Kada sečete hortenzije Osnovni vodič

Sve što treba da znate o tome kada i kako da sečete hortenzije svake godine
Hortenzije su jedno od najpopularnijih cveća na svetu. Ovi prelepi listopadni grmovi i drveće proizvode prekrasan niz boja, uključujući bele, ružičaste, ljubičaste ili plave cvetne glave i tamnozeleno nazubljeno lišće. Cveće hortenzije takođe nosi mnogo lepih značenja i simbolike. Iako se rezanje ovih zapanjujućih biljaka čini sramotnim, može imati koristi. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz zašto, kada i kako smanjiti hortenzije.

Kada sečete hortenzije – najvažnije
Najbolje vreme za obrezivanje hortenzija zavisi od vrste hortenzije koju imate. Većinu hortenzija treba orezati ili nakon što završe cvetanje ili u kasnu zimu/rano proleće pre nego što počne novi rast. Većina hortenzija cveta u starim godinama, tako da se ne savetuje njihovo snažno sečenje.

Da li je potrebno obrezivanje i odumiranje hortenzija?

Obrezivanje i odstranjivanje hortenzija nisu striktno neophodni, a ove listopadne trajnice će i dalje živeti zdrav život bez rezanja. Međutim, obrezivanje hortenzija u pravo vreme pomaže da se produži cvetanje i podstiče snažan rast sledeće sezone. Većina hortenzija zahteva samo lagano obrezivanje da bi se uklonile stare cvetne glave i oštećene ili obolele stabljike.

Ključna razmatranja kada sečete hortenzije
Glavna stvar koju treba imati na umu kada sečete hortenzije je da li biljka cveta na starom ili novom rastu. Hortenzije koje cvetaju na starim rastovima ne mogu se previše snažno obrezati ili će se boriti da proizvedu nove cvetove. Ove hortenzije se obično obrezuju kada se završi sezona cvetanja.

Hortenzije koje cvetaju na novom rastu bolje reaguju na teško sečenje. Ovo omogućava biljci da usmeri sve svoje resurse na proizvodnju novog rasta i većeg cveća sledeće sezone. Hortenzije koje cvetaju na novom rastu treba orezati ili odrezati u kasnu zimu ili rano proleće.

Takođe je od vitalnog značaja da koristite čist alat prilikom obrezivanja ili sečenja hortenzija. Rezanje bilo koje biljke stvara rizik od širenja bolesti između biljaka ili pruža priliku za štetočine. Pre nego što počnete da obrezujete, koristite 5% rastvor izbeljivača da očistite svoje alate.

Ako obrezujete hortenziju, izbegavajte da uklonite previše biljke u jednom potezu. Odsecanje previše stabljika može šokirati biljku i izazvati ogromnu štetu. Nikada ne odrežite više od četvrtine ili trećine biljke hortenzije.

Kada smanjiti hortenzije
Lepota hortenzija je u tome što postoji vrsta hortenzije koja odgovara svakom prostoru (plus, lako ih je podeliti i razmnožavati). Ali ne treba sve hortenzije orezati istovremeno. Hajde da prođemo kroz najpopularnije vrste hortenzija i kada je najbolje da ih orezujete.

Velikolisne hortenzije (Hidrangea macrophilla), poznate i kao hortenzije čipkaste kapice, jedna su od najpoznatijih sorti. Ove hortenzije su poznate po svojim velikim okruglim cvetnim glavama koje dolaze u bojama poput bele, ružičaste i ljubičaste. Ovo cveće može da cveta tokom celog leta i imaće koristi od nekoliko rundi đubriva za optimalan rast.

Velikolisne hortenzije cvetaju na starim rastovima, pa ih nemojte snažno rezati. Kada se cvetanje završi u kasno leto ili jesen, podrežite stabljike nazad do zdravih, neotvorenih pupoljaka. U kasnu zimu ili rano proleće, uklonite sve oštećene ili slabe stabljike.

Hortenzije za penjanje

Hortenzije penjačice (Hidrangea petiolaris ili Hidrangea anomala) su najveća sorta hortenzija. Ove prostrane trajnice koriste vazdušno korenje da se penju na zidove, rešetke ili čak drveće. Hortenzije penjačice su cenjene zbog svojih velikih grozdova mirisnih belih cvetova koji mogu dostići širinu skoro 8 inča.

Hortenzije za penjanje zahtevaju najmanje obrezivanje od uobičajenih vrsta hortenzija. Ove impresivne biljke se obično orezuju da bi se kontrolisala njihova veličina i zadržale. Hortenzije penjačice cvetaju na starim rastovima, pa ih podrežite kada cvetovi završe početkom leta.

Planinske hortenzije (Hidrangea serrata) su male hortenzije koje obično ne narastu veće od 4 stope. Ove hortenzije proizvode divne ružičaste, ljubičaste ili čak plave cvetove od ranog do kasnog leta. Planinske hortenzije su idealne za manje bašte, a takođe se dobro snalaze i kao kontejnerske biljke.

Planinske hortenzije cvetaju u starim godinama i potrebno im je samo lagano obrezivanje. Iako su ove hortenzije prilično izdržljive, ako ih previše sečete, oštetiće ih. Orezujte planinske hortenzije kada završe cvetanje (takođe je dobro vreme za presađivanje hortenzija ako je potrebno), sa drugom rezidbom u kasnu zimu / rano proleće da biste uklonili oštećene stabljike.

Hortenzije hrastovog lista (Hidrangea kuercifolia) imaju tamnozelene listove je sličan lišću hrasta. Hortenzije hrastovih listova su porijeklom iz Sjedinjenih Država i rastu kao mala uspravna stabla. Ove hortenzije imaju prelepe bele cvetove koji blede do ružičaste kako sezona cvetanja napreduje.

Hortenzije hrastovog lista cvetaju na starim rastovima, tako da ih ne treba previše seći. Orezite hortenzije hrastovih listova kada cvetovi završe u jesen. Ovo omogućava da se stabljike razviju u zdravo staro drvo pre sledeće sezone rasta.

Hortenzije metlice (Hidrangea paniculata) su poreklom iz istočnih delova Azije. Hortenzije metlice daju cvetne klasove u obliku konusa, a ne okrugle cvetne glave. Cveće bledi od belog do ružičastog, a sezona cvetanja traje od sredine leta do jeseni.

Panicle hortenzije proizvode svoje cveće iz novog rasta. To znači da se mogu donekle oštro smanjiti u kasnu zimu ili rano proleće pre sledeće sezone rasta. Ovako sečenje podstiče na formiranje mnogo novog rasta, stvarajući veću količinu cveća.

Glatke hortenzije (Hidrangea arborescens) su još jedna sorta hortenzije koja potiče iz Severne Amerike. Početkom leta, glatke hortenzije proizvode zaobljene cvetne glave sa svetlo zelenim cvetovima. Kako sezona cvetanja prelazi u jesen, cvetovi postepeno postaju kremasto beli.

Glatke hortenzije cvetaju na novom rastu i mogu imati koristi od prilično teškog sečenja. U toplijim klimatskim uslovima, glatke hortenzije mogu se smanjiti skoro do zemlje u kasnu zimu ili rano proleće. Što se teže seku, to će veće cvetove davati u narednoj sezoni.

Kako orezati hortenzije

Tri glavne metode obrezivanja hortenzija su odsecanje glave, obrezivanje i rezanje. Svaka metoda se koristi u različito vreme iz različitih razloga. Neke hortenzije bolje reaguju na određene metode od drugih, pa pogledajmo svaku praksu detaljnije.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Iako to nije striktno neophodno, odbijanje (uklanjanje istrošenog cveća) može da sredi vašu hortenziju. Uklanjanje istrošenog cveća takođe podstiče sveže cvetove, produžavajući sezonu cvetanja.

Međutim, kako se bliži kraj jeseni, dobra je ideja prestati s mrtvim glavama. Ako vaša hortenzija cveta na starom rastu, ostavljajući izbledele cvetne glavice na biljci pomaže u zaštiti stabljika tokom zime. Ovo takođe produžava interesovanje vaše hortenzije tokom zimskih meseci.

Obrezivanje

Obrezivanje obično uključuje selektivno odsecanje stabljika kako bi se smanjila veličina biljke ili uklonile slabe ili oštećene grane. Većina vrsta hortenzija će morati da se obrezuje samo jednom ili dva puta svake godine. Sorte koje cvetaju na starim biljkama treba da se orezuju odmah nakon završetka sezone cvetanja.

Kada obrezujete hortenziju, uvek odrežite tik iznad zdravih pupoljaka. Ovo će omogućiti da stabljika ponovo izraste i proizvede novo cveće sledeće sezone.

Sečenje nazad
Rezanje je obično drastičnije od rezidbe. Većina hortenzija će teško patiti ako se suviše oštro odseče. Sorte koje cvetaju na novom drvetu, kao što su hortenzije sa metlicom i glatke hortenzije, imaju najviše koristi od seče

Obrezivanje ovih hortenzija u kasnu zimu ili rano proleće omogućava biljci da se koncentriše na svež novi rast. Ako se uradi ispravno, to može rezultirati većim, brojnijim cvetovima.

Kada smanjiti hortenzije – poslednja reč
Obrezivanje hortenzija može da im održi fantastičan izgled tokom cele sezone cvetanja, tako da možete duže uživati u ovim korisnim biljkama. Ali različite vrste hortenzija treba drugačije obrezati. Hortenzije koje cvetaju na starom drvetu treba seći nakon cvetanja. Hortenzije koje cvetaju na novom rastu treba orezati u kasnu zimu ili rano proleće. Za više, pogledajte naš osnovni vodič za uzgoj hortenzija za početnike.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cveća hortenzije i kako da isečete hortenzije za aranžman vaze ili buketa.