Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta ljiljana

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cvetova ljiljana

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o značenju i simbolici cvijeta ljiljana. Nekoliko drugih ljiljana se tako široko uzgaja kao dnevni ljiljan. Poput mnogih cveća sa ljiljanom u imenu, ljiljan uopšte nije pravi ljiljan. Ipak, još uvek ima dramatično cveće nalik vazi koje podseća na cvetove pravih ljiljana, tako da se ime zadržalo. Šaren i često lak za uzgoj, ljiljan ima svoju mitologiju i simboliku koja zaslužuje puno pažnje.


Značenje i simbolika cveta ljiljana – najvažnije
Liljan je simbol koketnog ponašanja zbog svoje navike da svaki cvet traje samo jedan dan nakon cvetanja. Takođe se obično koristi da predstavlja zaborav na prošlost i sinovske veze. Na japanskom jeziku cveća (Hanakotoba), ljiljani simbolizuju bogatstvo, uspeh i moć.

O cveću ljiljana

Porodica, rod i taksonomija
Svi cvetovi iz roda Hemerocallis mogu se smatrati dnevnim lilijem. Za razliku od pravih ljiljana koji su deo porodice Liliaceae, Dailili pripada porodici Asphodelaceae. To ih čini srodnikom biljaka kao što su Aloja i Red Hot Poker.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Liljani imaju tendenciju da dele slične navike rasta grmolikog lišća nalik travi skupljenom pri dnu sa visokim cvetnim stabljikama koje se uzdižu iznad.

Cvetovi su u obliku pravih ljiljana i često imaju naborane ili preklapajuće ivice. Boje se kreću od breskvasto ružičastih nijansi do ljubičaste, plave, bele i žute. Samo nekoliko značajnih vrsta ima primetan miris.

Istorija i poreklo
Liljani su bile jedne od prvih biljaka koje su putovale iz svog rodnog područja u Kini u Evropu, a zapisi pokazuju da je stigla negde u 1500-im.

Uprkos onome što mnogi izvori izveštavaju, ne veruje se da su stari Grci ili Rimljani bili upoznati sa njima. Međutim, kultivisane su hiljadama godina u Aziji pre nego što su predstavljene ostatku sveta.

Popularne vrste, vrste i sorte

Sa preko 50.000 imenovanih sorti, postoji mnogo zanimljivih opcija koje možete izabrati. „Hiperion“ i „Northbrook Star“ su dve zanimljive sorte sa žutim cvetovima i jakim mirisom. Narandžasti ljiljan, ili Hemerocallis fulva, je možda najčešća vrsta u rodu. Široko se uzgaja u većini umerenih regiona sveta.

Etimološko značenje
Naziv ljiljan potiče od činjenice da cveće ima tendenciju da izbledi do trenutka kada navrši jedan dan. To je zabeleženo još 1633. godine u knjigama koje su napisali engleski baštovani. Naziv roda Hemerocallis potiče od imena jer na latinskom znači „ljiljan koji cveta jedan dan“.

Iz kojih regiona je ovo cveće?
Sve različite sorte i hibridi ljiljana koji se danas cene potiču od nekoliko vrsta koje potiču iz Azije. Većina originalnih sorti dolazi iz Kine, Koreje i Japana posebno.

Kada je ovo cveće u sezoni?
Kao trajnice, ljiljani se vraćaju da cvetaju iz godine u godinu. Većina njih neće cvetati do sredine leta, počevši od juna i jula. Neke sorte su uzgajane da gurnu cvetni prozor u proleće u aprilu i maju ili kasnije u jesen.

Upotreba i prednosti cveća ljiljana
Većina vrsta ljiljana je bezbedna za jelo, a obični narandžasti ljiljan je najpopularniji za ovu upotrebu.

Cvetni pupoljci i otvoreni cvetovi mogu se pržiti, dok se korenje kuva na pari kao krompir.

Pčele i leptiri rado posećuju cveće radi polena i nektara, ali retko su toliko popularni da izazivaju rojeve insekata.

Rizomi ljiljana su idealan poklon za useljenje jer se mogu saditi u proleće ili jesen.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova ljiljana

Uobičajene boje cvetova ljiljana i njihova simbolika
Lilije najčešće dolaze u žutoj i narandžastoj boji. Ove dve boje predstavljaju energiju, radost i moć. To ih čini odličnim izborom za bukete za nekoga ko se bori ili naporno radi da postigne cilj.

Crvena je još jedna uobičajena boja za ljiljane koja simbolizuje strast i romantičnu ljubav.

Ljubičasti cvetovi mogu nagovestiti kraljevstvo, eleganciju i bogatstvo. Za neviniji pristup, pokušajte sa svetlom breskvom ili belim ljiljanima.

Simbolizam cveta ljiljana u kineskoj kulturi
U Kini, ljiljan ima nekoliko različitih i ne sasvim povezanih značenja. Prvo, specifične boje narandžastih i ružičastih ljiljana mogu simbolizovati vezu između roditelja i deteta. Roditelji često uključuju ove cvetove u cvetne aranžmane kako bi ih deca podsetila na njihove sinovske obaveze.

Još jedan značenje je za zaboravljanje nečega. Kada neko prođe kroz težak period i želi da nastavi sa svojim životom, kineski prijatelji i porodica im često šalju bukete ljiljana.

Konačno, to je takođe simbol dugovečnosti i mudrosti.

Cveće ljiljana u japanskoj Hanakotobi
Japanski jezik cveća poznat je kao Hanakotoba, a ljiljani igraju važnu ulogu u njemu. Narandžasti ljiljani, poznati i kao tigrasti ljiljani, su vrsta ljiljana popularnog u Japanu.

To je simbol bogatstva, uspeha i moći. Obično se koristi u aranžmanima za proslavu uspeha kao što je unapređenje ili nova pozicija sa većom platom.

Neki cvećari u Japanu ga takođe preporučuju za poklon za useljenje.

Cveće dnevnog ljiljana na viktorijanskom cvetnom jeziku

Za Viktorijance, kratkotrajni ljiljan je izgledao prerano sazreo, ali na kraju zadirkivao. To mu je dalo flertujuće, ali ne nužno pouzdano značenje.

Ako je neko tek počeo da razvija osećanja prema nekome, ali još uvek nije siguran, ljiljan je bio odličan način da to signalizira.

Pred kraj perioda viktorijanskog jezika cveća, on je takođe razvio neka sekundarna značenja kao što je odvojenost od nečije ljubavi.

Upakovati
Liljan može dobiti neugodna imena kada podivlja pored puta, ali je prelep cvet bez obzira kako ga nazvali. Razmislite o tome da unesete nekoliko divljih sorti u svoj kućni pejzaž da biste mu dali više boje i života tokom leta.

Najčešća pitanja o značenju i simbolici cveta ljiljana:

Šta simbolizuju cvetovi ljiljana?
Cvetovi ljiljana simbolizuju flert, želju, uspeh, bogatstvo i zaboravljanje bolnih događaja iz prošlosti.

Da li se cvetovi ljiljana vraćaju svake godine?
Lilije su višegodišnje, tako da će se vraćati iz godine u godinu osim ako ih ne ubiju bolest ili niske temperature.

Kako miriše cveće ljiljana?
Većina dnevnih ljiljana nema primetan miris, ali nekoliko sorti ima blago limunasti miris opisan kao sličan jasminu.

Za šta se koriste cvetovi ljiljana?
Neke vrste ljiljana se jedu, ali većina se prvenstveno koristi za dekoraciju.

Koje oprašivače privlače cvetovi ljiljana?
Pčele i leptiri podjednako uživaju u velikim otvorenim cvetovima ljiljana.

Da li su cvetovi ljiljana otrovni za ljude i životinje?
Skoro svi cvetovi ljiljana su bezbedni za jelo. Mačke i psi i dalje mogu da imaju uznemireni stomak ako ih jedu, ali ne bi trebalo da imaju ozbiljne reakcije.