Najbolje tlo za cvece klematisa osnovni vodic

Najbolje osnove tla za cvetanje klematisa
Klematis je velika grupa plodnih penjačica koje daju predivno cveće pod uslovom da ste ih posadili u odgovarajuću zemlju. Mnoge vrste klematisa takođe imaju lepo mirisno cveće koje se može pojaviti mesecima. Da bi proizveo ovo cveće, klematisu je potrebno dosta ishrane iz svog tla. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o najboljim tipovima tla za klematis i šta možete učiniti da poboljšate i izmenite postojeće zemljište.


Najbolje tlo za cveće klematisa – najvažnije
Iako postoji nekoliko grupa klematisa, svi oni zahtevaju plodno, dobro drenirajuće zemljište koje još uvek može zadržati malo vlage. Ilovasto zemljište je najbolje, ali kredasto, peskovito ili glineno zemljište takođe dobro funkcioniše sa nekim izmenama. Klematis preferira neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom od 6,5 do 7,0.

Ime: Clematis
Naučno ime: Clematis spp.
Native Range: Delovi severne hemisfere, uključujući Aziju, Evropu i Severnu Ameriku
Zone uzgoja: USDA zone 4 do 9
Sezona cvetanja: Kasna zima do kasne jeseni, u zavisnosti od vrste
Boje: plava, roze, ljubičasta, crvena, žuta, bela, zelena

O cveću klematisa

Postoji oko 300 pojedinačnih vrsta u okviru roda Clematis, a sve pripadaju porodici ljutika (Ranunculaceae). Clematis se nalazi širom severne hemisfere, raste u hladnim, umerenim područjima Azije, Evrope i Severne Amerike. Takođe su bogati značenjem i simbolikom.

Vrste i sorte klematisa podeljene su u tri velike grupe u zavisnosti od toga kada cvetaju. Ovo takođe utiče na to kada svaki klematis treba orezati. Osim vremena rezidbe, svi klematisi imaju slične zahteve za negom.

Grupa 1 Clematis su ranocvetne vrste koje cvetaju u kasnu zimu ili proleće.
Grupa 2 Clematis obično ima veliko, upadljivo cveće i cveta u proleće i leto.
Grupa 3 Clematis su kasnocvetne sorte koje cvetaju od leta do jeseni.
Sorte klematisa se dalje dele na klematis sa malim cvetovima i klematis sa velikim cvetovima. Biljke klematisa sa malim cvetovima se zatim sakupljaju u različite manje grupe. Neke od popularnijih vrsta klematisa sa malim cvetovima uključuju zimzelene i zeljaste klematis i klematis Armandii, Nelli Moser ili Montana.

Objašnjene vrste tla

Većina baštenskih zemljišta spada u jedan od šest glavnih tipova zemljišta. Svako stanje tla odgovara različitim biljkama i ima malo drugačija svojstva. Generalno, rastresita, pješčana tla dobro dreniraju i imaju dobar protok vazduha, ali nemaju hranljive materije. Gusta tla zadržavaju mnogo vlage i hranljivih materija po cenu slabog protoka vazduha.

Uobičajeni tipovi zemljišta:
Kredna tla: Kredna tla se formiraju od malih stena i mogu biti rastresita ili gusta. Kredna tla su alkalnija od većine drugih vrsta zemljišta. Dok kredasta tla mogu dobro drenirati, takođe im nedostaju hranljive materije.

Glinena tla: Glinena tla se sastoje od sitnih čestica, što ih čini izuzetno gustim. Glinena tla sadrže puno vode i hranljivih materija, ali imaju lošu drenažu i protok vazduha. Glinenom tlu je takođe potrebno neko vreme da se zagreje i sa njim može biti teško raditi.

Ilovasta tla: Ilovača je napravljena od mešavine gline, peska i mulja – što ga čini skoro savršenom za većinu biljaka. Ilovasta tla zadržavaju dobru količinu vode i hranljivih materija, ali takođe dobro dreniraju. Ilovasta tla se takođe lako kopaju i prilično brzo se zagrevaju u proleće.

Tresetna tla: Treset se uglavnom sastoji od organske materije, tako da nije iznenađenje da je treset istaknuti sastojak komposta. Iako tresetno zemljište dobro zadržava vlagu i hranljive materije, takođe mu nedostaju početni hranljivi sastojci. Tresetna tla su neprikladna za mnoge biljke jer su prilično kisela.

Peščana zemljišta: Peščana zemljišta su izuzetno rahla i imaju odličnu drenažu. Međutim, to znači da im nedostaju hranljive materije i da mogu prebrzo da izgube vodu za mnoge biljke. Peščana tla su peskasta na dodir i lako se mrve. Ova tla se lako kopaju i brzo se zagrevaju, ali mogu postati zbijena.

Muljna tla: Iako su muljna tla veoma slična peskovitim zemljištima, mogu zadržati više vode i hranljivih materija. Muljna tla su rahla i dobro dreniraju, što ih čini lakim za kopanje. Međutim, oni mogu patiti od zbijanja.

Najbolja vrsta tla za cveće klematisa

Klematisima je potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja i dalje mogu zadržati dobru količinu vlage. Lozi klematisa treba dosta ishrane u zemljištu da bi im pomogla da proizvedu svoje fantastično mirisno cveće.

Ilovasta i muljevita tla su idealna za klematis jer obezbeđuju dobru drenažu dok zadržavaju adekvatnu vodu i hranljive materije. Uz to, klematis nije previše izbirljiv i takođe će srećno rasti na krečnim, peskovitim ili glinenim zemljištima. Ova zemljišta mogu zahtevati izmene organske materije i zrna da bi se poboljšala ishrana ili drenaža.

Klematisima je potrebno puno fosfora da bi proizveli mnoštvo cvetova. Ako je sadržaj azota u zemljištu previsok, biljke klematisa mogu proizvesti više lišća na račun cveća.

Najbolji pH tla za cveće klematisa
Cvetovi klematisa preferiraju tla koja su neutralna do blago kisela. Idealan raspon pH vrednosti za cveće klematisa je između 6,5 i 7,0. Clematis neće ceniti neka kredna ili tresetna tla jer mogu biti previše alkalna ili previše kisela.

Možete da promenite pH nivo vašeg zemljišta da bi bolje odgovarao cveću klematisa. Radite u malo kreča ako treba da učinite svoju zemlju alkalnijom. Ako treba da povećate kiselost, dodajte malo sumpora

Najbolje tlo za cveće klematisa u kontejnerima
Neke sorte klematisa mogu se uzgajati u saksijama ili kontejnerima sve dok imaju podršku za penjanje. Uzgajanje klematisa u kontejnerima malo menja njihove potrebe za zemljištem. Klematisima koji rastu u saksijama biće potrebno dobro drenirano tlo kako bi se sprečilo da se korenje preplavi.

Još uvek možete koristiti ilovače ili muljno zemljište za kontejnere, ali kreda, peskovita i glinena tla takođe dobro funkcionišu. Kreda i pesak će obezbediti adekvatnu drenažu, ali moraju biti dopunjeni kompostom ili organskom materijom da bi se poboljšala ishrana.

Klematisima su potrebni prilično duboki kontejneri jer su pohlepne biljke. Izaberite saksije koje su duboke najmanje 18 do 24 inča. Uvek vodite računa da zemlja ostane labava kako bi se obezbedila dobra drenaža i protok vazduha oko korena.

Takođe je vredno napomenuti da se svi delovi biljke klematisa smatraju otrovnim, pa je pametno nositi zaštitne rukavice kada nadgledate bilo koji oblik nege sa ovim biljkama.

Znaci da je vaš klematis na pogrešnom tlu

Viseće lišće ili izdanci
Ako se biljke klematisa ostave u vlažnom zemljištu, mogu razviti trulež korena. Ovaj problem je uzrokovan prekomernim zalivanjem i uzrokuje da lišće i izdanci opadaju ili požute. Proverite da li ima smeđe, kašaste ili smrdljive korene ako je zemlja oko vašeg klematisa vlažna.

Ako korenje pokazuje ove simptome, došlo je do truleži korena. Odrežite zahvaćeno korenje i umešajte malo peska da biste poboljšali drenažu tla. Ponovo posadite klematis i odložite zalivanje dok se zemlja ne osuši.

Nedostatak proizvodnje cveća
Ako tlo ne sadrži dovoljno hranljivih materija, biljke klematisa će se boriti da proizvedu cveće. Poboljšajte hranljivi sadržaj vašeg zemljišta radeći u nekom kompostu ili drugoj organskoj materiji. Koristite đubriva klematisa da to dodatno dopunite. Kada dobije više hranljivih materija, vaš klematis bi trebalo da cveta.

Ako vaš klematis ima venuće stabljike, uslovi tla mogu biti previše suvi. Napuklo tlo oko biljke znači da je zemlja previše suva. Povećajte raspored zalivanja da biste rehidrirali svoj klematis. Takođe ćete želeti da pazite na sve uobičajene štetočine, bube i bolesti klematisa.

Saveti za poboljšanje postojećeg tla

Dodavanje hranljivih sastojaka
Neka tla ne sadrže dovoljno hranljivih materija za cveće klematisa. Dobar primer su kredna ili peskovita tla. Da biste povećali hranljive materije u tlu, ukopajte dosta komposta i organske materije. Ovo će obezbediti dovoljno hrane za proizvodnju cveća klematisa.

Poboljšanje drenaže
Cveću klematisa je potrebno dobro drenirano tlo kako bi se sprečilo da se natopi vodom. Dok ilovasta tla imaju odgovarajuću količinu drenaže, glinena tla mogu biti previše gusta za klematis. Dodajte malo peska, hortikulturnog peska ili perlita u zemlju da biste poboljšali drenažu.

Promena pH vrednosti zemljišta
Klematis preferira neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom od 6,5 do 7,0. Ako je vaše zemljište previše kiselo ili previše alkalno, možete promeniti pH nivo dodavanjem kreča ili sumpora.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da izmenite i poboljšate osnovu tla u vašoj bašti.

Česta pitanja o zemljištu klematisa

Da li cveće klematisa preferira vlažno ili suvo tlo?
Cvetovi klematisa preferiraju vlažno, dobro drenirano tlo koje sadrži puno hranljivih materija. Klematis se ne ponaša dobro u suvom tlu.

Mogu li poboljšati zdravlje tla oko cvijeća Clematisa?
Kompost i organska materija sadrže korisne organizme koji poboljšavaju zdravlje tla oko vašeg klematisa. Možete sačuvati zdravlje zemljišta izbegavanjem upotrebe hemijskih ili sintetičkih đubriva ili pesticida.

Šta da dodam u zemlju kada sadim cveće klematisa?
Ako radite sa zemljištima siromašnim hranljivim materijama, dodajte mnogo komposta ili organske materije da biste povećali hranljive materije za svoj klematis. Ako imate gustu glinenu zemlju, pomešajte malo peska ili hortikulturnog peska da biste poboljšali drenažu i protok vazduha.

Okončanje
Vinova loza klematisa je poznata po svojim šarenim, mirisnim cvetovima, ali im trebaju pravi uslovi tla. Ovom cveću su potrebna dobro drenažna tla bogata hranljivim materijama koja mogu zadržati malo vlage. Ilovasta ili muljevita tla su idealna, ali dobro funkcionišu i krečna, peskovita i glinasta tla. Klematisima su potrebna neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom između 6,5 i 7,0.