Ultimativni vodič za značenje i upotrebu cveta jasmina

Sve što treba da znate o cveću jasmina

Cenjen zbog svog predivnog, složenog mirisa i delikatnih cvetova, cvetovi jasmina (Jasminum) rastu u toplim i umerenim regionima Azije, Okeanije i Evrope. Ulje jasmina je vekovima igralo ključnu ulogu u industriji parfema, kao iu aromaterapiji i tradicionalnoj medicini. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova jasmina, njihovoj istoriji i poreklu, popularnim vrstama i upotrebi, plus osnovne savete za poklone i negu sveže rezanog cveća jasmina kod kuće.


Značenje i simbolizam cveća jasmina – najvažnije

Zahvaljujući svom zadivljujućem mirisu i divnom cvetanju, značenje cveta jasmina je dugo cenjeno širom Azije, Bliskog istoka i Evrope. U različitim kulturnim tradicijama, poklon cveća jasmina simbolizuje ljubav, romantiku i senzualnost. Cvetovi belog jasmina posebno imaju simboličko značenje čistoće i majčinstva, kao i časti i poštovanja.

O cveću jasmina

Cveće jasmina – porodica, rod i taksonomija
Biljke jasmina pripadaju rodu Jasminium, članu porodice Oleaceae ili porodice maslina. Rod Jasminum se dalje deli na odeljke Alternifolia, Jasminum, Primulina, Trifoliolata i Unifoliolata. Postoji oko 200 vrsta jasmina, a većina su žbunje ili loza.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi i toksičnost
Većina Jasminuma su širokolisni zimzeleni grmovi ili vinove loze, iako je nekoliko vrsta listopadno. Lišće je obično tamnozeleno, a listovi mogu biti raspoređeni kao naizmenični ili suprotni.

Cveće je uglavnom manje od jednog inča u prečniku. Cvetovi su u obliku zvona i mogu biti beli, žuti ili ružičasti. Cvetovi imaju četiri do devet latica i dva prašnika. Neke biljke takođe proizvode crne, sjajne bobice.

Jasmin je omiljen zbog svog snažnog, kompleksnog mirisa. Jedinstven, prijatan miris cvetova je dugo bio glavni sastojak parfema i aromaterapije.

Etimološko značenje
Ime Jasminum potiče od persijske reči iassameen, što u prevodu znači „dar od Boga“. Jasmin se ponekad naziva i „kraljicom noći“, kako zbog sklonosti biljke da cveta nakon zalaska sunca, tako i zbog povezanosti sa intimnošću i romantikom.

Iz kojih regiona potiče cveće jasmina?
Iz kojih regiona je jasmin
Jasmin raste u tropskim, suptropskim i umerenim klimama širom Azije, Bliskog istoka, Afrike, Okeanije i južne Evrope. Najveći broj vrsta je autohtono u Aziji.

Kada je Jasmin u sezoni? Kada jasmin cveta / proizvodi cveće?
Vreme cvetanja zavisi od vrste jasmina. Na primer, pesnikov jasmin proizvodi cveće u novom rastu od proleća do jeseni, dok zimski jasmin cveta od januara do marta. Italijanski jasmin ima dug period cvetanja koji može da se proteže od zime do jeseni, dok kraljevski jasmin ima tendenciju da cveta tokom letnjih meseci.

Da li je cveće jasmina otrovno za ljude i životinje?
Jasminum nije prijavljen kao toksičan za ljude, mačke, pse ili konje.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća jasmina
Popularne vrste, vrste i sorte cveća jasmina
U rodu Jasminum postoji oko 200 vrsta. Sorte jasmina koje se obično uzgajaju kao ukrasne biljke uključuju:

Pesnički ili obični jasmin (J. officinale): upredena, poluzimzelena loza koja brzo raste do 40 stopa dužine. Cveta mirisnim belim cvetovima koji privlače leptire i pčele.
Kraljevski ili španski jasmin (J. grandiflorum): listopadni do zimzeleni penjački grm koji naraste do 12 stopa visok, uzgaja se zbog svojih aromatičnih eteričnih ulja.
Ružičasti jasmin (J. polianthum): brzorastuća, zimzelena loza koja proizvodi obilje ružičastih cvetova i naraste do 25 stopa ili više.
Zimski jasmin (J. nudiflorum): zimzeleno podgrmlje koje formira hrpu pratećih grana širokih do 7 stopa. Cveta u kasnu zimu žutim cvetovima.
Arapski jasmin (J. sambac): zimzeleni grm koji dostiže visinu od 5 stopa i cveta slatkim mirisnim belim cvetovima. Može se obučiti da se penje na rešetku.
Italijanski ili žuti jasmin (J. humile): 15 stopa sa sjajnim listovima zimzelena koja daje žuto cveće, praćeno crnim bobicama.
Upotreba i prednosti cveća jasmina
Upotreba i prednosti cveća jasmina
Cveće jasmina u herbalizmu i medicini
Jasmin se gaji hiljadama godina zbog svog mirisa, ali ima i lekovitu upotrebu. Istorijski gledano, cvetovi su dodavani u vruću mast u procesu poznatom kao enfleurage. Kako se cveće kuva, njihov miris se oslobađa. Dobijena tečnost se zatim može koristiti za mirisanje sapuna, ulja i parfema.

Jasmin igra ulogu u travari i tradicionalnoj medicini. U ajurvedi se eterično ulje jasmina koristi za oslobađanje napetosti, podizanje raspoloženja, smanjenje inhibicija i kao afrodizijak. Kada se primenjuje lokalno, veruje se da jasmin ublažava bolove