Vodič-za-negu-biljaka-zmija-u-zatvorenom-prostoru

Znamo koliko je teško održati kućnu biljku srećnom. Ali sa zmijskim biljkama, ne morate da brinete o tome. One su jedna od najtežih sobnih biljaka i zahtevaju izuzetno malo održavanja. Ali da bismo vašem pomogli da napreduje, sastavili smo listu od 6 praktičnih saveta. Nastavite da čitate da biste saznali koliko često treba da ga zalivate, kada je najbolje da ga presadite i šta da radite kada počne da izgleda nesrećno.

Kako se brinuti za biljku svekrvenog jezika

Biljke zmija nose mnogo imena. Naučno, poznate su kao sansevieria. Ali oni su zaradili nadimak svekrvin jezik zbog svojih dugih, šiljastih listova (koji bi trebalo da predstavljaju brutalno iskrenu prirodu nekih svekrva).

Uprkos onome što njihov nadimak može sugerisati, zmijske biljke uopšte nisu teške za čuvanje. Oni zapravo veoma opraštaju prema novim ili zaboravnim vlasnicima biljaka.
1. Zalivajte samo povremeno

Da li ste ikada zaboravili da nekome pošaljete poruku tada su odjednom prošle 2 nedelje? I nama. Dešava se. I biljke zmija to potpuno shvataju, tako da se nećete osećati loše ako ikada preskočite zalivanje. Biljke zmije ne žedne prečesto. Ako im date previše vode, možete izazvati truljenje korena.

Rekli bismo da ovu biljku treba da zalivate samo svake 2 nedelje tokom leta, pazeći da se tlo potpuno osuši pre nego što je ponovo zalijete. Zimi se definitivno možete izvući zalivanjem svake 4 nedelje kada je sunce manje intenzivno.
2. Pronađite dom sa srednjim osvetljenjem

Bilo da su postavljene na senovitu policu ili u prostoriji koja ima puno svetlosti, zmijskim biljkama neće smetati. Oni su srećni u većini svetlosnih uslova. Ali srednje svetlo ih čini najsrećnijim. Ako možete, postavite svoj pored prozora okrenutog prema zapadu ili jugu. Samo se uverite da nije na direktnoj sunčevoj svetlosti jer će to spaliti njegove listove.
3. Presadite u dobro drenirano zemljište

Biljke zmije ne kljucaju često. Dakle, ne treba im često đubrenje – jednom ili dva puta tokom letnjih meseci je u redu. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada je u pitanju ova vrsta biljke je da je zaista podložna truleži korena. Zato ga treba saditi u dobro dreniranom tlu. Mešavina sukulenta i kaktusa u kombinaciji sa običnom zemljom za saksije dobro funkcioniše za ovu biljku. A ako vaš lonac nema mnogo rupa za odvod, dodavanje nekoliko šaka plovca ili perlita u zemlju može pomoći u drenaži.
4. Blage temperature su mu omiljene

Ako je vaš dom ugodna temperatura za vas, velike su šanse da će i vaša biljka zmija biti zadovoljna time. Najlakši način da rastužite svoj je tako što ćete ga staviti blizu bilo kakvog hladnog propuha, radijatora ili klima uređaja. Preživeće podjednako dobro i na otvorenom – posebno tokom leta. Ali otprilike od oktobra, kada temperature zaista počnu da padaju, moraćete da ga vratite unutra. Ne rade dobro sa mrazom ili snegom.
5. Ne brinite o vlažnosti
Pošto su ove biljke tako nezahtevne, ne bi trebalo da bude iznenađenje da su dobre i u suvim i u vlažnim prostorijama. Tako da će dobro rasti na kancelarijskom stolu, pored vašeg kreveta ili u sobi za tuširanje. Najbolja stvar kod ove biljke je to što je prirodni ovlaživač i prečišćivač vazduha. Dakle, ne samo da može ukloniti štetne zagađivače iz vazduha, već će pomoći i da se poveća vlažnost oko njega. Dakle, ako imate neke druge biljke koje vole vlažan vazduh, stavljanje biljke zmije pored njih može pomoći.

6. Pazite na štetočine

Ako ste ranije posedovali biljke, znate koliko štetočine mogu biti nezgodne. Ali na sreću, biljke zmija su prilično otporne na većinu buba. Međutim, u lošim uslovima mogu uhvatiti brašnaste bube ili paukove grinje. Ako primetite štetočine, najbolje je da ih što pre rešite odgovarajućim sprejom za ubijanje insekata.
Znaci nezdrave biljke jezika svekrve

Ako ste primetili da biljka jezika vaše svekrve izgleda malo umorno ili opušteno, ne paničite. Obično postoji lako rešenje.

Mokro lišće – ovo je obično znak da preterano zalivate svoju biljku. Takođe možete videti da se listovi naboraju ili čak postanu plesni. Zato pomozite svojoj biljci da se vrati, prestanite da je zalivate dok se zemlja potpuno ne osuši.
Smeđe mrlje – ako vaša biljka počinje da dobija smeđe listove, to može biti zbog štetočina ili nedoslednog zalivanja. Opet, dajte biljci pauzu i prestanite da je zalivate neko vreme. Čak i ako mislite da je to potrebno, sačekajte dok lišće ne zaraste.
Žuto lišće – ovo je direktan znak truleži korena i dešava se zato što listovi nisu u stanju da iz zemlje dobiju hranljive materije ili vodu koja im je potrebna. Da biste popravili trulež korena, prvo uklonite vlažnu zemlju oko korena, a zatim isecite smeđe, trule delove oštrim, čistim makazama dok ne dođete do zdravog, belog mesa. Zatim ostavite da se korenje osuši na listu novina pre nego što ga ponovo posadite u čistu, svežu saksiju.
Opadajuće lišće – kada se zmijske biljke ne brinu kako treba, one će pustiti da im lišće padne kako bi se zaštitile. Ovo je verovatno izazvano prekomernim zalivanjem, pa sačekajte da se biljka potpuno osuši pre nego što ga ponovo zalijete. Nakon nekog vremena, trebalo bi da vidite poboljšanje.

Kako presaditi biljku zmije

Vremenom, biljke prerastu svoje domove. I obično ih treba presađivati svakih 12-18 meseci. Ali biljke zmija mogu biti savršeno srećne u svom loncu godinama. Rekli bismo da ćete morati da presađujete svoje svakih 2-5 godina. Ali ako rastu u prostoru sa slabim osvetljenjem, lako se možete izvući ako ih ne presađujete 5-10 godina.

Ako želite da presadite svoju biljku zmije, to je zaista lako učiniti. Samo napunite veću saksiju sa pravom zemljom, praveći malo udubljenja u sredini za korenje. Zatim nežno uklonite biljku iz originalne saksije i gurnite je pravo u rupu. Pokrijte strane sa još nekoliko centimetara prljavštine, tapkajući je tako da ostane na mestu. Kada ga na brzinu popijete, gotovi ste! Pogledajte naš vodič za negu biljaka za više saveta.

Da li su zmijske biljke bezbedne za kućne ljubimce?

Biljke zmija su blago toksične za kućne ljubimce poput mačaka i pasa jer sadrže prirodnu hemikaliju za zaštitu od insekata, mikroba i gljivica. Ova hemikalija će izazvati stomačne tegobe kod kućnih ljubimaca ako se pojedu. Na sreću, listovi zmijskih biljaka su prilično čvrsti, pa je životinjama teže da zaista zarinu zube. Ali ipak preporučujemo da biljku držite van njihovog dohvata. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svojih ljubimaca, možda su progutali deo biljke, pa ih odnesite veterinaru što je pre moguće:

– Povraćanje
– Balavi
– Gubitak apetita
– Depresija
Različite sorte Sansevieria

Kao i kod svih biljaka, postoji mnogo različitih vrsta zmijskih biljaka.
1. Sansevieria trifasciata

Ovo je najčešća vrsta zmijske biljke koju ćete naći u većini prodavnica i baštenskih centara. Ima visoke, tamnozelene listove sa svetlosivim/zelenim horizontalnim prugama.
2. Sansevieria hahnii (ili biljka zmija iz ptičjeg gnezda)

Biljka zmija iz ptičjeg gnezda ima kratke, široke listove tamne i svetlozelene boje. Kako raste, njegov oblik počinje da liči na gnezdo. Dostiže samo oko 6-8 inča i ne treba mu mnogo svetlosti da bi dobro rasla.
3. Sansevieria cilindrica

Kao što ste možda pretpostavili iz imena, ova vrsta ima cilindrične listove koji se završavaju oštrim, žestokim vrhom. Ako živite sa radoznalom decom, onda ova vrsta možda nije za vas.
4. Biljka zmija morske zvezde

Biljka morske zvezde ima listove slične biljci cilindrične zmije, ali kod ovog tipa se šire od osnove, dajući joj privlačan oblik nalik morskoj zvezdi.
5. Sansevieria masoniana (ili biljka kitove zmije)

Ova sorta zmijske biljke ima široke listove koji liče – pogađate – na peraje kita. Obično su toliko veliki da u svaki lonac možete staviti samo jedan ili dva lista.

Želite više stručnih saveta o nezi vaših biljaka? Pročitajte naš vodič za negu biljaka u zatvorenom prostoru za sve što treba da znate.

Ili pogledajte našu punu kolekciju sobnih biljaka za podizanje raspoloženja, od mirnih ljiljana i orhideja do najprodavanije biljke ananasa i bostonske paprati.