Kako oploditi hortenzije osnovni vodič

Sve što treba da znate o đubrenju hortenzija

Hranjenje hortenzija pravim đubrivom u pravo vreme može poboljšati vaše biljke. Ali takođe je moguće preterati, potencijalno uništiti sezonu cvetanja hortenzije i buduće ako niste pažljivi. U ovom članku ćemo vam reći sve što treba da znate o tome kada i kako da oplodite hortenzije da biste maksimalno iskoristili svoje biljke.

Đubrenje hortenzija – najvažnije

Hortenzije treba oplođivati dva puta tokom godine – jednom u rano proleće da bi se podstaklo cvetanje i jednom u ranu jesen da bi se završila sezona. Hortenzijama sa dobrim učinkom potrebno je samo uravnoteženo đubrivo niske koncentracije sa jednakim NPK vrednostima, dok će đubrivo 15-30-15 sa većim sadržajem fosfora poboljšati cvetanje.

Uloga đubrenja u zdravlju, rastu i razvoju biljaka

Hranljive materije su važna komponenta ne samo rasta, već i cvetanja i povezanih prednosti – deo kojem se mnogi uzgajivači hortenzije raduju. Postoji mnogo različitih hranljivih materija koje sve biljke zahtevaju, grupisane u tri kategorije: makronutrijenti, sekundarne hranljive materije i mikronutrijenti.

Makronutrijenti su oni potrebni biljkama u najvećim količinama, vitalni za esencijalne procese u biljci. Ako ste videli slova NPK na pakovanju đubriva, to su ova tri hranljiva sastojka na koja se odnose.

Prvi je azot koji igra veliku ulogu u rastu listova i stabljika. Fosfor je sledeći, veliki deo cvetanja i plodova. Konačno, kalijum doprinosi opštem zdravlju i rastu korena. Iako svaki od ovih hranljivih sastojaka ima određenu funkciju, svi oni rade zajedno kako bi biljka bila zdrava i uspešna.

Druga kategorija su sekundarne hranljive materije kao što su kalcijum i sumpor. Potrebni su u nešto manjim količinama od tri makronutrijenta, ali su takođe neophodni za zdravlje biljaka. Konačno, mikronutrijenti poput gvožđa i bora su potrebni u veoma malim količinama. Iako su potrebne u manjim količinama, nedostatak bilo kog od njih može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme u vašim biljkama.

Biljke apsorbuju ove hranljive materije iz zemljišta. Ali, kada zemljištu hortenzije nedostaje hranljivih materija, jedan od načina da im date podsticaj je dodavanje đubriva u zemlju. Neki se razblažuju u vodi da bi bili odmah dostupni korenima, dok se drugi vremenom razgrađuju i obogaćuju tlo.

Znaci da vašim hortenzijama nedostaju hranljive materije i da im je potrebna ishrana

Redovna rutina đubrenja je najbolja da biste izvukli maksimum iz vaših biljaka. Ali, ako ste posadili na zemljištu sa nedostatkom hranljivih materija ili ste neko vreme zaboravili da đubrite, vaše hortenzije će vam brzo dati znake da su u nevolji.

Prvo što se najviše primeti je nedostatak cveća. Postoji mnogo uzroka za ovaj uobičajeni problem, od nedostatka sunčeve svetlosti do pogrešnih tehnika obrezivanja. Nedostatak hranljivih materija takođe može biti krivac, posebno nedostatak fosfora. Brzi test tla će vam reći u čemu je problem, omogućavajući vam da odredite odgovarajuću hranljivu materiju.

Požutjelo lišće je još jedan zabrinjavajući znak, koji obično ukazuje na nedostatak gvožđa ili možda azota, iako je to manje uobičajeno. Žutilo će izgledati šareno dok vene ostaju zelene, stanje poznato kao hloroza. Gniloba korena ili jaka senka takođe mogu uzrokovati da lišće požuti, ali to nije tako često kod hortenzija. Listovi će takođe biti potpuno žuti, a ne pegasto žuti.

Ukupan nedostatak rasta takođe može ukazivati na nedostatak hranljivih materija. Svaka vrsta hortenzije i vaš odabrani kultivar imaće zrelu visinu. Ako je rast usporen a da nije dostigao punu visinu ili lišće i cvetovi izgledaju mali i smanjeni, potražite odgovor u sadržaju hranljivih materija u vašem tlu.

Kada i koliko često treba da đubrite biljke hortenzije

Hortenzije treba hraniti u različito vreme tokom sezone za različite svrhe. U proleće, đubrivo usmereno na cveće može podstaći više cvetanja tokom leta. Na kraju sezone, dodatna doza će pomoći u održavanju zdravlja sve dok se rast ponovo ne podigne sledećeg proleća.

Ako vaša biljka ne radi najbolje, možete primeniti i tečno đubrivo manje jačine krajem proleća. Ovo može imati značajan uticaj na vašu sezonu cvetanja, ali je takođe važno da ne preterujete. Prekomerno đubrenje je veoma teško rešiti i može upropastiti ostatak sezone ili trajno oštetiti vaše biljke ako se koristi prekomerno.

Nakon poslednje doze đubriva u jesen, primenjene nekoliko nedelja pre nego što biljke ponovo odumru (i spremne su za sečenje), nema potrebe za đubrenjem preko zime. U zavisnosti od performansi hortenzija, možete ponovo ih oplodite u rano proleće da biste započeli sezonu. Kasna jesen je takođe dobro vreme da razmislite o preseljenju ili presađivanju hortenzija ako je potrebno.

Najbolje đubrivo za biljke hortenzije

Ako su vaše hortenzije zasađene u plodnom tlu i dobro cvetaju, pogodno je izbalansirano đubrivo sa jednakim delovima azota, fosfora i kalijuma. Potražite đubrivo sa odnosom NPK od 10-10-10 za najbolje rezultate.

Za one koji svojim hortenzijama treba da daju dodatni podsticaj cvetanju, možete potražiti i đubrivo sa višom vrednošću fosfora, kao što je 15-30-50. Veće koncentracije i dodatni fosfor će podstaći biljku da razvije još više cvetova, osiguravajući da izvučete maksimum iz svoje sezone.

Đubriva sa sporim oslobađanjem su najbolja jer će održavati biljku tokom cele sezone. One se polako razgrađuju tokom vremena kad god zalivate hortenzije, dajući biljkama hranljive materije kada su im potrebne. Ako vašoj biljci nedostaje cveće, tečno đubrivo niske koncentracije se takođe može dodati krajem proleća za brzu apsorpciju.

Isprobajte ove opcije posebno formulisane za hortenzije i druge cvetne grmove:

Shake ‘N Feed biljnu hranu za cvetajuće drveće i žbunje
Miracle-Gro hrana za cveće rastvorljiva u vodi

Kako primeniti đubrivo
Proces primene zavisiće od vrste đubriva koju odaberete. Đubriva koja se sporo oslobađaju mogu se dodati na vrh zemlje i lagano umešati da pokriju sve korene. Uverite se da se đubrivo proteže do ivica rasta. Čuvajte pelete stabljike da sprečite opekotine.

Ostala đubriva treba razblažiti u vodi i naneti na tlo kada zalivate. Uvek razblažite u skladu sa uputstvima i nikada ne dodajte više da biste sprečili prekomerno đubrenje.

Ključna razmatranja

Postoji nekoliko saveta i trikova kojih treba da budete svesni prilikom đubrenja hortenzija:

Kada uzgajate bilo koju vrstu hortenzije koja menja boju, imajte na umu da su neka đubriva formulisana za određene boje. Na primer, ako želite da vaša đubriva postanu plava, koristite đubrivo plave hortenzije koje će učiniti tlo malo kiselijim.
Đubriva ne mogu nadoknaditi neadekvatno zemljište. Dopunite svoje zemljište kompostom i malčirajte tokom cele sezone organskim materijalima da biste održali zdravlje zemljišta.
Ako primetite bilo kakve znake nedostatka hranljivih materija, prvo eliminišite sve druge potencijalne uzroke. Jednom kada nanesete previše đubriva, teško je ukloniti ga iz zemlje.
Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.
Đubrenje biljaka hortenzije – poslednja reč
Đubrivo je važna komponenta u dobijanju što više cveća iz biljaka hortenzije. Obavezno pazite na njihov učinak da biste primenili najbolje đubrivo za vašu specifičnu vrstu u pravo vreme.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za razmnožavanje biljaka hortenzije da biste stvorili zadivljujući cvetajući vrt i naš osnovni vodič za značenje i simboliku cvetova hortenzije.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cvetova hortenzije kod kuće.