sorti ruzicaste kamelije za sadnju za prekrasan prikaz u basti

Roze cvetovi kamelije su prelep spektakl u svakoj bašti. Ovi prelepi zimzeleni grmovi proizvode veliko cveće i sjajno zeleno lišće. Hortikulturari su razvili oko 26.000 sorti kamelije, uključujući i neke lepe ružičaste sorte. U ovom članku ćemo otkriti 20 vrsta roze cvetova kamelije koje će rasti u vašoj bašti.


20 prelepih sorti ružičaste kamelije

1) Camellia sasankua ‘Plantation Pink’
Camellia sasankua ‘Plantation Pink’ su popularne sorte roze kamelije
Camellia sasankua ‘Plantation Pink’ je prelepa ružičasta kamelija iz rane sezone. Ova sorta je uzgajana od Camellia sasankua – jedne od najpopularnijih vrsta kamelije. Camellia sasankua je autohtona u delovima Kine i Japana.

„Plantation Pink“ proizvodi velike, bluzaste ružičaste cvetove sa grozdom žutih prašnika u sredini. Ova sorta ima jednostruke ili polu-dvostruke cvetove sa ljupkim slatkim mirisom. „Plantation Pink“ dobro raste u zonama od 7 do 9 i može biti visok do 20 stopa. Zahteva zaštićeno mesto na punom suncu ili delimičnoj senci.

Naučno ime: Camellia sasankua ‘Plantation Pink’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: jesen do zime
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: do 20 stopa

2) Camellia japonica ‘Jerri Hill’

Camellia japonica ‘Jerri Hill’ je otporna ružičasta sorta kamelije koja potiče od obične kamelije (Camellia japonica). Ova vrsta je poreklom iz delova istočne Azije, kao što su Japan, Kina i Tajvan. Kao izdržljiva sorta, „Jerri Hill“ raste u zonama od 6 do 10 i preferira zaštićena područja punog sunca ili delimične senke.

„Džeri Hil“ je dugovečna ružičasta kamelija, sposobna da preživi decenijama. Proizvodi spektakularne duple cvetove nalik ruži. Ovaj ružičasti grm kamelije raste do 12 stopa u visinu i približno 10 stopa u širinu.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Jerri Hill’
Zone gajenja: 6 do 10
Sezona cvetanja: od zime do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: do 12 stopa

3) Npr. Vaterhouse Camellia
NA PRIMER. Vaterhouse Camellia su popularne sorte roze kamelije
Kamelija EG Vaterhouse zaslepljuje svojim velikim, ružičastim duplim cvetovima od januara do maja. Svaki cvet može narasti do četiri inča u širinu. Ovo je hibridna kamelija nastala oplemenjivanjem Camellia japonica sa Camellia saluenensis.

Ova zapanjujuća sorta ružičaste kamelije otporna je na hladnoću u zonama 7 do 8. Naraste do 15 stopa visoko i široko, stvarajući dramatičnu žarišnu tačku u svakoj bašti. Ovoj sorti je potrebna zaštićena lokacija koja pruža delimičnu ili punu senku.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘E.G. Vaterhouse’
Zone gajenja: 7 do 8
Sezona cvetanja: od kasne zime do kasnog proleća
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 15 stopa

4) Camellia k villiamsii ‘Iščekivanje’
Camellia k villiamsii ‘Anticipation’ su popularne sorte roze kamelije
Camellia k villiamsii ‘Anticipation’ je još jedna hibridna ružičasta kamelija koja oduzima dah. Ova sorta proizvodi mekane tamnoružičaste dvostruke cveće koje podsećaju na božure, poznate kao „forma božura“. Središte svakog cveta ima naborane unutrašnje latice.

Ova sorta ružičaste kamelije se lako uzgaja, što je čini jednom od najpopularnijih sorti kamelije. U pravim uslovima, ove ružičaste kamelije narastu do 15 stopa u visinu i približno 10 stopa u širinu. „Iščekivanje“ uspeva u delimičnoj ili punoj senci na zaštićenim lokacijama u zonama 7 do 9.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘Iščekivanje’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: jesen do kasnog proleća
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 15 stopa

5) Kamelija ‘Pink Icicle’
Kamelija ‘Pink Icicle’ su popularne sorte ružičaste kamelije
Kamelija ‘Pink Icicle’ je prelep hibrid ružičaste kamelije koji je uzgajao dr Vilijam Akerman iz Nacionalnog arboretuma Sjedinjenih Država. Napravljen je hibridizacijom Camellia k villiamsii ‘November Pink’ sa kamelijom od čajnog ulja (Camellia oleifera).

„Pink Icicle“ ima zadivljujuće duple ili polu-dvostruke cvetove u obliku ružičastog božura. Svaki cvet može biti širok do 5 inča. Cvetovi se pojavljuju krajem zime i nastavljaju do proleća.

‘Pink Icicle’ naraste do 10 stopa u visinu i približno 6 stopa u širinu. Ova sorta preferira delimičnu hladovinu i zaštićena područja u zonama 6b do 9.

Naučno ime: Camellia k ‘Pink Icicle’
Zone uzgoja: 6b do 9
Sezona cvetanja: od kasne zime do proleća
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

6) Camellia k villiamsii ‘Joe Nuccio’
Camellia k villiamsii ‘Joe Nuccio’
Camellia k villiamsii ‘Joe Nuccio’ je hibridna ružičasta kamelija sa prekrasnim formalnim dvostrukim cvetovima. Ovi opojni ružičasti cvetovi imaju latice koje se krive u unutra i izlaze od februara do aprila. Svaka latica se pretvara u tamniju ružičastu prema ivici, dajući prelep dvobojni efekat.

Ova hibridna kamelija raste kao grm srednje veličine, dostiže 10 stopa visine i širi se oko 8 stopa u širinu. Potrebno je oko deset godina da ova sorta dostigne svoju zrelu veličinu. „Joe Nuccio“ uspeva u delimičnoj senci i najbolje raste u zaštićenim područjima u zonama 6 do 9.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘Joe Nuccio’
Zone gajenja: 6 do 9
Sezona cvetanja: od kasne zime do proleća
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

7) Camellia japonica ‘Debutante’
Camellia japonica ‘Debutante’ su popularne sorte roze kamelije
Camellia japonica ‘Debutante’ je prelepa ružičasta sorta kamelije koja se uzgaja od Camellia japonica. Ova sorta ima bledo ružičaste neformalne duple cvetove koji rastu do 3 inča u širinu. Ovaj grm kamelije takođe proizvodi svetlozelene sjajne listove tokom cele godine.

„Debitant“ naraste do skromne visine od oko 8 stopa visok i širok. Ova spora kamelija može proći i do 20 godina da dostigne punu veličinu. Međutim, ‘Debutante’ takođe uživa u dugoj sezoni cvetanja tokom proleća. „Debitantica“ preferira zaštićene uslove i delimično sunce u zonama 7 do 9.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Debutante’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Delimično sunce
Visina zrele osobe: do 8 stopa

8) Camellia sasankua ‘Maiden’s Blush’
Camellia sasankua ‘Maiden’s Blush’ su popularne sorte roze kamelije
Ova delikatna ružičasta sorta kamelije je sorta Camellia sasankua. ‘Maiden’s Blush’ je kamelija iz rane sezone koja daje bledo ružičaste pojedinačne ili polu-dvostruke cvetove sa suptilnim mirisom. Elegantni cvetovi skoro podsećaju na cvetove klematisa.

„Maiden’s Blush“ naraste do 10 stopa visoko i široko i uspeva u zonama 7 do 9. Ova ružičasta kamelija dobro raste u zaštićenim uslovima sa punim suncem ili delimičnom senkom. Kao i mnoge sorte Camellia sasankua, ‘Maiden’s Blush’ se lako uzgaja.

Naučno ime: Camellia sasankua ‘Maiden’s Blush’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: jesen
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

9) Camellia × villiamsii ‘Donacija’

Camellia × villiamsii ‘Donation’ je nagrađivani hibrid ružičaste kamelije sa mestom u Nacionalnoj kući slavnih SAD. „Donacija“ daje polu-dvostruke cvetove sa istaknutim ružičastim venama na laticama. Svaki cvet može narasti do 5 inča u širinu.

Ova ružičasta kamelija srednje sezone cveta od januara do marta. „Donacija“ najbolje raste u zonama 7 do 8 i najsrećnija je u zaštićenim područjima sa delimičnom senkom. „Donacija“ je snažan uzgajivač i ima reputaciju jedne od najuspešnijih sorti kamelije ikada napravljenih.

Naučno ime: Camellia × villiamsii ‘Donacija’
Zone gajenja: 7 do 8
Sezona cvetanja: od zime do proleća
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 15 stopa

10) Camellia k villiamsii ‘Kraljica baleta’

Camellia k villiamsii ‘Balet Kueen’ je još jedan izuzetan hibrid ružičaste kamelije. Daje velike duple cvetove u obliku božura sa naboranim sredinama. Dostupna je i raznovrsna varijanta „Baletske kraljice“.

„Baletska kraljica“ uspeva u delimičnoj senci u zonama od 7 do 10. Ova prelepa ružičasta kamelija naraste do 10 stopa u visinu i približno 5 stopa u širinu. Cveće raste u impresivnim grozdovima i takođe proizvodi suptilan miris.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘Kraljica baleta’
Zone uzgoja: 7 do 10
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

11) Camellia japonica ‘Paul Jones Supreme’

Camellia japonica ‘Paul Jones Supreme’ je sjajna sorta uzgojena od japanske kamelije. Ova sorta oduševljava svojim svetlo ružičastim polu-dvostrukim cvetovima u obliku božura. Cveće često prikazuje tamnocrvene mrlje ili pruge, čineći senzacionalnu vizuelnu izjavu.

‘Paul Jones Supreme’ voli delimičnu do punu senku i najbolje raste u zonama od 7 do 9. Ovo je spororastuća sorta kamelije kojoj je potrebno i do 20 godina da dostigne punu visinu.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Paul Jones Supreme’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

12) Camellia sasankua ‘Oktobarska magična ruža’

Camellia sasankua ‘October Magic Rose’ je svetlucava roze sorta kamelije sa tamnoružičastim duplim cvetovima. Ovi cvetovi se pojavljuju u atraktivnim grozdovima tokom jeseni. Ova sorta je deo prelepe serije „Oktobarska magija“.

„Oktobarska magična ruža“ naraste do 8 stopa u visinu i oko 4 metra u širinu. Ova sorta kamelije je prilično izdržljiva i uspeva u zonama od 7 do 9. Kao i mnoge sorte kamelije sasankua, „October Magic Rose“ može da izdrži puno sunce ili delimičnu senku.

Naučno ime: Camellia sasankua ‘Oktobarska magična ruža’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: jesen
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: do 8 stopa

13) Camellia japonica ‘Doktor King’

Camellia japonica ‘Doctor King’ je prelepa sorta roze kamelije. „Doctor King“ je uzgojen od Camellia japonica, što znači da cveta tokom proleća. Ova sorta daje crvenkasto-ružičaste jednostruke ili polu-dvostruke cvetove sa zlatno žutim prašnicima u sredini.

„Doktor King“ takođe ima divne tamnozelene sjajne listove. Ovaj zimzeleni grm može dostići visinu do 10 stopa i širinu oko 8 stopa. Najbolje raste na senovitim, zaštićenim lokacijama u zonama 8 do 10.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Doctor King’
Zone gajenja: 8 do 10
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

14) Kamelija ‘Prolećni festival’

Kamelija ‘Prolećni festival’ je hibridna ružičasta kamelija sa prelepim polu-dvostrukim bledo ružičastim cvetovima. Pojedinačne latice su prilično velike i okružuju skup delikatnih prašnika. „Prolećni festival“ se uzgaja od Camellia cuspidata.

‘Prolećni festival’ naraste do 12 stopa visoko i može se širiti do 10 stopa. Dobro raste u zonama 7 do 9 i preferira zaštićeno mesto u delimičnoj senci. „Prolećni festival“ je kamelija srednje do kasne sezone koja cveta od ranog do kasnog proleća.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘Prolećni festival’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 12 stopa

15) Camellia japonica ‘Nuccio’s Cameo’

Camellia japonica ‘Nuccio’s Cameo’ je elegantna roze sorta kamelije sa formalnim dvostrukim svetlo ružičastim cvetovima. Svaki cvet može biti širok do 4,5 inča. ‘Nuccio’s Cameo’ počinje da cveta u kasnu zimu i nastavlja se do ranog proleća.

‘Nuccio’s Cameo’ može dostići visinu do 10 stopa i širinu oko 8 stopa. Ova prelepa ružičasta kamelija zahteva zaštićeno mesto u delimičnoj do punoj hladovini. ‘Nuccio’s Cameo’ dobro raste u zonama 8 do 10.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Nuccio’s Cameo’
Zone gajenja: 8 do 10
Sezona cvetanja: od kasne zime do proleća
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

16) Camellia × villiamsii ‘Debbie’
Camellia × villiamsii ‘Debbie’ su popularne sorte roze kamelije
Camellia × villiamsii ‘Debbie’ je hibridna ružičasta kamelija koja oduzima dah proslavljena po svojim izuzetnim cvetovima. „Debbie“ proizvodi velike polu-dvostruke cvetove u obliku božura sa naboranim ružičastim laticama. Svaki cvet se može širiti do 5 inča.

„Debbie“ cveta od januara do marta u zonama 7 do 8. Ovoj sorti je potrebno zasjenjeno mesto koje pruža zaklon od hladnih ili jakih vjetrova. ‘Debbie’ naraste do 15 stopa i širi se oko 10 stopa u punoj veličini.

Naučno ime: Camellia × villiamsii ‘Debbie’
Zone gajenja: 7 do 8
Sezona cvetanja: od kasne zime do proleća
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 15 stopa

17) Kamelija ‘Zimska zvezda’
Kamelija ‘Vinter’s Star’ su popularne sorte roze kamelije
Kamelija ‘Vinter’s Star’ je kompaktni hibrid ružičaste kamelije koju je razvila Nacionalna kolekcija Arboretuma SAD. Nastao je hibridizacijom Camellia hiemalis ‘Shova-no-sakae’ sa Camellia oleifera ‘Lu Shan Snov’.

„Zimska zvezda“ daje delikatne pojedinačne ljubičasto-ružičaste cvetove sa žutim prašnicima. Kao kompaktna sorta, „Zimska zvezda“ naraste samo do približno 6 stopa i širi se do 7 stopa. Dobro raste u zaštićenim područjima sa delimičnom ili punom senkom u zonama 7 do 9.

Naučno ime: kamelija ‘zimska zvezda’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: jesen
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 6 stopa

18) Camellia japonica ‘Pink Perfection’
Camellia japonica ‘Pink Perfection’ su popularne sorte ružičaste kamelije
Zahvaljujući elegantnom bledo ružičastom formalnom dvostrukom cveću, Camellia japonica ‘Pink Perfection’ bila je popularna među viktorijanskim hortikulturistima. U ovom cveću možete uživati nekoliko meseci, od januara do maja.

Camellia japonica ‘Pink Perfection’ najbolje raste u zonama 7 do 9. Potrebna su joj zaštićena područja koja pružaju delimičnu senku da bi je zaštitili od hladnih vetrova. ‘Pink Perfection’ može narasti do 10 stopa visoko i širiti se oko 8 stopa u širinu.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Pink Perfection’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: od kasne zime do kasnog proleća
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

19) Camellia sasankua ‘Cleopatra’
Camellia sasankua ‘Cleopatra’ su popularne sorte roze kamelije
Camellia sasankua ‘Cleopatra’ je ružičasta kamelija iz rane sezone sa ružičastim polu-dvostrukim cvetovima. Cveće cveta tokom jeseni i zime, dok sjajni tamnozeleni listovi traju tokom cele godine. Svaki cvet takođe ima vidljive žute prašnike u centru.

„Kleopatra“ može narasti do 10 stopa u visinu i širinu, dajući dramatičnu izjavu zimi kada malo šta drugo cveta. „Kleopatri“ je potrebna zaštićena lokacija sa delimičnom ili punom senkom. Ova sorta uspeva u zonama od 7 do 9.

Naučnik Ime: Camellia sasankua ‘Cleopatra’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: jesen do zime
Zahtevi za svetlo: delimična senka do puna senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

20) Camellia japonica ‘Betti Sheffield Pink’
Camellia japonica ‘Betti Sheffield Pink’ su popularne sorte roze kamelije
Camellia japonica ‘Betti Sheffield Pink’ je deo prelepe serije sorti kamelije ‘Betti Sheffield’. ‘Betti Sheffield Pink’ proizvodi tamno ružičaste polu-dvostruke cvjetove koji mogu narasti do 6 inča u širinu. Sjajni tamnozeleni listovi mogu narasti do 4 inča.

„Betti Sheffield Pink“ najbolje raste u zonama 7 do 9 i treba mu zaštićeno mesto u delimičnoj senci. Ova sorta ružičaste kamelije može narasti do 10 stopa u visinu i širinu. Cveće cveta u proleće, što ovo čini sortom kamelije u kasnoj sezoni.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Betti Sheffield Pink’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 10 stopa

Osnovni saveti za uzgoj cvetova ružičaste kamelije

Cvetovi ružičaste kamelije su grmovi koji se relativno malo održavaju kada se zadovolje njihove osnovne potrebe. Kamelije su zimzeleni grmovi iz porodice čajeva (Theaceae) i rastu prilično sporo. Većina ružičastih kamelija je izdržljiva u USDA zonama 7 do 10 i može se uzgajati u hladnijim područjima u saksijama.

Grmlje ružičaste kamelije zahteva kiselo, plodno tlo koje takođe dobro drenira. Kamelije uspevaju kada pH ​​nivo tla ostane između 5,5 i 6,5. Koristite ericaceous kompost i malčeve kao što su borove iglice da povećate kiselost vašeg zemljišta.

Većina grmova ružičaste kamelije zahteva delimičnu senku, iako neki mogu da podnesu puno sunca. Delimična senka štiti cvetove kamelije od intenzivne popodnevne sunčeve svetlosti. Obezbedite zaštićeno mesto koje prima jutarnje sunce.

Ružičastim kamelijama je potrebna vlažna tla, pa zalivajte kad god se gornja dva do četiri inča zemlje osuši. Kamelije nisu gladne biljke i potrebno im je đubrenje samo jednom godišnje nakon što završe cvetanje. Obrežite svoje ružičaste kamelije nakon cvetanja pre nego što ih ostavite da razviju cvetne pupoljke sledeće godine na novom rastu.

U hladnijim zonama uzgoja, sadnja kamelija u saksijama omogućava vam da i dalje uživate u ovim divnim cvetnim grmovima. Kontejneri pomažu da kamelije budu kompaktne i olakšavaju zaštitu biljaka tokom zime. Ili unesite svoje saksije sa kamelijom unutra ili ih umotajte u runo.

Česta pitanja o sortama ružičaste kamelije:
Šta simbolizuju ružičaste kamelije?
Na jeziku cveća, ružičaste kamelije simbolizuju čežnju za nekim do koga vam je stalo. Oni takođe predstavljaju romantičnu ili platonsku ljubav.

Da li su ružičaste kamelije retke?
Ružičaste kamelije nisu naročito retke. Ružičasta je uobičajena boja za mnoge sorte kamelije.

U kom mesecu cvetaju ružičaste kamelije?
Većina ružičastih kamelija počinje da cveta krajem zime i nastavlja se do proleća. Neke sorte ružičaste kamelije cvetaju tokom jeseni.

Da li se cvetovi ružičaste kamelije zahtevaju za održavanje?
Ružičaste kamelije nisu zahtevne za održavanje ako vodite računa o njihovim osnovnim potrebama. Ružičastim kamelijama je potrebna kisela tla ili erikasti kompost i delimična sunčeva svetlost.

Koliko brzo cvetovi roze kamelije rastu?
Uopšteno govoreći, roze cvetovi kamelije rastu prilično sporo, potrebno je i do deset godina da dostignu visinu od šest stopa. Dok mnoge ružičaste kamelije mogu cvetati u roku od nekoliko godina, potrebno je nekoliko godina da se pojave najbolji cvetovi.

Okončanje
Ružičaste kamelije dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali uvek postoji jedna koja odgovara svakoj bašti. Ružičastim kamelijama su potrebna zaštićena područja sa punim suncem ili delimičnom senkom. Većina ružičastih kamelija uspeva u zonama od 7 do 10.

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za značenje i simboliku cvetova kamelije i otkrijte naše omiljene sorte cvetova crvene kamelije.