Idealni rasponi temperature i vlaznosti za peperomiju od lubenice

Biljke peperomije lubenice ( Peperomia argireia ) je lako održavati sve dok znate kakvo okruženje im se sviđa. Pitao sam se da li bi bio zadovoljan temperaturom i vlažnošću u mom domu. Nakon nekog istraživanja, saznao sam da, da, bilo bi! Pridružite mi se dok uranjam u željene temperaturne i vlažne opsege peperomije od lubenice.


Idealni rasponi temperature i vlažnosti za peperomiju od lubenice
Pregled sadržaja:

Prirodno stanište lubenice peperomije
Idealne temperature
Idealna vlažnost
Znaci da je vaša lubenica peperomija dobila pogrešnu temperaturu ili vlažnost

Biljke peperomije lubenice preferiraju temperature između 60-85 ° F. Preferiraju umerenu do visoku vlažnost u rasponu od 30-80%. Držite biljke dalje od vrućih i hladnih propuha kako biste izbegli nagle promene temperature.
Prirodno stanište lubenice peperomije

Ove tropske biljke su porijeklom iz toplih, vlažnih šuma u ​​Južnoj Americi. U ovim oblastima rastu na podovima prašume ispod viših biljaka.

Tropske prašume pružaju umerenu do visoku vlažnost i tople temperature. A pošto peperomija od lubenice raste na šumskom tlu, one rastu u zemljištu bogatom organskom materijom i dobijaju šarenu svetlost.
Idealne temperature
Uspešna biljka peperomije lubenice koja raste u idealnim uslovima životne sredine

Biljke peperomije lubenice najbolje rastu na toplim temperaturama. Otkrio sam da su ove biljke najsrećnije na temperaturama između 60-85°F, ali biljke mogu tolerisati kratke periode malo izvan ovog opsega. Srećom, većina domaćinstava je u ovom temperaturnom opsegu.

Pored posmatranja ukupne temperature vazduha, treba uzeti u obzir i nagle promene temperature. Ove promene mogu izazvati stres na vašoj biljci, što dovodi do promene boje lišća, usporenog rasta i drugih problema.

Premeštanje vaše biljke iz toplog doma u hladnije spoljašnje okruženje je jedan od načina na koji dolazi do promene temperature. Međutim, promaji su češća pretnja kućnim biljkama poput peperomije od lubenice. Kamini, radijatori, ventilacioni otvori za klimatizaciju i loše izolovani prozori mogu izazvati vruću ili hladnu promaju i nagle promene temperature, pa držite svoje biljke dalje od ovih područja.
Idealna vlažnost

Iako biljke lubenice peperomije potiču iz tropskih kišnih šuma, njima nije nužno potrebna visoka vlažnost. Oni će protestovati ako ih držite u super suvom domu, ali prosečna vlažnost u domaćinstvu funkcioniše sasvim dobro.

Moja biljka je rasla u mojoj kući sa umerenom vlažnošću i ostala je zdrava. Biljka je ostala nepromenjena čak i nakon što sam uključio grejanje i vlažnost je opala. Ovo sugeriše da ove biljke zapravo nisu toliko osetljive na vlagu, iako bi volele veću vlažnost vazduha.

Ako je vazduh u vašem domu super suv, možete povećati vlažnost na različite načine. Ovlaživač je najbolji način, jer stalno ispušta vodenu paru u vazduh. Neki ovlaživači takođe imaju funkcije koje im omogućavaju da se isključe kada otkriju određeni nivo vlažnosti.

Druge manje efikasne, ali jeftinije metode uključuju korišćenje posude sa šljunkom ili zamagljivanje vazduha oko vaše biljke. Da biste koristili poslužavnik sa šljunkom, napunite malu posudu šljunkom, a zatim zalijte i stavite je ispod sadilice. Uverite se da rupe za drenažu lonca ne stoje u vodi.
Znaci da je vaša lubenica peperomija dobila pogrešnu temperaturu ili vlažnost

Sve dok održavate temperaturu i vlažnost u rasponima koje sam gore opisao, vaša biljka će ostati srećna. Ako primetite probleme kao što su žutilo lišća ili opuštene biljke peperomije lubenice , proverite druge faktore kao što su voda, svetlost i zemljište.

S obzirom na to, sledeći problemi mogu ukazivati na nepravilnu temperaturu i/ili vlažnost.
Iellov Leaves

Ako primetite da listovi peperomije vaše lubenice blede od jarko zelene do žute, nešto nije u redu. Mnogo različitih faktora može izazvati žutilo lišća, uključujući preterano zalivanje vaše lubenice peperomije i nedostatak đubriva za vaše biljke lubenice peperomije . Međutim, temperatura i vlažnost takođe mogu izazvati ovu promenu boje.

Izloženost temperaturama ispod 50 ° F može izazvati stres na biljci i uzrokovati da razvije žuto lišće. Ne zaboravite da držite svoju biljku dalje od bilo kakvih područja sa hladnom propuhom, poput otvora za klimatizaciju i spoljašnjih vrata.

Izuzetno niska vlažnost takođe može izazvati žuto lišće.
Dropping Leaves

Ako primetite da vaša biljka opada lišće, to može biti zbog temperaturnog stresa. Izbegavajte nagle promene temperature i održavajte vazduh toplim.
Okončanje

Ne zaboravite da svoju peperomiju od lubenice držite u toplom okruženju sa umerenom do visokom vlažnošću. Sve dok pružate odgovarajuću negu, ona će cvetati u ovom okruženju.