Ultimativni vodic za negu palmi Areca kod kuce

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi Areca palmi
Areca palme (Dipsis lutescens) su atraktivne palme sa tankim stabljikama koje podsećaju na bambus i mnogim tankim listićima. Pored svoje ukrasne vrednosti, Areca Palme nudi mnoštvo upotreba i prednosti i simboličke vrednosti. Iako biljka može narasti do 30 stopa na otvorenom, one ostaju manje u zatvorenom prostoru i prave odlične kućne biljke. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o nezi Areca palmi kod kuće kako biste osigurali da vaša uspeva u vašem jedinstvenom životnom prostoru.


Briga o biljkama Areca Palm kod kuće
Areca palme preferiraju dobro drenirajuće, blago kiselo zemljište. Zahtevaju svetlo, ali indirektno sunce, temperature između 60ºF i 80ºF i visoku vlažnost. Zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši i đubrite svake dve nedelje od proleća do jeseni.

O biljkama Areca Palm

Etimologija, poreklo i istorija
Areca palme nose nekoliko drugih imena uključujući palme leptira, palme za zabavu, palme od bambusa i zlatne palme. Naziv „areka palma“ direktno znači nežnu palmu.

Ove palme potiču sa ostrva Madagaskar, ali su se na kraju proširile širom sveta. Palma je sada nativizovana na lokacijama uključujući Brazil i Floridu.

Istoričari nisu sigurni kada je palma prvi put korišćena kao kućna biljka. Ono što znamo je da se areka palma trenutno uzgaja kao biljka na otvorenom i kao zatvorena biljka.

Rod, vrsta, porodica biljaka
Porodica: Arecaceae (porodica palmi)
Rod: Dipsis
Vrsta: lutescens
Važno je napomenuti da iako se ova palma naziva areka palma, ona nije član roda Areca.

Opšte botaničke karakteristike

Areca palme imaju mnogo zlatno-zelenih stabljika prečnika nekoliko inča. Sve ove stabljike su blisko povezane.

Na vrhu stabljika su tanki, zeleni listovi. Svaki list sadrži mnogo uskih i dugih letaka.

Areca palme mogu narasti preko 30 stopa na otvorenom. Međutim, oni rastu samo onoliko koliko unutrašnji prostor dozvoljava.

Dok biljke retko cvetaju u zatvorenom prostoru, one proizvode žute cvetove na vrhu stabljike na otvorenom. Ovi cvetovi se na kraju pretvaraju u male plodove u obliku jaja.

Gde Areka palme prirodno rastu?
Areka palme su poreklom sa ostrva Madagaskar koje se nalazi na obali jugoistočne Afrike.

Međutim, zbog uništenja staništa, palma je sada ugrožena u svom izvornom području.

Najpopularnije sorte palmi Areca koje se uzgajaju kao sobne biljke
Ovo je samo jedna vrsta areke palme. Iako možete kupiti areka palme različitih veličina, sve su sposobne da narastu preko 30 stopa.

Toksičnost palmi Areca i pogodnost za kućne ljubimce
Prema ASPCA, areka palme nisu toksične i za mačke i za pse. Ove palme su takođe bezbedne za ljude.

Značenje i simbolika palmi Areca
Areka palma je jedna od najboljih palmi za prečišćavanje vazduha. Stoga se često dodaje u domove.

U feng šuiju, palma areka se koristi za prečišćavanje vazduha, kao i za donošenje sreće. Pošto je to velika kućna biljka, pomaže u popunjavanju velikih prostora.

Kako uzgajati biljke Areca Palm kod kuće

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite areka palmu, moraćete da pronađete odgovarajuću lokaciju. Ove palme će rasti kako to područje dozvoljava, pa pronađite lokaciju sa puno prostora ako želite veliku palmu.

Takođe ćete želeti da budete sigurni da imate dovoljno svetla. Ove biljke ne uspevaju u mračnim prostorijama. Potrebno im je puno svetle, ali indirektne svetlosti da bi ostali zdravi.

Takođe će vam trebati kontejner koji je dovoljno velik da držite dlan. Uverite se da bilo koji lonac koji odaberete ima rupe za drenažu.

Očekivanja rasta palmi Areca
Areca palme će porasti onoliko koliko unutrašnji prostor dozvoljava.

Ako obezbedite odgovarajuće okruženje, oni će obično rasti 6-12 inča svake godine. Čak i ako imate dlan u prostoru sa kratkim plafonima, vremenom će postati širi.

Ako kupite malu palmu, dobra je ideja da uzmete u obzir ograničenja prostora kako rastu u narednih nekoliko godina.

Kako posaditi palmu Areca
Prvi korak za sadnju dlana je nabavka odgovarajućeg kontejnera. Ako svoju biljku prenosite iz stare saksije, izaberite novu saksiju koja je samo centimetar ili dva veća od stare. Uverite se da novi kontejner ima rupe za drenažu.

Nakon što nabavite svoj lonac, napunite donju četvrtinu posude odgovarajućom mešavinom. Zatim izvadite dlan iz posude i stavite je u novi lonac.

Napunite saksiju zemljom za saksije i nežno nabijete zemlju oko korena palme. Uverite se da linija tla ne pokriva stabljike palme.

Nakon što je vaš dlan postavljen u svoj novi dom, dobro ga zalijte.

Koja je najbolja mešavina zemljišta za Areca Palme?
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Areca palme preferiraju dobro drenirajuću mešavinu zemljišta sa pH od 5,5-6,0.

Mešavina za saksije na bazi treseta je obično odličan izbor. Grašak je prirodno kisela, tako da će obezbediti niži pH u kojem uživaju ove palme.

Ako želite da napravite sopstvenu mešavinu zemlje kod kuće, kombinujte sledeće:

2 dela tresetne mahovine
1 deo perlita
1 deo komposta
1 deo sitne borove kore
Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za najbolju mešavinu zemljišta za Areca Palme.

Areca palme preferiraju jarko, ali indirektno svetlo. Direktna svetlost može da spali njihove listove, tako da treba izbegavati stavljanje dlana na mesto gde prima direktne zrake.

Iako ovi dlanovi ne vole direktno svetlo, njima je potrebno mnogo svetlosti. Nisko ili srednje osvetljenje nije dovoljno za ove biljke koje vole svetlost.

Neke lokacije koje obezbeđuju odgovarajuće osvetljenje uključuju prozore okrenute prema jugu ili zapadu. Ako vaš dlan prima direktno svetlo sa prozora, uvek možete da postavite prozirne zavese da biste filtrirali svetlost.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za Areca Plam zahteve za osvetljenjem kod kuće.

Postavke temperature i vlažnosti Areca Palm
Areca palme najbolje rade na temperaturama između 60ºF i 80ºF. Međutim, oni mogu tolerisati temperature malo iznad i ispod ovog opsega.

Ove palme preferiraju visoku vlažnost koja imitira onu koja se nalazi u njihovom izvornom rasponu. Međutim, oni takođe mogu tolerisati srednju vlažnost.

Ako je vaš dom suv, možete povećati vlažnost pomoću ovlaživača.

Kako se brinuti za biljke Areca Palme

Kada i kako zaliti Areca Palm
Kao i mnoge druge palme, areka palme uživaju u vlažnom tlu. Međutim, stalno zasićena tla mogu dovesti do problema sa truljenjem korena.

Najbolji raspored zalivanja omogućava da se tlo malo osuši između zalivanja. Dobro pravilo je da se zaliva kada je gornjih 2 inča zemlje suvo na dodir.

Ove biljke mogu biti osetljive na fluor i hlorid u vodi, pa izbegavajte vodu iz slavine. Kišnica i destilovana voda su odlične opcije.

Kada zalivate, uverite se da višak vode može da pobegne iz drenažnih rupa.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka Areca Palm kod kuće.

Hranjenje i đubrenje Areca Palme
Ove biljke imaju koristi od redovnog đubrenja. Najbolje je gnojiti biljke svake dve nedelje od proleća do jeseni.

Možete koristiti đubrivo koje je dizajnirano za kućne biljke ili palme. Razblažite đubrivo do polovine preporučene jačine da biste izbegli sagorevanje biljke.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka Areca Palm kod kuće.

Kako orezati i Areca Palm
Areca palme su relativno niske za održavanje i ne zahtevaju mnogo rezidbe.

Ako vidite žute ili smeđe listove, možete ih ukloniti rukama ili makazama.

Razmnožavanje Areca Palm
Profesionalci u hortikulturi razmnožavaju areke palme putem semena. Potapaju seme u sumpornu kiselinu, a zatim ih stavljaju u toplo okruženje. Seme može da sačeka do šest nedelja da proklija.

Sobne biljke retko daju cveće, voće i seme. Zbog toga se razmnožavanje retko završava kod kuće.

Ako želite da pokušate da razmnožite novu palmu, moraćete da nabavite održivo seme. Potražite seme koje je osušeno i tretirano da bi se produžilo skladištenje.

Presađivanje Areca Palme
U zavisnosti od okruženja vaše biljke, obično ćete morati da presađujete svake dve do tri godine. Kada dođe vreme za presađivanje, potražite kontejner koji je dva inča veći u prečniku od vašeg trenutnog lonca.

Napunite novi lonac sa nekoliko inča zemlje za saksije i dodajte dlan. Budite oprezni pri rukovanju korenima, jer su krhki. Ostatak lonca napunite zemljom za saksiju i dobro zalijte.

Kada presađujete, obavezno posadite dlan na istoj dubini. Preduboko zasađivanje dlana može dovesti do nezdravih biljaka.

Uobičajeni problemi sa palmama Areca i kako ih lečiti

Na sreću, areka palme su prilično izdržljive. Iako ne pate od mnogih bolesti ili štetočina, obratite pažnju na sledeće probleme.

Mealibugs
Mealibugs su mali insekti mekog tela. Jedna uobičajena vrsta brašnaste bube podseća na pamuk.

Mealibugs koriste svoje usne organe za sisanje da napadaju areke palme i druge biljke. Dok sišu sok iz biljke, mogu izazvati opadanje ili uvenuće listova, žutilo i širenje bolesti.

Ako primetite brašnaste bube na dlanu, uklonite ih što je pre moguće. Ako je prisutno samo nekoliko buba, možete ih ukloniti krpom namočenom u sapunastu vodu.

Ako vam je dlan prekriven većim brojem brašnastih buba, štetočine možete poprskati insekticidnim sapunom ili nimovim uljem. Obavezno uspostavite kontakt sa svim prisutnim štetočinama.

Paukove grinje su veoma male štetočine. Zbog toga možete uočiti štetu koju uzrokuju pre nego što uočite same štetočine.

Paukove grinje uglavnom žive i hrane se na donjoj strani palminih letaka. Ako primetite mrlje na donjoj strani listova, verovatno su krive paukove grinje. Ako se ne leči, ovo oštećenje se na kraju može pretvoriti u potpuno žute listove.

Da biste uklonili paukove grinje, poprskajte listove insekticidnim sapunom. Pobrinite se da temeljno premažite donje strane letaka.

Brojni faktori mogu dovesti do žute, ali najčešći uzroci su prekomerno zalivanje i nedostatak svetlosti.

Prejedanje može dovesti do truleži korena što može dovesti do žutog lišća. Imajte na umu da dok areka palme vole vlažno tlo, ne vole da sede u zasićenom tlu. Uvek pustite da se gornji centimetar zemlje osuši pre ponovnog zalivanja.

Ako sumnjate da vaša biljka ima trulež korena, uklonite biljku iz lonca da biste pregledali korenje. Ako zasejete bilo koje kašaste delove, vaša biljka ima trulež korena.

Odrežite zaražene korene i presadite biljku u sveže tlo.

Nedostatak svetlosti je još jedan čest uzrok žutih listova. Areca palmi treba najmanje 8 sati jakog svetla svakog dana. Ako ne dobiju dovoljno svetlosti, mogu početi da gube zelenu boju.

Razmislite o premeštanju vaše biljke na svetlije mesto, ali uverite se da ne dobija direktno svetlo.

Okončanje
Areka palma je odličan dodatak svakom domu. Sve dok mu obezbedite jako svetlo i odgovarajuće okruženje, napredovaće.

Najčešća pitanja o biljci palmi Areca

Da li je Areca Palm dobra sobna biljka?
Da! Areka palma je odlična sobna biljka, sve dok obezbeđujete odgovarajuće okruženje.

Iako ova palma može narasti do 30 stopa na otvorenom, neće narasti ovako visoko u zatvorenom prostoru. Raste onoliko koliko mu prostor dozvoljava.

Koliko dugo živi Areca Palme?
Areca palme mogu da žive preko 50 godina. Ključ za njihovo održavanje u životu je pružanje odgovarajućeg okruženja i nege.

Ovim biljkama je potrebno mnogo sunca, a mračna soba često dovodi do njihovog pada.

Da li se palma Areca smatra srećnom?
Da. U Feng Shuiju, palma areka se smatra srećnom. Dakle, ako vam treba malo sreće u životu, razmislite o tome da dodate ovu gracioznu palmu svom domu ili kancelariji.

Da li Areca Palm pročišćava vazduh?
Palma areka je poznata po svojim kvalitetima prečišćavanja vazduha. Iako neće ukloniti velike količine toksina iz vazduha, poboljšaće kvalitet vazduha.

Može li se Areca Palm držati u spavaćoj sobi?
Da, možete držati areka palmu u svojoj spavaćoj sobi. Sve dok prostorija prima puno svetle, indirektne svetlosti, vaša biljka će biti srećna.

Pošto areka palme pročišćavaju vazduh, držanje jedne od biljaka u vašoj sobi takođe može poboljšati vaše zdravlje.

Može li Areca Palm uzeti puno sunca?
Dok areka palme dobro rade na punom, filtriranom suncu, ne vole puno, direktno sunce. To znači da ih treba postaviti na mesto sa puno indirektnog svetla. Izbegavajte postavljanje ovih biljaka u prostore gde dobijaju direktne sunčeve zrake.