Svakom ljubitelju cveća koji prođe pored cvećara i primeti cveće Dalije za prodaju biće teško da se ne zaustavi i pokupi gomilu ili dve. Cveće dalije trenutno transformiše osećaj sobe i savršen je poklon „samo zato” za tog bliskog prijatelja ili posebnu osobu. Osim njihove lepote, mnogi ljudi ne znaju baš mnogo o dalijama, pa sam mislio da bih podelio nešto više o njima.

Cvetovi dalije su poreklom iz Meksika i postoje 42 vrste grmolike, gomoljaste, zeljaste višegodišnje biljke. Pripadnik Asteraceae, dikotiledonih biljaka, srodne vrste uključuju suncokret, Daisi, Chrisanthemum i Cinia. U 16. veku, dalije su divlje rasle na obroncima Meksika.

Dalija je dobila ime po Andersu Dalu, švedskom botaničaru, učeniku Karola Lineja, rođenom 17. marta 1751. i umro u 38. godini.

Najčešće se koristi kao baštenska biljka ili za dekorativnu upotrebu kao rezani cvet, jestivi su i cvetovi dalije i krtole. Krtole imaju ukus kao krst između krompira i rotkvice (rečeno nam je!).

Dalije se lako mogu posaditi u vašu baštu i cvetaće kasno u proleće (od oktobra do novembra) i kasno leto (od marta do maja), kada je vreme umereno toplo i sunčano.

Cveće Dalije uvek izgleda lepo u visokoj vazi. Što ih više sečete, više će cvetati. Isecite stabljike ujutru pre dnevne vrućine i stavite ih u kantu sa hladnom vodom. Uklonite donje listove sa stabljika i stavite Dalije u estetski komplementarnu vazu. Stavite vazu na hladno mesto i svakodnevno pregledajte / čistite vodu. Aranžman bi trebalo da traje od 3 do 5 dana.

Cveće Dalije je dostupno u duginim bojama i rasponu veličina. Od ogromnog „tanjira za večeru“ od 30 cm cveta do pompona u stilu lizalica od 7 cm. Većina vrtnih sorti će narasti od 4 do 5 stopa. Kao rezani cvet, stabljike su skupljene u 5 grupa stabljika i visoke su oko 30 cm. Boje se kreću od lizalice roze, tamno magenta, živopisnih crvenih, žutih i tonova lubenice do mekih pastelnih tonova rumenila. Neke sorte se zaista pitate kako je majka priroda (ili uzgajivač) stvorila tako lep i detaljan cvet! Svaku boju i raznolikost treba ceniti.

Apsolutno volimo da pravimo bukete sa lokalno uzgojenim cvetovima Dalije i nabavljamo ih u nežno ružičastim, žarko ružičastim, magenta, crvenim i rumenim tonovima. Ali vredi napomenuti da su oni krhki cvet koji ima tendenciju da traje samo oko 3 do 5 dana (tako da nije dugotrajan cvet), ali ako volite Dalije, cenićete sorte koje dobijamo od našeg vrhunskog uzgajivača Dalija. Izgledaju neverovatno pomešano sa drugim komplementarnim cvetovima ili samo na masi.

Morate ući u našu prodavnicu da biste mogli da cenite njihovu lepotu, veličinu i miris!