Kada i kako zalijevati karanfile osnovni savjeti

Karanfili su atraktivno cveće iz roda Dianthus koje je poznato i kao roze. Karanfili imaju prelepe cvetove koji odaju sladak, začinski miris sličan karanfiliću. Ali da bi proizveli svoje najbolje cveće, karanfilima je potrebna odgovarajuća količina vode. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o tome kada i kako zalijevati karanfile.

Važnost pravilnog zalivanja
Biljke zavise od vode da bi stvorile nova tkiva i proizvele novi rast. Voda je takođe ključna za fotosintezu , proces koji omogućava biljkama da stvaraju glukozu. Bez dovoljno vode, biljke će se boriti da stimulišu novi zdrav rast.

Tokom fotosinteze, biljke apsorbuju vodu kroz svoje korenje i ugljen-dioksid i sunčevu energiju kroz svoje lišće. Ove komponente se mešaju zajedno da bi se proizvela glukoza. Biljka zatim koristi glukozu kao gorivo za proizvodnju celuloze – primarnog gradiva biljnog tkiva.

Dok biljke usisavaju vodu kroz svoje korenje, one takođe apsorbuju hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum. Biljke zatim koriste ove hranljive materije za proizvodnju zdravog novog lišća i cveća.

Kada zaliti karanfile

Karanfili su biljke otporne na sušu koje dobro rastu na suvim ili vlažnim dobro drenirajućim zemljištima. Kao takvi, većina vrsta karanfila ne zahteva velike količine vode. Zalivajte karanfile jednom nedeljno ili kad god se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši. Svaki put dajte svojim karanfilima otprilike centimetar vode.

Iako karanfili dobro rastu na vlažnim zemljištima, oni mrze da sede na zasićenim zemljištima. Zato je neophodno uzgajati karanfile na zemljištima koja pružaju dobru drenažu i aeraciju. Karanfili najbolje rastu na rastresitim krečnim, peskovitim ili ilovastim zemljištima jer su ova zemljišta dobro drenirana.

Zbog svoje kompaktne veličine, karanfili mogu dobro da rastu u kontejnerima. Međutim, biljke koje rastu u kontejnerima koriste vodu brže od onih koje rastu u zemlji. Zbog toga ćete možda morati da zalivate karanfile u saksiji češće nego jednom nedeljno.

Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
Iako su karanfili otporni na sušu, mogu se boriti na visokim temperaturama. Karanfili su izdržljive zeljaste trajnice koje najbolje rastu na nižim temperaturama u USDA zonama 3 do 8 . Kao takve, karanfile je potrebno češće zalivati tokom toplih i suvih leta.

Bez dovoljno vode na visokim temperaturama, karanfili mogu početi da padaju. Vruće temperature takođe mogu uticati na proizvodnju cveća, sprečavajući razvoj pupoljaka. Karanfili možda neće uspeti da cvetaju ako ne dobiju dovoljno vode tokom sezone cvetanja .

Kao trajnice, karanfili umiru tokom zime i ponovo rastu tokom proleća. Tokom zime održavajte karanfile relativno vlažnim, ali izbegavajte zalivanje ako se očekuje mraz.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako visoki i široki karanfili rastu u optimalnim uslovima.

Kako zaliti karanfile

Pravilno zalivanje karanfila je neophodno jer pomaže u sprečavanju problema kao što je preterano zalivanje. Evo kratkog vodiča koji objašnjava kako zalijevati svoje karanfile:

Proverite da li je vašem karanfilu potrebno zalivanje tako što ćete testirati zemlju prstima. Ako se gornjih 2 do 3 inča zemlje oseća suvo, vašem karanfilu je potrebno malo vode.
Usmerite svoju kantu za zalivanje u dno vašeg karanfila. Ovo sprečava da voda prska po listovima ili cvetovima, što može učiniti vaše karanfile podložnim bolestima.
Dajte svom karanfilu otprilike centimetar vode.
Znaci prekomernog zalivanja
Karanfili koji pate od prekomernog zalivanja često imaju:

Opušteni, venuti ili žuti listovi
Smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje
Zemlja ostaje vlažna dugo vremena
Znaci podvodnjavanja
Simptomi podvodnjavanja uključuju:

Napuklo, suvo tlo
Mlohavo, žuto lišće
Cvetni pupoljci se ne otvaraju ili opadaju
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj cveća karanfila iz semena .

Najčešća pitanja o zalivanju karanfila
Koliko često treba da zalivam svoj karanfil?
Karanfile treba zalivati jednom nedeljno ili kad god se 2 ili 3 inča zemlje osuši. Zalivajte karanfile češće tokom toplih i suvih leta. Ovim simboličnim cvećem obično je potrebno oko centimetar vode svake nedelje.

Možete li preliti karanfile?
Karanfili su prilično tolerantni na sušu i ne vole da sede u vlažnom zemljištu, pa ih je lako preterati sa vodom. Karanfili koji pate od prekomernog zalivanja imaju žute ili opuštene listove.

Zašto moje cveće karanfila umire?
Vaše cveće karanfila možda umire ako pate od zalivanja ili su izložene previše direktnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti. Karanfili takođe mogu umrijeti ako su zaraženi ozbiljnim bolestima ili napadima štetočina.

Da li se karanfili vraćaju svake godine?
Većina karanfila su zeljaste trajnice koje rastu svake godine. Karanfili umiru tokom zime pre nego što ponovo izrastu u proleće. Međutim, karanfili su kratkotrajne trajnice koje žive samo tri ili četiri godine.

Kako održavate karanfile živima u vazi?
Karanfili traju do tri nedelje u vazi. Da bi što duže živeli, menjajte vodu svaka dva do tri dana. Svaki put odrežite kraj stabljike pod uglom od 45 stepeni kako biste pomogli vašim karanfilima da upiju više vode.

Okončanje
Karanfili su višegodišnje biljke otporne na sušu koje preferiraju suva nego vlažna tla. Zalivajte karanfile otprilike jednom nedeljno ili kad god se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši. Karanfili mrze preplavljeno tlo, pa se pobrinite da vaše tlo pruža dobru drenažu i aeraciju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i izvornim područjima , savetima o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima , najmirisnijim vrstama karanfila i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u vašem bašta.