Kako uzgajati i brinuti se za Clematis Montana kod kuće

Vodič korak po korak za uzgoj i negu Clematis Montana kod kuće
Da li tražite jednostavnu biljku za vinovu lozu da pokrijete baštensku ogradu cvećem? Ne postoji bolja vrsta za razmatranje od Clematis montana. To je snažan uzgajivač koji proizvodi kaskadu prelepih cveća. U proleće se pojavljuju veseli ružičasti ili beli cvetovi, ispunjavajući baštu slatkim mirisom. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i nezi Clematis Montana kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati Clematis Montana – osnove:
Botanički naziv: Clematis montana
Takođe poznat kao: planinski klematis, himalajski klematis, anemonski klematis
Zone otpornosti: USDA zone 6 do 9
Meseci cvetanja: prolećni i letnji meseci
Poteškoće u rastu: lako. Pogodno za početnike.
Vrsta biljke: listopadna, višegodišnja cvetna biljka
Zahtevi za svetlo: Svetla, direktna sunčeva svetlost ili delimična senka.
Temperatura i vlažnost: Tolerantna na različite temperature i nivoe vlažnosti. Prelazi u stanje mirovanja ako su temperature konstantno 45 stepeni i niže. Možda preferira delimičnu senku u toplijim klimama.
Potrebe za zalivanjem: Redovno zalivajte da bi zemlja bila blago vlažna do zrelosti. Kada sazre, možda će im trebati zalivanje manje od jednom nedeljno.
Prednosti tla: Vlažno, ali dobro drenirajuće zemljište. Blago alkalna ili neutralna sa pH nivoom između 6 i 7.
Hranjenje: Uravnoteženo đubrivo počevši od proleća, jednom mesečno tokom vegetacije.
Očekivanja rasta: Ova brzorastuća biljka može dostići dužinu do 40 stopa sa širenjem od oko 15 stopa.
Toksičnost: Toksično za ljude, mačke, pse i konje.

O Clematis Montani

Naučne činjenice
Clematis Montana je naziv vrste za himalajski klematis. Ova biljka spada u familiju Ranunculaceae porodice ljutika.

Rod ove biljke, Clematis, ima oko 300 vrsta biljaka. Mnogi su popularni među baštovanima, uključujući Clematis ‘Nelli Moser’ i Clematis ‘Jackmanii’.

Poreklo i istorija
Anemone Clematis je poreklom iz planinskih regiona u Aziji. Rečeno je da potiče iz oblasti koje se protežu od Tajvana do Avganistana.

Ime Clematis potiče od grčke reči klema, ili „izdanak vinove loze“. Montana naglašava poreklo biljke, jer je to na latinskom za planine.

Botaničke karakteristike
Planinski klematis je listopadna, višegodišnja cvetna biljka. Uzgaja vinovu lozu dužine do 40 stopa i odlična je za penjanje na ograde, zidove ili rešetke u bašti.

Vinova loza Clematis Montana puca belim ili ružičastim cvetovima u prolećnim i letnjim mesecima. Ovo cveće je poznato po tome što daje slatki miris poput vanile.

Koristi i prednosti
Vaš Clematis montana je koristan za privlačenje pčela, leptira i kolibrija u vašu baštu. Međutim, uprkos atraktivnom izgledu i mirisu ove biljke, toksična je za ljude, mačke, pse i konje.

Za cveće himalajskog klematisa se kaže da simbolizuje lepotu u genijalnosti. Neka druga značenja uključuju mudrost, nestašluk i avanturu. Ovo može biti zbog navike biljke da se širi i penje.

Vreme cvetanja i sezona cvetanja
Anemone Clematis cveta u proleće. Sezona njenog cvetanja traje tokom prolećnih i letnjih meseci.

Očekivanja rasta
Clematis montana je brzorastuća biljka. Može dostići i do 40 stopa dužine sa širenjem od oko 15 stopa. Raste nekoliko stopa godišnje u zavisnosti od uslova uzgoja.

Najbolje prateće biljke za Clematis Montana
Clematis Montana izgleda sjajno sa biljkama penjačicama koje ističu njegove šarene cvetove. Evo nekoliko dobrih opcija za prateće biljke za planinski klematis.

Visteria
Honeisuckle
Roses
Druge sorte klematisa
Biljke koje pokrivaju tlo za zaštitu svog korenovog sistema, kao što je puzavi floks

Kako uzgajati Clematis Montana

Koje su najbolje lokacije za sadnju Clematis Montana?
Himalajski klematis najbolje raste na mestu sa jakom sunčevom svetlošću ili delimičnom senkom. Ovoj biljci je potrebno dobro mesto za penjanje i širenje, poput rešetki, zidova ili ograda.

Uzgajanje iz semena u odnosu na mlade rasadničke biljke
Clematis montana dobro raste iz semena i mladih rasadnika. Međutim, pokretanje Clematisa iz semena može dovesti do genetskih razlika.

U osnovi, seme Clematisa možda neće proizvesti sortu koju ste nameravali da uzgajate. Dakle, ako ste raspoloženi za Clematis montana, najbolje je početi sa mladim rasadničkim biljkama.

Šta uraditi pre sadnje
Prvo, moraćete da pronađete savršeno mesto za razvoj ove vrste. Izaberite mesto na koje može da se penje, da dobije puno sunca, a da ipak dobije senku da pokrije svoje korenje.

Zatim prikupite sve alate koji su vam potrebni za sadnju ove vrste. Proverite odeljak Osnovni alati za listu materijala koji će vam trebati da uzgajate Clematis montana.

Koje je najbolje tlo za Clematis Montana?

Vaš planinski klematis preferira vlažno, ali dobro drenirano tlo. Ova biljka dobro uspeva u neutralnom do blago alkalnom zemljištu, sa pH nivoom između 6 i 7.

Sada, Clematis montana dobro raste u ilovači, pesku, glini ili čak kredastoj zemlji. Ključno je dodavanje sastojaka koji poboljšavaju drenažu i hranljive materije. Na primer, Clematis montana voli zemljište obogaćeno organskim kompostom.

Kako saditi
Konačno, došlo je vreme da posadite svoj Clematis montana. Evo koraka koje treba preduzeti da biste osigurali da ova biljka uspeva u vašoj bašti.

Dozvolite vašoj biljci Clematis montana da sedi u puno vode 15 do 20 minuta pre nego što posadite u svojoj bašti.
Iskopajte rupu dovoljno veliku da Clematis montana koju sadite da sedi nekoliko inča ispod površine zemlje.
Dodajte organski kompost u podnožje rupe.
Razbijte dno i strane rupe kako biste osigurali da voda može slobodno da se odvodi.
Stavite svoj Clematis montana u rupu, tako da korijenska kugla leži nekoliko centimetara ispod površine tla.
Ako je vaša rasadnička biljka dobila rešetku, pričvrstite je za veću rešetku, ogradu ili zid na koji želite da se biljka penje.
Uzgajajte klematis zajedno sa biljkama koje pokrivaju tlo koje drže svoje korenje u dobroj senci.
Light Preferences
Anemone Clematis preferira svetlu, direktnu sunčevu svetlost ili delimičnu senku. Zanimljivo je da ova biljka voli da raste sa svojom lozom na suncu i bazom u senovitim uslovima.

Postavke temperature i vlažnosti
Srećom, planinski klematis je tolerantan na različite temperature i nivoe vlažnosti. Ako živite u toplijem okruženju, postavite ga u delimičnu senku kako biste održali idealnu temperaturu.

Ako su temperature konstantno 45 stepeni Farenhajta ili niže, biljka će ući u stanje mirovanja. Zapamtite, faza mirovanja je dobra stvar za vaš Clematis montana. Ovaj period odmora obezbeđuje svetlo, živo cvetanje u proleće.

Kako se brinuti za Clematis Montana

Zahtevi za zalivanje
Redovno zalivajte himalajski klematis da bi zemlja bila blago vlažna do zrelosti. Kada ova biljka sazre, potrebno joj je samo oko centimetar vode nedeljno. Ovo će verovatno dobiti od padavina.

Ako živite u suvoj klimi ili se zemljište brzo osuši, ovoj biljci će možda biti potrebno dodatno navodnjavanje. Ako je gornji sloj zemlje suv, vašem Clematis montana je potrebna dodatna hidratacija.

Đubrenje
Anemone Clematis uživa izbalansirano đubrivo jednom mesečno tokom sezone rasta. Međutim, trebalo bi da izbegavate đubrenje dok biljka cveta. To je zato što đubrivo može smanjiti vreme cvetanja biljke.

Obrezivanje i rezanje
Srećom, nije potrebno rezati svoj Clematis montana. Ova vrsta sa niskim održavanjem nastavlja da proizvodi zdrave cvetove bez ikakvog podrezivanja. Međutim, možda ćete želeti da odsečete sve ružne grane nakon što cvetanje biljke izbledi.

Razmnožavanje Clematis Montana
Ako želite da razmnožite svoj himalajski klematis, to možete učiniti na jedan od dva načina.

Prvo, možete uzeti poluzrele reznice da biste stvorili novu biljku Clematis Montana. Drugo, možete koristiti metod koji se zove nanošenje slojeva u jesen ili proleće. Evo kako da razmnožite svoj Clematis Montana slojevima.

Pronađite novi izdanak vaše biljke Clematis koji se može savijati da dopre do zemlje.
Iskopajte mali rov, dubok oko tri do šest inča, gde izdanak može doći do zemlje.
Napravite mali rez na vinovoj lozi koju ste odabrali gde će dodirnuti zemlju i primenite hormon za ukorenjavanje.
Stavite ovaj deo vinove loze u rov i koristite žicu ili kolac da ga učvrstite na mestu.
Pokrijte zemljom, a zatim zalijte rov.
Ne odvajajte ovu lozu od prvobitne biljke dok ne uspostavi nove korene i ne počne da raste svoje izdanke.
Prezimljavanje
Vaš planinski klematis je otporan na hladnoću. Međutim, ako temperature padnu ispod 0 stepeni Farenhajta, možda ćete želeti da malčirate oko baze.

Kako presaditi biljke uzgajane u kontejnerima
Moguće je uzgajati Clematis montana u kontejnerima. Evo nekoliko saveta za održavanje ove biljke srećnom u saksiji.

Dok se pripremate za presađivanje, stavite biljku u kantu vode da upije vlagu pre presađivanja.
Koristite keramičku posudu sa drenažnim otvorom i uverite se da je duboka koliko i široka. Lonac širine oko jedan i po stopa je idealan. Ovo vam omogućava da dodate prateće biljke kako biste održali korenov sistem klematisa u dobroj senci.
Dodajte malo kamenja u dno posude za drenažu.
Koristite dobro drenirano, ilovasto tlo. Dodajte malo u bazu pre sadnje.
Posadite svoj Clematis nekoliko centimetara ispod nivoa tla. Popunite praznine zemljom i dodajte bilo koje prateće biljke po želji.
Razmislite o dodavanju rešetke kako biste pomogli biljci da se penje.
Deadheading Clematis Montana
Sada bi mrtva glava trebalo da bude deo vašeg procesa prezimljavanja planinskog klematisa. Koristite oštre makaze da odsečete stare cvetove gde se spajaju sa lozom.

Uobičajeni problemi i lekovi Clematis Montana

Znaci problema sa zalivanjem
Znakovi da je vaš Clematis podvodan uključuju uvenuo izgled i sporiji. Ako se previše zalije, možete primetiti da novi rast otpada sa biljke. Prilagodite raspored zalivanja ako primetite ove simptome.

Znaci nepravilnih svetlosnih uslova
Ako ova biljka dobije manje od četiri sata direktnog sunca, možda neće cvetati u svom najboljem izdanju. Uverite se da raste na lokaciji koja zadovoljava ovu potrebu da biste izbegli usporavanje rasta.

Znaci problema sa temperaturom
Clematis montana će možda trebati malčiranje i odstranjivanje grla tokom zime da bi cvetao u svom najboljem izdanju. Ako je planinski klematis previše vruć, on postaje slab i može početi da vene ili umire. Sve dok ova biljka raste u svojoj željenoj klimi, ne bi trebalo da brinete o problemima sa temperaturom.

Uobičajene štetočine i bolesti
Evo nekoliko uobičajenih štetočina i bolesti Clematisa i kako se nositi sa njima.

Uvenuće klematisa: Uklonite zahvaćene delove biljke i bacite ih.
Trulež korena: Uklonite zahvaćeno korenje i ponovo posadite u sveže zemljište.
Lisne uši: Uklonite ručno ili vodom i primenite prirodni insekticid.
Puževi i puževi: Uklonite ručno i nanesite pelete za puževe na podnožje biljke.

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Evo svih alata koje treba da imate za negu Clematis montana.

Dobro drenirajuće zemljište
Baštenska lopata
Izbalansirano đubrivo
Kišomer za dodatno navodnjavanje ako je potrebno
Organski kompost
Hormon korenja za razmnožavanje
Kamenje i keramički lonac za biljke u kontejnerima
Rešetka, ograda, zid ili druga struktura na koju se biljka može penjati
Okončanje
Dakle, naučili ste sve što treba da znate o divnoj vrsti Clematis montana. Naši saveti i trikovi će sigurno pomoći dok uzgajate ovu novu biljku u svojoj bašti.

Sada, ne preostaje ništa drugo nego da posadite i sačekajte blistavo, mirisno cvetanje koje dolazi u proleće.

Najčešća pitanja o uzgoju Clematis Montana:

Da li je Clematis montana izdržljiv?
Clematis montana je izdržljiva i brzorastuća cvetna biljna vrsta koja uspeva u USDA zonama od 6 do 9.

Koliko veliki Clematis montana postaje?
Vinova loza Clematis montana može narasti do 40 stopa dužine sa širenjem od oko 15 stopa.

Šta radite sa Clematis montana preko zime?
Morate malčirati bazu biljke klematisa ako temperature padnu ispod 0 stepeni Farenhajta.

Da li je Clematis montana invazivan?
Clematis montana se smatra invazivnim u različitim regionima Severne Amerike, tako da ćete morati da ostanete na vrhu rezidbe i sečenja ako želite da ovu biljku držite pod kontrolom.

Da li je Clematis montana višegodišnja biljka?
Da, Clematis montana je listopadna, višegodišnja biljka.

Da li će Clematis montana rasti u senci?
Da, Clematis montana srećno raste u delimičnoj senci, posebno u područjima sa toplijom klimom.

Da li je Clematis montana otrovan za ljude?
Clematis montana se smatra toksičnim za ljude. Konzumiranje ove biljke može dovesti do simptoma kao što su zbunjenost, vrtoglavica ili nesvestica. Razborito je nositi baštenske rukavice kada rukujete ovom biljkom.