Najlepše cveće na svetu

Ono što smatrate lepim možda neće sasvim odgovarati očekivanjima druge osobe, ali kada je u pitanju cveće, sa sigurnošću se može reći da su svi kandidati.

Ako bismo organizovali takmičenje za cvetnu lepotu, bilo bi nam prilično teško da izaberemo pobednika (a cveće takođe nije tako sjajno u nošenju pojasa!).

Od oh-tako-instagrambilnog božura do lala koje najavljuju početak nove sezone, evo naših 12 najlepših cveća u kojima možete uživati uz punu vazu (bili bismo ovde ceo dan ako bismo ih sve naveli !)

Najlepše prolećno cveće

Ti rani prolećni dani su prosto divni – kada temperatura počne da se penje iznad 10°C i više ne morate da pravite grimasu kada čujete taj klik kako se grejanje uključuje.

Proleće je znak novog života i promena sa zelenilom i bojama koje eksplodiraju svuda. Imajući ovo na umu, evo samo nekih od najlepših cvetova u kojima možete uživati tokom ove sezone.
Narcisi

Možemo da uživamo u narcisima samo na kratko, ali vau kako su lepi. Ovi sunčano žuti cvetovi su ikone sveta cveća jer su odmah prepoznatljivi i veruje se da simbolizuju ponovno rođenje i nove početke – savršeno za proleće kada smo svi spremni da povučemo svoje zimske jakne i za promenu vremena.

Ovo nepogrešivo cveće raste širom sveta, od Evrope do Južne Afrike i širom Mediterana. Narcisi su takođe nacionalni cvet Velsa i koriste se za proslavu svetog zaštitnika zemlje – Svetog Davida – kada dođe 1. mart svake godine.

Kada poklanjate narcise voljenim osobama, zapamtite da ih uvek predstavljate u gomili. Postoji priča jedne stare žene koja tvrdi da je jedan narcis znak loše sreće! Dakle, mi kažemo, što više to bolje!
Narcisi
lale

Ne možete staviti cenu na lepotu jednostavnog, ali elegantnog lala, ali u 17. veku ovo prelepo cveće je vredelo više od zlata!

Ni sada ljubav prema ovim šarenim cvetovima nije nikuda nestala. Red za redom veličanstveno obojenih lala svake godine se podižu sa hladnog tla u Holandiji i izgledaju neverovatno u tim prolećnim grozdovima koje imamo u našem domu.

Ne može se poreći da su tulipani jedno od najlepših cveća sa dostupnim jednobojnim varijantama, kao i višebojnim nijansama kada ne možete da se odlučite. Sunčano žuti tulipani donose trenutni osmeh na naša lica, dok su živopisne narandžaste nijanse savršen izbor za prijatelja jer predstavljaju toplinu i privrženost.

Ako ste u kućici za pse, kaže se da gomila belih lala simbolizuje traženje oproštaja. Smatramo da bi trebalo da ubacite i malo čokolade, samo da budete sigurni. Lale čak cvetaju u nijansama crne – savršen cvet za one od nas koji još uvek živimo najbolje emo živote.

Najlepše cveće na svetu

Dužica

Kada vidimo cvetove irisa, podsećamo se na zabavnu varijantu koja priča u Alisi u zemlji čuda, sa njihovim žutim iznutricama koje liče na slatko lice i jezik. Mnogi od nas prepoznaju irise koje cvetaju u zadivljujućim nijansama ljubičasto-plave sa delikatnim laticama koje se razvijaju u tri iz centra.

Pored popularne ljubičaste i žute sorte, perunike rastu i u belim, žutim i plavim nijansama. Cvet ima veze sa grčkom mitologijom i istoimenom boginjom, koja je delovala kao veza između neba i zemlje. Kažu da su cvetovi irisa posađeni na grobove da bi pozvali boginju da vodi voljene osobe u raj.

Najlepše cveće na svetu

Najlepše letnje cveće

Leto je kada uživamo u nekim od najlepših cvetova u svom sjaju. Dugi dani i tople noći omogućavaju većini sorti da rastu bez odlaganja, spremnih da ih postavimo u vaze na kuhinjskoj dasci ili u buketima na ponosnom mestu na kaminu. Ovde smo predstavili tri najlepša cveća u kojima možete uživati tokom leta.

Peonies

Trepnite i nedostajaće vam – božuri se motaju samo oko četiri meseca u godini, ali su uvek lep cvet ranog leta. Kada pomislimo na božure, prizivamo slike bicikala sa korpama i smeđim papirnim omotima koji zajedno drže veliku gomilu ovog prelepog cveća.

Možete uživati u ovim napuhanim cvetovima između aprila pa čak i do jula, a mnogi ljudi odlučuju da ih uvrste u svoje bukete za ona uzbudljiva venčanja ranog leta.

Ako ste gost na venčanju – ili nekoliko letnjih venčanja ako se čini da se svi vaši prijatelji vezuju – božuri su dobar izbor za poklon, jer se kaže da predstavljaju srećan brak.

Orijentalni ljiljani

Sa tako snažnim mirisom da vam može oboriti čarape, orijentalni ljiljani su omiljeni za smele cvetne aranžere. Oni su takođe jedna od najlepših sorti ljiljana sa svojim upečatljivim, prevelikim ružičastim laticama. Orijentalni ljiljani stvaraju zadivljujući prikaz sredinom do kasnog leta, dodajući dašak boje tim sunčanim mesecima.

Ovaj cvet se naziva i zvezdasti ljiljan, jer – što nije iznenađujuće – njegove otvorene latice podsećaju na zvezdu.

Iako neće ispuniti nikakve želje, čini savršen rođendanski poklon za bliskog prijatelja rođenog tokom leta. Međutim, budite oprezni ako primalac ima pse ili mačke, jer je ovo cveće otrovno za krznene prijatelje.

Kada ovo cveće nije predstavljeno u zadivljujućem buketu, videćete da raste do 6 stopa i veruje se da cveta u baštama u Japanu i Koreji više od 3000 godina.

Gladiolus

Gladiolus koji se ponekad naziva i ‘ljiljan mača’ služi za rezanje u bilo kom buketu ili cvetnom aranžmanu. Njihov dugačak oblik znači da deluju kao savršeno cvetno središte – bez potrebe za dodatnom podrškom od lišća ili drugog cveta.

Primetićete da cveće raste u čvrstim pupoljcima sve do stabljike pre nego što izbije i razvije se, poput pene koja se širi iz svog kontejnera. Gladiolus takođe raste u širokom spektru boja, od vatrenih narandži preko ćudljivih ljubičastih do pohotnih crvenih koje bi mogle da pariraju bilo kojoj ruži.

Zbog sličnosti u obliku i veličini sa mačem, kaže se da su gladijatori u rimsko doba nosili krtole cveća (koje se nazivaju i grmove) u ogrlici oko vrata kako bi ih zaštitili u borbi.

Nismo sigurni da je gladiolus mogao da se suprotstavi tigru kada je ušao u ring, ali sa sigurnošću se može reći da ovo prelepo cveće vekovima širi svoju poruku snage.

Najlepše jesenje cveće

Jesen se može osećati kao vreme kada se cveće spušta i priprema za zimu, ali još uvek cveta neko lepo cveće. Dok smo ovde zaokružili naše omiljeno jesenje cveće, u nastavku smo prikazali neke od najlepših sa te liste koje izgledaju zapanjujuće u sezonskim buketima ili u vašoj bašti.

Dalije

Kako se leto bliži kraju i radujemo se tim kraćim jesenjim danima udobnih noći i proslava kao što su Noć veštica i Noć vatre, dalije su zaista u najboljim godinama. Ovo upečatljivo cveće krade predstavu u bilo kom buketu i postoji toliko mnogo boja, oblika i veličina koje možete izabrati.

Ako tražite nešto malo divlje, odlučite se za kaktus daliju sa zabavnim ‘šiljastim’ laticama. Oni su savršeni jesenji cvet jer nas njihov rašireni oblik podseća na vatromet, dodajući eksploziju boja svakom cvetnom aranžmanu ili gredici.

Pompon dalije su možda najupečatljivije, sa skoro savršenim cvetnim glavama u obliku sfere i laticama koje se savijaju prema unutra. Ako ste ljubitelj Diznija, podsetićete se na legendarnu vožnju svemirskog broda Epcot Earth koja se odvija u ogromnoj sferi u parku. Oh da stavimo uši Mikija Mausa i istražujemo Dizni svet – skoro da možemo da osetimo miris kolača sa levkama!

Celosia

Celosia je veliki favorit među našim cvećarama koji ovaj upečatljiv, ali prilično neobičan cvet s ljubavlju nazivaju „mozgom“ (lako je shvatiti zašto, zar ne?)

Celosia raste u širokom spektru zadivljujućih jesenjih nijansi od spaljenih narandžastih do dubokih kestenjastih nijansi i žutih toliko smelih da bi se suprotstavili onima na promenljivom jesenjem lišću. Celozije se takođe nazivaju petlići, za šta se kaže da je to zato što njihov oblik podseća na glavu petla i mesnat greben koji se ponosno nalazi na vrhu.

Biće vam iznenađujuće teško da se sprečite da ne dodirnete ovaj lepršavi cvet, ne krivimo vas što želite da pomilujete njegovu neobičnu rasplinutu glavu ako dobijete nešto u buketu.

Kniphofia

Noć vatre nema ništa na izgledu nalik plamenu ovog zadivljujućeg cveća.

Kniphofia – takođe poznata kao plameni ljiljan ili crveni žarač – raste u živopisnom stilu semafora crvene, narandžaste i žute boje. Oblik cveća i mnogo redova čvrstih pupoljaka teraju nas da pomislimo na klip kukuruza, mada ne preporučujemo da ih bacate na roštilj!

Kniphofia raste visoko u baštama gore i dole u ​​Velikoj Britaniji i preporučujemo da ubacite reznice među jesenje bukete koji uključuju živopisno žuto i ljubičasto cveće.

Što više sečete knifofiju dok cveta, dobijate više cveća. To je hidra cveća, ali ne i strašno, mnogoglavo čudovište – više živopisan prikaz boja i lepote koji se stalno vraća po još.

Najlepše zimsko cveće

Zima je možda vreme kada je zemlja pomalo jalova i hladna, ali još uvek ima mnogo prelepog cveća za uživanje tokom tih mračnih dana. Neki su dovoljno izdržljivi da izađu iz zemlje u sneg, dok drugi cvetaju tokom cele godine i glavni su u buketima bez obzira na vremenske prilike.

Eringium

Eringium nije klasična lepotica, ali njegov izgled je dovoljno upečatljiv da ga učini divljom kartom na svakom takmičenju za lepotu cveća. Ovaj cvet je takođe poznat kao morska božikovina, verovatno zbog svojih šiljastih latica i palete boja inspirisane okeanom.

Dok cvetaju, boja eringijuma se menja kao jedan od onih prstenova raspoloženja koje ste možda imali kao dete. Prvo ćete uočiti njihovu živopisnu plavu boju, a zatim će se ona vremenom promeniti u bogatu, tamnozelenu i na kraju meku smeđu – savršenu za kasnu jesen i ranu zimu.

Eringium

Njihove bodljikave cvetne glavice osiguravaju da ne završe na večeri neke životinje u prolazu, ali su omiljene među pčelama i drugim insektima.

Anemone

Fine anemone – poznate i kao zimski vetar – verovatno bi bile favoriti sudija na takmičenju lepote. Ovo nežno cveće uvek lepo sedi, bilo da se radi o zimskim mesecima u vašoj bašti ili da ulepšate vaš dom u visokoj vazi.

Vrsta anemone koja razvija svoje latice u hladnijim mesecima (anemone blanda) je plave ili ljubičaste boje, koja se uklapa u tu zimsku paletu boja. Malo nas podseća na cvet astre, bez živopisnog žutog centra.

Ova anemona je dobila ime po grčkom za blag ili šarmantan (blanda), dok ‘anemos’ znači vetar. Međutim, postoji preko 120 vrsta ovog cveta i svaka je jednako lepa kao i sledeća.

Amarillis

Popularan poklon u vreme Božića – koji se obično bira kao alternativa uobičajenoj božićnoj zvezdi – amarilis cveta u spektakularnoj prazničnoj paleti boja briljantnih crvenih i snežno belih. Poput preterano samouverenog pastira u školskom jaslicama, ovo cveće krade predstavu u bilo kom svečanom buketu sa svojim ogromnim glavama.

Međutim, sa sigurnošću se može reći da je amarilis za ceo život, a ne samo za Božić – poznato je da lukovice žive i do 75 godina, proizvodeći živopisno cveće iz godine u godinu! Osim toga, kada cveće procveta, može trajati i do šest nedelja. Ovo je cvet koji zahteva određenu posvećenost i mi smo više nego srećni da mu stavimo prsten.

Kaže se da je Amarilis dobio svoju briljantnu crvenu boju iz grčkog mita o Amarilisu i Alteu. Amarilis je volela Altea i da bi osvojila njegovu naklonost bila je ohrabrena da svakog dana stoji na njegovim vratima i probode svoje srce zlatnom strelom.

Definitivno je smelije od prevlačenja na Tinder, ali tek kada je cvet izrastao iz njene krvi, konačno je dobila svog muškarca. Ne preporučujemo ovu metodu udvaranja nekome, ali možete im dati cvet amarilisa da biste im dali do znanja da vam je stalo.

Pobednik – Najlepši cvet

U redu, pa smo rekli da ne može biti pobednika ako bismo prijavili svo cveće na svetu na takmičenje lepote – ali…to nije sasvim tačno.

Postoji jedan cvet koji je uvek zadivljujući lepotom, jak po značenju i voljen širom sveta. Ruža. Čak su i njegove latice same po sebi prelepe, razbacane po noćnom stoliću za sastanke postavljenom ili vodeći crvenu mladu do prolaza.

Ruže su sama definicija lepote i ljubavi sa svojim luksuznim slojevima latica koje su svilenkasto meke na dodir. Pored uvek popularne crvene sorte, ruže takođe rastu u čistim nijansama bele, sunčano žute i ružičaste tako smele da bi definitivno mogle da nateraju dečake da namignu.

Jedna ruža izgleda neverovatno, ali ima ovaj cvet u velikoj gomili i imate prikaz koji može osvojiti svakoga. Osim toga, ne postoje dve iste ruže (malo kao naši buketi) – svaki cvet je jedinstveno lep sa laticama koje se otvaraju kako god žele.

Osećate se da ste upoznati sa nekim od najlepših cveća koje treba da uzmete u obzir za svoj sledeći buket? Bez obzira da li šaljete poklon u proleće ili tražite način da dodate letnje vibracije u svoj dom, razmislite o ovim neverovatnim cvetovima.