Pilea peperomioides kineska biljka novca svetlosni zahtevi

Idealni svetlosni uslovi za biljke Pilea peperomioides da uspevaju u vašem domu

Pilea peperomioides dodaju veseo izgled svakoj prostoriji. Njihovi sjajni, tamnozeleni listovi nežno klimaju na vrhu zakrivljenih stabljika, skoro kao da lebde. Uobičajeno poznate kao kineske biljke novca – verovatno zahvaljujući svom lišću u obliku novčića – ove popularne kućne biljke su takođe jednostavne za uzgoj, bogate simboličkim značenjem i nude sve vrste upotrebe i prednosti. Oni će napredovati kada im se obezbede pravi uslovi za uzgoj, a to uključuje i svetlost. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o zahtevima za svetlošću Pilea peperomioides, uključujući najbolje tipove i količinu izlaganja svetlosti da bi ove biljke uspele.

Pilea peperomioides Svetlosni zahtevi – osnovne stvari

Pilea peperomioides uspevaju na jakom indirektnom svetlu, mogu da rastu na filtriranom svetlu i tolerišu, ali ne preferiraju, mesta sa slabijim osvetljenjem. Zamislite prozor okrenut istoku ili severu, nekoliko stopa udaljen od prozora okrenutog prema jugu, ili ispred prozora okrenutog prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom.

Uloga svetlosti u zdravlju i rastu biljaka

Svim biljkama je potrebna svetlost – ali da li znate zašto je svetlost toliko neophodna za rast i zdravlje biljaka? Zajedno sa hranljivim materijama, vazduhom i vlagom, svetlost je ključna za različite esencijalne procese i funkcije biljaka. Fotosinteza je jedna od najvažnijih.

U ovom procesu, biljke koriste svetlost za dobijanje hranljivih materija iz vode i vazduha prikupljanjem svetlosti kroz posebne ćelije zvane hloroplasti. Svaka ćelija sadrži hlorofil, zeleni pigment koji čini da lišće biljke izgleda, pa, zeleno. Još važnije, hlorofil omogućava biljkama da apsorbuju energiju.

Kada svetlost udari u površinu lista, ona aktivira proteine koji se nazivaju „kompleksi za prikupljanje svetlosti“. Ovi proteini prenose energiju jedni drugima, transportujući i distribuirajući energiju kroz biljku. Dok se kreće, energija pokreće hemijske reakcije koje razdvajaju čestice vode na kiseonik i ugljen-dioksid. Biljke koriste ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik nazad u vazduh.

Pored ugljen-dioksida, fotosinteza takođe obezbeđuje biljkama energiju u obliku glukoze. Ovaj šećer je potreban biljkama da bi rasle i napredovale.

Šta se dešava kada biljke ne dobiju dovoljno svetlosti? Prvo, rastu sporo. Vremenom, ako ne dobiju adekvatnu sunčevu svetlost, biljke će umrijeti.

Šta je sa suprotnim scenarijem: previše svetla? Preterano izlaganje sunčevoj svetlosti znači da se biljke peku, suše i propadaju.

Svaka vrsta biljke ima optimalnu izloženost svetlosti potrebnu za njen najbolji rast. Ni svako svetlo ne mora biti direktno. Mnoge sobne biljke uspevaju na svetlosti koja se odbija od obližnjih površina; veštačka svetla za uzgoj su takođe efikasna za neke sobne biljke.

Uobičajena svetlosna terminologija za sobne biljke:

Kategorije izloženosti svetlosti uključuju:

Jarka direktna svetlost, u kojoj svetlost sija direktno na biljku. Uz nekoliko izuzetaka (uglavnom sukulenti ili kaktusi), većina sobnih biljaka smatra da je direktna svetlost previše intenzivna. Jarko direktno svetlo se obično nalazi na prozorima okrenutim prema jugu ili jugozapadu.
Većina sobnih biljaka preferira jarko indirektno svetlo. Ova vrsta svetlosti dolazi sa prozora koji je u blizini, ali ne udara direktno u lišće biljke. Često se nalazi na istoku ili blizu prozora okrenutih prema zapadu ili jugu.
Filtrirano svetlo je slično jakom indirektnom svetlu, ali nešto niže od njega. To je direktna svetlost koja sija kroz nešto čisto, poput zavese.
Slabo osvetljenje se obično nalazi u tamnijim uglovima ili pored prozora okrenutih prema severu.

Poznavanje vrste izloženosti svetlu na potencijalnim biljnim mestima je ključ za uspešan rast biljaka.
Evo kako da testirate nivoe svetlosti:

U podne stanite na mesto gde mislite da stavite svoju biljku. Podignite ruku i potražite njenu senku.

Možda imate slab nivo osvetljenja ako je senka bleda sa nedefinisanim marginama. Nivoi svetlosti su verovatno visoki ako je senku lako videti sa definisanim marginama.

Ovaj metod nije najprecizniji. Drugi testovi daju ubedljivije rezultate. Na primer, koristite aplikaciju na svom pametnom telefonu, kao što je Luk Light Meter Pro ili Light Meter, za merenje nivoa svetlosti. Količine svetlosti su često poznate kao „sveće za noge“ ili FC.

Svetlomeri takođe mere FC na određenim mestima. Kada merite, obavezno nagnite merač prema izvoru svetlosti, a ne prema postrojenju.
Tipični svetlosni uslovi koje Pilea peperomioides prima u svojim izvornim staništima

Pilea peperomiodes je porijeklom iz regiona jugozapadne Kine, uključujući podnožje Himalaja. Ovde biljka raste na vlažnim, umerenim temperaturama, u stenovitim predelima šumskog tla, gde uživa u šarenoj svetlosti i senci.

Direktna sunčeva svetlost retko prodire u krošnje šume na duži period. Ova mešavina svetlosti i senke može biti repliciraju u zatvorenom prostoru na mestima koja primaju jarko indirektno ili filtrirano svetlo.

Znaci da vaša Pilea peperomioides prima previše svetla

Kako znate da li vaša Pilea peperomioides dobija previše svetlosti? Kada se biljke uzgajaju na mestima sa visokom ili intenzivnom izloženošću svetlosti, lišće može postati bledo i svetle boje.

Pored toga, potražite žute, blede mrlje na listovima, posebno oko ivica, i gubitak listova. Ovo je znak opekotina listova.

Biljke mogu sporo rasti ako su izložene previše svetlosti. Vremenom, rast biljke može biti usporen. Pomozite biljci da se oporavi tako što ćete je premestiti na mesto sa indirektnom, filtriranom ili slabom svetlošću.

Znaci da vaša Pilea peperomioides ne prima dovoljno svetlosti

Dok Pilea peperomioides može da preživi u uslovima slabog osvetljenja, oni i dalje moraju da dobiju dovoljno svetlosti. Ako lišće vaše biljke izgleda bledo, dugonogo ili izduženo, možda će joj trebati više svetlosti.

Ostali znaci nedovoljnog izlaganja uključuju malo lišće. Zdrava kineska biljka novca ima veliko, okruglo lišće. Kada biljka ne dobije dovoljno svetlosti, veličina listova može biti zakržljala.

Konačno, listovi koji se šalju ili se uvijaju nagore mogu ukazivati na slabo osvetljenje. Ako primetite neku

od ovih znakova, pronađite drugo mesto za svoju biljku.

Najbolja ekspozicija svetlosti za Pilea peperomioides u zatvorenom prostoru

Kada uzgajate Pilea peperomioides u zatvorenom prostoru, potrudite se da oponašate uslove u njegovom prirodnom staništu. To uključuje jako indirektno svetlo ili filtrirano svetlo.

Razmislite o postavljanju vaše biljke na prozor okrenut istoku ili na nekoliko stopa od prozora okrenutog prema zapadu ili jugu. Samo budite sigurni da svetlost ne udari direktno u lišće biljke.

Takođe možete postaviti biljku na prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom. Ovo će obezbediti filtrirano svetlo.

Pilea peperomioides može tolerisati uslove slabog osvetljenja, kao što su oni koji se nalaze u tamnijem uglu ili blizu prozora okrenutog prema severu. Samo pazite na indikacije da biljka ne dobija dovoljno svetlosti.

Razmislite o rotiranju Pilea peperomioides svakih nekoliko nedelja. Ovo će pomoći da se obezbedi uravnotežen rast. Takođe ćete želeti da đubrite mesečno tokom prolećnih i letnjih meseci i pazite na sve uobičajene štetočine i bolesti.

Takođe ćete želeti da razmislite o presađivanju vaših Pilea peperomioides svakih 18 meseci do 2 godine.

Često postavljana pitanja o svetlosnim zahtevima Pilea peperomioides:

Da li Pilea peperomioides može da živi pri slabom osvetljenju?

Pilea peperomioides može da živi pri slabom osvetljenju, kao što je ono u uglu daleko od prozora ili blizu prozora okrenutog prema severu. Međutim, potražite znakove da biljci treba više svetlosti, kao što su spori rast nogu, malo bledo lišće ili listovi koji se uvijaju nagore.

Da li Pilea peperomioides može da izdrži puno sunca?

Pilea peperomioides ne može da izdrži puno sunce ili jarko direktno svetlo. U svom rodnom staništu žive na šarenoj svetlosti na nivou poda krošnje šume, gde direktna sunčeva svetlost retko pogađa njihovo lišće.

Kakvi svetlosni uslovi su potrebni Pilea peperomioides?

Pilea peperomioides najbolje raste na jakom indirektnom svetlu, kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku ili nekoliko stopa udaljen od prozora okrenutog prema zapadu ili jugu. Biljke takođe mogu da uspevaju na filtriranom svetlu, kao što je ono na prozorima okrenutim prema jugu ili zapadu koji su prekriveni providnom zavesom.

Da li će Pilea peperomioides živeti srećno u zatvorenom prostoru?

Pilea peperomioides uspeva u zatvorenom prostoru kada se obezbede pravi uslovi. Ovo uključuje jako indirektno svetlo, bogato i dobro drenirano zemljište za saksije, pH između 6,0 i 7,0, vodu kada je gornji inč zemlje suv i redovno hranjenje razblaženim đubrivom.

Kako znate da li vaša Pilea peperomioides dobija dovoljno svetlosti?

Zdrava Pilea peperomioides ima sjajne listove bez bledih mrlja koje se ne savijaju i ne uvijaju. Stabljike su pune, a biljka izgleda „popunjena“, a ne dugonoga i retka.

Završna reč

Pilea peperomioides ili kineska biljka novca je divan dodatak svakoj prostoriji. Uz adekvatne uslove životne sredine, biljke zahtevaju malo održavanja. Ovo uključuje izlaganje svetlosti; da bi vaša Pilea peperomioides bila srećna, obezbedite joj jarko indirektno ili filtrirano svetlo i izbegavajte mesta koja primaju intenzivno svetlo.