osnovnih saveta profesionalnog bastovana za narucivanje i negu suvog cveca

Ako nikada niste naručili sušene bukete na mreži, onda se možda pitate – oko čega je tolika gužva? Osušeno cveće može biti odlična alternativa svežem iz više razloga, posebno ako tražite pristup ukrašavanju cvećem bez održavanja.

Usluga dostave sušenog cveća na terenu u Americi

Dok sveže cvetanje može zahtevati obrezivanje i zamenu vode, osušeno ne – a takođe će trajati duže, od nekoliko meseci do godinu dana. Zbog njihovog životnog veka (i generalno veće cene), neophodno je odabrati pravi očuvani buket za vaš prostor.

Nakon pregleda najboljih mesta za naručivanje suvog cveća na mreži , naučio sam ponešto o procesu naručivanja i brige o očuvanom cveću. Evo mojih najboljih saveta kako da na najbolji način iskoristite svoj sačuvani buket i kako da izaberete pravo cveće za svoj dom.

1. Izaberite pravi stil

Ovo može zvučati očigledno, ali postoji mnogo stilova koje možete izabrati kada je u pitanju pronalaženje savršenog očuvanog buketa za vaš prostor. Baš kao i sveže cveće, sušeni buketi dolaze u svim oblicima i veličinama, kao iu iznenađujuće širokoj paleti boja. Pošto može biti teže srezati osušene bukete a da ih ne oštetite, dobra je ideja da se uverite da će visina i širina odabranog aranžmana funkcionisati.

Kada su u pitanju boje i stilovi, imajte na umu da sušeni buketi mogu varirati skoro koliko i sveži. Dok su mnogi sušeni buketi potpuno prirodni, drugi sadrže cveće i trave koje su obojene ili tretirane. Neke od ovih boja mogu biti potpuna suprotnost „prirodnom“ izgledu (mislite: jarko ružičaste trave), dok druge mogu biti samo blago zatamnjene ili ukrašene. Obavezno pogledajte slike i pročitajte sitna slova kako biste tačno znali šta naručujete.

Takođe je dobra ideja da počnete tako što ćete razmišljati o tome gde biste mogli da stavite svoje osušeno cveće i naručite buket koji će dobro funkcionisati u tom specifičnom prostoru.

2. Budite svesni mirisa

Još jedan estetski detalj koji nije uvek očigledan sve dok ne primite svoje sačuvane bukete? Da neki osušeni buketi zaista imaju miris, dok drugi nemaju. Iako se činilo da neko od cveća koje sam pregledao ima prvobitni „miris gasa“ (slično kao i nameštaj), drugi su zadržali svoj miris čak i danima i nedeljama nakon toga.

Ovo se svodi na dve stvari: prirodni miris cveća i ono čime je tretirano. Neka cveća (poput lavande i eukaliptusa) prirodno imaju jak miris, pa bi trebalo da planirate da bukete koji sadrže te biljke stavite u veći prostor gde miris neće biti neodoljiv (kao u hodniku nasuprot vašem trpezarijskom stolu).

Čak i ako niste kupili celu gomilu eukaliptusa, potrebno je samo nekoliko stabljika ovih vrsta biljaka da bi se stvorio jak miris koji će preplaviti osetljiv nos ili malu kuhinju. Nakon što pronađete buket koji vam se dopada, obavezno pročitajte o biljkama koje se nalaze u njemu i uverite se da izaberete nešto sa mirisom koji vam se sviđa i koji će delovati u prostoru koji ukrašavate.

3. Planirajte nered

Nema šanse, sušeni buketi su neuredni. A ako ste osoba tipa A koja ne može da podnese čak ni mali nered, poželećete da pažljivo razmislite kakvu vrstu sušenog cveća dobijate i gde ga stavljate.

Neka cveća su naravno neurednija od drugih. To uključuje stvari kao što su pernate trave ili bilo šta sa osušenom pahuljastom mahunom (kao što je Goldenrod). Iako će neke od ovih biljaka opadati bez obzira na sve, postoji nekoliko pravila najbolje prakse koja možete pratiti da biste ublažili nered.

Prvi od njih je da svoje aranžmane držite u visokoj, čvrstoj vazi na površini sa malim prometom. Ovo će sprečiti da ih nepotrebno kucaju. Drugi način da sačuvate svoje cveće je da ih tretirate nečim – poput laka za kosu ili sličnog laka koji će sprečiti da cvetovi opadnu. Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, možete izbeći popriličan nered samo tako što ćete strateški odrediti kako i gde otvarate svoje osušene bukete. Što me dovodi do sledeće tačke.

4. Pažljivo otpakujte

Prirodno je da želite da pokvarite svoje aranžmane nakon što ih otvorite. Verovatno će doći vezani kanapom i umotani u neku papirnu ili plastičnu ambalažu. Ali najbolji način da to uradite (i izbegnete bilo kakav nepotreban nered ili oštećenje vašeg cveća) je da raspakujete svoje cvetove napolju ili preko ambalaže u kojoj su došli.

Nakon nekoliko buketa koji su sleteli na moje podove i stolove, konačno sam naučio da ne samo da raspakujem svoje cvetove preko kutije u kojoj su dospeli, već i da presečem konopac, pa čak i da ih napuhnem i rasporedim u njihovu vazu iznad iste kutije. Tako su moji buketi bili spremni za izlaganje, bez dodatnog čišćenja.

5. Držite osušene bukete dalje od toplote

Kada vaši buketi stignu, postoji nekoliko najboljih praksi koje ćete želeti da imate na umu da biste ih sačuvali što je duže moguće. Prvi od njih je da ih držite dalje od toplote bilo koje vrste. Ovo uključuje radijatore, peći i manje očiglednu – direktnu sunčevu svetlost.

Toplota (a posebno sunčeva svetlost) će brzo degradirati vaše cveće, a može čak i učiniti da njihove boje izblede ili da dovedu do toga da ispadnu više cvetova brže nego što bi inače. Iako se deo sunčeve svetlosti ne može izbeći u većini domova, pokušajte da izbegnete stavljanje cveća u najsunčaniji deo kuće i umesto toga odlučite se za hladniji, tamniji ugao gde se neće natopiti satima sunčeve svetlosti svakog dana.

6. Takođe izbegavajte vlagu i vodu

Slično kao izbegavanje toplote, takođe ćete želeti da izbegnete da svoj osušeni buket navlažite ili da ga stavite u vlažno okruženje. Iako se verovatno podrazumeva, sušeno cveće ne treba stavljati u vodu, ili u mesta sa velikom kondenzacijom ili vlagom. Ovo može uključivati veoma sparno kupatilo, ili čak pored kante za kompost ili činiju svežeg voća.

Pošto većina sušenih buketa još uvek sadrži organski materijal, izbegavajte da ih držite direktno pored bilo čega što bi moglo da izazove plesni ili truljenje. Najbolje okruženje za sušene bukete je ono koje je suvo i hladno. Ako ih čuvate na mestu koje odgovara tom opisu, moći ćete da ih čuvate i uživate u njihovoj sveže estetici iz kutije mnogo duže.

7. Budite svesni šta je pogodno za kućne ljubimce (a šta nije)

Za svakoga ko čuva kuću sa četvoronožnim prijateljem, važno je da uvek razmislite koje vrste biljaka unosite u kuću i da li su pogodne za kućne ljubimce ili ne. Jedan broj cveća zadržava svoju toksičnost čak i kada se osuši (poput ljiljana ili božićne zvezde), a drugi mogu postati toksični zbog hemikalija kojima se tretiraju.

Obavezno stavite svoj osušeni buket van domašaja kućnih ljubimaca i male dece, ili budite sigurni da biljke uključene u aranžman neće biti opasne ako slučajno dospeju u nečija usta.

8. Razmotrite sve alergene

Još jedna poslednja misao koju treba razmotriti pre nego što unesete osušene bukete u svoj dom? alergije. Neko cveće može biti posebno iritantno za one sa osetljivim nosom (ili alergijama), pa je dobro da još jednom proverite šta će biti uključeno u vaš buket pre nego što završite porudžbinu.

Samo zato što je osušen, ne znači da ne može biti moćan, pa se javite svom supružniku ili cimerki pre nego što u svoj zajednički prostor pozovete aranžman dostojan kihanja.

Donja granica
Suvo cveće može biti podjednako lepo kao i sveže, posebno ako obratite pažnju na vrstu buketa koji dobijate i gde želite da ga postavite. Pratite ove savete da biste maksimalno iskoristili svoje osušene bukete i moći ćete da uživate u njima u svom domu još mnogo meseci ili čak godina!

Česta pitanja:

Koliko dugo traju sušeni buketi?
Osušeni buketi uglavnom traju nekoliko meseci do godinu dana. Ako se pravilno neguju, moguće ih je zadržati još duže, iako posle godinu dana imaju tendenciju da izblede i izgube deo svog svežeg živopisnog izgleda.

Da li su sušeni buketi vredni toga?
Da! Iako mogu biti skupi, sušeni buketi su dugotrajna investicija koja će vašem domu dodati svežu boju i teksturu do godinu dana (a ponekad i duže). Možete kupiti sušene bukete na mreži ili čak iseći i osušiti svoje cveće da biste napravili očuvane aranžmane.

Da li se osušeni buketi pokvare?
Sve organske stvari će na kraju morati da budu kompostirane (ili bačene), ali generalno govoreći, većina dobro očuvanih buketa može trajati i do godinu dana pre nego što počnu da izgledaju malo lošije zbog habanja i moraju da se zamene.

Od čega je sačuvano cveće?
Osim ako nije drugačije navedeno, većina očuvanog cveća je zapravo samo sveže cveće koje je prošlo kroz proces sušenja. Ovo može uključivati upotrebu stalka za sušenje ili jednostavno obešanje naopačke na hladnom i suvom mestu dalje od sunčeve svetlosti dok se potpuno ne osuše. Dodatni tretmani nakon toga mogu uključivati stvari poput tretiranja cveća bojama ili konzervansima kako bi se stvorila određena estetika i učinila da traju duže.