Najbolja mesavina zemljista za biljke Ficus Audrei osnovni saveti

Sve što treba da znate Biljke i zemljište Ficus Audrei!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za vašu biljku Ficus Audrei. Postoji mnogo sobnih biljaka poznatih kao Ficus, ali Ficus Audrei je posebno Ficus benghalensis. Takođe se naziva i Banian Fig kada se uzgaja do svoje pune masivne visine u divljini, sorta Odri je posebno patuljak koji se uzgaja u zatvorenom prostoru. Kao i mnoge druge sobne biljke, Ficus Audrei zahteva pravu mešavinu mešavine za saksije da bi uspeo.


Najbolja mešavina zemljišta za biljke Ficus Audrei
Kućnoj biljci Ficus Audrei potrebna je zemlja koja zadržava dosta vlage bez rizika od truljenja korena. Tresetna mahovina mora biti izbalansirana sa dosta perlita da bi se postigla pravi uslovi. Takođe se preporučuje odlivanje crva da bi se dodale hranljive materije koje su biljci potrebne za stabilan rast. Zemljište Ficus Audrei treba da bude blago kiselo sa pH u rasponu od 6,5 do 7,0.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Zemlja igra višestruku ulogu u podržavanju rasta biljke. Kućne biljke kao što je Ficus Audrei oslanjaju se na svoju mešavinu za saksije (pored vode i odgovarajuće sunčeve svetlosti) kako bi ih držale uspravno i podsticale zdrav korenov sistem.

Mešavina za saksije ili zemlja takođe mora da obezbedi sve hranljive materije i vodu koja je potrebna biljci. Ipak, ako tlo ostane vlažno predugo, osetljive biljke poput fikusa imaju tendenciju da razviju probleme poput truleži korena.

Sastav tla utiče čak i na faktore kao što je temperatura oko korena. Neophodno je dozvoliti korenu da apsorbuje kiseonik i razmenjuje druge gasove, zbog čega ne želite jako zbijeno tlo.

Većina tla u zemlji je zasnovana na kombinaciji peska, gline, mulja i ilovače. Dominantna komponenta određuje tip zemljišta.

Kredna tla su gusta kamenja i krede, dok su tresetna tla teška i gusta. Mešavine zemljišta za saksije treba da kombinuju samo najpogodnije sastojke zemlje u određenim odnosima za bolju ravnotežu.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Dobra mešavina zemlje za saksije je napravljena od kombinacije organskog materijala koji zadržava vodu i tvrđih materijala koji ne zadržavaju vodu. Podešavanje ravnoteže između ove dve glavne kategorije sastojaka određuje konačnu teksturu i upotrebu mešavine za zalivanje. Uobičajeni sastojci uključuju:

Perlit i vermikulit: Ovo su ekspandirani mineralni materijali koji izgledaju kao male bele kuglice ili ljuspice. Ovi sastojci pomažu da mešavine budu lagane. Ne zadržavaju vlagu, ali sprečavaju sabijanje.
Vulkanska stena: Plovac i druge ekspandirane stene su alternativa perlitu koji nudi nešto veći kapacitet zadržavanja vode bez uticaja na drenažu.
Pesak i šljunak: Ne zadržava vodu, ali poboljšava teksturu tla, krupni pesak i mali šljunak su popularni u sušnijim mešavinama.
Kompostirani materijali: Potpuno kompostirani šumski proizvodi, ilovača i opštinski kompost nude teksturu i hranljive materije dok zadržavaju vodu. Korišćenje mešavine koja je 100% ovih proizvoda će dovesti do vlage i prekomernog taloženja.
Borova sitna i druga kora: Delimično kompostirana i fino iseckana, kora od borova i drugog drveća čini glavninu mnogih mešavina za saksije. Lagane su i mekane, ali zadržavaju malo vlage.
Kokosov kokos: Sakupljen kao otpadni proizvod od kokosa, ovaj usitnjeni materijal zamenjuje tresetnu mahovinu u mnogim mešavinama. Zadržava malo vlage, ali dobro drenira.
Kora orhideje: Kao alternativa borovim sitnicama sa više kontrolisanom veličinom, kora orhideje se pravi od kore jele koja je narezana i prosijana.
Tresetna mahovina: Nije toliko obnovljiva kao drugi materijali, sfagnum tresetna mahovina zadržava vlagu bolje od većine drugih sastojaka mešavine za saksije.
Aktivatori zemljišta i drugi aditivi: Prirodni aditivi kao što su aktivatori zemljišta, sredstva za vlaženje i đubriva su uobičajeni u prethodno napravljenim mešavinama zemljišta.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke Ficus Audrei

Žuto lišće: Ako tlo zadržava previše vlage, trulež korena će izazvati žutilo listova.
Opadanje listova: Ficus Audrei može brzo izgubiti lišće i potpuno ogoliti ako je mešavina tla previše kompaktna i uzrokuje odumiranje korena. Temperatura i vlažnost takođe mogu biti problem.
Rast gljivica: Pečurke koje niču u saksiji mogu ukazivati na to da je tlo previše vlažno. Gljivica neće direktno povrediti vašu biljku, ali će privući komarce i ukazuje na loše uslove.
Opadanje: Pre nego što dramatično opadnu, listovi Ficus Audrei mogu pasti da ukažu na probleme sa mešavinom tla.
Slab rast: Generalno, neusklađenost sa mešavinom za saksije će dovesti do toga da ova sobna biljka raste sporo ili da uopšte ne raste.

Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za biljke Ficus Audrei
Fikus Odri zahteva više vode nego druge sorte fikusa. Oslanja se na stalan nivo vlage u zemljište kako ne bi izgubilo lišće ili se osušilo, posebno na suvom vazduhu u kući.

Ipak, ako mešavina za saksije ostane previše vlažna, to će izazvati truljenje korena biljke. Dobro drenirajuće zemljište omogućava redovno zalivanje bez rizika da ošteti korenje Ficus Audrei.

Koji nivoi pH u tlu najbolje odgovaraju biljkama Ficus Audrei?
Manje izbirljiv od drugih biljaka u pogledu pH vrednosti zemljišta, Ficus Audrei preferira mešavinu zemljišta sa pH od oko 6,5 do 7,0. Preferira kiselu stranu spektra, ali samo blago. Ovo olakšava upotrebu različitih kompostiranih proizvoda od kore za mešavinu saksije.

Vrhunski kućni recept za mešavinu za sadnju Ficus Audrei

Da biste napravili sopstvenu mešavinu za saksije Ficus Audrei koja dobro drenira, bogatu hranljivim materijama, labavu i podržavajuću mešavinu, pomešajte:

50% tresetne mahovine ili finog kokosovog vlakna
25% perlita ili vermikulita
15% krupnog peska
10% odlivaka od crva ili prosijanog komposta.
Ficus Audrei je teška hranilica, pa se pobrinite da u mešavini postoji izvor prirodnih hranljivih materija. Prva dva sastojka prvo navlažite toplom vodom, mešajući ih rukama u rukavicama. Zatim nastavite sa dodavanjem krupnog peska i komposta.

Najbolja prethodno mešana tla za biljke Ficus Audrei
Gotovo svaka osnovna mešavina tresetne mahovine može se obogatiti sa još 25% perlita po zapremini. Ovo stvara dovoljno labavu mešavinu koja će i dalje zadržati dosta vlage. Biljke Ficus Audrei dobro se snalaze u većini zemljišta za saksije opšte namene formulisanih za kućne biljke, kao što su:

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke Ficus Audrei:

Koliko često treba da menjam tlo za svoj Ficus Audrei?
Ficus Audrei svake godine ima koristi od nove mešavine za saksije. Ovo osigurava da dobije puno hranljivih materija i da ne doživi zbijanje oko korena.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za Ficus Audrei?
Zemlja kaktusa može biti malo prebrzo drenažna za ovaj fikus. Više voli da zadrži više vlage oko korena, pa pokušajte sa standardnom zemljom za saksiju sa dodatkom 25% perlita ili krupnog peska.

Da li biljke Ficus Audrei vole mokro ili suvo tlo?
Oni više vole vlažno zemljište, ali korenje će istrunuti ako mešavina za saksije ostane previše vlažna. Zbog toga je drenaža neophodna kako bi se osiguralo da se vlaga ni u jednom trenutku ne nakuplja i ne dovede do truljenja korena.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju biljaka Ficus Audrei?
Kada presađujete biljku Ficus Audrei, uverite se da je tlo lagano, brzo drenirajuće i bogato tresetnom mahovinom radi zadržavanja vlage. Koristite kompost ili odlivke od crva kako biste osigurali i stalan izvor prirodnih hranljivih materija.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu tla za biljke Ficus Audrei?
Velikim i dobro razvijenim biljkama Ficus Audrei i dalje je potrebna ista osnovna mešavina. Male biljke mogu bolje rasti u mešavini kaktusa jer mogu biti osetljivije od većih biljaka na trulež korena.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za biljke Ficus Audrei?

Loše drenažne posude je teško nadoknaditi samo mešavinom zemlje. Držite se saksija odgovarajuće veličine i dobro drenirajućih kako biste bili sigurni da mešavina zemlje može da radi svoj posao.

Da li su Ficus Audrei potrebni duboki kontejneri za saksiju?
Visina ovih biljaka zahteva njihovo balansiranje sa dubljim saksijama. Korenje uglavnom najbolje raste kada je saksija oko 1,5 do 2 puta veća od širine.

Upakovati
Fikus Odri je postao jedna od najmodernijih kućnih biljaka u poslednje vreme zbog relativne lakoće nege. Ova biljka može da uspeva u skoro svakom domu u blizini prozora okrenutog prema jugu i prave mešavine zemljišta koja se brzo isuši. Zamagljivanje može pomoći da se poboljša vlažnost oko biljke kako bi se sprečilo opadanje listova.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke Ficus Audrei u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.