Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveća tulipana

Značenje cveta tulipana, simbolika, poreklo, boje i saveti za negu
Lala je jedno od najpopularnijih cveća na svetu. Proslavljeni zbog svog spektakularnog raspona boja i izuzetnih struktura, cvetovi lala imaju mnoga značenja i bogatu simboliku širom sveta. Ako želite da saznate više o značenju i simbolici cvetova tulipana, njihovom poreklu, vrstama ili bojama, došli ste na pravo mesto.


Pregled cveća tulipana
Značenja i simbolika cveta tulipana
Tulipan je naziv za cveće roda Tulipa koji cveta u proleće iz porodice biljaka Liliaceae.

Lale su stekle ogromnu popularnost kroz istoriju zbog svojih živih boja i upečatljive lepote. Postoji više od 100 različitih vrsta i hiljade sorti u svakoj od njih.

Tulipani su lukovice sa kratkim stabljikom, mesnatim listovima i simetričnim laticama. Oni su takođe višegodišnji, što znači da će nastaviti da proizvode cveće iz godine u godinu.

Istorija i poreklo lala
Iako je hladna zima u Holandiji savršena za cvetanje lala, cveće zapravo nije holandsko. Tulipani su izvorno autohtoni u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.

Uzgoj tulipana počeo je početkom desetog veka. Međutim, pomama za lalama nije pogodila Turke sve do ranog 16. veka tokom vladavine Otomanskog carstva.

Osmanski sultan je tražio uzgoj određenih sorti lala za svoje zadovoljstvo. Tokom ovog perioda, lale su nazivane Tulipan, što je značilo Turban, što se odnosilo na tadašnju sultanovu krunu.

Veliki festivali lala održavali su se u Otomanskom carstvu i smatralo se zločinom (kažnjivim progonstvom) kupovati ili prodavati cveće izvan glavnog grada Osmanlije.

Tulip Uvod u Zapadnu Evropu
Istorija i poreklo cveća tulipana
Do kraja 16. veka, austrijski biolog po imenu Karolus Kluzijus je odigrao veliku ulogu u uvođenju lala u evropski svet.

Kluzijevo pisanje o lalama zapalilo je ogromnu ljubav prema ovom cveću širom Evrope, posebno u Holandiji. Interesovanje za njih postalo je toliko veliko da su neke pojedinačne lukovice lala mogle koštati više od cele kuće u Amsterdamu.

Ovo je bilo poznato kao manija lala i nastavilo se sve do sloma tržišta početkom 17. veka. Cene lala su postale redovne, ali Holanđani su zadržali jaku strast prema cvetu.

Od tada, lale su povezane sa Holandijom, sa više od 7 miliona lukovica posađenih svake godine u vrtu Keukenhof u Liseu u Holandiji, prema NASA-inoj opservatoriji Zemlje.

Simbolika cveta tulipana
Cveće vam omogućava da kažete mnogo, a da ne progovorite ni reč. Iako su značenja pripisivana cveću hiljadama godina, jezik cveća je dobro dokumentovan još od viktorijanskih vremena.

Značenja cvetova tulipana su razdvojena njihovim različitim bojama. Iako postoji mnogo izbora, jedina vrsta koju nećete pronaći su plavi tulipani. Uprkos mnogim pokušajima, pravi plavi tulipani ne postoje.

Značenje cveta crvenog tulipana

Crveni tulipani
Počevši od jedne od najlepših i najznačajnijih boja u svetu lala, crveni tulipani simbolizuju savršenu ljubav, slično kao i crvena ruža. Prave divne poklone za Dan zaljubljenih.

Crveni tulipani su takođe povezani sa perzijskom ljubavnom legendom. Glavni likovi ove legende su Farhad i njegova voljena princeza Širin. U legendi, Farhad je voleo Širin, ali nikada nije uspeo da joj prizna ljubav.

Kada je čuo vest o Širinovoj smrti, Farhad se ukočio u velikoj tuzi i nasmrt se izbo nožem. Legenda kaže da su crvene lale cvetale na mestima gde su padale njegove kapi krvi. Od tada su crvene lale simbol izjave večne ljubavi.

U Feng Shui-u se kaže da ukrašavanje vaše kuće crvenim lalama donosi i bogatstvo i ljubav vlasniku kuće. Pored toga, takođe se veruje da crveni tulipani pomažu ljudima da dođu do priznanja i slave.

Značenje cveta narandžastog tulipana

Narandžasta označava radost, entuzijazam i čežnju za zracima sunca. Pošto narandžasta takođe može da simbolizuje toplotu, ona ima bliža značenja u smislu ljubavi i saosećanja.

Iz ovih razloga, narandžasti tulipani predstavljaju sreću i uzbuđenje. Takođe se koriste da prenesu osećaj razumevanja, međusobne povezanosti i uvažavanja između dve osobe, bez obzira da li su u vezi ili ne.

Slanje buketa narandžastih lala znači da delite duboku duhovnu ili fizičku vezu sa primaocem.

Idealne su za proslave, rođendane i poklone zahvalnosti.

Značenje cveta žutog tulipana

Žuti tulipani
Pre mnogo godina za žutu se govorilo da predstavlja ljubomoru, povezanu sa odbacivanjem ljubavi. Ali poslednjih godina, boja je dobila više nade.

Danas su žute lale povezane sa sunčevom svetlošću, vedrinom i čistim prijateljstvom. Ova žuti tulipani jedan od najpopularnijih spontanih cvetnih poklona.

U feng šuiju, ako želite da vam malo sreće pokuca na vrata, trebalo bi da imate žutu lalu posađenu u vašem dvorištu, jer ona donosi prosperitet i dobre predznake.

Značenje cveta belog tulipana

Beli tulipani
Beli tulipani predstavljaju čistoću i mir. Slično tome, ovo prelepo cveće je odličan izbor za buket izvinjenja.

Ako tražite romantičan način da kažete „Žao mi je“, onda bi beli buket lala mogao biti ono što tražite.

Značenje cveta ružičastog tulipana

Pink Tulipani
Ružičasta je boja dobrih želja, zdravlja i samopouzdanja. Ovo čini ružičaste lale odličnim načinom da nekome čestitate na diplomiranju ili novom poslu.

Oni takođe mogu značiti da nekome želite brz oporavak. To ih čini odličnim kada posećuju bolesnog rođaka ili prijatelja kao poklon za ozdravljenje.

Značenje ljubičastog cveta tulipana

Zbog svog baršunastog sjaja i kraljevske boje, ljubičasti tulipani simbolizuju kraljevstvo. One su jedna od najelegantnijih vrsta boja i ističu se među zelenim lišćem.

Crni tulipani su takođe popularne opcije, ali nisu tehnički klasifikovane kao zaista crne. Imaju ljubičastu nijansu u laticama, što znači da spadaju u ovu kategoriju.

Koje su najpopularnije sorte tulipana?
Holandski tulipan

Holandski tulipani su uobičajeni lali koje zamislite kada pomislite na njih. Poznati su i kao Darvinovi hibridni tulipani.

Holandski tulipani su jedno od najdugotrajnijih cveća sa veoma jakim stabljikama. To ih čini savršenim za sečenje i poklone. Pošto zadržavaju svoj oblik i boju nekoliko godina, mnogi cvećari ih smatraju jednim od najboljih vrsta lala.

Slično narcisima, obično cvetaju sredinom sezone, a imaju veliku otpornost na vetar i prirodne sile.

Dvostruki tulipani su obični tulipani sa dodatnim laticama, što im daje drugačiji izgled od običnih lala.

Uprkos imenu, broj latica nije uvek udvostručen. Takođe dolaze u mnogim bojama, uključujući belu, ružičastu i crvenu. Dvostruki tulipani su dugotrajni sa kraćim stabljikama, što ih čini idealnim za spoljašnje i unutrašnje dekoracije.

Papagaj lale

Tulipani papagaja su jedni od najljubaznijih i najegzotičnijih lala na svetu. Njihove latice su jako nazubljene i imaju perje.

Oni su upadljivi, elegantni i romantični. Međutim, njihova velika i puna veličina zahteva dodatnu zaštitu i negu od oštrih vremenskih uslova, kao što su vetar i kiša.

O Ladi Tulipanima (Tulipa clusiana)
Ladi tulipani potiču iz suvih, planinskih regiona Bliskog istoka kao što su Avganistan, Iran i Pakistan. Rastu i na zapadnim padinama Himalaja.

Ladi lale su takođe poznate kao Kluzijeve lale zahvaljujući radu flamanskog botaničara iz 16. veka Karolusa Kluzija. Kluzijus je bio taj koji je pokrenuo brzo širenje lale tokom zlatnog doba Holandije gajenjem lala.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za uzgoj Ladi Tulipana kod kuće.

Na šta treba obratiti pažnju kada kupujete lale
Simbolika cveta tulipana
Evo nekoliko saveta za odabir najboljih lala.

Proverite boju
Obavezno proverite živost svakog tulipana, jer je boja pokazatelj ukupnog zdravlja.

Izaberite zatvorene
Lale koje su već otvorene predstavljaju savršen prikaz za dan ili dva. Međutim, oni obično ne traju dugo, jer su već dalje u svom životnom ciklusu.

Kada kupujete lale, imajte na umu da će vaš aranžman trajati mnogo duže ako izaberete lale koje su još zatvorene. Najsvežiji tulipani su oni sa neprozirnim ivicama.

Izbegavajte lisnate tulipane
U slučaju jednog tulipana, listovi pružaju dovoljnu količinu zelenila. Međutim, kada se bavite buketom, previše zelenih listova može odvući pažnju i oduzeti lepotu cveća.

Kako aranžirati i prezentovati lale
Kako urediti cveće tulipana
Da biste predstavili lale, potrebno je da savladate umetnost aranžiranja tulipana. Pošto lale zahtevaju posebnu pažnju prilikom aranžiranja, važno je naučiti kako ih pripremiti i predstaviti.

Nakon što odaberete boju i varijante lala, vreme je da odlučite koliki želite da vaš buket bude.

Izaberite broj lala
Ako želite veliki buket ili aranžman, onda vam je potrebno 8 do 12 lala. Međutim, ako želite manji aranžman, možete početi sa samo 3.

Ako planirate da ih predstavite ili izložite u vazi ili kontejneru, uverite se da dobro pristaju i da stabljike nisu stisnute u vazu.

Izaberite boju lala
Ako koristite lale za značenje, pratite gornji vodič da biste izabrali pravu boju. Međutim, ako ciljate na dekorativni buket, onda bi trebalo da izaberete odgovarajuće nijanse koje dopunjuju okruženje.

Pripremite lale
Nakon što uberete lale, isperite stabljike hladnom vodom da biste uklonili prljavštinu i mrlje prašine koje bi mogle biti zarobljene u listovima.

Tri stabljika
Pripremite oštar čist nož da ne biste zgnječili stabljiku. Zatim odrežite oko jedan inč od stabljike. Ove rezove treba napraviti dijagonalno kako bi se omogućilo maksimalno upijanje vode.

Iako ovo podrezivanje možete da uradite bilo gde, preporučuje se da se to uradi pod vodom kako bi se sprečilo da mehurići vazduha uđu u stabljiku i ometaju kanale koji upijaju vodu.

Uklonite lišće
Uklonite sve listove koji će sedeti ispod linije vode da biste sprečili truljenje i rast bakterija. Da biste uklonili list, nežno ga povucite sa stabljike ili podrežite makazama.

Ispravite lale
Da bi lale stajale uspravno, uvijte ih u konus od papira i držite ih u ovom obliku sat ili dva. Kada ih izvadite, biće ravne i spremne za grupisanje u buket.

Kako se brinuti za lale
Kako se brinuti za cveće tulipana
Ako primate lale ili želite da se brinete o isporuci svežeg cveća tulipana, trebalo bi da sledite ove korake.

Pronađite odgovarajući kontejner
Najbolja stvar kod lala je to što izgledaju sjajno u bilo kojoj posudi. Obezbedite dobro prianjanje lalama bez stiskanja stabljika kako biste ih držali na mestu.

Takođe bi trebalo da bude u stanju da zadrži pristojnu količinu vode jer su tulipani teški pijanci vode.

Sanitirajte kontejner
Nakon što odaberete posudu, temeljno je isperite sapunom i vodom da biste uklonili sve štetne ostatke. Bakterije mogu značajno skratiti životni vek lala.

Povremeno odrežite stabljiku
Ne zaboravite da obrezujete lale svakih nekoliko dana kako biste pomogli stabljici da povuče više vode. Takođe možete posuti malo hrane za cveće u vodi da bi lale duže bile sveže.

Upakovati
Stotinama godina ljudi su uživali u magičnoj lepoti ove zadivljujuće sijalice. Lale su odličan poklon, umetničko delo u vašem dvorištu i način da kažete hiljadu neizgovorenih reči.

MojaCvećara-ovi vodiči za cveće i biljke:
Tražite određenu stabljiku ili vam je potrebna inspiracija za najbolje cvetove za određenu priliku? Pogledajte stručne vodiče za cveće kompanije MojaCvećara za ruže, zlatni rod, runolist, cvet jabuke, astrantiju, viburnum, buvardiju, akant, ranunculus, ljiljane, perunike, boražinu, detelinu, freziju, anemonu, begoniju, orhideje, alijum, karanfile, gerberu Tratinčice, gladiole i božuri.