Ukrašavanje svadbene torte jestivim cvećem

Jestivo cveće je postalo sve popularniji način ukrašavanja svadbenih torti i to sa dobrim razlogom; jednostavni su za upotrebu i izgledaju apsolutno prelepo.

Ali pre nego što nabacite šake cveća na svoju svadbenu tortu, reč upozorenja. Nije svako cveće jestivo. U stvari, neki mogu biti veoma otrovni i čini se da čak ni naši omiljeni gurui gurmana nisu imuni na zamke korišćenja cveća u kuvanju i dekoraciji.

Dakle, koje cveće je bezbedno za ukrašavanje svadbene torte?

Najbolji savet je da koristite cveće koje je uzgajano posebno za konzumaciju, posebno ako ste izabrali golu svadbenu tortu ili želite da cveće nanesete direktno na tortu ili fil. Na mreži potražite lokalne uzgajivače u vašoj oblasti ili pronađite sertifikovanu farmu cveća koja direktno isporučuje jestive latice. Od viola do maćuhica i ruža, bićete zapanjeni različitim sortama koje možete pronaći. Za više informacija pogledajte naš vodič za jestivo cveće.

Naravno, sjajna stvar u ukrašavanju vaše svadbene torte cvećem je to što su mogućnosti dizajna beskrajne. Postoji toliko mnogo različitih oblika, veličina i boja koje možete izabrati, posebno tokom letnjih meseci. Jestivo cveće je takođe povoljnija opcija u poređenju sa ukrasima od šećernog cveća. Pogledajte naše najbolje savete za ukrašavanje svadbene torte cvećem.
VRHUNSKI SAVETI ZA UKRAŠAVANJE VENČANSKE TORTE JESTIVIM CVEĆEM

Zlatno pravilo za korišćenje jestivog cveća u bilo koju kulinarsku svrhu je „ako sumnjate, izostavite ga“. Nikada ne jedite cveće osim ako niste 100% sigurni da je pogodno za ishranu. Pogledajte našu listu jestivog cveća za smernice.

Ukrašavanje svadbene torte jestivim cvećem

Za apsolutno samopouzdanje, kupite svoje jestivo cveće od sertifikovanog uzgajivača kako biste znali da je bezbedno za jelo.
Ako berete svoje jestivo cveće, obavezno ga dobro operite pre upotrebe. Izbegavajte branje cvetova sa puta ili tamo gde su možda tretirani pesticidima.
U većini slučajeva samo su latice jestivog cveća pogodne za konzumaciju, pa se pobrinite da uklonite čašicu, tučak i prašnike većih cvetova (ruže, borovine i hibiskusa) zajedno sa gorkim ukusom svake latice.
Idi smelo! Čak i najsjajnije latice će izgledati otmjeno kada se stave na vašu svadbenu tortu, tako da se ne plašite da koristite boju. Za tortu u stilu konfeta, pomešajte jestivo cveće u glazuru pre nego što ukrasite.
Nemojte dodavati jestivo cveće u svoju tortu do poslednjeg trenutka jer ima kratak rok trajanja i može uvenuti na vrućini. Držite ih u frižideru dok vam apsolutno ne zatrebaju.
Samo zato što je jestivo cveće uzgajano za ljudsku ishranu, ne znači da ga svako može jesti. Kao i kod određenih namirnica, neki ljudi mogu biti alergični na cveće.

DA LI JE BEZBEDNO KORISTITI SVEŽE CVEĆE NA SVATOJ TORTI?

Ukratko, odgovor je da, bezbedno je koristiti sveže cveće na svadbenoj torti, sve dok sledite ove jednostavne smernice:

Sveže cveće treba koristiti isključivo u dekorativne svrhe. Većina komercijalno uzgajanog cveća tretira se pesticidima ili đubrivima i stoga nije pogodno za upotrebu.
Važno je zapamtiti da između cveća i torte mora postojati prepreka. Iz tog razloga, sveže cveće je pogodnije za ledene svadbene torte za razliku od golih ili skoro golih sorti. Ako cvećar dizajnira vaše cveće za tortu, pobrinuće se da cvetovi ne dođu u kontakt sa tortom.
Nikada ne gurajte stabljike cveća u tortu. Ako je vaše cveće transportovano u vodi, možda je upilo hemikalije ili bakterije koje ne želite da prenesete na svoju svadbenu tortu.
Uklonite cvetove sa kolača pre nego što ga isečete i poslužite.
Toksične sorte cveća koje treba izbegavati uključuju lisičarke, gipsofiliju, zumbule, ljiljane i đurđevak.