prelepih livada divljeg cveca koje morate posetiti

Livade divljeg cveća su neka od najspektakularnijih staništa prirode. Možete pronaći ove zadivljujuće pejzaže širom sveta, od kojih svaki pršti kultnim divljim cvećem kao što su zvončići, tratinčice, vučica i mak. U ovom članku ću istražiti 17 najlepših livada divljeg cveća na svetu koje treba posetiti.


17 prelepih livada divljeg cveća koje morate posetiti
Pregled sadržaja:

17 prelepih livada divljeg cveća koje treba posetiti
1) Dolina cveća, Indija
Dolina cveća, Indija

Nacionalni park Dolina cveća jedan je od najživljih prirodnih spektakla Indije. Park pokriva više od 85 kvadratnih kilometara alpskih livada u okrugu Čamoli u Utarakhandu u severnoj Indiji. Moćni Himalaji takođe okružuju ove živopisne livade.

Ova alpska livada koja oduzima dah je dom za preko 600 vrsta divljeg cveća, uključujući anemone, tratinčice, orhideje i primule. Neke od zvezda Doline cveća uključuju cveće Brahmakhanala ( Saussurea obvallata ) i himalajski plavi mak ( Meconopsis betonicifolia ). Crni medvedi, himalajske lasice i snežni leopardi takođe obitavaju u parku.
Kad treba da ide: maja do oktobra
Šta ćete videti: Anemone, tratinčice, orhideje i mak
2) Crested Butte, Kolorado, SAD
Crested Butte, Kolorado, SAD

Šarmantni skijaški grad Crested Butte poznat je i kao glavni grad Kolorada. Grad je stekao ime zahvaljujući godišnjem festivalu divljeg cveća Crested Butte, koji je počeo 1986. Festival je zagovornik uvažavanja i očuvanja autohtonog divljeg cveća u Koloradu .

Svake godine, Crested Butte i padine njegove istoimene planine proizvode zadivljujući prikaz alpskog divljeg cveća. To uključuje alpski suncokret ( Himenoksis grandiflora ), glečerski ljiljan ( Erithronium grandiflorum ) i cveće nebeskog pilota ( Polemonium ekimium ). Takođe ćete videti spektakularne nanose vučije, posebno na stazi vučije.
Kad treba da ide: jula i avgusta
Šta ćete videti: Gencijani, ljiljani, lupine i suncokreti
3) Ostrvo Mainau, Nemačka
Ostrvo Mainau, Nemačka

Ostrvo Mainau je jedno od najboljih nemačkih hortikulturnih žarišta. Ostrvo se nalazi u Bodenskom jezeru u jugozapadnoj državi Baden-Virtemberg, blizu granice sa Švajcarskom. Ostrvo Mainau je poznato kao „ostrvo cveća“ zbog svojih zapanjujućih vrtova i parkova.

Zahvaljujući toploj, suptropskoj klimi, ostrvo Mainau je dom hiljadama prekrasnih cveća i drveća. Ostrvo prikazuje nekoliko vrsta narcisa, dalija i ruža. Međutim, glavne zvezde emisije na ostrvu Mainau su lale, koje su u najboljem izdanju tokom proleća.
Kad treba da ide: marta do maja
Šta ćete videti: Narcisi, dalije, ruže i lale
4) Namakualand, Južna Afrika
Namakualand, Južna Afrika

Polusušni pejzaž Namakvalenda, koji se prostire između Namibije i Južne Afrike, svake godine proizvodi spektakularan prikaz poljskog cveća. Ovo cveće se pojavljuje tokom proleća, koje traje od avgusta do oktobra na južnoj hemisferi.

Bonanza divljeg cveća počinje kada procvetaju prve narandžaste i bele tratinčice. Mnoge od njih su Namakualand tratinčice ( Dimorphotheca sinuata ). Ove tratinčice prate šareni Namakualand neven ( Arctotis hirsuta ) i cvetovi Nemezije . Poslednje divlje cveće sezone su ledene biljke ( Aizoaceae ), koje su u Južnoj Africi poznate kao vigije.
Kad treba da ide: avgusta do oktobra
Šta ćete videti: Tratinčice, ledene biljke, nevene i nemezije
5) Castelluccio, Norcia, Italija
Castelluccio, Norcia, Italija

Smešten u blizini umbrijskog grada Norcia u centralnoj Italiji, malo selo Kastelučio je poznato po raskošnom prikazu cveća sočiva. Sočivo se na ovom području uzgaja vekovima i uspeva na krečnjačkom i krečnjačkom zemljištu okolne kraške visoravni. Selo je takođe blizu Apeninskih planina.

Od kasnog proleća do ranog leta, blistav prikaz plavih, ružičastih, ljubičastih i belih cvetova sočiva zauzima centralno mesto. Ansambl uključuje i drugo divlje cveće kao što su kamilica, različak, tratinčice, senf i mak.
Kad treba da ide: maja do jula
Šta ćete videti: Kukureci, tratinčice, cvetovi sočiva i mak
6) Ravnica Čengdu, Kina
Čengdu ravnica, Kina

Ima nečeg lepog u ogromnim poljima zlatnožutih cvetova repice. Ovaj član porodice kupusa (Brassicaceae) poznat je i kao uljana repica ( Brassica napus ). A tokom proleća, ravnica Čengdu je jedno od najboljih mesta na svetu za videti ovo cveće.

Ravnica Čengdu se nalazi u provinciji Sečuan u jugozapadnoj Kini. Područje pruža neverovatno plodno zemljište jer je aluvijalna ravnica. Ovaj bogati pejzaž sastoji se od sedimenta koji je u basen Sečuan doneo tok reke Min, pritoke čuvene reke Jangce.
Kad treba da ide: Može
Šta ćete videti: Cveće uljane repice
7) Nacionalni park Mount Rainier, Vašington, SAD
Nacionalni park Mount Rainier, Vašington, SAD

Nekoliko livada divljeg cveća oduzima dah kao one u Nacionalnom parku Mount Rainier u državi Vašington. Posetioci uživaju u divljem cveću Mount Rainier-a od 1899. godine i sada mogu da istražuju razne staze divljeg cveća unutar parka.

Divlje cveće Mount Rainier-a je najbolje od sredine jula do sredine avgusta. Park je dom nekih od najpoznatijih divljih cveća na severozapadu Pacifika, kao što su indijske četkice, lupine, floks i cveće penstemona. Lavini ljiljani ( Erithronium montanum ) i zapadne anemone ( Anemone occidentalis ) takođe rastu na zapanjujućim padinama planine Rainier.
Kad treba da ide: jula do avgusta
Šta ćete videti: Anemone, indijske četkice, lupine, floks i penstemon
8) Hitachi Seaside Park, Japan
Hitachi Seaside Park, Japan

U zemlji koja je sinonim za cvetove trešnje , livade divljeg cveća u primorskom parku Hitachi svakako imaju svoje. Ostrvo se nalazi u gradu Hitačinaka u prefekturi Ibaraki. Park se prostire na skoro 200 hektara i pruža sezonski interes tokom cele godine, što ga čini obaveznim za posetu kad god ste u Japanu.

Hitachi Seaside Park je najpoznatiji po svojim divnim obrascima beba plavih očiju ( Nemophila menziesii ). Milioni ovih cveća pokrivaju park tokom proleća, u pratnji narcisa i lala. Ostali poznati stanovnici uključuju bujno zeleno grmlje Kochia koje postaje živo crveno tokom jeseni.
Kad treba da ide: Tokom cele godine
Šta ćete videti: Bebe plavooke, narcisi, lale
9) Burren, Irska
Burren, Irska

Divlje cveće uspeva na nekoliko vrsta zemljišta, uključujući bogato krečnjačko zemljište u Burenu u Irskoj. Smešten u blizini zapadne obale, ovaj zapanjujući nacionalni park pokriva spektakularno kraško stanište. Područje je lokalno poznato kao boireann , što na irski znači ‘stjenovito mesto’.

Mnogo arktičkog, mediteranskog i alpskog cveća Burrena raste između krečnjačkih stena oko parka. Ovo područje je dom nekoliko prekrasnih orhideja, uključujući pčelinje orhideje ( Ophris apifera ) i orhideje sa gustim cvetovima ( Neotinea maculata ). Ostali istaknuti elementi uključuju krvave ždralove ( Geranium sanguineum ) i prolećne encijane ( Gentiana verna ).
Kad treba da ide: Proleće i leto
Šta ćete videti: Orhideje, ždralovi, encijani, kamene ruže
10) Kazahstanska stepa
Kazakhstan Steppe

Veliko prostranstvo kazahstanske stepe u centralnoj Aziji često je zanemareno utočište za divlje cveće. Međutim, ovo ogromno more travnjaka i peščanog zemljišta idealno je za cveće poput krokusa i maka. Neki meštani veruju da plavo cveće raste u područjima koja su povezana sa žalovanjem, dok crveno cveće raste na nekadašnjim ratištima.

Ipak, divlje tulipane Kazahstana dobijaju veliki deo priznanja. Ova prelepa grupa cveća uključuje turkistansku lalu ( Tulipa turkestanica ). Takođe ćete naći nekoliko vrsta ljiljana, koji su nacionalno cveće Kazahstana.
Kad treba da ide: Proleće i leto
Šta ćete videti: Krokusi, ljiljani, makovi, divlji lali
11) Klisura reke Kolumbije, Oregon/Vašington, SAD
Klisura reke Kolumbija, Oregon/Vašington, SAD

Proteže se na preko 80 milja, klisura reke Kolumbije prostire se između Oregona i Vašingtona. Klisura oživljava u proleće i leto sa nanosima divljeg cveća, stvarajući jedan od najneverovatnijih prirodnih spektakla na severozapadu Pacifika. Klisura reke Kolumbija obuhvata nekoliko staništa, uključujući umerene prašume, hrastove ili borove šume i suve ili polusuhe travnjake.

Nekoliko najlepših divljih cveća u klisuri je endemsko za region. To uključuje Baretove penstemone ( Penstemon barrettiae ), dlakave zlatice ( Heterotheca villosa ) i pesnikove zvezde padalice ( Primula poetica ). Takođe možete pronaći tratinčice, lupine i cvetove balsamovog korena.
Kad treba da ide: aprila do maja
Šta ćete videti: Balsam koren, tratinčice, lupine, penstemon
12) Nacionalni park Triglav, Slovenija
Nacionalni park Triglav, Slovenija

Jedini nacionalni park u Sloveniji je zaista prizor. Tokom proleća i leta, padine Julijskih Alpa izbijaju šareno alpsko divlje cveće. Kao takav, Nacionalni park Triglav je nezaobilazna poseta ukoliko posećujete Sloveniju.

Ovaj zadivljujući park sadrži prelepo alpsko divlje cveće kao što su arktičke alpske zaboravnice ( Eritrichium nanum ) i alpske morske božikovine ( Eringium alpinum ). Ovo divlje cveće je poznato kao „kralj Alpa“ i „kraljica Alpa“. Ostale poznate vrste su alpski lan krastača ( Linaria alpina ) i ružičasta petolista ( Potentilla nitida ), poznata i kao triglavska ruža.
Kad treba da ide: Proleće i leto
Šta ćete videti: Cinkuefoils, zaboravnice, encijani, krastača
13) Alpske livade u švajcarskim Alpima, Švajcarska
Alpske livade u švajcarskim Alpima, Švajcarska

Dok su švajcarski Alpi razumljivo popularni među planinarima i skijašima, ove neverovatne planine su takođe poznate po svojim livadama divljeg cveća. Padine švajcarskih Alpa su dom stotinama vrsta alpskog divljeg cveća, posebno tokom proleća i leta. Oblast ima brojne staze divljeg cveća, uključujući stazu cveća u Zermatu.

Neke od zvezda švajcarskih Alpa uključuju cveće runolika ( Leontopodium nivale ) i alpsko cveće ( Pulsatilla alpina ). Ljutice, tratinčice, maćuhice i peršun takođe pokrivaju planinske livade širom regiona.
Kad treba da ide: Proleće i leto
Šta ćete videti: Ljutice, tratinčice, maćuhice, peršun i cvetovi runolika
14) Lupin Polja na Novom Zelandu
Lupin Fields na Novom Zelandu

Novi Zeland je poznat po svojoj jedinstvenoj fauni i flori. Međutim, ova prelepa zemlja takođe je domaćin zadivljujućim godišnjim prikazima cveća lupine. Ovo šareno divlje cveće stvara pokrivače plavog, ružičastog, ljubičastog i belog cveća, posebno na Južnom ostrvu.

Posetite novozelandske livade lupine od novembra do januara da biste videli najbolje izložbe. Ovo je jednako kasnom proleću do ranog leta na južnoj hemisferi. Lupini nisu porijeklom sa Novog Zelanda. Ovi članovi porodice mahunarki (Fabaceae) su prvobitno uvedeni da dodaju azot poljoprivrednim zemljištima, čineći ih plodnijim.
Kad treba da ide: novembra do januara
Šta ćete videti: Lupine
15) Tekas Hill Countri, SAD
Teksas Hill Countri, SAD

Država Teksas Hill se nalazi u delovima centralnog i južnog Teksasa, pokrivajući kraški region krečnjačkih brda, dolina i ravnica. Ovaj region pruža fantastičan dom za neke od najlepših divljih cveća u Teksasu. Suva klima i tlo siromašno hranljivim materijama su takođe idealni za divlje cveće.

Teksaški plavi cvetovi ( Lupinus tekensis ) su jedno od najpoznatijih divljih cveća u državi Teksas. Druge uobičajene vrste uključuju cveće za pokrivanje ( Gaillardia spp.), indijske četkice ( Castilleja spp.) i cvetove krpelja ( Coreopsis spp.). Centar za divlje cveće Ladi Bird Džonson jedno je od najboljih mesta za videti ovo živopisno divlje cveće.
Kad treba da ide: Proleće i leto
Šta ćete videti: Cveće za pokrivače, plave kapice, indijske četkice, krpelji
16) Šuma Halerbos, Belgija
Šuma Halerbos, Belgija

Zvončići ( Hiacinthoides spp.) su neki od najomiljenijih prolećnih divljih cveća na svetu. I nekoliko mesta u Evropi pruža bolji prikaz zvončića od šume Halerbos u centralnoj Belgiji. U stvari, ova javna šuma je čak poznata i kao ‘Plava šuma’.

Posetite šumu Halerbos sredinom do kraja aprila da biste videli vrhunac njihovog lepog prikaza zvončića. Imajte na umu da sezona zvončića prolazi brzo, obično u roku od dve nedelje od cvetanja. Plava zvona šume Halerbos takođe su okružena zadivljujućim drvećem sekvoje, stvarajući divnu šumsku atmosferu.
Kad treba da ide: Sredinom do kraja aprila
Šta ćete videti: Bluebells
17) Karpati, Rumunija
Karpati, Rumunija

Iako se Karpati prostiru u centralnoj Evropi, najveći deo lanca obuhvata Rumuniju. Kao takva, Rumunija je najbolje mesto za razgledanje divljih livada Karpata koje oduzimaju dah. Najbolje vreme za posetu je kasno proleće ili rano leto kada su padine okupane šarenim cvetovima.

Planine Karpata su dom cvetova tratinčica, encijana, saksifrage i lana. Međutim, najpoznatije cveće u regionu su rododendroni kao što je Rhododendron mirtifolium . Iako su u nekim zemljama klasifikovani kao invazivni, u Rumuniji su rododendroni zapravo zaštićeni.
Kad treba da ide: Kasno proleće do početka leta
Šta ćete videti: Tratinčice, encijani, rododendroni, saksifrage i krastača
Okončanje

Gde god da živite, moći ćete da uživate u nekim od najlepših livada divljeg cveća na svetu. Neki od najistaknutijih mesta u Severnoj Americi uključuju alpske livade Crested Butte u Koloradu i bluebonnets u državi Tekas Hill. Takođe možete pronaći divno divlje cveće u Evropi, poput zvončića belgijske šume Halerbos. U Aziji posetite indijsku Dolinu cveća ili japanski primorski park Hitachi.