Sadnja i podizanje dalija

U baštenskoj sezoni 2022. posadio sam 70 dalija u sunčanom uglu bašte da bih imao dovoljno rezanog cveća za letnje bukete.

U početku sam se klonio ideje o dalijama, ali me je moje najstarije dete nagovorilo na to, ima slabost za dalije, posebno one pastelno roze. Gledajući unazad, to je bila veoma dobra odluka. Posle sezone ruža i ljiljana, dalije jasno igraju glavnu ulogu u bašti i buketima, ni sam ne znam šta bih počeo bez njih.

Mnogi se plaše gajenja dalija, jer iako je višegodišnja, krtole se moraju pokupiti za zimu i prezimiti na negrejanom mestu bez mraza. Osim toga, toplo preporučujem svima da pokušaju da uzgajaju bar jednu ili dve sadnice. U avgustu i septembru, rastući u velike grmlje, ispunjavaju cvetni krevet zaista nezemaljskom, egzotičnom lepotom. Svako će pronaći nešto po svom ukusu u ogromnom izboru boja, oblika i veličina. Takođe mogu da pružim dobre vesti za baštovane na terasama: postoje patuljaste dalije koje se takođe mogu uzgajati u kontejnerima.

Vrijedno je unaprijed naručiti gomolje u januaru-februaru kako ne biste propustili najpopularnije sorte. Očekujte isporuku samo u periodu bez mraza mart-april, jer mraz ne može da dodirne krtole; savesni trgovci o tome pažljivo vode računa.

Koraci uzgoja dalija:

Uzgajanje dalija

Krajem marta, početkom aprila, možemo krenuti sa napredovanjem krtola. Stavite krtole u ​​plitku posudu i stavite dovoljno zemlje da samo prekrije krtole, ali njihovi vrhovi mogu malo da vise. Vredi koristiti kvalitetno zemljište za saksije. Zalijte gomolje i stavite ih na svetlo, sunčano, toplo mesto. U nedostatku toga, može se koristiti i moj metod: svakog jutra bez mraza iznosio sam gomolje u saksiji u južno, zaštićeno dvorište, plivajući na svetlosti skoro ceo dan, a zatim ih vraćao u tamnu garažu bez mraza. uveče. Naravno, utovar i istovar sam obavljao samo u danima kada je nagovešten mraz. Inače, dalije su prenoćile napolju. Posle početnog zalivanja, zalivao sam samo kada im je zemlja bila veoma suva. Nikada ne prelijte krtole.

Nije bio mali trud za razmnožavanje, ali je vredelo u svakom pogledu: razmnožene dalije su procvetale mnogo ranije, tako da sam već od početka jula mogao da isečem najlepše cvetove u bukete.

Sadnja dalija

Važno je odabrati sunčano mesto kao krevet za dalije, gde biljke dobijaju najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti.

Saksijske dalije sam posadio u bašti krajem maja nakon što su prošli mrazevi. Do tog vremena, većina izniklih biljaka dostigla je visinu od 25-30 cm. Duboko sam kopao zemlju, a zatim radio u velikoj količini komposta. Na udaljenosti od 30-40 cm jedna od druge, cca. Kopao sam rupe dubine 15 cm, baš kao što sam sadio krompir. Izvadio sam dalije iz saksije i posadio ih u zalivene jame, postavio sam 2 reda jedan do drugog, ostavljajući između njih stazu kako bih mogao da uđem između biljaka i ako su prerasle.

Ako ne možemo da uzgajamo naše dalije, onda ništa nije izgubljeno. Krajem aprila možemo da ih posadimo na otvorenom, dok izniknu, tada će proći majski mrazevi, pa se osetljivi izdanci više neće oštetiti.

Uštipnite nazad dalije

Kada su moje dalije dostigle visinu od 30-40 cm, počeo sam da ih štipam unazad, odnosno presekao sam glavni izdanak skoro na pola iznad jednog para listova. Ovim možemo postići bujniji rast, a time i mnogo više cvetova i duže cvetne stabljike. Mogu da posvedočim da to zaista radi, sve moje biljke su izrasle u neverovatno grmlje.

Staking

Većina dalija naraste do 120-150 cm visine (mada ih je bilo, na primer Tomasa Edisona, koji se nisu zaustavili ispod dva metra), a u nedostatku oslonca mogu pasti pod težinom cvetnih glavica. Zbog toga je vredno iskopati grmlje visine samo 30-40 cm. Zabio sam kočiće paradajza na ivicu redova dalija, koje sam vezao kanapom za vezivanje bale, a zatim vodio konop u cik-cak šari tako da je obuhvatio svaku daliju. Ponovio sam vezivanje i mrežu nekoliko nedelja kasnije, između već izduženih grmova dalija, tako da su biljke bile poduprte na dva nivoa. Možemo i da razvučemo mrežu za krastavce između naših dalija, a ako imamo samo po jednu biljku, možemo koristiti i bambusove kočiće ili druge podupirače. Glavna stvar je da zrele biljke ne padaju.

Zalivanje dalija

Nakon sadnje, dalije su počele da rastu rekordnom brzinom. Kao rezultat toga, zemljište je brzo bilo dobro zasenčeno, svedeći rast korova na minimum. Međutim, zahvaljujući brzom rastu i velikom sadržaju vode, veoma su žedne biljke i zahtevaju mnogo zalivanja. Svako jutro sam pokretao prskalicu, koja je samo poplavila bazu. Vredi zalivati u zoru ili ujutru kako bi se gljivične bolesti manje širile na listovima koji se suše tokom dana. Ne zalivajte odozgo, jer i kapi vode ostavljaju tragove na laticama. Zatim zbog potrebe za vodom, valja podlogu dalija gusto malčirati zrelim kompostom ili slamom kako bi se sprečilo brzo isušivanje tla.

Hranjenje dalija

Zbog čestog zalivanja, sadržaj hranljivih materija u zemljištu mora se dopuniti. Svake nedelje ili dve posle jutarnjeg zalivanja, zalivao sam njihovu bazu tečnim hranljivim rastvorom ili rastvorom humusa. Dobar metod je da se pelete lucerke posipaju u podnožje dalija nakon što se rastvore u vodi.

Dalija kao rezani cvet

Dalije nisu baš dugovečno rezano cveće, u idealnom slučaju ne možemo očekivati više od 4-5 dana u vazi. Da bismo izvukli maksimum iz našeg rezanog cveća, uvek treba da ga beremo rano ujutru, pre sunčeve vrućine, a stabljike rezanog cveća odmah stavljamo u potpuno čistu posudu ili kantu sa svežom, hladnom vodom. U principu, možemo produžiti životni vek odsečenih dalija tako što ćemo poslednjih 1-2 centimetra stabljika cveta potopiti u toplu vodu na nekoliko sekundi. Priznajem, u početku sam tako radio, ali sam kasnije ubrao toliko cveća da nisam nastavio sa ovim, iako nisam primetio veliku razliku.

Cvetove dalije treba brati kada se cvetna glava potpuno otvori, ali zadnje latice još nisu uvele ili nalik na pergament. Ako ovo doživimo, naš cvet je već prezreo, nije pogodan za buket, jer mu latice ubrzo otpadaju. Nemojte seći dalije u pupoljku, jer se u vazi neće potpuno otvoriti. Cvetove vredi seći duboko, sa dugim stabljikama, jer podstičemo naš grm dalije da raste sve duže i duže cvetne stabljike.

Konkretno, dalije svetle boje preferiraju se napadaju od insekata, a cveće sa žvakanim laticama ne može se prodati. Na glavice cveća može se pričvrstiti providna torba od tila, koja se jeftino može naručiti na internetu. Ili, u slučaju masovnog uzgoja, možemo sprečiti štetu od insekata tako što ćemo ih uzgajati u stakleniku zaštićenom mrežama protiv komaraca ili u šatoru od folije. Upotreba hemikalija za mene ne dolazi u obzir.

Sakupljanje semena dalija i podizanje sadnica

Ako naše dalije ne isečemo, ipak vredi ukloniti cvetne glavice koje su se otvorile, jer tako možemo postići bogatiji cvet. Međutim, ako želimo da sakupimo seme, otvorenu cvetnu glavicu ostavljamo na stabljici i čekamo da seme sazre. Sakupljeno seme osušite, a zatim u martu eksperimentišite sa uzgojem rasada tako što ćete ih posejati na poslužavnik za rasadnik. Dalije ne uzgajaju seme verno matičnoj biljci, svaki iznikli primerak je pravo iznenađenje, nepredvidiva mešavina majke i biljke oprašivača. Uzgajivači dalija to iskorišćavaju, zbog čega je izbor sorti tako bogat.

Naravno, ni ovo nisam mogao da propustim, a kupio sam dosta semena dalija. Uzgoj sadnica je bio uspešan, male biljke su cvetale i čak su stavljane u bukete. Međutim, za većinu dalija gajenih iz semena karakteristično je da im cvetovi nisu mnogo izdržljivi, da latice brzo opadaju i da se ne približavaju kvalitetu već dokazanih sorti uzgojenih iz krtola. Međutim, čak i u jednoj sezoni uzgajaju krtole, koje, ako uspemo da prezimimo, mogu biti naša sopstvena, jedinstvena dalija, koju možemo čak i nazvati. Profesionalni odgajivači koriste četke za oprašivanje željenih jedinki kako bi razvili željenu boju i oblik tokom mnogo godina. U jednoj sezoni biraju se nove sorte vredne čuvanja od stotina ili hiljada malih sadnica na osnovu zakona velikih brojeva. Mogu reći da je ovo prava umetnost!

Branje i skladištenje krtola dalija

Vrijedno je pokupiti gomolje kada su jesenji mrazevi već ugrizli lišće dalija. To možemo jasno videti jer listovi postaju crni. U tom slučaju, odrežite stabljike, ostavite panj od 20 cm i pokupite krtole lopatom (ne lopatom). Ne otresite zemlju sa njih, već ih stavite sa zemljom na mesto bez mraza da se osuše. Posle dve nedelje sušenja, stavite ih u treset u plastične pregrade obložene folijom. Najverovatnije će prezimiti u podrumu na 3-8 stepeni, sa vlažnošću od 80%. S vremena na vreme proveravajte krtole da vidite da li su plesni ili se prebrzo skupljaju. Postoje sorte koje imaju veoma dobre šanse da prezime, dok su druge osetljivije.

Krupne gomolje u rastu takođe se mogu podeliti, ali pazite da na krtolu bude pupoljak izdanka (tzv. oko), inače krtola neće niknuti, već će samo istrunuti pod zemljom. Održiv gomolj, bez obzira koliko mali, će se razviti u biljku dalije pune veličine pod pravim uslovima.

Patuljaste dalije koje se mogu uzgajati u saksijama

Visoki primerci se ne mogu uzgajati u saksijama. Međutim, postoje patuljaste dalije koje rastu kraće i grmlje, a izgledaju neverovatno u saksijama, velikim saksijama ili čak na terasi.

Naravno, morao sam i ovo da probam. Primerci iz serije Galerija koji narastu do visine od 40 cm su kod mene veoma lepo porasli, a u relativno velikim saksijama prečnika 30 cm postali su žbunasti. Naravno, odmah sam posadio ove dalije u njihove poslednje saksije kada su se razmnožavale, kasnije se nisu pomerale sam. Jedina tajna uspešnog gajenja u saksijama je sunčano mesto zaštićeno od vetra i vrlo često zalivanje i hranljivi rastvor.

Moji favoriti su bili Galerija Art Nouveau (ružičasta), Art Fair (bela) i Rembrandt. Odsekao sam mnogo cveća sa njih i samo su bolje cvetale.

Omiljene sorte dalija

Zaljubio sam se u potpuno pravilan sferični oblik, sve što je pom pom ili loptasta dalija silazi s nogu, kao što je Mali svet. Ako je to čak i pastelna boja kao što je Linda’s Babi, Jovei Nicki, Megan Dean ili Sveet Suzanne, gotov sam! Lokvane i ukrasne dalije su takođe postale moji favoriti jer se lako mogu uklopiti u buket. Nije lako povezati sorte sa velikim cvetovima, za jelo u buket, ali zbog svog izgleda ne mogu da izostanu ni iz bašte sledeće godine!

Nadam se da imate želju da uzgajate dalije!