Papagajski tulipani

Ko je ranije poznavao tulipane papagaja? Imam sreće, prethodni vlasnici naše kuće posadili su veoma lepe papagajske lale boje breskve na sunčanom mestu u bašti. Svakog proleća idem u njihovo čudo, već šest godina. Pretpostavljam da je papagaj kajsija u mojoj bašti.

Dakle, mogu potvrditi iz sopstvenog iskustva da su bez premca među lalama. Može im se pripisati bezbroj prideva: imaju najveće cveće, najupečatljiviji oblik, najsjajnije, najromantičnije, a za neke se čak može reći da su i najglasnije.

Imaju tendenciju da kasno cvetaju, papagajski tulipani se zaista pokazuju kada su tradicionalni crveni i žuti često već ispustili latice.

Pod uticajem sunčeve svetlosti potpuno otvaraju svoje cvetove, pozdravljaju sunce širom otvorenih grla, a zatim se uveče ponovo zatvaraju. Za mene su to cveće koje peva otvorenih usta!

Njihove stabljike su dugačke, ali ne tako jake kao kod lala sa resama, pa izgledaju veoma šarmantno posebno kada su posađene u saksiju i savijene u stranu. Izuzetno je dugotrajno rezano cveće i traje i u mojoj bašti. Na osnovu sopstvenih biljaka, usuđujem se da kažem da će zasađene na sunčanom, dobro dreniranom mestu, iz godine u godinu vraćati goste u prolećnu baštu.