Zvezdani cvetovi otkrivanje simbolike kosmosovog cveca

Članovi porodice astera zbog svog zvezdanog izgleda i nazvani po uređenom univerzumu zbog svojih simetričnih latica, kosmos cveće će očarati svaki vrt ili buket svojim živopisnim prisustvom . Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cveta Kosmosa i njegovoj bogatoj simbolici. Takođe ćemo naučiti o njihovoj istoriji, poreklu i kulturnom značaju danas.


Značenje kosmosovog cveća – najvažnije
Cveće kosmosa najčešće simbolizuje red i harmoniju. Ovo primarno simboličko značenje kosmosnog cveća potiče od imena cveta i njegovog urednog rasporeda latica. Cveće kosmosa takođe može predstavljati ravnotežu, spokoj, mir, ljubav, skromnost, nevinost, radost i lepotu.

Etimološko značenje
Španski sveštenici su uzgajali kosmos cveće u svojim baštama. Toliko ih je oduševio izvrstan, uredan raspored latica cveća da su ih nazvali kosmos od grčke reči kosmos , koja se odnosi na ukras, red i harmoniju univerzuma.

Značenje, simbolika i kulturni značaj kosmosovog cveća

Simboličko značenje uobičajenih boja kosmosa
Cveće kosmosa najznačajnije simbolizuje red i harmoniju. Ovo primarno simboličko značenje kosmosnog cveća potiče od imena cveta i njegovih urednih latica. Cveće kosmosa takođe predstavlja ravnotežu, spokoj, mir, ljubav, skromnost, nevinost, radost i lepotu.

Simbolička značenja kosmosovog cveća se blago menjaju u zavisnosti od boje njihovog cveća.

Crvena – Crveni kosmos simbolizuje ljubav i strast.
Ružičasta – Ružičasti kosmos predstavlja najnežnije aspekte ljubavi, kao što su poljupci i zagrljaji. Pošto se ružičasta obično povezuje sa ženstvenošću, ovo cveće ponekad predstavlja i majčinu ljubav.
Žuto – Žuti kosmos cvetovi najčešće simbolizuju prijateljstvo, kao i većina drugih žutih cvetova. Međutim, žuti kosmos takođe može jedinstveno predstavljati umanjenu ljubav.
Belo – Cveće belog kosmosa simbolizuje vernost i odanost u romantičnoj ljubavi, pored tradicionalnijeg simboličkog značenja povezanog sa belim, čistoćom.

Cveće kosmosa u mitovima i folkloru
Uprkos uređenom izgledu koji su španski sveštenici videli u laticama kosmosa, njihovo lišće im daje prilično divlji, neukroćeni izgled. U folkloru se kaže da kosmos cveće privlači vile u baštu jer njihov divlji izgled čini da se ova mitska stvorenja osećaju kao kod kuće.

Takođe se smatra da je kosmos srećan. Sreća povezana sa ovim cvećem može biti povezana sa sposobnošću cveta da odbije neželjene insekte koji bi mogli da unište druge biljke u bašti.

Cveće kosmosa u meksičkim tradicijama
Od upotrebe nevena za vođenje duhova na Dia de Los Muertos do povezivanja određenog cveća sa božanstvima, cveće ima istaknuto mesto u meksičkoj kulturi i tradiciji.

Čokoladni kosmos ( Cosmos atrosanguineus ) je takođe bio cenjen cvet u Meksiku zbog svoje crvene boje koja izgleda skoro čokoladno braon i mirisa nalik na kakao koji se slaže. Kao i druge vrste kosmosovog cveća, čokoladni kosmos takođe predstavlja red i harmoniju u meksičkim tradicijama.

Grčka kultura i cveće kosmosa

Iako kosmos cveće nije stiglo do Grčke dovoljno rano da bi bilo uključeno u starogrčku mitologiju, ime je dobilo po grčkoj reči kosmos.

U grčkoj mitologiji, bogovi su verovali da postoji poseban red ili savršena harmonija u prirodi, a reč kosmos, koju su španski sveštenici kasnije dodelili kosmosnom cveću, predstavlja ovu ideju.

Cveće kosmosa u viktorijanskoj eri
Tokom vrhunca floriografije (jezika cveća) u viktorijanskoj eri u Engleskoj, kosmos cveće simbolizuje radost u životu i ljubav.

Cveće kosmosa u religiji i duhovnim praksama

Kosmos ima jaku povezanost sa grlenom čakrom (ili energijom grla), i veruje se da uklanja energiju i duhovne blokade.

Kao rezultat toga, javni govornici ih često koriste da pomognu u otvaranju grla i energiziranju grlene čakre kako bi se poboljšao glas koji govori.

Cveće kosmosa u umetnosti i književnosti
Popularan cvet predstavljen u umetnosti i uključen u poeziju i prozu, kosmos cveće može da simbolizuje red i harmoniju kao što je u buketu. Zahvaljujući svojoj toleranciji na sušu, kosmos cveće ponekad predstavlja dugovečnost i otpornost u književnosti.

Prikladne prilike za poklon za Cosmos cveće

Zajedno sa nevenima, kosmos cveće je zvanični cvet u oktobru, što ih čini savršenim izborom za pomoć prijatelju da proslavi svoj oktobarski rođendan.

Cosmos cveće je takođe cvet za 2. godišnjicu braka i tradicionalno se uključuje u bukete za godišnjicu za proslavu dve godine braka.

Zbog povezanosti sa ljubavlju i strašću, roze i crveno kosmos cveće takođe predstavljaju divan poklon za romantičnog partnera. Uključite ih u buket ili poklonite paket kosmos semena da biste predstavili rastuću ljubav za koju se nadate da ćete gajiti sa svojim partnerom.

Da li se kosmos vraća svake godine?
Određene vrste kosmos cveća se vraćaju svake godine, ali većinu kosmos vrsta treba ponovo posaditi.

Da li je kosmos višegodišnja biljka?
Većina vrsta kosmosa su jednogodišnje biljke, ali nekoliko vrsta raste kao višegodišnje.

Koliko dugo traju kosmos biljke?
Kosmos biljke traju od ranog leta do jeseni.

Koje boje su kosmos cveće?
Cveće kosmosa ima različite ružičaste, ljubičaste, crvene, narandžaste, žute, bele, pa čak i tamne, skoro čokoladno crvenkasto braon boje.

Šta simboliziraju tetovaže kosmosa?
Kosmos tetovaže obično predstavljaju red, ali takođe mogu simbolizovati mir, skromnost, harmoniju ili čistotu.

Kosmos cveće dodajte malo reda u vašu čudnu baštu na vikendici
Dok se kosmos cveće retko smatra cvetovima koji zaustavljaju predstavu, oni imaju neosporan šarm koji savršeno sadi u bilo kojoj vikendici ili u kontejnerskom aranžmanu. Izaberite višegodišnje sorte u kojima ćete uživati iz godine u godinu ili jednogodišnje biljke koje možete menjati svakog leta.