Uzgajanje vrta hortenzija kako razmnožiti nove biljke od starih

Sve što treba da znate o razmnožavanju hortenzija

Ako ste ikada sanjali o bašti punoj cvetajućih hortenzija, možda biste samo želeli da pokušate sa razmnožavanjem. Razmnožavanje je odličan način da ispunite svoju baštu ovim korisnim biljkama koje potiču od zdravih, razvijenih hortenzija. Najbolji deo? Besplatno je. Iako razmnožavanje hortenzija nije teško, potrebno je malo znanja i strpljenja da se to ispravi. Evo našeg praktičnog vodiča za sve što trebate znati o tome kako razmnožavati hortenzije u svojoj bašti.


Kada razmnožavati hortenzije

Prvi korak u uspešnom razmnožavanju vaše omiljene hortenzije je da znate kada to učiniti. Iako se mišljenja o ovome mogu razlikovati, u stvari izgleda da postoji raspon vremena u kojem razmnožavanje ima najviše smisla – uglavnom tokom sezone rasta hortenzije sa najmanje 6-8 nedelja pre prvog jesenjeg mraza. Razlog za to je taj što ćete želeti dovoljno vremena da se vaše reznice biljke ukorene u zemlju pre nego što uslovi postanu previše hladni.

Pošto ćete želeti da uzmete reznicu iz novog rasta (bez cveta) vaše izabrane hortenzije, možda bi bilo bolje da to uradite na početku sezone rasta kada imate dovoljno izbora, posebno ako koristite manji biljka sa manje novih stabljika koje možete izabrati. U oba slučaja, razmnožavanje od kasnog proleća do sredine leta je verovatno najbolje vreme (slično đubrenju hortenzija) kada biljka dostigne zrelu visinu.

Izbor prave biljke za razmnožavanje

Pošto je razmnožavanje u osnovi oblik kloniranja, poželećete da izaberete biljku koja vam se sviđa, koja izgleda zdravo i koja će uspevati u vašoj bašti. Možda ćete želeti da razmnožite srećnu hortenziju u sopstvenoj bašti ili da uzmete reznicu iz bašte prijatelja ili komšije.

Zdravlje biljaka

Zdravlje biljaka je verovatno prva stvar koju treba uzeti u obzir pre razmnožavanja vaše hortenzije, a vi ćete želeti da izaberete reznicu od biljke koja izgleda živopisno zdrava. Izbegavajte biljke sa bolestima ili infestacijama štetočina ili one koje pate od bilo koje vrste stresa (uključujući nedostatak vode ili previše sunčeve svetlosti). Uzimanje reznica sa ovih biljaka samo će dodatno ugroziti njihovo zdravlje, a takođe je mnogo manje verovatno da će vaše reznice preživeti i napredovati u novoj bašti. Takođe ćete želeti da izbegavate uzimanje reznica sa veoma mladih biljaka sa samo nekoliko novih izdanaka na njima. Ovim biljkama je potreban svaki list koji imaju, pa neka budu i umesto toga izaberu zreliju zdravu biljku za razmnožavanje oblika.

Sorte hortenzija
Pre nego što izaberete biljku, poboljšajte svoje znanje o različitim vrstama hortenzija (i njihovim karakteristikama boja) i uverite se da imate mesta u svojoj bašti za novu. Imajte na umu da će nekim hortenzijama biti potrebno više sunčeve svetlosti od drugih, a vi ćete želeti da se razmnožavate iz zdrave biljke koja može da napreduje u uslovima u vašoj bašti. Ako imate sjenovitiju baštu, onda bi hrastova ili penjačka hortenzija mogla biti bolja od metličaste ili glatke hortenzije (koje oboje vole više sunčeve svjetlosti). Najbolja stvar koju treba uraditi kada birate biljku iz koje ćete razmnožavati jeste da posmatrate gde raste i uslove u toj bašti. Možete li imitirati te uslove dovoljno blisko da usrećite svoju novu biljku? Ako jeste, onda bi to mogla biti dobra biljka za razmnožavanje.

Sakupljanje vaših reznica

Jednom kada odaberete biljku ili dve za razmnožavanje, želećete da odlučite koliko biljaka želite da uzmete od svake. Imajte na umu da svaka reznica ima potencijal da jednog dana postane potpuna hortenzija – zato nemojte uzimati više nego što vam je potrebno.

Kada razmnožavate hortenzije, poželećete da potražite izdanak novog rasta sa nekoliko listova i bez cveća. Možete napraviti rez nekoliko inča niže (obično šest inča ili tako nešto) neposredno iznad čvora lista, gde se pojavljuju novi listovi. Odsecanjem lisnog čvora ohrabrićete svoju novu reznicu da brže nikne koren, a takođe ćete pomoći da se matična biljka brže oporavi.

Iako je najbolje posaditi svoje reznice odmah nakon što ih obrezujete, ponekad to nije moguće. Ako je to slučaj, držite svoje reznice u šolji vode ili umotane u vlažni papirni peškir i čuvajte na hladnom mestu dok ih ne posadite.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Priprema vaših reznica
Kada uzmete nekoliko reznica, vreme je da ih pripremite za sadnju u zemlju. Za razliku od drugih baštenskih biljaka koje možete razmnožavati, reznice hortenzije mogu se direktno posaditi u zemlju i ne zahtevaju vremenski period u vodi.

Pre nego što posadite svoje reznice, poželećete da odsečete sve višak listova duž stabljike, ostavljajući samo dva listovi na samom vrhu reznice. Ovo će skinuti deo tereta sa mlade biljke i pomoći joj da se koncentriše na izgradnju korena. Takođe biste mogli da razmislite o umačenju kraja stabljike u neki stimulator korena pre nego što ga stavite u zemlju jer to može pomoći vašoj novoj hortenziji da se brže ukoreni.

Sadnja vaših reznica

Pripremite nekoliko malih saksija (najmanje šest inča u prečniku) za vaše reznice hortenzije i napunite ih mešavinom za početak semena ili mešavinom zemlje za saksije. Želećete da izaberete zemljište koje je bogato hranljivim materijama, ali nije previše gusto, i budite sigurni da vaše saksije imaju drenažne rupe tako da vaše reznice mogu pravilno da se odvode između zalivanja. Hortenzije ne vole da imaju mokre noge!

Navlažite zemlju, a zatim olovkom napravite rupu u svakoj posudi. Posadite jednu reznicu po saksiju, i to dovoljno duboko da zemlja pokrije najmanje dva nivoa lisnih čvorova (gde ste uklonili višak listova). Ako vam nedostaje saksija, možete posaditi više reznica po saksiji, razmaknuvši ih najmanje dva inča. Dodajte još zemlje u podnožje vašeg rezanja i umanjite ga tako da se oseća sigurno.

Dok se vaša biljka nalazi u korenu (što traje oko dve nedelje), poželećete da ih držite zalivenim i na hladnom prostoru van direktne sunčeve svetlosti. Ako imate pokrivenu spoljašnju površinu koja još uvek prima indirektno svetlo, ovo bi bilo idealno. Baš kao što biste to uradili sa odraslom hortenzijom, vodite računa da se vaša reznica drži u vlažnom, dobro drenirajućem tlu. Možete koristiti prst da proverite vlažnost tla svakih nekoliko dana, što će pomoći da vaša biljka dobija dovoljno vode.

Neki stručnjaci za baštu preporučuju korišćenje domaće kupole za vlažnost za rezanje hortenzije. Iako je ovo lep dodatni korak, to nije apsolutni uslov. Međutim, ako živite u vlažnoj klimi u kojoj će vaša hortenzija dobiti dovoljno vlage u vašoj bašti, onda kupola za vlažnost može biti dobra dodatna zaštita dok vaša biljka raste korenje. Ako vaša bašta ima tendenciju da bude sušnija, možda bi bilo najbolje da to učinite bez – jer ćete samo trenirati biljku da raste u uslovima koji se ne mogu održati kada se transplantira u vašu baštu.

Da biste stvorili vlažnu kupolu za svoju biljku koja pupi, jednostavno koristite plastičnu kesu i neke kočiće da je potpuno pokrijete i zaključate vlagu iz okoline oko biljke. Alternativno, možete koristiti i odsečeni bokal za mleko ili plastičnu flašu za vodu. Najvažnije je da budete sigurni da vaša kupola ne dodiruje listove, jer ih to može oštetiti ili izazvati razne gljivične bolesti. Možda ćete želeti da pročitate i vrstu hortenzije koju razmnožavate, jer neke tolerišu vlažne uslove bolje od drugih.

Presađivanje reznica u baštu

Kada svojim biljkama date nekoliko nedelja da se ukorene u početne saksije, poželećete da razmislite o tome da ih presadite u svoju baštu. Planirajte da presadite svoje nove hortenzije najmanje tri do četiri nedelje pre vašeg prvog jesenjeg mraza, tako da imaju dovoljno vremena da se slegnu pre nego što temperature padnu.

Da biste presađivali svoje reznice hortenzije, počnite kopanjem rupe koja je jedan do dva inča dublja i šira od vašeg lonca. Dodajte organski materijal (poput komposta ili kompostiranog stajnjaka) u svoje tlo. Zatim nežno uklonite biljku sa što je moguće više zemlje – to će vam pomoći da ne oštetite previše korenovu kuglu. Ako ste koristili slabe saksije za jednokratnu upotrebu, možete razmisliti i o tome da odsečete saksiju sa biljke umesto da je pokušavate da izvadite. Stavite svoju biljku u pripremljenu rupu i pokrijte je do pola izmenjenom zemljom. Razmislite o korišćenju stimulatora korena za vodu u korenu. Zatim završite pokrivanje biljke do istog nivoa kao što je bila posađena u saksiji i obavezno je dajte puno vode. Pokrijte podnožje vaše biljke malčom ili tresetnom mahovinom da biste zadržali više vlage između zalivanja.

Česta pitanja o razmnožavanju hortenzija:

Možete li ukorijeniti granu hortenzije u vodi?
Dok se biljke mekog stabla često mogu ukorijeniti u šoljici vode, drvenaste trajnice poput hortenzija najbolje će se ukorijeniti u zemljištu. Da biste razmnožili novu hortenziju, odrežite zdrav novi izdanak i ponovo ga posadite u malu saksiju zemlje na nekoliko nedelja pre nego što je presadite u svoju baštu.

Kada treba uzeti reznice hortenzije?
Možete uzeti reznice hortenzije bilo kada tokom vegetacije, iako je najbolje da to uradite pre nego što postane prekasno u leto (a došlo je vreme da smanjite svoje biljke hortenzije) jer ćete želeti da svojoj novoj biljci date vremena da se uspostaviti se pre hladnog vremena.

Kako razmnožavate hortenzije iz reznica?
Da biste razmnožili hortenziju iz reznice, jednostavno odrežite novi izdanak sa zdravog grma hortenzije i posadite ga u mali lonac sa bogatom vlažnom zemljom.

Koliko je potrebno hortenzijama da se ukorene iz reznica?
Hortenzijama je potrebno oko 2-3 nedelje da formiraju nove korene nakon sečenja. Možete poboljšati njihove šanse za preživljavanje nanošenjem stimulatora korena na vrh reznice.

Kako delite a hortenzija?
Možete podeliti hortenziju tako što ćete podeliti krunu korena na pola i posaditi jednu polovinu odvojeno. Takođe možete razmnožavati biljku hortenzije iz novog rasta – što je mnogo manje radno intenzivno i manje je verovatno da će ubiti ili oštetiti vašu prvobitnu biljku.

Razmnožavanje hortenzija – poslednja reč
Razmnožavanje hortenzija nije teško, ali pomaže da znate nešto o procesu pre nego što ga pokušate sami. Pre nego što sakupite nove reznice, uverite se da ste u svojoj bašti odabrali mesto za novu hortenziju. Ovo će vam pomoći da uzmete samo onaj broj reznica koji vam je zaista potreban i pomoći će vam da postavite nove biljke za najbolji mogući uspeh. Za više, pogledajte naš osnovni vodič za uzgoj hortenzija.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cveća hortenzije i kako da isečete hortenzije za aranžman vaze ili buketa.