najbolje pratece biljke za karanfile

Karanfili (Dianthus) su prelepo cveće koje simbolizuje fascinaciju i majčinsku ljubav . Ove zeljaste trajnice dolaze u različitim vrstama i poznate su po svom začinskom mirisu nalik na karanfilić. Iako je uzgoj karanfila prilično jednostavan, nekoliko dobro odabranih biljaka za pratnju zaista može pomoći. U ovom članku ću proći kroz 24 najbolje prateće biljke za karanfile.


Šta su prateće biljke?
Biljke pratioci pružaju nekoliko prednosti drugim biljkama u vašoj bašti. Neke prateće biljke se koriste za odvraćanje ili odvraćanje štetočina. Druge prateće biljke mogu obogatiti ili stabilizovati tlo za druge biljke.

Biljke pratioci se takođe mogu koristiti za dopunu i isticanje centralnih biljaka u vašim baštenskim prikazima. Takođe volim da koristim prateće biljke poput boražine da privučem oprašivače i druge korisne insekte u svoju baštu.

Saveti za izbor pratećih biljaka za karanfile
Prilikom izbora pratećih biljaka za karanfile, treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Jedna od glavnih stvari o kojima uvek razmišljam je šta uslovi vole karanfile. U idealnom slučaju, biljke koje biramo takođe treba da uspevaju u ovim uslovima.

Većina karanfila uspeva u USDA zonama otpornosti od 7 do 10 , iako neke vrste mogu da prežive u klimi koja je hladna kao Zona 4. Karanfilima je takođe potrebno otprilike četiri do šest sati punog sunca svakog dana. Ove trajnice najbolje rastu na plodnim, dobro drenirajućim ilovastim, krečnim ili peskovitim zemljištima .

Odabir biljaka za pratnju koje neće zaseniti vaše karanfile je takođe važan. Većina karanfila raste oko 0,5 do 2 stope u visinu i oko 10 do 14 inča u širinu. Ako želite da vaši karanfili budu zvezde emisije, izaberite manje biljke za pratnju.

Obično koristim prateće biljke kako bih držao štetočine podalje od mojih karanfila. Kao takav, moram da izaberem prateće biljke koje privlače vrste štetočina koje obično napadaju moje karanfile. Uobičajene štetočine karanfila uključuju lisne uši i ljuspice.

24 najbolje prateće biljke za karanfile

1) Alisum
Alisum su prelepe biljke pratioci karanfila
Biljke Alissum su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz roda Alissum iz porodice brassica (Brassicaceae). Ove biljke su poreklom iz delova Afrike, Azije i Evrope. Biljke alisuma imaju duguljaste ili ovalne listove i grozdove malih žutih, belih, ružičastih ili ljubičastih cvetova.

Biljke Alissum-a dobro rade kao prateće biljke zbog svog lišća. Mnoge gusenice se hrane listovima alisuma, držeći ih podalje od vaših karanfila. Zečevi ne vole listove alisuma, pa ih koristite kao barijeru da zaštitite svoje karanfile.

2) Boraga
Boraga su prelepe biljke pratioci karanfila
Boražina je poznata biljka za pratnju iz porodice Boraginaceae porijeklom iz Mediterana. Ove zeljaste jednogodišnje biljke imaju plave cvetove u obliku zvezda i dlakave stabljike. Boraga obilno cveta tokom leta i uspeva na punom suncu u zonama od 2 do 11.

Volim da koristim boražinu da privučem legije oprašivača u svoju baštu. Plavi cvetovi su posebno popularni kod pčela. Boražina takođe privlači grabežljive insekte koji će jesti štetočine koje bi mogle da naškode vašim karanfilima. Kao takva, boražina je fantastična biljka koja prati karanfile.

3) Calendula
Neven je prelepa biljka pratilac karanfila
Poznate i kao neven u saksiji, biljke nevena su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice tratinčica (Asteraceae). Biljke nevena su uobičajene biljke za pratnju jer privlače oprašivače i pomažu u odbijanju raznih štetočina.

Calendula officinalis je najčešća vrsta nevena koja se koristi kao biljka za pratnju. Ova vrsta ima dlakave listove u obliku koplja ili duguljaste listove i velike narandžaste ili žute cvetove nalik na tratinčice sa tamnosmeđim centralnim cvetovima. Lončarski neven uspevaju u zonama od 2 do 11 i više vole puno sunce ili delimičnu senku.

4) Mačja trava
Mačja trava je prelepa biljka pratilac karanfila
Mačja trava ( Nepeta cataria ) je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice nane ili žalfije (Lamiaceae). Iako je poznata po svojim efektima na mačke, mačja trava je takođe odlična biljka za pratnju. Mačja trava privlači oprašivače, a istovremeno odbija lisne uši, mrave i druge štetočine zbog svog snažnog mirisa mente.

Ove trajnice najbolje rastu u zonama od 3 do 9 i zahtevaju puno sunca. Mačja trava ima trouglaste listove sa nazubljenim ivicama. Od proleća do jeseni mačja trava stvara grozdove malih ružičastih ili belih cvetova sa ljubičastim mrljama.

5) Vlasac
Vlasac je lepa biljka pratilac karanfila
Vlasac ( Allium schoenoprasum ) je dobro poznato bilje iz porodice Amarillis (Amarillidaceae). Poreklom iz Azije, Evrope i Severne Amerike, vlasac ima šuplje stabljike i guste, ljubičaste cvetne glave. Duge, meke stabljike se koriste u kuvanju.

Vlasac je odlična biljka za pratnju karanfila jer privlači oprašivače. Vlasac takođe ima jak miris koji odvraća i odbija štetočine poput lisnih uši, zelenih mušica i komaraca. Ove popularne biljke se lako uzgajaju u zonama od 3 do 9 i uspevaju na punom suncu ili delimičnoj senci.

6) Hrizanteme
Hrizanteme su lepe biljke pratioci karanfila
Osim što imaju prelepo cveće, hrizanteme su takođe odlične biljke za pratnju karanfila. Cveće hrizanteme i karanfila se preklapaju u jesen, stvarajući prelep prikaz dok se oba cveta dopunjuju. Hrizanteme takođe pomažu u odbijanju štetočina zahvaljujući jedinjenjima piretrina u njihovim cvetovima.

Hrizanteme potiču iz porodice Daisi. Ove zeljaste trajnice proizvode guste cvetne glavice ružičaste, ljubičaste, žute, bele ili crvene boje. Neki imaju cvetove poput tratinčica sa centralnim cvetovima. Hrizanteme takođe imaju delikatne alternativne listove podeljene na pernate letke.

7) Columbines
Kolumbine su prelepe biljke pratioci karanfila
Columbines su atraktivne zeljaste višegodišnje biljke iz roda Akuilegia iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Ovo šareno cveće uspeva u senovitim staništima širom severne hemisfere. Columbines imaju cvetove u obliku trube sa karakterističnim kukastim ostrugama koje vire iz leđa.

Kolumbine su dobre biljke za pratnju zbog svoje kompaktne veličine i živopisnog cveća. Nekoliko dobro postavljenih kolumbina zaista može poboljšati vaš prikaz karanfila. Zbog svoje veličine, kolumbine neće odvratiti pažnju od vaših karanfila. Columbines najbolje rastu u delimičnoj senci u zonama od 3 do 8.

8) Koreopsis
Coreopsis su prelepe biljke pratioci karanfila
Uobičajeno poznato kao krpelja, cvetovi koreopsisa su popularno divlje cveće iz porodice tratinčica. Cveće Coreopsis je poreklom iz prerija širom Amerike. Ove zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke rastu u grozdovima narandžastih, žutih ili crvenih cvetova nalik na tratinčice i listova u obliku koplja.

Cvetovi koreopsisa su dobre biljke za pratnju karanfila jer privlače oprašivače. Ovo divlje cveće takođe privlači grabežljive insekte kao što su muhe, koje se hrane običnim štetočinama karanfila poput lisnih uši. Cveće Coreopsis se takođe lako uzgaja i uspeva na punom suncu u zonama od 3 do 8.

9) Kosmos
Kosmos je jedno od najboljih cveća koje možete saditi uz karanfile
Cveće Kosmosa su prelepe jednogodišnje biljke iz porodice tratinčica. Ovo popularno cveće je odlična biljka za karanfile jer privlače oprašivače poput pčela i leptira. Cveće kosmosa takođe podstiče letelice i čipkare da posećuju vašu baštu i hrane se lisnim ušima i drugim uobičajenim štetočinama karanfila.

Pored toga, kosmos biljke imaju velike, šarene cvetove poput tratinčica sa žutim centralnim cvetovima. Takođe imaju atraktivne pernate listove. Ove predivne jednogodišnje biljke se lako uzgajaju u zonama od 2 do 11, ali im je potrebno puno sunca .

10) Fokglove
Fokglove je jedno od najboljih cveća koje se može saditi uz karanfile
Lisičarke su živopisne dvogodišnje biljke poznate po visokim stabljikama šarenih zvonastih cvetova. Lisičarke potiču iz roda Digitalis iz porodice platana (Plantaginaceae). Ove popularne ukrasne biljke često imaju roze, ljubičaste, žute ili bele cvetove.

Lisičarke su dobre biljke za pratnju karanfila jer privlače oprašivače, posebno pčele. Zahvaljujući visokoj, uskoj formi, lisičarke dobro dopunjuju karanfile kao deo letnje izložbe. Lisičarke najbolje rastu na punom suncu ili delimičnoj senci u zonama od 4 do 9.

11) Geranijumi
Geranijumi su jedno od najboljih cveća koje se može saditi uz karanfile
Geranijumi , takođe poznati kao pelargonijumi, su prelepe biljke za pratnju koje dobro rade uz karanfile. Ove biljke imaju atraktivne cvetove u obliku čaše sa pet latica i uočljivim venama. Ovi geranijumi se često uzgajaju kao jednogodišnje biljke i izdržljivi su samo u zonama 9 do 12.

Geranijum i pelargonijum dobro funkcionišu kao prateće biljke jer odvraćaju od štetočina kao što su bube i lišćari. Ovi geranijumi takođe odbijaju paukove grinje zbog svojih mirisa. Atraktivno cveće takođe savršeno dopunjuje cveće karanfila kako bi stvorilo prekrasan prikaz.

12) Larkspur
Larkspur je jedno od najboljih cveća koje se može saditi uz karanfile
Takođe poznati kao delfinijumi, cvetovi larkspura su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice ljutika. Biljke Larkspur imaju vitke stabljike prekrivene plavim, ružičastim, ljubičastim, crvenim, žutim ili belim cvetovima. Larkspur takođe ima palmaste listove sa tri do sedam režnjeva.

Cveće Larkspur može narasti do 6 stopa visoko, što ih čini idealnim za zadnji deo graničnog prikaza. Kao takvo, cveće larkspur može dobro da upotpuni vaše karanfile. Posadite larkspur iza svojih karanfila i koristite komplementarne boje za prelep letnji prikaz.

13) Lavanda
Lavanda je neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Grmovi lavande su fantastične, mirisne, zeljaste višegodišnje biljke iz porodice mente. Ove aromatične biljke imaju oštar miris koji odbija štetočine, što ih čini idealnim biljkama za pratnju karanfila. Grmovi lavande takođe privlače oprašivače kao što su pčele i leptiri, pomažući u oprašivanju vaših karanfila.

Tokom leta, grmovi lavande proizvode tanke uspravne stabljike sa duguljastim grozdovima sitnih plavih, ljubičastih ili belih cvetova. Biljke lavande su poreklom iz Mediterana, ali uspevaju na punom suncu u zonama 5 do 9.

14) Neven
Neven su neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Ne mešati se sa nevenima u saksiji, neven ( Tagetes spp.) su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke poreklom iz Meksika . Ovi neveni potiču iz porodice tratinčica i imaju narandžaste ili žute cvetne glave nalik na pompon. Neven takođe ima atraktivne peraste listove.

Ono što je sjajno je to što neven dobro funkcioniše kao prateće biljke za mnoge biljke, uključujući karanfile. Neven privlače oprašivače i korisne insekte kao što su letelice i čipkarice. Ovi insekti se zatim hrane običnim štetočinama karanfila kao što su lisne uši. Neven takođe odbija zečeve koji bi inače grizli vaše karanfile.

15) Nasturtiums
Nasturtiums su neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Nasturtiums su upadljive jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice Tropaeolaceae. Ovo živo cveće je poreklom iz delova Centralne i Južne Amerike. Nasturtium ima velike narandžaste, crvene ili žute cvetove u obliku trube i zaobljene listove sa belim žilama.

Zanimljivo je da su nasturcije dobre biljke za pratnju jer drže bube, bele mušice i druge štetočine podalje od vaših karanfila. Nasturtiums privlače oprašivače i druge korisne insekte zahvaljujući svojim velikim cvetovima. Takođe volim da gajim nasturcijume jer su i listovi i cvetovi jestivi.

16) Origano
Origano je neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Origano je drvenasta višegodišnja biljka iz porodice nane. Ova popularna kuhinjska biljka je porijeklom sa Mediterana. Međutim, origano je takođe odlična biljka za karanfile jer privlači oprašivače. Origano takođe ima jak, oštar miris koji odvraća i odbija štetočine.

Biljke origana imaju visoke, tanke stabljike i listove poput lopatice. Tokom leta, origano je prekriven sitnim ružičastim, ljubičastim ili belim cvetovima koji se nalaze na suprotnim granama. Origano najbolje raste na suncu i uspeva u zonama od 5 do 10.

17) Petunije
Petunije su neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Petunije su šareno, atraktivno cveće iz porodice velebilja (Solanaceae). Ove nežne trajnice se takođe mogu uzgajati kao jednogodišnje i često se koriste kao ukrasno cveće. Petunije imaju živopisne roze, ljubičaste, crvene, bele i žute cvetove u obliku trube. Mogu se uzgajati kao višegodišnje biljke u zonama 9 do 11.

Štaviše, petunije su dobre biljke za pratnju karanfila jer privlače pčele, leptire i druge vitalne oprašivače. Cveće petunije takođe može pomoći u odvraćanju od ozloglašenih štetočina karanfila kao što su lisne uši, bube i šikare.

18) Salvija
Salvija je neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Uobičajeno poznate kao žalfija, salvije su popularne biljke koje takođe dobro deluju kao prateće biljke za karanfile. Salvija pripada porodici nane ili žalfije i nalazi se širom sveta. Salvije imaju kvadratne stabljike i nazubljene listove. Tokom leta, salvije proizvode guste grozdove karakterističnih cvetova u obliku kandže.

Salvije su dobre biljke za pratnju jer privlače važne oprašivače poput pčela i leptira. Ovo svestrano cveće takođe može da odbije dosadne štetočine ili da privuče grabežljive insekte kao što su letelice i čipkarice.

19) Snapdragons
Snapdragons su prelepe zeljaste trajnice iz roda Antirrhinum porodice platana. Ove atraktivne biljke proizvode guste klasove šarenog cveća koje liče na njuške zmajeva. Iako su tehnički višegodišnje, zmajevi su kratkog veka, pa se obično uzgajaju kao jednogodišnje biljke.

Snapdragons dobro funkcioniše na ekranu sa karanfilima jer njihovi visoki cvetni klasovi savršeno dopunjuju cvetove karanfila. Snapdragons takođe može privući oprašivače koji će potom oprašiti vaše karanfile. Poput karanfila, zmajevi najbolje rastu na punom suncu ili u delimičnoj senci.

20) Suncokreti
Suncokreti su neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Iako se često uzgaja kao visoka, vesela ukrasna biljka, suncokreti su takođe odlične biljke za pratnju karanfila. Suncokreti potiču iz roda Helianthus u porodici tratinčica. Ove jednogodišnje ili višegodišnje biljke imaju velike cvetove poput tratinčica sa gustim centralnim cvetovima okruženim laticama zraka. Suncokreti takođe imaju grube listove u obliku srca i dlakave stabljike.

Štaviše, suncokreti pomažu odvraćanju mrava i lisnih uši od karanfila, jer ovi štetočini ne mogu mnogo oštetiti jake, zdrave suncokrete. Zanimljivo je da oni takođe privlače oprašivače i korisne insekte kao što su pčele, leptiri i letelice.

21) Slatki Alisum
Sveet Alissum su neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Slatki alisum ( Lobularia maritima ) je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice kupusnjača ili kupusa . Ova biljka niskog rasta je takođe dobar pratilac za karanfile jer privlači oprašivače i odvraća lisne uši. Zbog svoje kompaktne navike formiranja prostirki, slatki alisum neće ometati vaše karanfile prilikom dodavanja na ekran.

Slatki alisum proizvodi guste grozdove sitnih belih ili ružičastih cvetova. Ovo atraktivno cveće od proleća do jeseni odaje slatkast miris nalik na med. Slatki alisum takođe ima nakupine velikih, dlakavih listova u obliku koplja ili ovalnog oblika.

22) Timijan
Majčina dušica
Timijan je još jedna popularna baštenska ili kuhinjska biljka koja se udvostručuje kao biljka za karanfile. Njegovo aromatično lišće i sićušni ljubičasti, beli ili žuti cvetovi pomažu u privlačenju oprašivača poput pčela i leptira. Zbog svog jakog mirisa, timijan takođe pomaže u odvraćanju štetočina kao što su lisne uši i gusenice.

Majčina dušica je zimzelena zeljasta višegodišnja biljka iz porodice nane ili žalfije. Ovo aromatično bilje najbolje raste u zonama 5 do 9, koje se preklapaju sa poželjnim zonama 7 do 10 karanfila. Poput karanfila, majčina dušica takođe zahteva puno sunca.

23) stolisnik
Stolisnik je neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Stolisnik je uspravna zeljasta višegodišnja biljka iz roda Achillea iz porodice marjetica. Ove prilagodljive biljke uspevaju na severnoj hemisferi, posebno u zonama od 3 do 9. Biljke hajdučke trave imaju duboko podeljene listove nalik paprati i proizvode guste krajnje kišobrane sitnih belih ili žutih cvetova.

Hajdučka trava je odlična biljka za karanfile jer privlači korisne grabežljive insekte kao što su letelice ili čipkarice. Ovim insektima kišobran biljaka hajdučke trave izgleda kao jastučić za sletanje. Leblice i čipkarice jedu lisne uši i druge dosadne štetočine.

24) Cinije
Cinije su neke od najboljih biljaka za pratnju karanfila i diantusa
Cinije su svetlo, šareno cveće iz porodice tratinčica poreklom iz Južne Amerike. Cveće cinije je odlična biljka za karanfile jer privlači vitalne oprašivače kao što su pčele i muhe. Ove jednogodišnje biljke takođe privlače bubamare i druge insekte koji konzumiraju obične štetočine karanfila poput lisnih uši.

Cinije imaju velike cvetove poput tratinčica koje mogu biti jednostruke ili polu-dvostruke. U zavisnosti od vrste, cinije imaju listove u obliku koplja ili ovalnog oblika i uspravne cvetne stabljike. Cinije su kompaktne, što im omogućava da dobro upotpune vaše karanfile u letnjoj izložbi.

Česta pitanja o pratećim biljkama karanfila:

Kako učiniti da karanfili izgledaju najbolje?
Da bi cvetovi karanfila izgledali dobro, zalivajte ih jednom nedeljno jer više vlage pomaže u stvaranju zdravog cveća. Takođe možete koristiti atraktivne prateće biljke kao što su hrizanteme da upotpunite i naglasite svoje karanfile.

Da li se biljke karanfila šire?
Karanfili su zeljaste višegodišnje biljke koje se mogu postepeno širiti. Zbog toga je neophodno dati karanfilima oko 6 do 12 inča prostora kada ih sadite.

Koji je kompost najbolji za karanfile?
Karanfili dobro rastu u većini vrsta komposta, ali više vole baštenski kompost. Ove prelepe trajnice su teške hranilice kojima je potrebno mnogo hranljivih materija, pa im dajte puno organske materije.

Šta su prateće biljke za karanfile?
Prateće biljke za karanfile mogu uključivati druge cvetne biljke kao što su geranijumi, maćuhice, ruže i zmajevi. Zeljaste biljke poput žalfije, lavande i ruzmarina takođe mogu dobro da deluju. Ovi saputnici mogu pomoći u odvraćanju štetočina, obezbediti senku ili samo poboljšati estetsku privlačnost vaše bašte.

Zašto su prateće biljke važne za karanfile?
Biljke pratioci mogu ponuditi razne prednosti karanfilima. Oni mogu odvratiti štetočine, pomoći u poboljšanju tla, obezbediti senku ili privući korisne insekte. Određene biljke takođe mogu pomoći u poboljšanju ukupne estetike vaše bašte kada su uparene sa karanfilima.

Koje su najbolje biljke za odvraćanje štetočina od karanfila?
Neven je odličan izbor za odvraćanje štetočina od karanfila. Poznato je da odbijaju nematode i druge baštenske štetočine. Pored toga, biljke kao što su žalfija i ruzmarin mogu pomoći da se neki insekti drže na odstojanju.

Da li mogu da sadim karanfile pored povrća ili začinskog bilja?
Uz određeno povrće i začinsko bilje mogu se saditi karanfili. Međutim, važno je uzeti u obzir specifične potrebe svake biljke. Na primer, karanfili preferiraju dobro drenirano zemljište i puno sunca, tako da bi se dobro snašli sa začinskim biljem i povrćem koje ima slične zahteve.

Može li prateća sadnja pomoći da se poboljša tlo za karanfile?
Da, prateća sadnja može pomoći u poboljšanju tla za karanfile. Neke biljke mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta zemljišta dodavanjem organske materije ili fiksiranjem azota. Međutim, karanfili ne zahtevaju zemljište bogato azotom, pa izbegavajte saputnike koji preterano obogaćuju zemljište azotom.

Da li postoje biljke koje treba da izbegavam da sadim u blizini karanfila?
Kao opšte pravilo, izbegavam da sadim karanfile u blizini biljaka koje zahtevaju obilno zalivanje ili onih koje preferiraju kiselija ili alkalnija tla od karanfila. Takođe, klonite se biljaka koje imaju tendenciju da budu invazivne i koje bi mogle da zasene ili da se takmiče sa karanfilima.

Okončanje
Kao što vidimo, postoji mnogo pratećih biljaka koje su odlične za uzgoj uz karanfile. Neke od najboljih pratećih biljaka za karanfile su boražina, hrizantema i nasturcijum. Koristite ove prateće biljke da biste privukli oprašivače, odvratili štetočine ili jednostavno upotpunili šarene, mirisne cvetove vaših voljenih karanfila.