Sezonsko venčano cveće

Odabir cveća koje je u sezoni i koje je lako dostupno ne samo da vam može pomoći da budžet za svadbeno cveće ide dalje, već takođe znači da će sorte koje odaberete biti i prirodno najlepše. Ali koje cveće je dostupno u kojoj sezoni?

Pogledajte našu listu ispod koju smo sastavili uz pomoć naših stručnih cvećara.

Dva kultna prolećna cveća; zumbuli i muskari čine ovaj svadbeni buket pravim slavljem sezone.

Ružičasti slatki grašak donosi delikatan, ženstven dodir ovom lepom svadbenom buketu.

Vrste prolećnog cveća za venčanja

Anemone

Prekrasan cvet za prolećno venčanje. Anemone najbolje izgledaju u prirodnim vezanim pozama, ali se mogu koristiti i za rupice za dugmad i korsaže. Dostupno septembar-maj (vrhunac decembar-april)

Akuilegia

Staromodni baštenski cvet savršen za kasno prolećno venčanje. Izgledalo bi veoma lepo u pozama u prirodnom stilu, ali se može izgubiti u većim aranžmanima. Dostupno april-maj

Astrantia

Veoma pogodan za prolećna i letnja venčanja i dobar izbor za neveste koje žele prirodan izgled. Može se koristiti za bukete, aranžmane, korsaže i rupice za dugmad.
Dostupno mart-novembar (vrhunac maj-oktobar)

Narcis

Nežni, veoma mirisni narcisi savršeni su za sezonske prolećne svadbene bukete i aranžmane. Jednostavne vaze ispunjene veselim narcisima su jeftin i šarmantan način ukrašavanja stolova.
Dostupno novembar-maj (vrhunac januar-mart)

Đurđevak

Cvet za venčanje omiljen kod kraljevskih nevesta, Đurđevak je prelep i fin dodatak ručnim buketima. Ima i prelep slatki miris.
Dostupno mart-maj

Forsithia

Jedno od retkih visokih prolećnih cvetova, forzicija je neophodna za velike impresivne aranžmane u crkvama i prostorima. Odlično za dodavanje rasta i visine dizajnu stola.
Dostupno novembar-april (vrhunac januar-mart)

Genista

Tanke, lučno zakrivljene grane genista savršene su za dodavanje linije prolećnim buketima i dizajnu vaza. Toliko su lagani da će se lagano ljuljati kada se nose dajući suptilan nagoveštaj pokreta.
Dostupno januar-april

Hijacinti

Ovaj veoma mirisni cvet je neophodan za prolećna venčanja. Dostupan u delikatnim nijansama plave, roze, lila i bele i krem.
Dostupan novembar-maj

Lavanda

Lavanda mora biti oličenje vintage šika kada se grupiše u vezane poze ili raspoređena u prirodni dizajn stola. Sveža lavanda će dodati teksturu i dubinu prolećnom cveću, kao i dodatni miris.
Dostupno mart-maj

Jorgovani

Jedno od retkih visokih prolećnih cveća, jorgovan se može dodati u aranžmane za vaze ili postolja kako bi se dodala visina i uticaj. Njegovo penasto cveće i slatki miris takođe poboljšavaju svadbene bukete i poze za deveruše. Odlično za vintage stil.
Dostupno oktobar-jun (vrhunac decembar-april)

Muscari

Tako lep, delikatan cvet bilo bi nemoguće zanemariti pri izboru cveća za prolećnu mladu. Savršeno za vezane poze i za jednostavne aranžmane stolova u vintage stilu.
Dostupan januar-jun (vrhunac februar-april)

Ranunculus

Jedno od najlepših prolećnih cveća, ranunculus je dostupan u širokom spektru boja. Njegovo nežno, papirnato cveće izgleda divno u ručno vezanim buketima i aranžmanima. Takođe prave odlične rupice za dugmad.
Dostupno oktobar-jun (vrhunac decembar-maj)

Sveet Villiams

Omiljena staromodna vikendica sa lepim laticama sa resama. Nije uobičajeno korišćen cvet za venčanje, ali bi bio idealan za neveste koje žele da prihvate vintage trend.
Dostupno od aprila do juna

Grašak

Meka tekstura i slatki miris slatkog graška čine ih veoma popularnim svadbenim cvetom. Savršeni su za vezane poze.
Dostupno mart-avgust (vrhunac april-jul)

lale

Popularan svadbeni cvet, podjednako prekrasan kada se grupiše kao vezana ili u kombinaciji sa drugim kasnim/prolećnim cvećem. Tulipani takođe predstavljaju odlične ukrase za stolove ako su raspoređeni u jednostavne posude – ali imajte na umu da će nastaviti da se kreću i rastu nakon sečenja.
Dostupno oktobar-jun (vrhunac decembar-april)

Viburnum

Viburnum je divan cvet za venčanja, posebno u ručnim buketima gde će dodati mekanu teksturu i lakoću. Izgleda posebno lepo u kontrastu sa živim prolećnim cvećem.
Dostupno novembar-jun (vrhunac januar-maj)

Cvetne krune su obavezni dodatak za letnje neveste. Ovaj dizajn odražava najbolje od sezone i sadrži prelepe božure i hortenzije.

Popularni cvetni božuri za venčanje zauzimaju centralno mesto u ovom zadivljujućem buketu za tuširanje gde su upotpunjeni ružama i astrantijom.

Vrste letnjeg venčanog cveća

Agapantus

Agapantus sa manjom glavom mogao bi se koristiti za svadbene bukete, dok njihove veće glave izgledaju divno u aranžmanima jer su dramatične i neobične.

Aster

Iako su dostupni tokom cele godine, delikatan oblik i pastelne nijanse astera čine ih idealnim letnjim venčanim cvećem.
Dostupan tokom cele godine

Astilbe

Uprkos svom krhkom izgledu, astilba je čvrst cvet i dodaće dašak seoskog šika aranžmanima i buketima. Lep, delikatan cvet za letnja venčanja.
Dostupno april-novembar (vrhunac jun-oktobar)

Astrantia

Veoma lep i delikatan cvet pogodan za prolećna i letnja venčanja i dobar izbor za neveste koje žele prirodan izgled. Može se koristiti za bukete, aranžmane, korsaže i rupice za dugmad.
Dostupno mart-novembar (vrhunac maj-oktobar)

Campanula

Delikatne nijanse kampanula upotpunile bi pastelnu šemu boja i bile bi savršene za ekstravagantno cvetno letnje venčanje.
Dostupan april-septembar

Cornflover

Prekrasan letnji venčani cvet, posebno za neveste koje traže veoma prirodan vintage stil. Koristeći se u ručno vezanim buketima, upotpuniće nežno roze i pastelne nijanse.
Dostupno od maja do oktobra

Dalija

Staromodni baštenski cvet koji uživa u nečemu renesansi. Ovaj cvet bi trebalo da bude visoko na dnevnom redu za neveste koje planiraju venčanje u kasno leto ili jesen i žele da uključe stabljike koje uzgajaju Britanci.
Dostupno jul-novembar

Daucus (čipka kraljice Ane)

Lep cvet u neobičnoj ružičastoj nijansi koji bi se dobro slagao sa drugim letnjim cvećem, kao i božuri i plodovi. Njegov divlji izgled živice bio bi savršen za mladu koja traži prirodan, neformalan stil.
Dostupno od februara do decembra

Delphiniums

Prelepa i veličanstvena bašta u vikendici i jedno od retkih pravo plavih, visokih cveća koje su obično dostupne. Delfinijumi su zaista impresivan izbor za letnja venčanja i izgledaju fantastično u velikim, upadljivim aranžmanima.
Dostupno april-novembar (vrhunac jun-oktobar)

Fokglove

Češće prepoznati kao divlji cvet, visoki šiljci lisičarki su sinonim za leto. Oni čine divan izbor za velike impresivne aranžmane na postolju kada su raspoređeni masovno.
Dostupno jun-jul

Gladiolus

Odlikuju se velikim cvetovima u obliku levka na visokim, vitkim stabljikama, gladioli su klasik kasnog leta/rane jeseni. Odličan izbor za velike aranžmane na postolju ili bilo koji dizajn venčanja koji zahteva uticaj.
Dostupno od maja do novembra (vrhunac jul-oktobar)

Hortenzija

Neverovatan cvet za venčanja, koji dodaje dašak vintage glamura svadbenim buketima, dizajnu stolova i velikim aranžmanima. Nežne plave i roze sorte su idealne za letnja venčanja.
Dostupno februar-decembar (vrhunac maj-oktobar)

Larkspur

Larkspur je savršen za neveste koje traže lep, letnji cvet za venčanje. Njegov delikatni linearni oblik čini ga idealnim za bukete za tuširanje.
Dostupno jun-oktobar (vrhunac jun-avgust)

Nigella

Prelep cvet za venčanje sa mekom paletom boja koja bi dodala nežni kontrast delikatnim ružičastim i kremastim bojama i romantičnu pikantnost svadbenim buketima i dizajnu stolova.
Dostupno od aprila do oktobra

Božur

Njegova sličnost sa ružom u punom cvetu čini božur veoma traženim cvetom za venčanje. Predivan u vezanim pozama i dizajnu vaza, božur će vašem danu venčanja dodati dašak otmene elegancije doma.
Dostupno februar-jul (vrhunac april-jun)

Akcije

Sve u vezi sa mekom paletom boja i slatkim mirisom akcija kaže „svadbeni cvet“. Savršeno za ručne poze i dizajne vaza.
Dostupno od januara do avgusta (vrhunac mart-jul)

Suncokret

Upečatljivog i individualnog izgleda, suncokreti su veoma lični izbor venčanog cveća. Sorte sa manjim glavama će dodati dašak boje ručnim buketima, dok njihovi viši odnosi izgledaju impresivno aranžirani sa jakim lišćem kako bi pokazali svoju lepotu.
Dostupno od maja do oktobra

Scabiosa

Savršen cvet za letnju mladu koja traži nežne pastelne nijanse. Skabioza odlično dopunjuje kremaste bele, zelene i ružičaste tonove.
Dostupno od maja do novembra (vrhunac od juna do oktobra)

Zinnia

Pošto je ovo cveće blisko povezano sa letnjim baštama, idealno je za mladu koja želi da postigne taj „tek ubrani” izgled. Oni će ručnim buketima i aranžmanima dodati dašak vesele boje
Dostupno od maja do oktobra (vrhunac jul-septembar)
jesenje cveće

Cvet leukospermuma zauzima centralno mesto u ovom buketu sa temom žetve, savršenom za jesenje venčanje.

Kala ljiljani su odličan izbor za jesenju mladu jer se njihove duboke bordo ili narandžaste nijanse mogu uskladiti sa sezonskom temom boja.
Vrste jesenjeg venčanog cveća

Calla Lili

Ovaj elegantni cvet je popularan izbor za svadbene bukete i dizajn prostorija. Takođe se mogu koristiti za kreiranje stilskih rupica za dugmad i korsaža. Dostupno tokom cele godine (vrhunac april-oktobar)

Callicarpa

Bogata, neobična bobica ljubičaste boje koja bi izgledala veoma efektno u kontrastu sa crvenim i narandžastim cvetovima. Savršeno za jesenje ili zimsko voće. Dostupni vrhovi septembar-Novembar.

Callistephus

Bogate boje kalistefusa dodaće toplinu i šarm jesenjim venčanjima. Savršeno za ručno vezane poze. Dostupno april-septembar

Celosia

Bogate boje celozije će dodati živost i teksturu dizajnu venčanja. Dobar izbor za jesenje neveste, ovo cveće izgleda divno kada se grupiše sa bobicama i cvetovima i lišćem slične boje.
Dostupno od aprila do novembra (vrhunac od maja do septembra)

Clematis

Neobičan i lep izbor za svadbene dizajne, a njegova zaostala navika čini ga savršenim posebno za bukete za tuširanje. Odlično funkcioniše za venčanja u kasno leto ili jesen.
Dostupno tokom cele godine (vrhunac septembar-januar)

Crocosmia

Predivan prirodni cvet za jesenja venčanja zahvaljujući svojoj vatrenoj kombinaciji boja ili narandžaste, crvene i zlatne. Njegova tanka, zakrivljena cvetna stabljika pružiće atraktivan kontrast punijem cveću kao što su ruže i dalije.
Dostupno jul-oktobar

Dalija

Staromodni baštenski cvet koji uživa u nečemu renesansi. Ovaj cvet bi trebalo da bude visoko na dnevnom redu za neveste koje planiraju venčanje u kasno leto ili jesen i žele da uključe stabljike koje uzgajaju Britanci.
Dostupno jul-novembar

Echinops (Globe Thistle)

Savršena loptasta glavica sitnih zvezdastih cvetova sa šiljastim izgledom. Echinops je divan za dodavanje teksture svadbenom dizajnu i dobro se usklađuje sa većinom šema boja kasnog leta i jeseni.
Dostupno od maja do oktobra

Hortenzija

Neverovatan cvet za venčanja, koji dodaje dašak vintage glamura svadbenim buketima, dizajnu stolova i velikim aranžmanima. Bogatije zelene i bordo sorte idealne su za jesen.
Dostupno februar-decembar (vrhunac maj-oktobar)

Hipericum

Veoma korisno za dodavanje dubine i dodira jesenje sezone u svadbene radove. Hiperikum će takođe upotpuniti cveće sa većim glavama kao što su ruže i karanfili.
Dostupno tokom cele godine

Phisalis

Phisalis ima srednjezelene listove u obliku srca sa lanternom poput cvetne glave. Stabljike ovog prelepog cveta dobro bi izgledale u velikim aranžmanima. Takođe možete rasuti cvetne glave po svojim stolovima da biste stvorili pravi sezonski osećaj za jesenje venčanje. Odlično i za Noć veštica!
Dostupno jul-novembar (vrhunac avgust-oktobar)

Leucospermum

Leucospermum daje boju i teksturu jesenjim buketima i aranžmanima.
Dostupno tokom cele godine

Sedum

Sedum je divan za jesenja venčanja. Koristite u buketima, aranžmanima za vaze i za završetak rupica za dugmad i korsaže.
Dostupno jun-novembar (vrhunac jul-oktobar)

Predstavljajući „bračnu sreću“, mirisni cvet stefanotisa predstavlja divan dodatak zimskom svadbenom buketu.

Ovaj lepi pomander za djeveruše sadrži sezonske kumere i cveće jarkih boja za savremeni obrt na božićnim venčanjima.
Vrste cveća za zimsko venčanje

Amarillis

Ovaj zapanjujući cvet bi bio fantastičan za zimska i božićna venčanja. Izložite u prostorima i crkvenim aranžmanima sa smelim cvećem kao što su hrizanteme ili ih izaberite kao samostalni centralni deo.
Dostupno septembar-april

Globe Artichoke

Impresivan skulpturalni cvet sličan džinovskom čičku. Dodaje dašak viktorijanske raskoši dizajnu prostorija.
Dostupno februar-novembar

Hellebore

Hellebores su savršeno zimsko venčanje, u lepom kontrastu sa bordo cvetovima i tamnozelenim lišćem.
Dostupan novembar-maj

Ilek

Neophodan za svaku mladu koja se udaje tokom praznične sezone, jer ne samo da ilek daje suštinski sezonski štih dizajnu, već može da doda dašak živih boja i sjajne teksture buketima i aranžmanima.
Dostupan oktobar-decembar

Skimmia

Duboka zelena i crvena boje skimmije zaista se uklapaju u božićno venčanje. Izgleda posebno lepo kada je raspoređeno sa sezonskim bobicama i drugim teksturnim cvećem.
Dostupno septembar-jun (vrhunac septembar-mart)

Stephanotis

Što znači „bračna sreća“, cvet stefanotisa unosi dašak staromodnog glamura u svadbene bukete. Odlično funkcioniše za zimska venčanja kada je u kontrastu sa bogatim crvenim i tamnozelenim lišćem.
Dostupno jun-decembar

Vak Flover

Nežan izgled i meke nijanse voštanog cveta čine ga idealnim za omekšavanje oblika poza. Po izgledu nije sličan ruzmarinu, bio bi koristan cvet za neveste koje traže kombinaciju cveća i začinskog bilja.
Dostupno oktobar-maj (vrhunac novembar-april)
201908_vedding_from_famili
Cveće za venčanje tokom cele godine

Anthurium

Savršeno za savremeno ili tropsko venčanje. Manje varijante čine rupice za dugmad privlačnim, dok veće vrste izgledaju impresivno u aranžmanima i dizajnu vaza.

Bouvardia

Veoma lep venčani cvet koji će dodati meku, ženstvenu notu i ručno vezanim pozama i dizajnu vaza.

Hrizanteme – Bloom i Sprai sorte

Raznolikost Bloom čini upadljiv i blistav izbor za venčanja u crkvi ili katedrali, dok vrsta spreja ne bi trebalo da se potcenjuje zbog njegove raznovrsnosti i vrednosti u crkvenim i prijemnim aranžmanima. Pojedinačna bela hrizantema korisna je zamena za neveste koje traže tratinčice u svojim buketima.

Craspedia

Sastoji se od čvrstog, jednog globusa čvrsto upakovanog cveća, craspedia se prilagođava modernim, strukturiranim dizajnom i dodaće blistavost bojama vašim aranžmanima.

Cimbidijum orhideja

Gotovo besprekoran venčani cvet za svadbene bukete, središnje delove stola i korsaže. Moderan i sofisticiran.

Dendrobium orhideja

Veoma lepa i popularna orhideja sa lučnim mlaznicama malih, nežnih cvetova u obliku zvezda sa voštanim izgledom. Dobro se uklapa u bukete za tuširanje zbog svoje navike, ali su takođe idealni za korsaže.

Dianthus (karanfili) – standardne i sprej sorte

Jedno od najprodavanijih rezanih cveća na svetu, dostupno u širokom spektru boja. Popularni cvet „punila“ za dizajn venčanja zbog svoje pristupačnosti, karanfili takođe čine odlične rupice za dugmad jer su izuzetno raznovrsni i dugo traju.

Eringium

Često se pogrešno smatra čičkom, eringijum je popularna baštenska biljka sa atraktivnim plavim/sivim lišćem. Korisna zamena za čičak na venčanjima sa škotskom temom, eringium pravi odlične rupice za dugmad i izgleda sjajno sa kiltom! Dopunjuje tamnocrvene i krem boje.

Euharis (amazonski ljiljan)

Nežan i elegantan cvet, euharis je divan dodatak prostorima i crkvenim aranžmanima.

Eustoma (Lisianthus)

Njegova paleta mekih boja i delikatan izgled čine lisianthus veoma raznovrsnim cvetom za venčanje. Cvetovi nalik ruži izgledaju divno u ručno vezanim pozama ili buketima za tuširanje.

Freesia

Popularan, veoma mirisan cvet, koji je, uprkos svom nežnom izgledu, dovoljno jak da se koristi u aranžmanima i buketima za tuširanje. Zakrivljene stabljike frezije dodaće lepu liniju vezanim pozama.

Gerbera

Njegov jednostavan oblik tratinčice i smele boje učinili su gerberu modernim klasikom za neveste koje žele neformalniji stil venčanog cveća. Bilo da se nose kao vesela poza ili su raspoređene pojedinačno u vaze, gerbere čine upečatljiv žarišni cvet i dostupne su u širokom spektru boja koje odgovaraju skoro svakoj šemi boja.

Gloriosa

Ovo neverovatno cveće bilo bi zvezde svakog venčanja sa tropskom, šarenom temom. Izgledaju sjajno kako se izbacuju iz buketa tuša i ako se kombinuju sa orhidejama i anturijumima.

Gipsofilija

Za pravo venčanje iz bajke, buket gipsofilije bi imao pravi balans romantike i delikatesa. Takođe će doneti dodir ženstvene mekoće kada se doda u svadbene bukete.

Heliconia

Upečatljiv i impresivan tropski cvet, helikonija je savršena za moderna venčanja koja se održavaju u savremenom okruženju.

Lili

Ljiljani izgledaju fantastično u velikim, upadljivim buketima i podjednako su impresivni u dizajnu vaza i aranžmanima. Izaberite sorte bez mirisa ako neko na svadbenoj zabavi pati od polenske groznice.

Phalaenopsis Orchid

Elegantan i prepoznatljiv izbor, podjednako lep u strukturiranom dizajnu ili opuštenijim, kaskadnim buketima. Pojedinačne glave orhideja prave upečatljive rupice za dugmad i korsaže.

Rose

Ruža zaista ima sve što bi mlada mogla da poželi – stil, eleganciju i miris. Bilo da se radi o jednostavnoj, jednostrukoj rupici za dugmad ili kao deo složenog buketa, ruža je trajan i zasluženo popularan izbor za svadbeno cveće.

Strelitzia

Uzbudljiv cvet za venčanje, strelicija bi izgledala veličanstveno u velikim aranžmanima, posebno sa drugim sličnim smelim i živim cvećem.

Vanda Orchid

Neobična orhideja čija jaka boja i oblik stvara individualne i upečatljive svadbene bukete. Zaista upečatljiv cvet za rupice za dugmad i korsaže.

Veronica

Odličan izbor cveća za dodavanje linije i kontrasta vezanim pozama i dizajnom stolova. Ružičasta veronika izgleda predivno za letnja venčanja, dok smelije ljubičaste nijanse izgledaju divno za jesenja venčanja.