uobicajenih uzroka opustene palme Areca

Kako popraviti opuštene Areca palme kod kuće

Areca palme (Dipsis lutescens) su cenjene od strane baštovana u zatvorenom prostoru zbog svojih velikih, pernatih listova koji dramatično štrče gore i van iz centralne osnove. Strukturne karakteristike ovih biljaka su toliko privlačne da može biti posebno zabrinjavajuće kada listovi počnu da padaju. Čitajte dalje da biste saznali šta može uzrokovati da vaš dlan areke klone ili vene i kako to popraviti.


Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša palma Areca visi – najvažnije
Uobičajeni krivci opuštenih palmi areke uključuju prekomerno ili nedovoljno zalivanje, neadekvatno odvodnjavanje, netačno izlaganje svetlosti, preniske temperature, biljke vezane za korenje i hladne propuhe. Takođe možete primetiti uvenuće ili opadanje usled infestacije štetočina ili gljivičnih bolesti. Optimalan plan nege će vašoj areki palmi vratiti živopisno zdravlje.

Areca palme su bogate simbolikom i poznate su i kao žute palme leptira ili palme zlatne trske, pripadaju rodu Dipsis. Ovaj rod sadrži zimzelene palme — tačnije oko 140 vrsta.

Dipsis je deo porodice Arecaceae, koja sadrži više od 180 rodova. U okviru ove porodice nalazi se oko 2.600 vrsta drveća, biljaka penjačica i žbunja, koji se neformalno nazivaju palmama.

Većina biljaka areke se gaji u zatvorenom prostoru, a u pejzažu su vrste D. lutescens. Retko, međutim, možete naići na hibridnu sortu poznatu kao zlatna trougla palma (D. lutescens k D. decarii), ukrštanje palme areke i palme trougla. Ovaj hibrid je veći od vrste.

Još ređa je D. lutescens ‘Fused Leaf’, sorta razvijena na Tajlandu. Kao što ime sugeriše, listovi biljaka ‘Fused Leaf’ imaju spojene pinnae.

D. lutescens je poreklom iz ostrvske države Madagaskar. Ovde palme rastu uz obale reka i u tropskim šumama. Oni uspevaju na prošaranoj sunčevoj svetlosti i toplim, vlažnim uslovima.

Nažalost, areka palme su ugrožene u svom izvornom staništu. Međutim, oni se uzgajaju širom sveta i naturalizovani su u toplim klimama kao što su Florida, Brazil, El Salvador, Portoriko, Haiti i Portoriko.

Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša palma Areca visi ili vene

Nestašica vode
Ako vaša palma areka izgleda opuštena, počnite sa jednim od najčešćih razloga: nedostatkom vlage. Kao i mnoge biljke koje potiču iz tropskih prašuma, areka palme preferiraju ravnomerno vlažno tlo.

Ako nivo vlage u zemljištu postane prenizak, nema vode koja bi napunila ćelije biljke. Tada će dlan početi da visi i vene.

Da biste postavili dijagnozu, osetite gornjih nekoliko centimetara zemlje. Ako se više od gornja dva inča oseća suvo, vreme je za zalivanje. Polako sipajte vodu oko osnove biljke, izbegavajući listove. Nastavite sve dok višak ne iscuri iz drenažnih rupa kontejnera.

Ako je tlo izuzetno suvo, može odbiti vodu. Možda ćete morati da ponovite postupak nekoliko puta dok se zemlja ne oseti ravnomerno vlažnom.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada i kako zalijevati areka palme.

Prekomerno zalivanje može prouzrokovati da palma areke uvene ili klone.
Ako vaša areka palma visi i test otkrije previše vlažno tlo, vaša biljka može pati od prekomernog zalivanja. Dok areka palme preferiraju vlažno tlo, previše vode sprečava ćelije da uzmu pravu količinu vlage, vazduha i hranljivih materija.

Ovo slabi stabljike i uzrokuje klonuće i uvenuće. Rešite i sprečite problem tako što ćete zalivati samo kada se gornja dva inča zemlje osuši. Uverite se da kontejner biljke ima odgovarajuće rupe za odvod.

Nedostatak hranljivih materija
Kada areka palme rastu na otvorenom, lišće i druga biomasa se prirodno kompostiraju u zemlju, obezbeđujući biljkama neophodne hranljive materije. Ali kada se uzgajaju u kontejnerima, biljke moraju crpiti hranljive materije iz ograničene količine u zemljištu.

Vremenom, tlo postaje iscrpljeno. Ako vaša palma Areca izgleda opuštena, možda su joj potrebne hranljive materije.

Tokom proleća i leta primenite đubrivo rastvorljivo u vodi sa visokim sadržajem azota i kalijuma i manjim udelom fosfora. Nanosite manje u jesen i ništa tokom zime. Obavezno pratite uputstva za paket. Nemojte prekomerno đubreti, jer to može dovesti do nakupljanja soli u zemljištu.

Loša drenaža
Loša drenaža može uzrokovati da palme areke uvenu ili klonu.
Iako areka palme cene ravnomerno vlažno tlo, one ne uspevaju kada su preterano zalivene. Dugo sedenje u vodi može štetiti biljkama; kada je tlo vlažno, korenje ne može da unese vazduh i hranljive materije koje su biljci potrebne. Ovo uzrokuje uvenuće i opadanje.

Ako kontejner nema odgovarajuću drenažu, voda se može nakupiti oko korena. Birajte samo kontejnere sa odgovarajućim drenažnim rupama.

Kada biljke rastu u jednom kontejneru dugo vremena, mogu ostati bez prostora za svoje korenje. Koreni mogu početi da kruže oko lonca, protežu se kroz drenažne rupe, probijaju vrh zemlje ili stvaraju debelu prostirku.

Gniloba korena je čest uzrok opuštenih areka palmi.
Trulež korena ili trulež krune može uticati na palme areke koje sede u vlažnom tlu. Kada korenje stoji u vodi, ono se u suštini utapa i guši.

Vremenom, oni trunu. Stabljika biljke postaje kašasta i ne može da se izdrži. Ako se ne kontroliše, biljka će umreti. Izbegnite trulež korena tako što ćete saditi areke palme u posude sa odgovarajućim drenažnim rupama i izbegavati preterano zalivanje.

Neprikladna temperatura i vlažnost
U svom prirodnom staništu, areka palme uspevaju u stalnoj vlažnosti i toplini. U kući ponovite ove uslove tako što ćete održavati temperature između 60 i 80 procenata. Sve hladnije, i vaša biljka može da klone.

Možda ćete morati da koristite ovlaživač ili prskate Areca dlan da biste povećali vlažnost. Možete ga postaviti i na poslužavnik od šljunka napunjen vodom. Samo budite sigurni da kontejner može adekvatno da se isprazni.

Areca palme ne uspevaju na temperaturama koje padaju ispod 60 stepeni F tokom dužeg perioda. Držite svoju biljku dalje od vrata, prozora i mesta u prostoriji koja imaju promaju.

Ovo uključuje ventilacione otvore. Ako koristite klima uređaj leti, držite dlanove dalje od registara.

Loši svetlosni uslovi

Areka palme uspevaju na šarenoj sunčevoj svetlosti. Ponovite ove uslove u svom domu tako što ćete ih staviti na jako, ali indirektno svetlo. Areca palme izložene direktnoj sunčevoj svetlosti često će pokazivati znake žute ili smeđe vrhove na lišću.

Obično se ova vrsta svetlosti nalazi na prozoru okrenutom prema istoku ili nekoliko stopa od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Biljke možete postaviti na prozore okrenute prema jugu ili zapadu sve dok prozirna zavesa prigušuje izloženost.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite Areca Palme.

Štetočine i bolesti
Određene štetočine i bolesti palmi areke mogu uzrokovati da vam dlan klone. Areca palme mogu biti pogođene štetočinama koje sišu sok i sokove iz lišća biljaka, kao što su brašnaste bube, paukove grinje, tripsi i ljuspice. Odrežite zahvaćeno lišće, očistite listove insekticidnim sapunom ili alkoholom za trljanje ili tretirajte hortikulturnim uljima.

Areca palme mogu biti pogođene gljivičnim problemima, kao što su helminthosporium pegavost listova ili sklerotinia. Sprečite bolesti tako što ćete obezbediti odgovarajuću drenažu i dobar protok vazduha. Izbegavajte prodiranje vlage na lišće biljke prilikom zalivanja.

Kako popraviti opuštenu palmu Areca

Najbolji način da popravite uvenuću ili opuštenu palmu areke – i sprečite je da klone – jeste da joj obezbedite optimalne uslove za rast. To znači oponašanje uslova u prirodnom staništu biljke, tropskim šumama istočnog Madagaskara.

U kući to znači:

Dobro drenirajuće i blago kiselo zemljište sa pH od 5,5 do 6,0.
Kontejner odgovarajuće veličine sa odgovarajućim drenažnim rupama.
Jarko, indirektno svetlo, kao što je na prozoru okrenutom prema istoku, blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom.
Temperature koje ostaju između 60 i 80 stepeni F tokom cele godine.
Konzistentna vlažnost.
Zalivanje kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši.
Đubrenje svake druge nedelje tokom aktivne sezone rasta biljke, od proleća do jeseni.
Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za negu biljaka Areca Palm ovde.

Šta uzrokuje da palma Areca visi?
Uobičajeni krivci su prekomerno ili nedovoljno zalivanje, loša drenaža, nepravilna izloženost svetlu i štetočine ili bolesti. Drugi uzroci opadanja mogu biti niske temperature, neadekvatna vlažnost ili nedostatak hranljivih materija.

Kako izgleda zalivena Areca Palma?
Prezalivena Areca palma može izgledati opuštena i uvenula. Vremenom, stabljika gubi snagu i postaje kašasta.

Kako da znam da li moja Areca Palm umire?
Umiruća palma areke može imati žute, smeđe ili crne listove. Stabljika može izgubiti snagu i postati kašasta.

Hoće li se opuštena Areca Palme oporaviti?
U mnogim slučajevima, opuštena areka palma može se oporaviti ako se reše problemi kao što su prekomerno ili nedovoljno zalivanje, izlaganje svetlosti, temperatura, drenaža ili vlažnost. Jednom kada biljka ima trulež korena, može biti teže spasiti.

Kako da popravite opuštenu Areca Palm?
Popravite opuštenu palmu tako što ćete joj obezbediti optimalne uslove za rast. To uključuje jako indirektno svetlo, adekvatnu drenažu, zalivanje kada je dva inča zemlje suvo, i odgovarajuću temperaturu i nivoe vlažnosti.

Završna reč

Areca palme su biljke koje se relativno malo održavaju, ali takođe mogu iskusiti opadanje i uvenuće. Često su ovi problemi vezani za prekomerno ili nedovoljno zalivanje, neadekvatnu drenažu ili druge probleme životne sredine koje je lako rešiti. Pokušajte prvo da rešite ove probleme kada primetite opuštenu biljku. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici palmi.

Ako tražite svoju sledeću Areca Palmu koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju Areca Palme širom zemlje.