Optimalno zemljiste za bozure obezbedite da vase cvece cveta

Suprotno njihovoj reputaciji, božure je prilično lako uzgajati uz dobre uslove tla. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o najboljoj vrsti tla za cvetanje božura u vašoj bašti.


Najbolje tlo za božure (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Koje je najbolje tlo za božure? Ključne Takeavais
Idealno zemljište za uspešne biljke božura
Najbolji pH tla za božure
Najbolje tlo za božure u kontejnerima
Znaci da je vaš božur na pogrešnom tlu
Saveti za poboljšanje postojećeg tla za božure
Objašnjene vrste tla
Česta pitanja o zemljištu božura:

Koje je najbolje tlo za božure? Ključne Takeavais

Božuri uspevaju na bogatim, dobro drenirajućim zemljištima kao što je ilovača. Ovo cveće najbolje raste na blago kiselim zemljištima sa pH opsegom od 6,5 do 7,0. Sorte božura na drvetu mogu da podnesu kiselija tla od zeljastih ili Itoh božura. Poboljšajte drenažu i hranljive materije dodavanjem organske materije.
Idealno zemljište za uspešne biljke božura
Gomolji božura počinju da rastu u idealnim uslovima zemljišta u bašti

Božuri će srećno rasti u većini vrsta zemljišta sve dok je tlo plodno i dobro drenirano. Božurima je potrebno mnogo hranljivih materija da bi proizveli svoje velike, izuzetne cvetove. Takođe im je potrebna dobra drenaža kako bi se izbeglo zalijevanje vode.

Tla na bazi ilovače ili mulja su idealna za božure, pružajući pravu mešavinu drenaže i hranljivih materija. Glinena tla takođe pružaju odličnu ishranu za božure, ali im je potrebna dodatna organska materija, pijesak, perlit ili pesak da bi se poboljšala drenaža.

Božuri takođe mogu rasti na kredastim ili peskovitim zemljištima ako im se doda dodatna ishrana kao kompost ili organska materija.
Najbolji pH tla za božure
Grozd jarko ružičastih cvetova božura raste u bašti

Božuri vole neutralna ili blago kisela tla, sa pH opsegom od 6,5 do 7,0 . Opet, tla na bazi gline, ilovače ili mulja pružaju optimalni pH opseg za božure. Kredna tla mogu biti previše alkalna, dok tresetna tla mogu biti previše kisela.

Ako je vaša zemlja previše alkalna, dodajte malo sumpora da bi medijum bio pogodniji za božure. Ako imate previše kiselo zemljište, to možete popraviti dodavanjem malo kreča. Dodavanje komposta ili organske materije takođe može da promeni pH nivo vašeg zemljišta.
Najbolje tlo za božure u kontejnerima

Božuri se takođe mogu uzgajati u kontejnerima i saksijama, što utiče na razmatranje tla. Biljke u kontejnerima gube vodu i hranljive materije brže od onih koje rastu u zemlji. To znači da je božurima u saksijama potrebna zemlja koja može zadržati dosta vlage bez da se preplavi.

Ilovasta, muljevita ili glinena tla su savršena za božure koje rastu u kontejnerima. Ove vrste zemljišta mogu dobro zadržati hranljive materije i vodu bez prebrzog odvodnjavanja. Ako koristite glinena tla, poboljšajte drenažu dodavanjem organske materije, perlita ili peska.
Znaci da je vaš božur na pogrešnom tlu

Ako vaš božur ne raste u odgovarajućem tlu, može da pati od nekih ozbiljnih problema. Evo najčešćih znakova da je vaš božur na pogrešnom tlu:
Crne ili smeđe mrlje

Ako otkrijete crne ili smeđe mrlje ili lezije na vašem božuru, možda pati od gljivične infekcije. Botritis ili pegavost listova su uobičajene gljivične bolesti. Većina gljivičnih infekcija je uzrokovana vodom koja je preplavljena zemljištem koje ne drenira adekvatno.

Testirajte tlo prstima. Ako se oseća mokro ili vlažno, preplavljeno je vodom. Uklonite zahvaćene listove i ostavite biljku da se osuši pre ponovnog zalivanja.
Opušteni ili žuti listovi

Još jedan uobičajeni problem božura uzrokovan natopljenim zemljištem je trulež korena. Opušteni ili žuti listovi mogu biti znak truleži korena. Takođe je vredno proveriti da li su koreni braon, kašasti i smrdljivi.

Odrežite smeđe, mekano korenje i sve žute listove. Zatim ostavite biljku da se osuši pre nego što je ponovo zalivate.
Saveti za poboljšanje postojećeg tla za božure
Mlade biljke božura počinju da rastu u bašti

Iako određene vrste tla bolje odgovaraju božurima od drugih, ove cvjetne trajnice mogu rasti na većini tla. Ako vaše zemljište nije baš pogodno za božure, možete ga poboljšati dodavanjem dodatnih sastojaka kao što su kompost ili perlit.
Dodavanje drenaže

Gusta tla kao što je glina mogu da dovedu vaše božure riziku da postanu preplavljeni. Srećom, možete poboljšati aeraciju i drenažu tla da biste to izbegli. Radite u nekoj organskoj materiji, pijesku, perlitu ili pesku da biste dodali drenažu svom tlu.
Dodavanje hranljivih materija

Božurima je potrebno mnogo hranljivih materija da bi podstakli razvoj njihovog neverovatnog cveća. Možete dodati hranljive materije da biste poboljšali tlo ako imate labavo tlo na bazi krede ili peska.

Organske materije kao što su kompost ili stajnjak pomažu u poboljšanju i drenaže i plodnosti. Ovi amandmani dobro deluju na krečnim ili peskovitim zemljištima. Ako imate gustu glinenu zemlju, radite sa nekim organskim materijama, šljunkom, perlitom ili peskom da biste poboljšali aeraciju i drenažu.
Promena pH nivoa

Božurima su potrebna neutralna do blago kisela tla u rasponu od 6,5 do 7,0 pH. Ako vaše zemljište ne ispunjava ove zahteve, možete ga izmeniti da biste promenili nivo pH. Radite u malo sumpora ili organske materije, kao što je stajnjak, da biste povećali kiselost. Da bi tlo bilo alkalno, dodajte malo kreča.
Objašnjene vrste tla
Snimak izbliza na kojoj ruka osobe podiže malo zemlje sa zemlje u bašti

Zemljište je vitalni biljni resurs, koji obezbeđuje hranljive materije, vodu i podršku. Različite vrste zemljišta imaju različita svojstva koja odgovaraju različitim biljkama. Postoji šest prihvaćenih tipova zemljišta ; kreda, glina, ilovača, treset, pesak i mulj.

Veličina svake čestice zemljišta obično kategoriše ove tipove zemljišta. Manje čestice stvaraju gušća tla, dok veće čestice dovode do labavijeg tla.

Gusta tla mogu zadržati mnogo vlage i hranljivih materija, ali ne dreniraju dobro i imaju slab protok vazduha. Ovo dovodi biljke u veći rizik od problema kao što je trulež korena. Gusta tla poput gline i treseta takođe se zagrevaju sporije od labavih tla.

Rastresita tla se brže odvode, brže se zagrevaju i pružaju bolji protok vazduha. Međutim, ova tla takođe brzo gube vodu i hranljive materije. Primeri rastresitih zemljišta uključuju pesak i mulj. Hajde da detaljnije ispitamo svaku vrstu tla:
Kredasta tla:

Iako se prilično dobro dreniraju, takođe im mogu nedostajati hranljive materije. Kredna tla su takođe alkalnija od drugih tipova i mogu varirati u gustini.
Glinena tla:

Čestice gline su sitne, stvaraju gusta tla. Iako glinena tla mogu da sadrže mnogo vode i hranljivih materija, ona se takođe sporo odvode i treba im duže da se zagreju u proleće.
Ilovasta tla:

Ilovača sadrži mešavinu gline, peska i mulja i smatra se najboljom vrstom zemljišta. Ilovasta tla dobro dreniraju, ali i dalje imaju dosta hranljivih materija i ne treba dugo da se zagreju.
Tresetna tla:

Napravljena od organske materije koja se raspada, tresetna tla su bogata hranljivim materijama i dobro zadržavaju vodu. Međutim, oni se veoma sporo odvode i ne nalaze se često u baštama.
Peščana zemljišta:

Zbog velike veličine čestica, peskovita tla su rastresita, pjeskava i dobro dreniraju. Iako se peskovita tla brzo zagrevaju i lako se kopaju, mnoge biljke prebrzo gube vodu i hranljive materije.
Muljna tla:

Muljna tla zauzimaju odličnu sredinu između plodnosti i drenaže. Oni pružaju više hranljivih materija od peskovitih tla, ali bolju drenažu od gline. Međutim, muljna tla se mogu lako zbiti ili erodirati.
Česta pitanja o zemljištu božura:
Da li božuri više vole vlažno ili suvo tlo?

Božurima je potrebno stalno vlažno tlo, ali ne toliko vlažno da postane vlažno. Vlažno zemljište može dovesti do problema kao što je trulež korena.
Mogu li poboljšati zdravlje tla za svoje božure?

Možete poboljšati zdravlje tla za svoje božure dodavanjem organske materije kao što je kompost ili stajnjak. Organska materija sadrži korisne bakterije i mikrobe, koji poboljšavaju kvalitet zemljišta.
Šta da dodam u zemlju prilikom sadnje božura?

Organska materija je često najbolji dodatak zemljištu prilikom sadnje božura. Poboljšava i drenažu i plodnost i dodaje korisne organizme. Pesak ili perlit se takođe mogu dodati ako vam je potrebno više drenaže.
Okončanje

Božuri su prelepe cvetne trajnice koje se mogu prilagoditi različitim uslovima zemljišta. Božuri vole bogata, dobro drenirajuća ilovača, glina ili tla na bazi mulja. Ovim biljkama su takođe potrebna neutralna do blago kisela tla sa pH opsegom između 6,5 i 7,0. Ako vaše zemljište nije baš pogodno za božure, dodajte malo organske materije, poput komposta ili stajnjaka da biste poboljšali drenažu i hranljive materije.