Kada i kako zalijevati sisarke osnovni vodic

Sve što treba da znate o zalivanju šišarki

Šišarke su divlje cveće koje nije potrebno za održavanje, tolerantno na sušu koje vašem dvorištu dodaju prelepe nijanse boja. Šišarke uspevaju u osunčanim prerijama Severne Amerike, suočavajući se sa suvim, vrućim temperaturama i sušama ne trepnuvši kapkom. Ovo čini šišarke, poznate i kao biljke ehinacee, odličnim izborom za baštovane početnike. Iako šišarke ne treba često zalivati, ipak ih treba pravilno zalivati. U ovom osnovnom vodiču, pokazaćemo vam kada i kako zalivati šišarke za optimalnu negu i cvetanje svake sezone.


Kada i kako zalijevati šišarke – najvažnije
Jednom uspostavljene, biljkama češnjaka retko je potrebno zalivanje. Zahvaljujući dugim korenima, šišarke mogu pristupiti vodi duboko pod zemljom. U periodima produžene suše ili vrućeg vremena, zalivajte šišarke jednom nedeljno. Kada sadite mlade šišarke, zalivajte ih jednom nedeljno dok se ne slegnu.

Šišarke su grupa od deset priznatih vrsta u rodu Echinacea iz porodice tratinčica ili suncokreta (Asteraceae). Ime Echinacea potiče od grčke reči „ekhinos“, što se prevodi kao „morski jež“. Ovaj nadimak dolazi od šiljastih centralnih češera biljaka ehinacee. Cenjene su zbog svoje ukrasne vrednosti, a takođe izgledaju lepo kao rezano cveće za aranžman vaze ili buketa.

Šišarke su zeljaste trajnice koje potiču iz prerija Severne Amerike, uključujući centralne i istočne Sjedinjene Države. Hortikulturari su uzgajali nekoliko zadivljujućih sorti češnjaka u nekoliko boja, od ljubičaste i ružičaste do narandžaste, crvene, žute, bele i zelene. Ove pastelne latice okružuju šiljaste crvenkasto-braon centralne čunjeve sastavljene od stotina sitnih cvetova bogatih nektarom.

Biljke ehinacee su posebno prilagođene da uspevaju u suvim, vrućim, sunčanim okruženjima. Šišarke mogu narasti do 4 stope i usidrene su u rastresitim peskovitim zemljištima dugim korenima. Ovi koreni mogu da se protežu do 6,5 stopa pod zemljom, dajući šišarki pristup dubokim rezervama vode.

Kao jedno od najprepoznatljivijih autohtonih divljih cveća Severne Amerike, nije iznenađenje što su češarke bogate značenjem i simbolikom. Šišarke se vekovima koriste u tradicionalnoj indijanskoj medicini za lečenje bolesti poput opekotina, prehlade i zubobolje. Kao rezultat toga, veruje se da biljke ehinacee simbolizuju zdravlje i lečenje.

Pored svoje medicinske upotrebe, šišarke donose mnogo drugih prednosti baštovanima. Šišarke su bogate nektarom i pomažu u privlačenju korisnih oprašivača poput pčela i leptira. Šišarke su takođe odlične ukrasne biljke i prave fantastično rezano ili sušeno cveće.

Šišarke su biljke koje ne zahtevaju nisko održavanje
Biljke ehinacee su izuzetno jednostavne za uzgoj jer su biljke koje ne zahtevaju održavanje. Šišarke imaju dugu sezonu cvetanja koja može da traje od sredine leta do jeseni (kada se mogu smanjiti pre sledećeg proleća).

Ove divlje cveće su idealne trajnice za neiskusne baštovane. Odumiranje istrošenih šišarki takođe pomaže da se produži sezona cvetanja svake biljke šišarke. Šišarke takođe mogu imati koristi od laganog đubrenja tokom vegetacije.

Šišarke je takođe relativno lako presaditi i podeliti ako želite da proširite svoju kolekciju ili premestite.

Važnost pravilnog zalivanja

Kao i skoro svaki živi organizam na Zemlji, biljke zavise od vode za svoj opstanak. U svakoj fazi svog života, biljci je potrebna voda da bi klijala i rasla. Voda je jedna od osnovnih komponenti u proizvodnji biljnog tkiva, koja čini oko 95% mase biljke.

Biljke koriste svoje korenje da uzimaju i vodu i hranljive materije iz zemlje da bi ih koristile kao gradivne blokove za novo tkivo. Voda takođe igra ključnu ulogu u fotosintezi, koju biljke koriste za stvaranje šećera za podsticanje njihovog rasta. Tokom fotosinteze, biljke mešaju ugljen-dioksid i sunčevu energiju koju apsorbuju listovi sa vodom koju apsorbuje njihovo korenje da bi razvile ove vitalne šećere.

Voda takođe funkcioniše kao provod koji omogućava biljci da pristupi vitalnim hranljivim materijama u tlu. Ovi hranljivi sastojci i minerali se apsorbuju kroz koren biljke zajedno sa vodom. Biljka zatim rastvara ove hranljive materije pre nego što ih upotrebi za proizvodnju novih listova ili cvetova.

Biljke takođe koriste vodu da bi se ohladile na visokim temperaturama kroz transpiraciju. Velika površina lišća biljke omogućava isparavanje viška vlage. Kao odgovor, korenje se stimuliše da apsorbuje više vode iz zemlje kako bi održalo biljku u vrućim uslovima.

Kada zaliti šišarke

Jednom kada se dobro učvrste, šišarke retko treba zalivati osim u periodima dugotrajnog toplog vremena ili suše. Ako vaš šišar ima ekstremno vruće ili suve uslove, zalivajte ih jednom nedeljno. Ove trajnice otporne na sušu preferiraju suva peskovita ili kamenita tla i patiti će ako im se korenje preplavi od prekomernog zalivanja.

Mlade šišarke treba zalivati češće nego dobro uhodane primerke, posebno nakon sadnje. Jednom zasađen, zalivajte ga jednom nedeljno prvih 6 do 12 meseci. Ovo pomaže biljci da proizvede korenje i uspostavi dugačak glavni koren.

Jutro ili veče su najbolje vreme za zalivanje češnjaka jer je temperatura obično niža. To znači da postoji manja šansa da voda ispari pre nego što uđe u tlo. Ako zalivate šišarke popodne, previše vode će se izgubiti isparavanjem pre nego što stigne do korena.

Da li češarke više vole vlažno ili suvo zemljište?
Šišarkama je potrebno suvo tlo, a ne vlažno. Biljke ehinacee su izuzetno dobro prilagođene preživljavanju u sušnim uslovima i sušama zbog dugog korena. Kao i većina prerijskih divljih cveća, šišarke preferiraju suva, dobro drenirajuća peskovita ili kamenita tla, a ne tla koja zadržavaju previše vlage.

Mlade šišarke koje su upravo zasađene zahtevaju relativno vlažno zemljište. Ovo im pomaže da izgrade dobar korenov sistem i razviju glavni koren. Mlade ili nedavno zasađene šišarke zalivajte jednom nedeljno dok ne postanu dobro uspostavljene.

Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
Sezonski uslovi i različite klime mogu uticati na to kako zalivate svoje šišarke. Iako postoje neke varijacije, biljke ehinacee obično uspevaju u USDA zonama od 3 do 8. Šišarke retko zahtevaju dodatno zalivanje u oblastima sa prosečnom količinom padavina.

Dok su šišarke biljke tolerantne na sušu, i dalje će se boriti u dužim periodima vrućeg vremena osim ako ih ne zalijete. Ako vam je vruće vreme, zalijte svoje šišarke jednom nedeljno. Ovo važi i ako živite u suvoj, sušnoj klimi.

Zimski uslovi takođe mogu uticati na to koliko zalivate svoje šišarke. Generalno, češarima neće biti potrebno dodatno zalivanje tokom vlažne zime. Međutim, dobra je ideja da zalivate svoje šišarke jednom nedeljno u suvim zimama.

Kako zaliti šišarke

Kada dođe vreme da zalivate svoje šišarke, usmerite svoju kantu za zalivanje na tlo oko osnove stabljike. Pokušajte da ne dobijete vodu na lišću jer to može dovesti do bolesti i štetočina. Da biste osigurali da glavni koren dobija dovoljno vode, zalijte biljku razumno duboko. Gornjih 5 ili 6 inča zemlje trebalo bi da bude pomalo vlažno nakon zalivanja.

Pobrinite se da svoje češarke zalivate rano ujutro, a ne sredinom popodneva. Ovo pomaže da šišarka apsorbuje što je više moguće vode umesto da izgubi vitalnu vodu zbog isparavanja. Ovo takođe pomaže da se izbegnu gljivične bolesti jer ima dovoljno vremena da voda ispari pre noći.

Znaci prekomernog zalivanja
Iako su šišarke izuzetno izdržljive trajnice, prekomerno zalivanje predstavlja značajan problem. Neki od simptoma češnjaka koji se previše zalijevaju uključuju:

Vlažno ili mokro tlo
Ako tlo vašeg češnjaka ostane previše vlažno predugo, biljka može razviti probleme poput truleži korena. Ako je zemlja izuzetno vlažna, poboljšajte drenažu mešanjem malo peska. Odložite zalivanje dok se zemlja ne osuši.

Smeđe, trule stabljike
Trulež stabljike je čest problem za češarke koje se previše zaliva. Stabljike će početi da postaju smeđe i postepeno trunu. Moraćete nežno podići biljku i promeniti tlo u mešavinu koja dobro drenira. Uklonite sve delove biljke ili korenje koji su smeđi ili kašasti.

Mlohavo žuto lišće
Ako lišće vašeg češera izgleda mlohavo i postaje žuto, verovatno ste preterano zalivali. Ovo je simptom truleži korena, pa nemojte zalivati dok se zemlja ne osuši. Uklonite zahvaćeno lišće i proverite koren biljke. Uklonite sve smeđe ili kašaste korene pre presađivanja.

Znaci podvodnjavanja

Iako šišarke mogu tolerisati sušu, i dalje mogu patiti od nedovoljnog zalivanja. Znaci da vaš češar možda pati od nedovoljnog zalivanja uključuju:

Opušteni ili venuti listovi
Ovo je siguran znak da biljci treba zalivanje. Kada biljke ne dobijaju dovoljno vode, one se bore da održe svoju ćelijsku strukturu. Ovo uzrokuje da listovi počnu da padaju ili venu.

Suvo, ispucalo tlo
U dugim periodima suše, tlo oko vaših češara može početi da se suši i puca. To može dovesti do hidrofobnog tla, što sprečava vodu da dopre do korena. Zalivajte postepeno ili koristite sistem za navodnjavanje kap po kap da biste to popravili.

Suvo žuto lišće
Ako listovi šišarke počnu da se suše i požute, biljci je potrebno više vode. Nedostatak vode utiče na sposobnost biljke da fotosintezuje, uzrokujući da neki listovi venu i požute.

Najčešća pitanja o zalivanju šišarki:
Koji su uobičajeni znaci da je šišarki potrebno zalivanje?
Opušteno ili venuće lišće, suvo ili ispucalo zemljište i žuti listovi su svi znaci da je šišaru potrebno zalivanje. Polako zalivajte tako da zemlja ima priliku da upije vlagu.

Da li treba da izbegavam lišće kada zalivam šišarke?
Uvek izbegavajte prskanje listova prilikom zalivanja šišarki, jer to može dovesti do bolesti i infekcija. Usmerite svoju kantu za zalivanje na dno stabljika i gornji sloj zemlje.

Šta da radim ako preteram zalivanje šišarke?
Ako mislite da preterano zalivate svoj šišar, ostavite ga da se osuši pre ponovnog zalivanja. Ako možete, dodajte više drenaže zemljištu mešanjem malo zrna.

Okončanje

Šišarke imaju minimalne zahteve za zalivanjem, što ih čini odličnim trajnicama za neiskusne hortikulturiste. Dobro uspostavljene šišarke neće trebati zalivati osim u produženim sušama. Ako ste upravo posadili šišarku, zalivajte je jednom nedeljno dok se ne uspostavi.