Sveži tulipani su lepi, jednostavni i laki za rad. Na ovom blogu ću podeliti neke ideje kako da stilizujete lale kod kuće, kao i neka dodatna znanja i korisne savete o ovom posebnom cvetu.

Lale se uzgajaju lokalno u Australiji (pretežno u Viktoriji i Tasmaniji) u hladnijim mesecima. Uvek je najbolje nabaviti cveće lokalno i sezonski, jer će to obezbediti da je sveže i da će živeti duže. Osim toga, naši lokalni uzgajivači proizvode lale daleko superiornije u poređenju sa drugim zemljama, a cveće ne mora da putuje tako daleko.

Nabavljamo lale od marta do oktobra od dva vrhunska viktorijanska uzgajivača, De Boer Tulips i TnB Tulips. Ovi uzgajivači su lideri u industriji, a ako ste ljubitelj jednostrukih lala, lala sa naboranim naborima ili duplih lala, onda će vam se svideti sorte koje dobijamo od njih.

Da biste oblikovali svoje tulipane kod kuće, trebaće vam sledeće stvari:

2 grozda ili 20 stabljika svežih lala

Vaza sa loptom od 25 cm

Snips ili cvećarski nož

1 biserna igla (opciono)

Voda

1 peškir

Kako oblikovati tulipane kod kuće:

Poželećete da se potrudite da pripremite i negujete svoje lale od samog početka, jer će im to omogućiti mnogo duži životni vek. Počnite sa pripremom vaze i kondicioniranjem lala. Ovo će im pomoći da traju 5 do 12 dana.

Da biste to uradili, očistite vazu toplom vodom i malo izbeljivača. Zatim obrišite vazu i uverite se da nema ostatka suvog šljama. Isperite vazu hladnom vodom sve dok ne ostane ostataka izbeljivača i voda ne prestane da bubri.

Obrišite vazu suvom peškirom. Preporučujem da koristite beli peškir kada stilizujete cveće kod kuće kako izbeljivač ne bi uništio vaše obojene peškire! Još jedna prednost korišćenja belih peškira kada radite sa cvećem je to što ih možete lako natopiti da biste uklonili sve mrlje nakon upotrebe.

Kada je vaza čista i suva, napunite je do pola hladnom vodom. Nakon što napunite vazu vodom, obrišite je i stavite na peškir. Ovo će vam omogućiti da lako pomerate vazu, a da je ne grebete po pultu ili ne pravite škripu!

Zatim uklonite plastične rukave ili omot od lala. Zatim možete ukloniti najniži list sa svakog tulipana tako da lišće ne dodiruje vodenu liniju, ali uverite se da je to samo najniži list. Ne želite da uklonite previše prirodnog lišća tulipana, jer će to učiniti da vaza izgleda golo i neprirodno.

Beli tulipani u plastičnoj ambalaži

Položite lale ravno na klupu ili pult, i uredno poređajte njihove glave u liniju. Kada sve stabljike lala legnu i sve glavice budu poređane, odrežite krajeve njihovih stabljika u urednu liniju. Ovo je zaista jednostavan trik sa lalama (i cvećem uopšte) kako bi se osiguralo da su sve njihove stabljike iste dužine, što olakšava kreiranje uravnoteženog dizajna vaze.

Uverite se da ste isečili svaku stabljiku pod uglom od 45 stepeni tako da imaju dovoljno veliku površinu da upijaju vodu. Zadržite trenutke i odmah počnite da ređate svoje lale tako da se krajevi stabljike ne osuše ili neće tako lako da upijaju vodu.

Ruka drži stabljiku tulipana koja je isečena pod uglom od 45 stepeni

Kada počnete da prikazujete svoje lale, stavite stabljike duboko u vazu, najbolje pod uglom. Pogledajte sledeći video za brzi vodič o ovoj tehnici, koju nazivamo „zavijanjem stabljika“.

Nastavite da okrećete vazu dok dodajete još stabljika lala dok ne prikažete sve cveće. Ovo bi trebalo da vam treba najviše 5 minuta. I voila, imate zaista brzu i laku vazu za cveće za stilizovanje kod kuće!

Sveže stabljike lala će pasti prvog dana, ali ako odsečete stabljike, trebalo bi da stoje uspravno do 2. dana. Ako želite da preduzmete dodatne mere predostrožnosti kako biste osigurali da stabljike lala stoje uspravno, izbodite vrh glave lale čistim biserna igla. Ovo je stari holandski trik i funkcioniše!

Cveće belog tulipana u staklenoj vazi

Lale bi trebalo da traju između 5 i 12 dana, u zavisnosti od toga kako se brinete o njima. Da biste maksimalno produžili njihov život, dopunite ih svežom hladnom vodom svaka dva dana i stavite vazu u hladnu prostoriju dalje od direktne sunčeve svetlosti i toplote.

Aranžman belih lala na staklenom trpezarijskom stolu

Kada su sveže, većina lala će izgledati prilično male i zelene, i neće pokazati mnogo svoje boje. Dajte im nekoliko dana, i njihova lepota, boja i oblik će početi da se pojavljuju. Takođe će narasti oko jedan inč u narednih nekoliko dana i potencijalno će rasti prema sunčevoj svetlosti. Oni su zaista prelep cvet, i prava je poslastica gledati kako se menjaju tokom vremena!