Sve o orhidejama uvid u njihovu simboliku i znacaj

Bez obzira na priliku – rođendan , Majčin dan , godišnjicu, zahvalnost, maturu ili niz drugih posebnih prilika – orhideja je savršen medij za prenošenje pozitivnih osećanja i emocija. Ove posebne, nežne lepote poznate su po svom značenju kao simbol čiste ljubavi, lepote, luksuza i čvrstine. Oni takođe nude mnoštvo upotreba i pogodnosti . U ovom članku ćemo pokriti značenje cveta orhideje, simboliku, darivanje i još mnogo toga.

Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta orhideje
Pregled sadržaja:
Značenje cveta orhideje
Kulturni značaj orhideja
Simbolika orhideja u floriografiji
Simbolika i pokloni cveta orhideje

Značenje cveta orhideje
Sveprisutnost delikatnih orhideja proizilazi iz njihove neosporne lepote i lagodne prirode. Zbog različitih dostupnih vrsta, ovi fascinantni cvetovi prenose mnoga značenja i često služe kao simboli za mnoge kulture širom sveta.

U staroj Grčkoj verovalo se da orhideje utiču na pol nerođenog deteta po začeću. Ako bi otac pojeo veliki gomolj orhideje, dete bi bilo dečak. Kada bi majka konzumirala manje i tanje krtole, dete bi bilo devojčica.

Generalno, orhideje su poznate kao simbol čiste ljubavi, lepote, luksuza i čvrstine. Takođe se veruje da donose nekoliko pozitivnih koristi za energiju doma u Feng Shui-u .

Značenje boje cveta orhideje
Simbolika cveta orhideje
Svaka druga boja orhideja ima drugačije značenje. Kao i kod drugih poznatih belih cvetova , bele orhideje su simbol čistoće i nevinosti . Takođe se često povezuju sa luksuzom, elegancijom, poštovanjem i plodnošću.

Još jedna dobro prihvaćena vrsta su roze orhideje. Ovo cveće simbolizuje milost, ženstvenost i radost. Žute orhideje su, pak, simbol prijateljstva i početak nečeg novog.

Zelene orhideje imaju niz značenja koja se odnose na sreću i uspeh. Oni imaju simbolično značenje dobrog zdravlja i sreće.

Ljubičasta orhideja predstavlja divljenje, poštovanje i kraljevstvo, dok narandžasta orhideja često predstavlja smelost, ponos i pozitivnost.

Tople crvene orhideje su simboli strasti i ljubavi. Oni takođe nose značenje hrabrosti i odlučnosti. Koristite crvenu orhideju da označite romantiku i poštovanje.

Možda ste naišli na plavu orhideju u lokalnom rasadniku ili prodavnici. Uprkos svojoj lepoti, ovi cvetovi orhideja moljca nisu zaista plavi, već ih uzgajivači farbaju kako bi im dali boju. Kada plavi cvetovi izblede, svi novi koji se pojave obično će biti beli.

Kulturni značaj orhideja

Ovaj prelepi cvet takođe igra važnu ulogu u različitim delovima sveta. Nekoliko zemalja i gradova u svetu orhideje smatraju svojim nacionalnim cvećem. Jedan primer je Shaoking, Kina, koji orhideje smatra svojim zvaničnim cvetom.

Isto tako, Venecuela ove delikatne lepote smatra svojim nacionalnim cvetom. Specifična vrsta orhideja, Cattleia mossiae , nacionalni je cvet Kolumbije. Honduras i Kostarika takođe smatraju orhideje svojim nacionalnim cvećem – Rhincholaelia digbiana za Honduras i Guarianthe skinneri za Kostariku.

Singapurski nacionalni cvet je takođe deo porodice orhideja – singapurska orhideja, koja se takođe naziva orhideja princeze Aloha, Papilionanthe ‘gospođica Joakuim’ ili Vanda ‘gospođica Joakuim’.

Crna orhideja, inače poznata kao Prosthechea cochleata , nacionalni je cvet Belizea, dok je orhideja Vhite Nun (Monja Blanca) Gvatemala. Orhideja Svetog Duha – naučno poznata kao Peristeria elata – nacionalni je cvet Paname.

Orhideje su takođe zvanični Zodijački cvet za znak Vodolije .

Simbolika orhideja u floriografiji
Poreklom iz viktorijanske ere, različito cveće i njihovi aranžmani su korišćeni za prenošenje poruka koje je društvo smatralo neprikladnim da ih iznesu naglas. Orhideja, jedno od najpoželjnijih i elegantnijih cveća, ima različita simbolična značenja u floriografiji.

Luksuz i raskoš: Orhideje, sa svojim egzotičnim izgledom, često se smatraju simbolom luksuza i sofisticiranosti.
Ljubav: Date kao romantični poklon, orhideje mogu simbolizirati duboku i strastvenu ljubav između dvoje ljudi.
Lepota i snaga: Orhideje nisu samo nežno cveće. Imaju snagu da rastu u raznim uslovima, od tropskih prašuma do sušnih pustinja.
Plodnost i muškost: Neke kulture i tradicije gledaju na orhideju kao na simbol plodnosti i muževnosti, verovatno zato što cvet podseća na reproduktivnu anatomiju.
Zavođenje: S obzirom na njihov jedinstven, primamljiv izgled i povezanost sa egzotičnim mestima, orhideje takođe mogu da simbolizuju zavodljivost i privlačnost.
Prefinjenost: Delikatna i zamršena priroda orhideje može da simbolizuje prefinjenost i eleganciju.
Boja, raznolikost ili raspored orhideje takođe mogu uticati na njenu poruku. Na primer, bela orhideja može da prenese čistoću, nevinost ili eleganciju, dok ljubičasta orhideja može da označava divljenje ili kraljevstvo.

Simbolika i pokloni cveta orhideje
Bilo da tražite orhideje koje ćete pokloniti ili koristiti kao kućni dekor, možete pronaći onu koja će upotpuniti skoro svaku priliku i proslavu. Široka paleta boja orhideja vam omogućava da imate mnogo izbora.

Orhideje kao svadbeni pokloni i dekoracija
Bela orhideja u vazi
Razmišljate o promišljenom i iskrenom poklonu koji biste poklonili bliskom prijatelju za njihovo venčanje? Odmaknite se od tipičnih, tradicionalnih svadbenih poklona i dajte mladencima malu belu falenopsu u saksiji ili orhideju moljca da biste im dali do znanja da vam je stalo do njih.

Razmislite o jedinstvenom, ali fascinantnom cvetu ove egzotične biljke i zakrivljenim stabljikama. Oni čine odličan komad na svakom stolu kao kućni dekor. Pored toga, bela orhideja pokazuje eleganciju sa dugotrajnim cvetovima koji se pojavljuju jednom ili dva puta godišnje.

Orhideje kao kućni poklon ili poklon za domaćicu
Hvala vlasniku kuće što vas je primio u svoj dom sa orhidejama . Nikada ne biste mogli pogrešiti sa ovim biljkama zbog mnogih sorti i boja koje nude.

Dendrobium orhideja je savršen poklon za nekoga ko ima zauzet raspored, jer zahteva minimalnu negu i održavanje. Poznate kao jedna od najtvrđih dostupnih orhideja, Dendrobiums tolerišu nisku vlagu i različite temperature.

Orhideje su takođe popularan cvetni ili biljni poklon za muškarce i dobro rade u brojnim prilikama tokom cele godine.

Orhideje kao poklon za brzo ozdravljenje
Poklanjanje orhideja je siguran način da se izrazi pažljivost, a ima li boljeg načina da ih iskoristite nego kao poklon da nekome poželite brz oporavak ? U tu svrhu se može koristiti nekoliko vrsta orhideja, ali najčešće opcije su bela orhideja Phalaenopsis ili zelena orhideja Cimbidium. Za ove orhideje se kaže da predstavljaju dobro zdravlje.

Orhideje Miltonia su takođe dobar izbor. Ove orhideje emituju osvežavajući miris, što ih čini trenutnim osveživačem vazduha u svakoj prostoriji.

Orhideje kao poklon za godišnjicu venčanja
Pink Orchids
Godišnjice venčanja se često povezuju sa cvećem, a svaka godina predstavlja različite vrste cveća, uključujući orhideje. Roze Cattleia orhideje posebno simbolizuju čistu naklonost i šarm.

Poznati su kao cvet na 14. godišnjicu braka i cvet na 25. godišnjicu braka.

Orhideje kao poklon za Dan majki

Proslavite Dan majki tako što ćete svojoj mami pokloniti atraktivno i egzotično cveće orhideja. Za razliku od tipičnih cvetnih buketa, mali lonac orhideja ne samo da duže cveta, već i sama biljka traje nekoliko sezona uz odgovarajuću negu.

Kada birate koju orhideju da nabavite, odlučite se za tamno roze ili ljubičastu sortu jer ove boje označavaju poštovanje, divljenje i eleganciju. Jedan primer duboko ružičaste orhideje je sorta Spotted Leonard Prince. Orhideje Vanda imaju dosta ljubičastog cveća koje je savršeno za majke koje vole.

Orhideje kao rođendanski poklon

Neka vaši prijatelji ili porodica znaju koliko vam je stalo dajući im orhideje kao savršen rođendanski poklon. Neodlučni koje boje i vrste? Najbolja opcija je žuta orhideja koja simbolizuje prijateljstvo. Oncidijum orhideja, opšte poznata kao orhideja Dancing Ladies, je jedna vrsta koja daje neverovatne žute cvetove.