Kada i kako oploditi biljke aloje

Kao i mnogi drugi sukulenti, biljke aloje preferiraju pristup nezi bez ruku. Ne zahtevaju mnogo vode i izgleda da uspevaju kada zaboravite na njih nedelju ili dve. Ali šta je sa đubrivom? Slično kao iu drugim oblastima njihove nege, biljkama aloje nije potrebno mnogo đubriva da bi uspele. Međutim, oni mogu imati koristi od malih doza hranljivih materija. Nastavite da čitate da biste saznali kada i kako oploditi biljke aloe.


Đubrenje biljaka aloje – najvažnije
Biljke aloje ne zahtevaju mnogo đubriva i veća je verovatnoća da će ih oštetiti previše đubriva nego nedovoljno. Gnojite biljke aloe jednom godišnje u proleće razblaženim đubrivom za sukulente.

Uloga đubrenja u zdravlju i rastu biljaka

Svim biljkama je potrebno 18 različitih hranljivih materija da bi rasle i napredovale (i da bi pomogle u odbrani od uobičajenih štetočina i bolesti). Tri od ovih elemenata (ugljenik, kiseonik i vodonik) potiču iz vazduha i vode, ali ostalih 15 dolazi iz zemlje ili đubriva.

Ovih 15 hranljivih sastojaka se deli na makronutrijente (azot, fosfor i kalijum), sekundarne hranljive materije (kalcijum, magnezijum i sumpor) i mikronutrijente. Biljke zahtevaju najveću količinu makronutrijenata, zatim sekundarnih hranljivih materija, a zatim mikroelemenata.

Svaki hranljivi sastojak ima određenu funkciju u biljkama, tako da višak jednog hranljivog materija neće nadoknaditi nedostatak drugog.

Vrste đubriva
Đubrivo vam omogućava da primenite hranljive materije na vaše biljke. Postoji mnogo različitih vrsta đubriva, uključujući organske i sintetičke opcije i tečne i čvrste proizvode.

Organska đubriva se mogu napraviti od brojnih proizvoda koji se javljaju u prirodi. To uključuje kamenu prašinu, morske alge, pileće đubrivo, riblje brašno i druge proizvode.

Iako ova đubriva sadrže hranljive materije, nisu svi ovi hranljivi sastojci odmah dostupni biljkama. Umesto toga, neki moraju biti razbijeni od strane korisnih mikroorganizama pre nego što biljke mogu da ih preuzmu.

Sintetička ili neorganska đubriva se sintetišu u laboratoriji. Neki primeri sintetičkih đubriva uključuju amonijum nitrat i amonijum sulfat. Ova đubriva su obično lakše dostupna biljkama od organskih đubriva.

Mnoge vrste đubriva navode količinu azota, fosfora i kalijuma koju proizvod sadrži, po težini. Ovo se naziva NPK odnos. Na primer, đubrivo sa odnosom NPK od 12-15-10 će sadržati 12% azota, 15% fosfora i 10% kalijuma po težini.

Procenat sekundarnih hranljivih materija i mikronutrijenata koje sadrži đubrivo može se navesti na detaljnijoj etiketi.

Znaci da vašoj biljci aloe nedostaju hranljive materije

Iako biljkama aloje nije potrebno mnogo hranljivih materija, nedostatak hranljivih materija može dovesti do problema. Uz pravilnu negu, biljke aloje mogu da žive godinama. Sledeći znaci mogu ukazivati da vašoj biljci aloje nedostaju hranljive materije.

Nedostatak snage
Ako je vaša biljka aloje prestala da raste ili se samo čini da se vuče, možda je kriv nedostatak hranljivih materija. Hranljivi sastojci kao što su azot, kalijum i fosfor omogućavaju biljkama da završe osnovne biljne procese poput fotosinteze i transpiracije. Bez ovih hranljivih materija, biljke mogu patiti.

Međutim, nedostatak energije takođe može biti znak drugih problema, uključujući slabo osvetljenje ili niske temperature.

Ielloving Leaves
Zeleno lišće koje postaje žuto može ukazivati na brojne probleme, uključujući nedostatak hranljivih materija. Azot, fosfor, magnezijum i drugi hranljivi sastojci su neophodni za održavanje zelenih i zdravih biljaka.

Drugi mogući uzroci žutih listova uključuju prekomerno zalivanje, niske temperature, visoku vlažnost i nedostatak svetlosti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o optimalnom položaju za biljke aloe u kući za negu i feng šui prednosti.

Kada i koliko često treba da đubrite biljku aloje?

Biljkama aloje nije potrebno mnogo hranljivih materija da bi uspele. Imajući to na umu, nećete morati da ih gnojite prečesto.

Najbolje je gnojiti biljke aloe samo jednom godišnje u proleće. Ovo će obezbediti biljkama hranljive materije koje su im potrebne bez prekomernog đubrenja.

Ako zaboravite da đubrite u proleće, đubrivo možete primeniti i leti. Međutim, trebalo bi da izbegavate nanošenje đubriva u jesen i zimu.

Najbolje đubrivo za biljke aloje
Najlakši način za đubrenje biljaka aloje je prethodno mešanim đubrivom. I organska i sintetička đubriva mogu biti pogodne opcije.

Ako tražite đubrivo, možete potražiti proizvod koji je dizajniran za kaktuse i sukulente.

Takođe možete koristiti generičko izbalansirano đubrivo. Ovi proizvodi će imati NPK (azot, fosfor i kalijum) odnose koji su uravnoteženi.

Neka đubriva koja mogu dobro funkcionisati za biljke aloje uključuju Miracle-Gro sukulentnu biljnu hranu i organsku sukulentnu hranu i hranu za kaktuse kompanije The Grov Co.

Bez obzira na to koje đubrivo izaberete, treba da budete sigurni da ga primenjujete prateći uputstva za proizvod. Kada ste u nedoumici, razblažite proizvod više nego što je potrebno i primenite manje nego što je propisano.

Kako primeniti đubrivo

Pre nego što primenite đubrivo, obavezno pažljivo pročitajte etiketu proizvoda. Ova etiketa treba da navede da li treba da razblažite proizvod ili ne, kao i preporučene doze primene.

Ako je tečno đubrivo, razblažite ga prema uputstvu, a zatim ga nanesite na tlo. Nemojte zalivati nakon nanošenja đubriva.

Zrnasta đubriva se obično mogu posipati po površini tla, a zatim nežno umešati u gornji inč. Nakon što dodate đubrivo, nastavite da zalivate svoju biljku aloe kao i obično.

Ključna razmatranja
Ranije smo to spomenuli i ponovićemo – nemojte previše đubriti svoje biljke aloje! Ovim biljkama nije potrebno mnogo hranljivih materija, a primena previše đubriva može im naneti veliku štetu.

Neki znaci da ste možda primenili previše đubriva uključuju smeđe vrhove listova, požutelo lišće ili umiruću biljku. Sol na površini tla takođe može ukazivati na previše đubriva.

Da biste izbegli prekomerno đubrenje, pogrešite sa nanošenjem premalo đubriva umesto previše. Zapamtite, uvek možete dodati još kasnije!

Još jedan savet je da nastavite sa zalivanjem kao što ste do sada. Dok neki ljudi misle da treba da povećaju količinu zalivanja nakon đubrenja, to može dovesti do prekomernog zalivanja i povezanih problema.

Česta pitanja o đubrenju biljaka aloje:
Da li biljkama aloje treba đubrivo?
Biljke aloje mogu da prežive mesecima bez đubriva, ali će imati koristi od malih količina hranljivih materija. Najbolje je đubriti biljke aloje samo jednom godišnje koristeći nisku dozu, izbalansirano đubrivo.

Kada treba da oplodim svoju biljku aloe?
Najbolje vreme za đubrenje vaše biljke aloje je proleće. Ovo će obezbediti biljkama hranljive materije koje su im potrebne za rast tokom proleća i leta.

Koje je najbolje đubrivo za biljke Aloe?
Biljke aloje preferiraju uravnoteženo i razblaženo đubrivo. Proizvodi koji su posebno dizajnirani za kaktuse i sukulente mogu dobro funkcionisati za biljke aloje.

Da li je Miracle-Gro dobar za biljke aloje?
Možete koristiti Miracle-Gro na biljkama aloje, ali to treba da radite sa oprezom. Obavezno ga dobro razblažite pre nanošenja da biste izbegli opekotine đubriva.

Da li je korišćeno talog kafe dobro za biljke aloje?
Ne treba nanositi korišćeni talog kafe na biljke aloje. Osnova može spaliti biljke i izazvati više štete nego koristi.

Okončanje
Biljke aloje zahtevaju samo malo đubriva, pa planirajte da primenite đubrivo samo jednom godišnje. Ove simbolične biljke će napredovati uz malo pažnje i pažnje godinama koje dolaze.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za dom za negu biljaka Aloe.