cveća za kućne ljubimce

Svako ko ima kućnog ljubimca zna koliko naši krzneni prijatelji mogu biti radoznali, posebno kada su u pitanju njihovi stomačići! Cveće može izgledati bezopasno, ali neko može biti veoma toksično za životinje ako se proguta. Iako bismo uvek preporučili da cveće držite van domašaja vaših kućnih ljubimaca, sastavili smo ovu listu cvetova „prijateljskih za kućne ljubimce“ u kojima možete uživati bez brige!


1. Phalaenopsis Orchids

Značenje cveća = ljubav, lepota i prefinjenost

Ovo egzotično cveće, poreklom iz tropske Azije, izuzetno je popularno kao biljka u saksiji, ali takođe pravi i prelepo rezano cveće, dodajući trenutnu sofisticiranost svakom dizajnu – i najbolji deo, neće nauditi vašem ljubimcu! Mnoge orhideje phalaenopsis imaju karakteristične oznake sa grlom kontrastne boje.

2. Alstroemeria

Značenje cveća = predanost i prijateljstvo

Uobičajeno poznat kao peruanski ljiljan, ovaj cvet je savršena zamena za otrovne ljiljane. Cvetovi nalik na trubu sa grmoličnim glavama imaju karakteristične crne oznake i žuto grlo, što znači da se ponekad pogrešno smatraju ljiljanima. Alstroemeria takođe dolazi u svim bojama sa izuzetkom plave i zelene, tako da će se uklopiti u bilo koju šemu boja. Čudna karakteristika ovog cvetanja je da listovi na njegovom stabljiku rastu naopako, ali nema objašnjenja zašto!

3. Antirrhinum (Snapdragons)

Značenje cveća = milostiva dama

Ova omiljena bašta za vikendice je netoksična i sigurna opcija za izlaganje u vašem domu. Dodajući visinu svakom dizajnu, antirinumi izgledaju fantastično kada su raspoređeni sa letnjim cvetovima sa okruglim glavama, kao što su šugaste i ruže (obe su takođe netoksične). Zabavna činjenica – zmajevi obezbeđuju nektar za bumbare koji su jedan od retkih insekata koji mogu da ‘otvore’ cvet.

4. Suncokreti

Značenje cveća = divljenje i odanost

Ovaj univerzalno voljen i odmah prepoznat cvet je siguran izbor kada birate cvetove za vašu letnju cvetnu izložbu, jer ne nanose štetu mačkama ili psima. Dok suncokreti prate sunce, za njih se kaže da simbolizuju potragu za pozitivnošću i snagom – obožavali su ih i Inke iz Perua zbog njihove sličnosti sa suncem koje daje život.

5. Ruže

Značenje cveća = ljubav, želja i romansa

Prepuna lepote i značenja, ruža je omiljeni cvet na svetu i lako je razumeti univerzalnu privlačnost. Dakle, biće vam drago da znate da su sve sorte pogodne za kućne ljubimce! Sa svojom privlačnom bojom i savršeno oblikovanim laticama, ruže čine savršen aranžman za vaš dom. Kada stilizujete svoju vazu sa cvećem, imajte na umu da su oni centralni cvet što znači da su dizajnirani da se izdvajaju od ostalih i da će poboljšati ukupni oblik vašeg aranžmana.

Neki cvetovi, kao što su ljiljani, su poznati po tome što su veoma toksični za mačke, ali postoje neki cvetovi koji nisu toliko poznati po tome što predstavljaju opasnost za naše četvoronožne prijatelje. Evo liste uobičajenih cveća koje vlasnici kućnih ljubimaca treba da izbegavaju:

Ljiljani
Hrizanteme
Delphinium
Amarillis
lale
Ammi
Rhododendron
Delphinium
Peonies
Clematis
Tanacetum
Azalea
Calla Lilies