Ultimativni vodic za znacenje Sveet Villiam cvece

Sveet Villiam Flover Značenje, simbolika, popularni tipovi, upotreba i darivanje

Sveet Villiam je popularna biljka posteljine za baštovane širom sveta. Njegovi zapanjujući cvetovi sa ravnim vrhom često dolaze u upadljivim šarenim šarama. Osim toga, kao trajnica, možete se radovati uživanju u njoj iz godine u godinu. Takođe poznat po imenu roda, dianthus, Sveet Villiam je snažno povezan sa vrtovima vikendica. To ga čini savršenim za spoljašnju boju u baštama u engleskom stilu ili sve popularniju estetiku „kotedž jezgra“ u zatvorenom prostoru. Lako se uzgaja i lako se koristi u aranžmanima, to je sveobuhvatna pobeda. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta Sveet Villiam, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, kao i najboljim prilikama za poklone danas.


Sveet Villiam Flover Značenje i simbolika
Na jeziku cveća, Slatki Vilijam nosi simbolično značenje ljubavi, milosti, hrabrosti i divljenja. Često se pogrešno povezuje sa rimskom boginjom Dijanom, iako se naziva „cvet bogova“. Mnoge različite priče i teorije potvrđuju njegovo ime u čast Šekspira ili princa Vilijama, vojvode od Kamberlenda iz 18. veka. Vojvotkinja Kejt je u svom svadbenom buketu imala Sveet Villiama.

O Sveet Villiam Flovers

Cvet bogova je, u stvarnosti, relativno skroman mali cvet. Međutim, dolazi u velikom broju boja i savršen je za razveseljenje u bilo kom okruženju. Evo malo istorije za ime.

Porodica Sveet Villiam, rod i taksonomija
Latinski naziv za slatkog Vilijama je Dianthus barbatus. Oni pripadaju porodici Cariophillaceae, reči koju je nemoguće izgovoriti koja potiče od grčkog naziva za još jedan cvet u ovoj porodici: karanfil ili karanfilić roze. Ovaj drugi se tako zove zbog sličnosti mirisa sa začinom karanfilića.

Botaničke karakteristike, boje i mirisi
Uprkos svom imenu, koje prirodno navodi na razmišljanje o stvarima lepog mirisa, Sveet Villiam zapravo nije cvet jakog mirisa. Miris koji ima ponekad se poredi sa blagim mirisom karanfilića, kao i ostalo cveće u porodici. Neke od novijih sorti uopšte nemaju miris.

To je veoma raznolika boja kada je u pitanju nijansa. Međutim, cvetovi se uglavnom drže belog, ružičastog, crvenog i ljubičastog spektra. Duboki bordo i raznobojni cvetovi su takođe norma. Cvetovi se skupljaju na vrhu biljke u ravne grudve, formirajući stabljike nalik na prskanje koje dobro funkcionišu u rezanim aranžmanima.

Istorija i poreklo Sveet Villiam Flovers
Najranije zabeleženo spominjanje Slatkog Vilijama u istoriji nalazi se u baštenskom katalogu iz 1598. Napisao ga je Džon Džerard, botaničar tog vremena. Slatki Vilijam je ubrzo postao popularan u Engleskoj i šire u Evropi.

Etimološko značenje
Etimološko značenje reči Sveet Villiam Flovers
Dianthus dolazi od kombinacije „dios“, što na grčkom znači bog, i „anthos“, što znači cvet. Grčki botaničar Teofrast ih je tako nazvao iz svoje ljubavi prema njima. Uobičajeno ime, Sveet Villiam, malo je teže postaviti. Prema Vikipediji, postoji mnogo potencijalnih objašnjenja za imenovanje ovog cveta.

Jedna teorija kaže da je cvet dobio ime u čast princa Vilijama, vojvode od Kamberlenda. Njegovo pravo na slavu upravlja porazom škotskih klanova u bici kod Kulodena, koja je u suštini okončala način života planinskog klana. Druga teorija kaže da je imenjak cveta niko drugi do Bard, Vilijam Šekspir.

Ipak, druge teorije tvrde da je Slatki Vilijam iskvaren izraz „oeillet“, na francuskom „malo oko“ i cvet karanfila. Ovo izgleda kao malo natezanje.

Iz kojih regiona potiče cveće Sveet Villiama?
Ovaj cvet je poreklom iz južne Evrope i Azije. Raste čak na istoku do Kine i Koreje, iako su ove sorte odvojene. To je fascinantan botanički koncept u kojem ista biljka raste u dva veoma različita geografska regiona bez razloga koji naučnici ne mogu utvrditi.

Kada je sezona Sveet Villiam cveća?
Sveet Villiam cveta leti, počevši od maja i nastavljajući sve do mraza. Možete ga posaditi u proleće ili jesen i cvetaće sledeće godine. Mnogi će ponovo zasejati i vraćati se iznova i iznova.

Upotreba i prednosti slatkog Vilijamovog cveća

Slatki Vilijam nije sladak samo u bašti, već je sladak i u kući!

Herbalizam i medicina
Biljka u kineskoj medicini, Sveet Villiam je dobra za probleme urinarnog trakta i varenje. Takođe je antibakterijski, antiinflamatorno i antibiotik u biljnoj medicini. Dobro se destiluje u eterična ulja.

Hrana i piće
Slatki Vilijam je jestiv. Koristite ga za ukrašavanje salata, kolača i torti, sladoleda i hladnih napitaka.

Toksičnost za ljude i kućne ljubimce
Kao što često se koriste u jelima, cvetovi slatkog Vilijama očigledno nisu toksični za ljude. Listovi, međutim, sadrže blage toksine koji mogu izazvati gastrointestinalni stres, pa ih nemojte jesti. Toksičan je za mačke i pse, pa pazite na kućne ljubimce u bašti.

Sveet Villiam Flover Značenje i simbolika

Na jeziku cveća, Slatki Vilijam tradicionalno ima simbolično značenje ljubavi, milosti, zahvalnosti i divljenja. Poput mnogih cveća, značenje Sveet Villiama se takođe menja sa odgovarajućom nijansom.

Sveet Villiam dolazi u beloj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i višebojnoj boji. Oni se mogu koristiti za žalovanje, prijateljstvo, romansu i bogatstvo.

Sveet Villiam Značenje i simbolizam
Cveće, koje se tako često povezuje sa ženstvenošću i daje ženama, obično nije vredno pažnje u muškom carstvu. Slatki Vilijam je dobrodošao izuzetak.

Kulturni značaj Sveet Villiam Flovers

Kao i mnoga cveća, Sveet Villiam je odigrao svoju ulogu u svetskoj kulturi i mitologiji.

Sveet Villiam Flovers u viktorijanskoj eri
Prema Viktorijancima, Slatki Vilijam je bio savršen izbor da nekome pohvali njegovu hrabrost ili galantnost. Moguće je da je to zbog povezanosti cveta sa bitkom kod Kulodena, pomenutom gore.

Slatki Vilijam igra glavnu ulogu u starim engleskim narodnim baladama, čiji se junaci često tako nazivaju. Najpopularniji primer je „Fair Margaret and Sveet Villiam“. Ovo je balada u stilu Romea i Julije u kojoj su ljubavnici surovo razdraženi sudbinom.

Cveće slatkog Vilijama u staroj Grčkoj i Rimu
Slatki Vilijam se često pogrešno povezuje sa pričom iz antičke Grčke i Rima. U njemu je rimska boginja Dijana (ili njen grčki pandan Artemida) bila frustrirana besplodnim lovom. U svom besu, nailazi na nesrećnog čoveka i iskopa mu oči. Odmah osetivši kajanje, izazvala je da nikne crveno cveće gde god je kap krvi pala.

Evo loših vesti: to cveće su bili karanfili, a ne Slatki Vilijam. Zabuna je prirodna, jer oba pripadaju porodici Cariophillaceae. To je, međutim, mit o karanfilima, a Slatki Vilijam nema svoje u ovom mitološkom sistemu.

Buket neveste vojvotkinje Kate
Kao omaž svom suprugu, princu Vilijamu, prelepa vojvotkinja Kejt Midlton je takođe uvrstila ovaj cvet u svoj svadbeni buket. Možete učiniti isto ili ga staviti u gumbe, gde će se vratiti na viktorijansku galantnost. Slatki Vilijam nije naročito dugotrajan cvet, tako da najbolje funkcioniše za kratkoročne aranžmane poput ovih.

Sveet Villiam Flover Česta pitanja:
Da li se Sveet Villiams vraća svake godine?
Da. Ako Sveet Villiamu bude dozvoljeno da ode u seme, a ne mrtvoglavo, ponovo će izrasti sledeće godine.

Koliko dugo traje Sveet Villiams?
Pošto su višegodišnje, zauvek će trajati u bašti. U vodi imaju tendenciju da venu nakon nekoliko dana.

Da li je Sveet Villiam izdržljiv?
Slatki Vilijam je čvrst cvet koji će nastaviti da cveta tokom letnje vrućine i jesenje hladnoće. Umreće samo na mrazu. Ovo cveće se smatra otpornim u zonama otpornosti biljaka USDA od 3 do 9

Kako je Slatki Vilijam dobio ime?
Postoje mnoge teorije, od Šekspira do princa Vilijama, koji je pobedio Škote u bici kod Kalodena. Međutim, niko nije siguran.

Da li je Sveet Villiam otrovan za ljude i/ili kućne ljubimce?
Cvet je jestiv za ljude (iako listovi nisu). Toksičan je za kućne ljubimce, pa ako vaši krzneni prijatelji jedu, pazite.

Slatki Vilijam i ti
Spremni da unesete više slatkog Vilijama u svoj život? To je savršena biljka za posteljinu koja popunjava praznine između većih pejzažnih vrsta. A ako volite mali buket iz vikendice, možete uneti ove, gde će ulepšati sto na dan ili dva.