Cvece zvanicnog meseca rodjenja vodic za savrsen cvetni poklon za svaki rodjendan

Bilo da se radi o kamenju ili znacima zodijaka, naš mesec rođenja može čak odrediti aspekte naše ličnosti. Ovo se takođe odnosi na cvetove meseca rođenja, pri čemu je svaki mesec povezan sa dva odgovarajuća cveta rođenja. Smatra se da je ova praksa počela u rimsko doba jer su Rimljani bili jedno od najranijih društava koja su slavila rođendane. U ovom članku ćemo vas voditi kroz svaki od zvaničnih cvetova meseca rođenja.


Cveće u mesecu januaru rođenja
Zvanično cveće u mesecu rođenja u januaru su karanfili i snežne kapljice. Karanfil je primarni januarski cvet, dok je snežna kapa sekundarni cvet.

Cveće u mesecu rođenja je možda izabrano zato što je njihova sezona cvetanja odgovarala određenim mesecima. Iako je januar mirno vreme za cveće, tokom zime cvetaju i karanfili i kepe.

Takođe poznat kao Dianthus, svi karanfili simbolizuju ljubav. Različite boje karanfila predstavljaju i druge kvalitete. Ružičasti karanfili predstavljaju uvažavanje, crveni karanfili simbolizuju prijateljstvo, a beli karanfili predstavljaju naklonost i sreću.

Sneške su jedne od prvih biljaka koje cvetaju u kasnu zimu. Poznate i kao Galanthus, snežne kapljice su popularne po svojim klimavim belim cvetovima u obliku zvona. Kao rođeno cveće, snežne kapljice simbolizuju nadu, čistotu i ponovno rođenje.

Cveće za mesec februara

Februar zapravo ima tri zvanična cveta rođenja, a ne dva. Ljubičice su primarni februarski cvet, a zatim peršun kao sekundarni cvet. Cvet trećeg februara je iris.

Dok je februar poznatiji po Danu zaljubljenih i ružama, ljubičice su takođe povezane sa Danom zaljubljenih. Jedna popularna priča govori da je Sveti Valentin koristio zgnječene ljubičice da piše pisma svojim prijateljima dok je bio u izgnanstvu. Ljubičice su se takođe koristile za pravljenje ljubavnih napitaka u staroj Grčkoj – ideju koju je pozajmio Vilijam Šekspir u Snu letnje noći.

Ovo cveće (rod Viola) su ljubičaste, plave, žute ili bele trajnice sa delikatnim mirisom. Ljubičice simbolizuju vernu ljubav, poniznost, odanost i istinu.

Primule (rod Primula) su šarene trajnice sa plavim, ljubičastim, ružičastim, crvenim, žutim ili belim cvetovima. Primule predstavljaju skromnost, mladu ljubav i neumiruću naklonost. Irisi (rod irisa) simbolizuju nadu, veru, nevinost, strast i mudrost.

Cveće za mesec rođenja u martu

Narcisi (rod Narcisa) su jedino zvanično martovsko cveće. Ove prelepe višegodišnje cvetne lukovice pripadaju porodici amarilisa (Amarillidaceae). Narcisi su jedan od najpoznatijih simbola proleća, što ih čini savršenim cvetom za rođenje za mart.

Narcisi proizvode velike, prelepe cvetove u obliku trube koje su obično žute. Neki cvetovi takođe imaju narandžaste, ružičaste ili bele delove. Mnoge drevne kulture su slavile narcise kao najavu početka proleća.

U Kini se veruje da narcisi simbolizuju sreću i prosperitet. To je zato što cvetanje narcisa obično traje tokom proslave kineske Nove godine. Narcisi su takođe nacionalni cvet Velsa, koji predstavljaju vernost.

Narcisi takođe simbolizuju kvalitete kao što su viteštvo, sreća, prijateljstvo, skromnost i poštovanje. Kada dajete narcise kao poklone za cveće za rođenje, uvek koristite gomilu narcisa. Veruje se da jedan cvet narcisa donosi lošu sreću.

Zvanični cvetovi u aprilu

Zvanični cvetovi u aprilu su tratinčice i slatki grašak. Tratinčice su primarni aprilski cvet, dok je slatki grašak sekundarni cvet.

Tratinčice su velika grupa cveća iz porodice astera (Asteraceae). Neke od najčešćih vrsta tratinčica uključuju gerbera i šasta tratinčice. Većina tratinčica proizvodi male, pojedinačne cvetove sa žutim središtima i belim laticama. Neke sorte tratinčica dolaze u drugim bojama poput roze, ljubičaste, narandžaste, crvene i žute.

Tratinčice simbolizuju ljubav, nevinost, čistotu, nove početke, plodnost i majčinstvo. Tratinčice se tradicionalno koriste za prenošenje poruka naklonosti i odanosti.

Grašak (Lathirus odoratus) je penjačica iz porodice mahunarki (Fabaceae). Veoma su cenjeni zbog svojih opojnih mirisa i raskošnog ljubičastog, ružičastog, plavog ili belog cveća. Slatki grašak predstavlja zahvalnost i blaženo zadovoljstvo.

Cveće u mesecu maju

Majski zvanični cvetovi su đurđevak i glog. Đurđevak je primarni majski cvet, dok je glog sekundarni cvet.

Đurđevak (Convallaria majalis) je elegantna šumska trajnica iz porodice špargla (Asparagaceae). Ove biljke proizvode nežne, klimave bele zvonaste sprejeve cveće. Ovi izuzetni mali cvetovi stvaraju divan slatki miris.

Kao što i priliči majskom cvetu, đurđevak je ponekad poznat i kao majski ljiljan. Đurđevak simbolizuje romantiku, sreću, poniznost i čistotu.

Glog (rod Crataegus) je raskošan cvetni grm ili drvo iz porodice ruža (Rosaceae). Poznate su i kao majsko drvo jer u maju izbija aromatičnim belim cvetovima. Cvetovi gloga imaju oštar slatki miris i čine odlične žive ograde.

Glog predstavlja lepotu, sreću, nadu, ljubav i plodnost. Zahvaljujući svojim trnovitim granama, grmovi gloga takođe simbolizuju zaštitu.

Cveće za mesec jun rođenja

Zvanični cvetovi u junu su ruže i orlovi nokti. Obe ove prelepe biljke imaju aromatične mirise koji su sinonim za leto. Ruže su primarni cvet rođenja, a orlovi nokti sekundarni cvet.

Štaviše, ruže (rod Rosa) imaju prikladan nadimak „Kraljica cveća“. Ruže su neverovatno raznovrsne u pogledu boje i oblika, a najpoznatije su crvene i bele ruže. Uzgajaju se hiljadama godina, počevši od drevne Kine i Japana.

Ruže simbolizuju ljubav, zahvalnost, strast, čistotu i romantiku. Iako se ruže uglavnom povezuju sa Danom zaljubljenih, one su odlični cvetni pokloni za junske rođendane.

Orlovi nokti (rod Lonicera) su mirisne višegodišnje vinove loze iz porodice orlovih noktiju (Caprifoliaceae). Cvetovi orlovih noktiju dolaze u beloj, ružičastoj, crvenoj i žutoj i proizvode oštre mirise, posebno uveče. Orlovi nokti simbolizuju sreću, večnu ljubav i slatkoću.

Cveće za mesec rođenja u julu

Cvetovi jula meseca rođenja su larkspur i lokvanj. Larkspur je primarni julski cvet, dok su lokvanja sekundarni cvet.

Larkspurs (rod Consolida) su visoke cvetne jednogodišnje biljke iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Larkspur se često meša sa delfinijumima, koji su višegodišnje biljke. Cvetovi Larkspur imaju jednu veliku laticu, dok delfinijumi imaju četiri odvojene latice.

Larkspur simbolizuje ljubav, sreću, radost, pozitivnost i romantiku. Ljubičaste ličinke predstavljaju naklonost prema prvoj ljubavi, dok bele ličinke predstavljaju sreću i radost.

Lokvanji su vodeno cveće iz porodice Nimphaeaceae. Lokvani dolaze iz umerenih i tropskih područja. Ovo plutajuće cveće proizvodi velike cvetove sa jakim mirisima.

Lokvanji zauzimaju istaknuto mesto u mitologiji azijskih i istočnih kultura. Lokvanji simbolizuju sreću, večnu ljubav, prosvetljenje i ponovno rođenje.

Cveće u mesecu avgustu

Rođeno cveće za avgust su gladiole i mak. Gladiolus je primarni avgustovski cvet, a mak je sekundarni cvet.

Gladiolusi su višegodišnje cveće iz porodice perunika (Iridaceae). Ime roda Gladiolus potiče od ‘gladius’, latinske reči koja znači mač. Gladiolus ima listove u obliku mača i ogromne šiljke ružičastih, ljubičastih, crvenih i belih cvetova.

Cveće gladiola povezuje se sa čašću, integritetom, poštovanjem, isceljenjem i snagom. Osim što je primarni cvet u avgustu, gladiola je i zvanični cvet povodom 40. godišnjice.

Mak su šarmantne zeljaste jednogodišnje biljke i popularno divlje cveće iz porodice Papaveraceae. Na krajevima tankih stabljika proizvode šarene cvetove u obliku čaše.

Mak simbolizuje sećanje, sreću, prosperitet i saosećanje. Crveni mak se koristi u zapadnom društvu za pomen onih koji su poginuli u oružanim sukobima, posebno u Prvom svetskom ratu.

Cveće za mesec septembar rođenja

Rođenje septembra su astre i jutarnja slava. Astere su primarni septembarski cvet, dok je jutarnja slava sekundarni cvet.

Asteri su šarmantni mali višegodišnji cvetovi iz porodice Asteraceae. Neke od poznatijih vrsta uključuju kineske astre i Mihaelmasove tratinčice. Astere imaju cvetove poput tratinčica sa žutim središtima i šarenim laticama.

Asteri su povezani sa ljubavlju, verom, dostignućima, hrabrošću, strpljenjem i mudrošću. U viktorijanskoj floriografiji, asteri simbolizuju šarm i uglađenost. Pored toga što su primarni cvetovi u septembru, asteri su jedan od dva cveta koja slave 20. godišnjicu braka.

Cvetovi jutarnje slave su spektakularne penjačice iz porodice vijuga (Convolvulaceae). Ovo cveće ima šarene ljubičaste ili bele cvetove u obliku trube. Cvetovi jutarnje slave simbolizuju naklonost, intimnu ili neuzvraćenu ljubav i strpljenje. Štaviše, koriste se i kao cvet za 11. godišnjicu braka.

Cveće za mesec oktobar

Rođeni cvetovi za oktobar su neven, koji su primarni cvetovi, i kosmos kao sekundarni cvetovi. Obe ove biljke su jednogodišnje biljke iz Meksika koje nastavljaju da cvetaju kako jesen počinje da stiže.

Neven potiču iz roda Tagetes u porodici Asteraceae. Često su zbunjeni sa saksijskim nevenima, koji potiču iz roda Calendula. Neven daju vesele narandžaste, crvene ili žute cvetne glavice nalik na pompon.

Na jeziku cveća, neven simbolizuje posvećenost i predanost, kao i kreativnost, radost i strast. Štaviše, gajili su ih Asteci kao prateće biljke za useve. Neven se i danas koristi na proslavama Dana mrtvih u Meksiku.

Kosmos je šareno, atraktivno cveće iz porodice Asteraceae i ima pojedinačne otvorene cvetove i pernato lišće. Cveće kosmosa simbolizuje lepotu, harmoniju, ljubav, nevinost, radost i ravnotežu.

Cveće za mesec novembar

Novembarsko cveće su hrizanteme i božuri. Oba rođena cveta imaju impresivne, šarene cvetove koji ulepšavaju mračne dane.

Hrizanteme su cvetne višegodišnje biljke iz porodice Asteraceae. Hrizanteme su popularne i kao ukrasne biljke i kao rezano cveće za bukete. Cveće hrizanteme dolazi u nekoliko boja i oblika, od kojih svaka sadrži guste redove latica.

Hrizanteme predstavljaju prijateljstvo i ljubav, čineći ih promišljenim poklonima kao rođenim cvećem. Hrizanteme su takođe povezane sa dobrim željama, srećom, srećom, radošću i ponovnim rođenjem.

Božuri su prekrasne ukrasne trajnice iz porodice Paeoniaceae. Zbog svog kipovitog cvetanja, božuri se često nazivaju „kraljem cveća“. Božuri dolaze u različitim bojama, uključujući roze, crvene, žute i bele. Božuri simbolizuju romantiku, saosećanje, sreću, čast i prosperitet.

Decembar Rođen mesec Cveće

Decembar nije samo oplemenjen Božićem, već i tri zvanična cveta rođenja. Rođeni cvetovi u decembru su narcis, božićna zvezda i božikovina.

Cveće narcisa potiče iz istog roda kao i narcis, ali se malo razlikuje. Neki narcisi, kao što je papirnati beli narcis (Narcissus papiraceus), cvetaju u decembru. Papirno beli narcis stvara grozdove malih belih cvetova i simbolizuje čistoću, jednostavnost i slatkoću.

Poinsettia je popularno božićno cveće, posebno kao kućne biljke. Poreklom su iz Meksika i delova Centralne Amerike i potiču iz porodice mlečika (Euphorbiaceae). Poinsettia ima upečatljive crvene listove i zeleno lišće. Poinsettia simbolizuje čistoću, slavlje i uspeh.

Božikovina je suštinska božićna biljka poznata po svojim šiljastim listovima i crvenim bobicama. Potiče iz roda Ilek iz porodice Akuifoliaceae. Holi označava sreću i optimizam i izuzetno je simbolična u hrišćanstvu.

Česta pitanja o zvaničnom mesecu rođenja

Ko je odlučio za cveće za mesec rođenja?
Nije sasvim jasno odakle je nastao koncept cveća u mesecu rođenja. Ali smatra se da su Rimljani bili jedno od najranijih društava koja su rodila cveće u mesecu. Cveće zvaničnog meseca rođenja varira između različitih kultura i zemalja.

Zašto svaki mesec ima dva cveta?
Svaki mesec ima primarni i sekundarni cvet. To je zato što ne raste svaki cvet primarnog meseca rođenja svuda u svetu. Dakle, posedovanje sekundarnog cveta za rođenje pokriva oblasti koje ne mogu da rastu primarnog cveta rođenja.

Da li je mesec rođenja cveće samo za rođendane?
Cveće za mesec rođenja se prvenstveno koristi za rođendane, ali se uklapa i u nekoliko drugih prilika. Takođe možete koristiti cveće za mesec rođenja za proslavu događaja kao što su venčanja, godišnjice ili sahrane.

Da li je rođendansko cveće samo za žene?
Cveće za mesec rođenja nije samo za žene. Muškarci apsolutno mogu dobiti i bukete cveća za mesec rođenja. Svako, bez obzira na pol ili seksualnost, može dobiti i ceniti cveće meseca rođenja.

Mogu li da kombinujem različito cveće za mesec rođenja u buketu?
Možete kombinovati različito cveće za mesec rođenja u buket. Za određene prilike, ovo je divna ideja. Na primer, kombinovanje cveća za mesec rođenja dvoje ljudi u buket čini prelep poklon za godišnjicu.

Završavanje cveća za zvanični mesec rođenja
Buketi cveća za rođenje su lepi i neočekivani rođendanski pokloni. Svaki cvet nosi puno značenja i simbolike, bilo da ga poklanjate prijateljima ili porodici. Svaki mesec ima dva cveta rođenja jer neke vrste nisu dostupne u određenim oblastima. Smatra se da je ova praksa počela u rimsko doba.