uobicajenih uzroka smedjih saveta na Areca Palmama

Prelepi listovi palme areke, ili Dipsis lutescens, unose tropski osećaj u svaki dom ili kancelariju koji je bogat značenjem i simbolikom. Ali šta treba da uradite ako primetite da vrhovi listova vaših dlanova postaju smeđi? Iako ove biljke zahtevaju relativno malo održavanja, to je takođe čest problem. U ovom vodiču ćemo proći kroz najčešće uzroke smeđih vrhova na areka dlanovima i kako da rešite problem kod kuće.


Kako upravljati smeđim savetima na Areca Palms – najvažnije
Uobičajeni razlozi za smeđe vrhove na areka palmama uključuju nisku vlažnost, premalo ili prekomerno zalivanje i temperaturne fluktuacije. Da biste sprečili porumenelost, držite dlan na temperaturi okoline od 65 do 85 stepeni F, nivoima vlažnosti između 50 i 80 procenata i obezbedite vodu kada se gornji inč zemlje oseti suvim.

Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša palma Areca ima smeđe vrhove ili listove

Nestašica vode
Počnite sa vlagom ako vam vrhovi listova dlana izgledaju smeđi ili hrskavi. Areca palme najbolje rastu kada njihovi uslovi životne sredine imitiraju one u njihovom prirodnom staništu, a to su tropske šume Madagaskara. Ovde dobijaju obilje prirodnih padavina i uživaju u vlažnom, ali ne natopljenom zemljištu.

Ako se zemlja u posudi za dlanove previše osuši, listovi mogu da klonu, a zatim posmeđe. Ubacite prst u tlo; ako se više od gornja dva inča oseća suvo, vreme je za zalivanje. Alternativno, pokupite posudu za dlan. Ako vam se čini laganim, dodajte vodu.

Polako sipajte vodu u tlo, omogućavajući da višak vode iscuri kroz drenažne rupe kontejnera. Ako je biljka izuzetno suva, tlo može odbijati vodu. Možda ćete morati da ponovite ovaj postupak nekoliko puta dok zemlja ne bude ravnomerno vlažna.

Neadekvatna vlažnost
Neadekvatna vlažnost može izazvati smeđe vrhove na Areca dlanovima.
U njihovom matičnom staništu, nivoi vlažnosti su visoki tokom cele godine. Može biti izazovno ponoviti ove uslove u zatvorenom prostoru, ali palme mogu napredovati kada nivoi vlažnosti ostaju između 50 i 80 procenata. Niža vlažnost može dovesti do posmeđivanja vrhova listova.

Da biste rešili problem, povećajte nivo vlažnosti. Možete redovno zamagliti dlanove ili ih držati u kupatilu, kuhinji ili vešernici gde je nivo vlažnosti nešto veći. Takođe možete grupisati biljke zajedno (što podiže nivo vlažnosti u mikroklimi), staviti dlan na poslužavnik sa šljunkom i vodom ili pokrenuti ovlaživač u prostoriji.

Neprikladna temperatura
Areca palme najbolje rastu u umerenim temperaturama koje ostaju konstantno između 65 i 75 stepeni F. Na sreću, ovo nije previše teško za upravljanje u većini zatvorenih prostora.

Ali biljke mogu patiti ako temperatura padne ispod 60 stepeni tokom dužeg perioda. Možda ćete videti posmeđene listove i druge probleme. Ispravite problem tako što ćete biljke držati u prostorijama sa konstantno toplim temperaturama.

Hladni promaji mogu izazvati smeđe vrhove na Areca dlanovima.
Areca palme ne rastu dobro na niskim temperaturama. Ali šta ako primetite da vrhovi porumene, a termostat je podešen na 70 stepeni?

Uverite se da dlan nije izložen hladnom propuhu. Ako je biljka postavljena blizu prozora ili vrata, posebno zimi, može prodreti hladan vazduh i oštetiti biljku.

U leto, klima uređaj koji dolazi iz ventilacionih otvora može imati isti efekat. Držite dlanove dalje od svih izvora hladnog vazduha.

Baš kao što areka palme ne uspevaju kada se podvode, one takođe ne rastu dobro ako primaju previše vode. Dlanovi preferiraju ravnomerno vlažno tlo.

Međutim, natopljeno zemljište efikasno guši korenje, što dovodi do posmeđivanja lišća. Zalijevajte Areca palmu samo kada se gornja dva inča tla osete suva i osigurajte da saksije imaju adekvatne rupe za drenažu.

Pogrešna vrsta vode
Pogrešna vrsta vode može izazvati smeđe vrhove na Areca dlanovima.
Poznato je da su palme areke osetljive na neke hemikalije koje se obično nalaze u vodi iz slavine, kao što su fluor ili hlor. Ove supstance mogu izazvati promenu boje listova.

Izbegnite problem korišćenjem destilovane vode za zalivanje dlanova. Još bolje, sakupljajte i koristite kišnicu.

Nedostatak hranljivih materija / đubriva
Areca palme rastu umerenom brzinom. To znači da im je obično potrebno đubrivo samo jednom mesečno tokom proleća i leta, što je aktivna sezona rasta biljke.

Ali kada se uzgaja u kontejnerima, tlo će na kraju biti iscrpljeno hranljivim materijama koje su biljkama potrebne za napredovanje. To može dovesti do lišća koje žuti, a zatim smeđe. Da biste rešili ovaj problem, hranite biljke primenom đubriva rastvorljivog u vodi koje je đubrivo sa visokim sadržajem azota i kalijuma, sa nižim sadržajem fosfora.

Ako su biljke dugo bile u istoj saksiji bez nasipanja zemlje, možda je vreme za presađivanje. Izaberite najbolju mešavinu zemlje za areka palme kada presađujete.

Biljke vezane za koren Areca palme zdravstveni problemi.
Govornik o presađivanju, ako ih je bilo nekoliko godine, vaš dlan može biti vezan za koren. Takođe poznato kao vezano za saksiju, ovo stanje je uzrokovano korenima koji su narasli preveliki za saksiju.

Koreni mogu kružiti oko unutrašnjosti lonca ili formirati gustu prostirku. Ovo ih sprečava da uzimaju vodu, vazduh i hranljive materije koje su biljci potrebne za napredovanje. Vremenom, listovi mogu smeđi. Potražite korenje koje viri iz površine zemlje ili viri iz drenažnih rupa kontejnera.

Loša drenaža i trulež korena
Dok areka palme preferiraju ravnomerno vlažno tlo, ne vole mokra stopala. Ako kontejner nema adekvatne rupe za drenažu, koreni biljke mogu sedeti u vodi. Ovo efikasno guši i na kraju utapa biljku, jer ne može da uzme vazduh i hranljive materije koje su joj potrebne.

Možda ćete videti da proces počinje sa obezbojenim lišćem. Vremenom, koreni postaju kašasti i trunu. Ako se ne kontroliše, trulež korena će ubiti biljku. Morate nežno ukloniti zahvaćene korene i presaditi palmu u svežu zemlju u posudu sa dobrim drenažnim rupama.

Loši svetlosni uslovi

U svom rodnom staništu, areka palme rastu na šarenoj svetlosti šume. U zatvorenom prostoru najbolje rastu na jakoj, ali indirektnoj sunčevoj svetlosti.

Previše intenzivno svetlo može da sprži lišće i prebrzo osuši tlo. I jedno i drugo može dovesti do posmeđivanja lišća. Sprečite ovaj problem tako što ćete dlanove staviti na jako indirektno ili filtrirano svetlo.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite Areca palme kod kuće.

Štetočine i bolesti
Štetočine i bolesti mogu dovesti do posmeđivanja vrhova i lišća. Sklerotinioza, često uzrokovana prenaseljenošću, dovodi do promene boje listova.

Infestacija gusenicama može dovesti do skeletizovanog, smeđeg i hrskavog lišća. Grinje i kamenac takođe mogu prouzrokovati štetu. Sprečite ove probleme uzgajanjem palmi u idealnim uslovima.

Upravljanje smeđim savetima na vašem Areca Palme

Nažalost, kada vrhovi palminog lista areke postanu smeđi, neće ponovo postati zeleni. Ako je većina listova još uvek zelena, možda biste želeli da je ostavite netaknutu, jer još uvek može da obavlja fotosintezu.

Ako želite da uklonite oštećenja, prvo sterilišite makaze ili makaze. Napravite čist rez pod uglom koji prati opšti pravac rasta lišća. Razmislite o tome da ostavite zelene delove listova netaknutim.

Prevencija i nega

Najbolji način da sprečite pojavu vrhova obrva na dlanu areke je da mu obezbedite optimalne uslove za rast. To znači pokušaj da se ponovo kreiraju prirodni uslovi rasta koje bi palma iskusila u svom prirodnom staništu, kao što su:

Temperature okoline koje ostaju između 65 i 75 stepeni F
Relativno visoka vlažnost između 50 i 80 procenata
Izloženost jakom indirektnom svetlu, kao što je ona na prozoru okrenutom prema istoku, u blizini prozora okrenutog prema zapadu ili jugu, ili na prozoru okrenutom prema zapadu ili jugu koji je prekriven providnom zavesom kada sija sunce
Blago kiselo zemljište (5,5 do 6,0 pH)
Kontejner sa odgovarajućim drenažnim otvorima
Zalivajte samo kada se gornja dva inča zemlje osuši
Izbegavajte hladne propuhe i promenljive temperature
Gnojite svakih nekoliko nedelja samo u proleće i leto

Okončanje
Areca palme nude sve vrste upotrebe i prednosti i lako se uzgajaju sve dok im se pružaju pravi uslovi. Prava temperatura, vlažnost, svetlost i tlo pomoći će da se vrhovi porumene. Ciljajte da za svoju biljku stvorite uslove nalik tropskoj šumi i bićete nagrađeni bujnom, lepom palmom. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici palmi.

Ako tražite svoju sledeću Areca palmu koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju Areca palme širom zemlje.