Blizi pogled na simboliku cveta majorana

Majoran ima dugogodišnju vrednost zbog svoje kulinarske, medicinske i aromatične upotrebe. Stari Egipćani su ukrašavali mumije mirisnim vencima od majorana, a grčka boginja Afrodita je navodno dala biljci miris kako bi podsetio smrtnike na njenu lepotu. U kuhinji, majoran takođe dodaje ukusnu notu jelima. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta majorana, bogatoj istoriji biljke i poreklu na jeziku cveća.

Ultimativni vodič za značenje, simbolizam, vrste i upotrebu majorana
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveća majorana – ključni za poneti
Etimološko značenje
Mažuran u feng šuiju
Uobičajene boje majorana i njihovo značenje
Kulturni značaj cveća majorana
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam cveća majorana – ključni za poneti
Na jeziku cveća, majoran simbolizuje sreću i ljubav, zbog čega ga mnoge neveste uključuju u svoje bukete. Trava majoran dugo je igrala ulogu u mitu i kulturi. Boginje Afrodita i Venera koristile su majoran da podsećaju smrtnike na njihovu lepotu, što je dovelo do asocijacije između mirisne biljke i ljubavi u mitološkim vremenima. Danas je majoran cenjen zbog svoje arome, kulinarske upotrebe i lekovitih prednosti.

Etimološko značenje
Cvetni majorom u cvetu
Ime roda Origanum potiče od grčkog izraza za origano ili, otprilike, „radost planina“. Na starogrčkom, orei se prevodi kao “planina”, a ganos znači “svetlost” ili “radost”.

Što se tiče latinskog izraza majorana , smatra se da potiče od sanskritske reči maruva, ali je izgovor možda pomešan sa latinskim za „veći“, odnosno glavni. To je dovelo do francuske reči majorane; na engleskom, ovo je prevedeno na mageram, maioron i marierome, sve preteče današnjeg „mažurana“, koji potiče iz sredine 18. veka.

Mažuran u feng šuiju
U feng šui tradiciji, jugozapadni ugao sobe upravlja bračnom srećom i izgledima. Stavite majoran u jugozapadni ugao zajedno sa drugim biljem kao što su bosiljak, kopar, nana, ruzmarin i timijan.

Uobičajene boje majorana i njihovo značenje
Grozd divljih cvetova majorama na blistavom sunčanom nebu
Majoran cveta ružičastim, ljubičastim ili belim cvetovima, u zavisnosti od sorte. Na jeziku cveća, značenje cveta majorana simbolizuje radost i sreću.

Kulturni značaj cveća majorana
Majoran je igrao ulogu u grčkoj i rimskoj mitologiji; kaže se da je boginja Afrodita (Venera za Rimljane) dala biljci njen izrazit miris da podseti smrtnike na njenu lepotu.

Grci takođe povezuju majoran sa brakom i koriste ga za pravljenje venčanih venaca. Čak i danas, neki Grci veruju da će trljanje biljke pre spavanja dovesti do toga da sanjate svog budućeg supružnika.

Neki tvrde da se biblijska referenca na „ isop “ — biljku koja se koristi za obeležavanje jevrejskih kuća jagnjećom krvlju tokom Pashe — zapravo odnosi na majoran.

U srednjovekovnoj Evropi ljudi su mislili da majoran odbija đavola i na sahranama su ga posipali po podu. Takođe su ga koristili kao amajliju protiv vradžbina i da se mleko ne pokvari tokom oluja.

Prikladne prilike za poklone
Cvetni aranžman sa cvetovima majorana
Majoran je tradicionalna biljka koja se dodaje u svadbene bukete, vence i aranžmane zbog povezanosti sa srećom i radošću.

Međutim, sivo-zeleno lišće biljke i mirisni miris čine prijatan dodatak cvetnim poklonima za svaku priliku.

Upakovati
Zahvaljujući svom aromatičnom mirisu i prijatnom ukusu, majoran je popularna biljka u mnogim kulinarskim tradicijama. Lekovita svojstva majorana takođe doprinose njegovoj vrednosti. Ovu nežnu trajnicu lako je uzgajati u pejzažu ili u kontejnerima, što je čini prirodnim izborom za kućne baštovane. Štaviše, mirisne stabljike majorana simbolizuju radost i sreću u buketima i cvetnim aranžmanima.