ako je svetlo, verovatno je vreme za zalivanje.

Koliko često Majesti Palm obično treba zalivanje
Tokom hladnijih meseci, veličanstvenim palmama će verovatno biti potrebna voda svake nedelje do dve nedelje.

Tokom leta, ili ako su temperature u kući visoke, možda ćete morati da zalivate svakih nekoliko dana. Pre zalivanja, proverite gornjih 2 do 3 inča zemlje. Ako je suvo, vreme je da dodate vodu.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja

Ako je vaš dlan veličanstva izložen jakom svetlu, na primer ispred prozora okrenutog prema zapadu ili jugu, zemljište se može brzo osušiti. Postavljanje u blizini izvora toplote, kao što su ventilacioni otvor ili radijator, takođe može dovesti do brzog sušenja tla. U takvim slučajevima, možda ćete morati češće da zalivate dlan.

Ako je dlan stavljen na tamnije ili hladnije mesto, možda ćete morati ređe da zalivate.

Vrsta tla takođe igra ulogu; ako zemlja u saksiji vašeg veličanstva ne drenira dobro, zalivajte ređe. Dok veličanstvene palme preferiraju vlažno tlo, ne vole mokro korenje.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Tokom leta, možda ćete morati češće da zalivate. Tokom hladnijih vremena godine, veličanstvene palme obično zahtevaju manje vode. Provera tla od 2 do 3 inča i zalivanje kada je suvo dobra je smernica u bilo koje doba godine.

Kako zaliti Majesti Palme

Pravilno zalivanje se ne zasniva samo na tome koliko i koliko često zalivate. Odvodnjavanje takođe igra ključnu ulogu. Ako posude i zemlja drže previše vode, korenje biljaka ne može dobiti kiseonik koji im je potreban. To može dovesti do zdravstvenih problema biljaka.

Vrsta tla i dizajn kontejnera su od suštinskog značaja. Iako ove biljke vole vlažno zemljište, veličanstvenim palmama je potrebna odlična drenaža.

To znači da odaberete mešavinu za saksije koja efikasno drenira i koristite posudu sa odgovarajućim drenažnim rupama na dnu.

Osnovni značaj dobre drenaže
Kada sadite veličanstvenu palmu, izaberite posudu sa odgovarajućim drenažnim rupama. Rupe treba da omoguće vodu da slobodno teče.

Voda se može nakupiti oko korena biljke ako je protok blokiran. Ovo u suštini guši i utapa biljku, jer mokro korenje ne može da uzme vazduh koji je biljci potreban da bi preživela. Tokom vremena, natopljene biljke mogu razviti trulež korena i umrijeti.

Koja vrsta vode je najbolja za Majesti Palms?
Majesti palme napreduju kada im se obezbedi voda bez fluorida i drugih uobičajenih zagađivača. Koristite destilovanu vodu ili vodu iz slavine nakon što pustite da odstoji preko noći.

Opcije i tehnike

Donje zalivanje ostavlja zemlju previše vlažnom za veličanstvene palme. Umesto toga, zalivajte odozgo koristeći kantu za zalivanje ili drugu sličnu posudu.

Korak po korak vodič za vrhunsko zalivanje
Napunite kantu za zalivanje ili sličnu posudu sa izlivom destilovanom vodom ili vodom iz slavine koja stoji najmanje 12 sati.
Polako sipajte vodu oko osnove biljke. Izbegavajte da sipate vodu na lišće ili direktno na stabljiku.
Dodajte vodu dok višak ne teče slobodno kroz drenažne rupe.
Koliko vode dodajete?
Zalivati dok se višak ne rasprši kroz drenažne rupe. Iako se količine mogu razlikovati, maloj ili srednjoj biljci može biti potrebna litra od dva. Veća biljka može zahtevati galon ili više.

Uklonite višak vode iz posude. Majesti palme ne bi trebalo da sede u vodi, što može dovesti do truleži korena.

Znaci da možda preterujete sa dlanom Vašeg Veličanstva

Majesti palme ne vole da budu suve, ali takođe ne žele da budu prezalivene.

Ako prečesto zalivate, listovi palmi vašeg veličanstva mogu početi da žute. Napravite pauzu od zalivanja i pustite da se gornja dva ili tri inča zemlje osuši pre nego što dodate još vode.

Znaci da možda potkopavate dlan Vašeg Veličanstva
U svom rodnom staništu, veličanstvene palme rastu duž obala reka, pa čak i u močvarnim područjima. To znači da vole vlagu i mrze suvo tlo.

Znakovi da zalivate svoju veličanstvenu palmu uključuju lišće koje postaje smeđe na vrhovima. Listovi koji izgledaju hrskavo ili smeđi znače da je vašem dlanu potrebno piće.

Majesti palme koje su pod vodom takođe mogu biti podložnije štetočinama kao što su paukove grinje i brašnaste bube.

Šta raditi između ciklusa zalivanja

Da li biste trebali razmisliti o zamagljivanju Majesti Palm između ciklusa zalivanja?
Majesti palme uspevaju u tropskoj vlažnosti. Ponovite to unutra tako što ćete povremeno zamagliti između ciklusa zalivanja. Samo pazite da ne zasitite lišće koje može privući štetočine i bolesti ako se stajaća voda nakuplja.

Hoće li Majesti Palm imati koristi od sedenja na poslužavniku za vlažnost?
Kontejner palme vašeg veličanstva možete staviti na poslužavnik za vlažnost, sve dok lonac još može da se ocedi. Izbegavajte da se zemljište natopi vodom.

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju
Pazite da ne dozvolite da se zemlja u posudi naše veličanstvene palme potpuno osuši. Pazite na boju lišća; hrskavo smeđe lišće ukazuje na nedovoljno zalivanje, dok žuti listovi mogu ukazivati na prekomerno zalivanje.

Najčešća pitanja o Vatering Majesti Palm:
Koji su najčešći znaci da je biljci Majesti Palm potrebno zalivanje?
Zalivajte kada se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši. Listovi koji su smeđi ili hrskavi ukazuju na to da je veličanstvenoj palmi potrebna voda.

Koji je najbolji način za zalivanje Majesti Palm?
Zalijte veličanstvenu palmu sa vrha, izbegavajući listove. Dodajte vodu oko podloge dok se višak ne ocedi sa dna lonca.

Koliko vode je potrebno Majesti Palm?
Vodite palme dovoljno da zemlja ostane vlažna, ali ne i vlažna. Ciljajte da temeljno zasitite podlogu tla i prestanite da sipate kada voda počne da se raspršuje kroz drenažne rupe.

Da li je u redu da dobijete vodu na listovima biljke Majesti Palm?
Iako neće štetiti vašem dlanu, pokušajte da mu ne dospe voda na listove.

Šta da radim ako zalijem svoju palmu Veličanstva?
Pustite da se biljka osuši. Nemojte dodavati više vode dok se gornjih 2 do 3 inča zemlje ne osuši.

Mogu li zaliti svoju palmu Veličanstva vodom iz česme?
Možete koristiti vodu iz slavine, samo ostavite da odstoji preko noći. Najbolja je destilovana voda.

Da li da zamaglim svoje Veličanstvo Palm?
Ako su uslovi suvi i topli, između zalivanja nežno zamagljajte svoj veličanstveni dlan. Ovo će obezbediti vlažnost.

Okončanje

Majesti palme dodaju divan tropski osećaj svakoj prostoriji, dok čiste vazduh. Obezbedite ovim domorocima Madagaskara vlažno, dobro drenirano zemljište, jaku indirektnu svetlost i pravu količinu vode da biste ih posmatrali kako napreduju.