Kako uzgajati Salvia nemorosa sumska zalfija

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi Salvia nemorosa kod kuće

Salvia nemorosa, ili šumska žalfija, osvetljava pejzaž klasovima plavo-ljubičastih cvetova iznad sivo-zelenog lišća. Član porodice mente, ova trajnica koja se lako uzgaja, otporna je na jelene i zečeve. Takođe je relativno čista od štetočina i sa lakoćom podnosi povremenu sušu i suvo zemljište. Šumska žalfija je odličan izbor za sunčane delove bašte i sigurno će dovesti pčele, leptire i ptice u vaš pejzaž. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i nezi Salvia nemorosa kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati Salvia nemorosa (šumsku žalfiju) – osnove:
Botanički naziv: Salvia nemorosa
Takođe poznat kao: šumska žalfija, balkanska muskara, livadska žalfija, ljubičasta žalfija
Zone otpornosti: USDA zone 4a do 8a
Meseci cvetanja: od juna do septembra
Poteškoće u uzgoju: Lako se uzgaja, malo održavanja, pogodno za početnike
Vrsta biljke: višegodišnja
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Temperatura i vlažnost: uspeva na temperaturama okoline sa prosečnom vlažnošću
Potrebe za zalivanjem: Otporan na sušu; zalivajte umereno jednom nedeljno
Preferencije za tlo: Dobro drenirano zemljište sa visokim sadržajem organske materije i blago kiselim pH
Hranjenje: Nanesite uravnoteženo đubrivo kao što je 15-15-15 u rano proleće i ponovo u leto
Očekivanja rasta: do 3 stope visok i 2 stope širok
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

O Salvia nemorosa (šumska žalfija)

Rod, vrsta i porodica biljaka
Šumska žalfija pripada rodu Salvia, koji sadrži oko 1.000 vrsta. Salvija je deo Lamiaceae, takođe poznat kao porodica nane ili žalfije. Poznati članovi porodice uključuju biljke poput bosiljka, ruzmarina, žalfije, timijana i nane, kao i druge popularne ukrasne biljke poput lavande, pčelinjeg balzama i mačje metvice.

Salvia nemorosa poreklo i istorija
S. nemorosa je poreklom iz umerenih šuma Evrope i Azije, gde se uzgaja stotinama godina. Linnaeus je klasifikovao biljku 1762. godine; naziv nemorosa potiče od latinskog za gajenje u šumi ili gajevima. Ovo se odnosi na prirodno stanište biljke.

Godine 1836. engleski botaničar Džordž Bentam završio je obimnu dokumentaciju o rodu Salvia. Sredinom 1900-ih, nemački uzgajivači razvili su nekoliko sorti i hibrida koji su dodatno učvrstili trajnu popularnost ove biljke kao ukrasne biljke.

Opšte botaničke karakteristike

Šumska žalfija je trajnica u obliku grudvica koja naraste do oko 3 stope visine i 2 metra u širinu. Biljke imaju aromatične, sivo-zelene listove sa nazubljenim ivicama.

Upadljivi plavoljubičasti cvetovi cvetaju na grozdovima koji šiljaju iznad lišća. Cvetovi su smešteni u malim, crveno-ljubičastim listovima.

Koristi i koristi
Oprašivači hrle na cvetove šumske žalfije. Posebno su privlačni pčelama i leptirima, ali takođe privlače slepe miševe, ptice pevačice i kolibrije.

U delovima Bliskog istoka, uključujući Iran i Tursku, lišće biljaka korišćeno je kao aditivi za hranu. Oni su takođe igrali ulogu u tradicionalnoj medicini; listovi su primenjivani lokalno kako bi se zaustavilo krvarenje. Naučna istraživanja pokazuju da esencijalna ulja biljke imaju antimikrobna, citotoksična i svojstva inhibiranja enzima.

Biljke imaju i simboličku vrednost. Stari Rimljani su mudracu povezivali sa znanjem i mudrošću i koristili je za izoštravanje veština mišljenja. Na jeziku cveća, cvetovi simbolizuju mudrost, dobro zdravlje, poštovanje i znanje. Poklon cveća salvije može ukazivati na divljenje i poštovanje.

Kada će obično cvetati i koliko dugo traje sezona cvetanja

Šumska žalfija obično cveta od ranog leta do jeseni, počevši od juna. Kada se cveće potroši, sečenje stabljika do bazalnog rasta će izazvati još jedan nalet cvetanja. Često se biljke mogu podstaći da cvetaju više puta u sezoni.

Očekivanja rasta: Koliko i koliko brzo će šumska žalfija uopšte rasti?
S. nemorosa će narasti do 3 stope u visinu i 2 metra u širinu. Biljke brzo rastu pod pravim uslovima.

Najbolje prateće biljke u bašti za šumsku žalfiju

Sivo-zeleno lišće i plavo-ljubičasti cvetovi S. nemorosa izgledaju neverovatno sa ovim pratećim biljkama, od kojih sve imaju slične zahteve za uzgoj:

Meksička perjana trava (Stipa tenuissima), ukrasna trava koja nije potrebna za održavanje koja naraste do oko 2 stope visine
Koralna zvona (Heuchera ‘Venera’), trajnica otporna na sušu sa belim lišćem i cvećem
Volovsko oko (Leucanthemum vulgare) cveta od maja do septembra
Iarrov (Achillea ‘Terracotta’) svira komplementarne prskanje narandže breskve na blu S. nemorosa e-ljubičasto cveće
Verbena (Verbena bonariensis) dodaje visinu poleđini sunčane granice i privlači oprašivače.

Kako uzgajati Salvia nemorosa (šumska žalfija)

Koje su najbolje lokacije za sadnju šumske žalfije?
S obzirom na svoju visinu od 3 metra, šumska žalfija je odličan izbor za srednje ivice ili duž staza. Takođe dobro raste u kamenim baštama, baštama leptira i sunčanim mestima u pejzažu.

Gajenje biljaka šumske žalfije iz semena u odnosu na sadnju mladih rasadnika
Ako uzgajate S. nemorosa iz semena, možete sejati u zatvorenom prostoru od 10 do 12 nedelja pre poslednjeg mraza. Lagano pritisnite seme u zemljište za saksiju i održavajte ga vlažnim. Kada se sadnice pojave – obično 15 do 21 dan kasnije – stavite sadnice na direktno svetlo.

Đubrite starter rastvorom kada biljke budu stare oko mesec dana. Očvrstite sadnice pre sadnje na otvorenom tako što ćete ih staviti na zaštićeno mesto nedelju dana. Čuvajte ih zaštićene od mraza i vrućeg, intenzivnog sunca.

Prilikom sadnje rasadnika, sadite popodne ili po oblačnom danu. Nakon sadnje, dobro zalijte i nanesite malč do dva inča.

Šta uraditi pre sadnje
Uklonite sav korov sa područja za sadnju. Koristeći ručne grabulje, okrenite tlo od šest do 12 inča duboko. Dodajte organsku materiju, kao što je kompost ili tretirani stajnjak.

Koje je najbolje tlo za šumsku žalfiju?

S. nemorosa preferira peskovita ili šljunkovita zemljišta sa dobrom drenažom. Ciljajte na umereno kiselo zemljište, od 6,0 do 6,5 pH.

Kako posaditi šumsku žalfiju
Sadite popodne ili po oblačnom danu kako biste izbegli direktno sunce tokom sadnje. Iskopajte rupu duboku i nešto širu od korijenske kugle. Rupe treba da budu udaljene 12 do 16 inča.

Nežno otpustite koren biljke, a zatim stavite biljku u rupu. Vrh grude korena treba da bude u ravni sa okolnom zemljom. Popunite rupu i nežno utisnite. Temeljno zalijte. Nanesite jedan do dva inča malča.

Voodland Sage Light preferencije
Šumska žalfija preferira puno izlaganje suncu, pa ciljajte na lokaciju koja prima što više direktnog svetla tokom većeg dela dana.

Kako se brinuti za Salvia nemorosa (šumska žalfija)

Zalivanje šumske žalfije
Šumska žalfija najbolje raste u vlažnom, dobro dreniranom zemljištu. Toleriše sušu i povremene sušne periode. Zalivajte otprilike jednom nedeljno ili kada je zemlja suva na dodir.

Kada oploditi šumsku žalfiju
Nanesite uravnoteženo đubrivo, kao što je 15-15-15, kada biljke izađu iz zimskog mirovanja. Nanesite ponovo početkom leta da biste podstakli rast i cvetanje.

Obrezivanje i rezanje šumske žalfije

Nakon što se završi prvi red cveća šumske žalfije i cvetne stabljike smeđe, isecite biljke na otprilike jednu trećinu njihove veličine. Ovo će podstaći novu bujicu cvetova za nekoliko nedelja. Ponovite ovo tokom vegetacije za više cvetanja.

Propagacija
Razmnožavajte S. nemorosa uzimanjem reznica u aprilu, avgustu ili septembru. Odrežite stabljiku koja ne cveta, uklonite donje lišće i isecite svako ispod čvora.

Stavite stabljike u vlažni kompost za rezanje i pokrijte plastičnom kesom. Čuvajte na hladnom i zaštitite od jake sunčeve svetlosti. Reznice bi trebalo da budu spremne za sađenje za oko tri nedelje.

Prezimljajuća šumska žalfija

Ako živite u USDA zoni 4a ili niže, šumsku žalfiju možete prezimiti u zatvorenom prostoru. Iskopajte biljku i dobro isperite lišće. Natopite korenje i pričvršćenu zemlju i stavite u posudu koja je blizu. Stavite lonac u drugu, veću posudu i spakujte prostor između lonaca zgužvanim papirom ili pakovanjem kikirikija. Stavite posudu na hladno mesto i redovno proveravajte da se zemlja ne osuši u potpunosti.

Kada i kako presaditi biljke šumske žalfije koje se uzgajaju u kontejnerima
Kada uzgajate šumsku žalfiju u kontejnerima, možda ćete morati da presadite u proleće. Ovaj put dodajte svež kompost u novi lonac. U najmanju ruku, vrhunska šumska žalfija uzgajana u saksijama sa svežim kompostom u proleće.

Uobičajeni problemi šumske žalfije i kako ih lečiti

S. nemorosa je otporan na sušu, jelene i zečeve. Kada se uzgajaju u željenim uslovima, ove biljke ne smetaju previše običnih baštenskih štetočina.

U vlažnim klimatskim uslovima ili kada se sadi preblizu, šumska žalfija može privući puževe, lisne uši, ljusku i belu mušicu.

Šumska žalfija ima određenu osetljivost na pegavost listova. Sprečite pegavost na listovima tako što ćete lišće držati suvim i ukloniti sve zaražene delove biljke. Izbegavajte zalivanje noću i obezbedite dobru cirkulaciju vazduha kako biste sprečili botritis, sivu gljivicu nalik buđi i pepelnicu.

Ako šumska žalfija vene ili pada, možda dobija premalo ili previše vode. Ako biljke postaju smeđe ili žute, obezbedite sprej za folijarnu hranu. Ako ovo ne pomogne, presadite biljke u svež kompost.

Upakovati
Sa svojim 3 metra visokim klasovima plavo-ljubičastih cvetova, šumska žalfija je prelep dodatak bilo kojoj granici ili krevetu. to je odličan izbor kada to želite privući oprašivače, poput pčela, leptira i ptica, u svoju baštu. Ova trajnica koja se lako održava i lako se uzgaja; relativno je čista od štetočina i toleriše sušu i jelene.

Najčešća pitanja o uzgoju Salvia nemorosa (šumske žalfije):

Da li je Salvia nemorosa jednogodišnja ili višegodišnja?
Šumska žalfija (Salvia nemorosa) je višegodišnja biljka.

Da li se cvetovi Salvia nemorosa vraćaju svake godine?
Cveće S. nemorosa se vraća svake godine. Ako odsečete stabljike nakon svakog naleta cveća, biljke mogu ponovo i ponovo cvetati od kasnog proleća do jeseni.

Da li cvetovi Salvia nemorosa privlače pčele?
Šumska žalfija privlači oprašivače, uključujući pčele, leptire, ptice pevačice i kolibrije.

Da li ste mrtvi Salvia nemorosa (šumska žalfija)?
Ne morate da mrtavite šumsku žalfiju. Umesto toga, odrežite stabljike do bazalnih listova nakon završetka cvetanja. Ovo će podstaći biljke da ponovo cvetaju.

Odakle je Salvia nemorosa?
Šumska žalfija je poreklom iz umerenih šuma Azije i Evrope.

Da li se Salvia nemorosa smatra invazivnom?
Šumska žalfija se ne smatra invazivnom biljkom.