Vodič-za-negu-monstera-u-zatvorenom-prostoru

Biljka koja je skromna, ali može lako dati izjavu. Zvuči kao san. Ali nije – monstera deliciosas su savršeni svestrani. Dok naši dolaze na cca. Visoke 40 cm, ove biljke mogu narasti do 8 stopa u pravom stanju. Tako da za kratko vreme može pretvoriti svaku prostoriju u zelenu oazu.

I iako im ne treba pažnja svaki dan, čudovišta bi bila najsrećnija da žive sa vlasnikom koji voli dobar spa tretman. I razmaziće ih. Ako njihove listove s vremena na vreme malo prelijete kokosovim uljem, oni će zadržati prelepo sjajni izgled.

Kako se brinuti za svoje čudovište

Monstere su lake, ali kao i svakoj biljci potrebno im je nekoliko osnovnih stvari da bi preživele. U nastavku smo naveli sve njihove osnovne savete za negu, podučavajući vas svemu što treba da znate da biste im pomogli da napreduju. Ili posetite naš centar sa vodičima za biljke za sve informacije koje su vam potrebne da bi vaše biljke bile srećne i uspele.
1. Povremeno zalivati

Razlog zašto toliko ljudi voli čudovišta je taj što im nije potrebno mnogo vode da bi preživeli. Zato ne brinite ako s vremena na vreme preskočite zalivanje. Ova biljka neće učiniti da se osećate loše. Potrebna mu je voda samo svake 1-2 nedelje i zapravo više voli da se zemlja osuši između pića. Ako svoju monsteru stavite na svetlo mesto, možda ćete morati da je zalivate nešto češće.

Ali gde god da stavite svoje, samo ne zaboravite da proverite da li se zemlja dobro osušila pre ponovnog zalivanja. To možete učiniti tako što ćete prst ili drveni ražanj zabiti 2 inča u zemlju. Ako ispadne čist, vreme je da ga zalijete. Ako ima ostataka zemlje, sačekajte još malo.
2. Jarko, indirektno svetlo

Monstere su tropska biljka, tako da im sunčeva svetlost nije strana. Ali u prirodi rastu na šumskim podovima, što znači da obično provode samo nekoliko sati na suncu svakog dana. Zbog toga su razvili rupe u svojim listovima. Dakle, imaju veću površinu za hvatanje sunčevih zraka, a da ne moraju previše da rastu. To je takođe dovelo do toga da su dobili nadimak „Švajcarska fabrika sira“.

Pošto je ova biljka tako rashlađena, biće udobna na jakom svetlu ili u zasjenjenom području. Najbolja opcija je da svom monsteru date malo i jednog i drugog. Tako da mogu da uživaju na suncu nekoliko dana, ali i da imaju malo hlada. Oni će se prilagoditi većini svetala, što ih čini super fleksibilnom sobnom biljkom.
3. Redovno zamagljivanje

Pošto su porijeklom iz tropskih šuma u ​​Centralnoj Americi, važno je da povećate vlažnost oko vašeg čudovišta. Zato što ne mogu dobiti dovoljno vlage iz vazduha u Velikoj Britaniji. Dakle, moraćete da date sve od sebe da ponovo stvorite njihovo prirodno stanište.

Redovno zamagljivanje je najlakši način da se to uradi. Sve što vam treba je da uzmete bocu sa raspršivačem i date im maglu svaki dan ili tako. Ili ako imate električni ovlaživač, i ovo će vam pomoći.
4. Biljnu hranu za brz rast

Pošto će čudovišta rado rasti u većini uslova, ne moraju ih gnojiti ili hraniti. U zatvorenom prostoru, nega monstere deliciosa je prilično jednostavna. Pošto ne moraju da se takmiče za hranu i vodu kao u svom prirodnom okruženju. Ali ako želite da vaša raste što je više moguće, dodavanje biljne hrane u njihovo tlo može im pomoći da ubrzaju rast.
Malo istorije o monsteri

Poreklom u šumama južnog Meksika, monstera je dobila ime po latinskoj reči abnormalna, zbog svojih rupičastih listova koji ga čine posebno jedinstvenim. Njegov poseban izgled je savršen za stvaranje ohlađene, tropske atmosfere. Stoga se često koristi u dizajnu peškira za plažu, kupatila i kućnih ukrasa.

Otkako je otkrivena u meksičkim šumama blizu Paname, fabrika švajcarskog sira je uvedena na mnoga druga tropska ostrva. I napreduje u zemljama poput Havaja, Sejšela i ostrva Ascension.

Glavni razlog zbog kojeg se monstera pripitomila bio je njen plod. Tako je zapravo dobila ime deliciosa – nakon otprilike 3 godine rasta, biljka proizvodi ukusni meksički hlebni plod. Rečeno je da ima ukus kao ananas. Ali ostatak biljke monstere je štetan ako se pojede. Zato vodite računa da svoje držite dalje od kućnih ljubimaca.
Različite vrste biljke Monstera

Iako je monstera deliciosa najpopularnija sorta ove biljke, postoji mnogo različitih vrsta. Svaki od njih ima svoje specifične potrebe za negom. Dakle, moraćete da shvatite šta najbolje funkcioniše za vas. Ovo su neke od popularnih sorti kućnih biljaka monstere:
1. Monstera deliciosa

Ako tražite biljku monstere, ova sorta je ona na koju ćete najverovatnije naići. To je i tip koji prodajemo. Njihovi veliki, rupičasti listovi daju ljupkost i savremenu atmosferu svakom unutrašnjem prostoru.
2. Raznobojna čudovišta

Raznobojne čudovišta su zaista slične monsteri deliciosa. Ali njihove zeleno-bele mrlje čine da se listovi još više ističu. Skoro da izgleda kao da su naslikani. Ova vrsta ipak ne raste prirodno u divljini. Tako da može biti zaista teško doći do jednog.
3. Monstera adansonii

Ako tražite manju varijantu tradicionalne monstere – onu koja će imati više draped izgled – onda je monstera adansonii za vas. Bez podrške, počeće da raste i niz ivice lonca. I dok biljke monstera adansonii imaju kompaktnije listove, one i dalje imaju iste velike, dramatične rupe.
4. Monstera dubia

Dubia je takođe mala verzija biljke monstera. Ali ovi su mnogo ukusniji od originala i imaju svetlije listove u obliku srca. Ako se ostave bez podrške, okačiće se sa strane svog lonca. Ali ono što ove biljke čini tako zanimljivim je to što će, kada su postavljene na stub od mahovine ili blok drveta, rasti u ravnoj liniji!
5. Monstera borsigiana

Borigiana je slična delikozi, ali raste mnogo brže. I nastaviće da raste sve dok to dozvolite. Njegovi prelepi listovi su zapravo manji od deliciosa, ali zbog dugih stabljika ponekad mogu izgledati veći.

Želite više stručnih saveta o nezi vaših biljaka? Pročitajte naš vodič za negu biljaka u zatvorenom prostoru za sve što treba da znate.

I kad god poželite da počastite nekoga dugotrajnom presom. Ili udahnite novi život svom domu. Imamo mnogo uzbudljivih sobnih biljaka, od super sukulenata do delikatnih paprati!