Pilea Peperomioides Znacenje simbolika i kulturni znacaj

Pilea peperomiodes je dugo bila cenjena zbog povezanosti sa finansijskim uspehom i srećom. U svojoj rodnoj jugozapadnoj Kini, listovi okruglog oblika podsećaju na novčiće i smatra se da privlače novac i prosperitet i zauzimaju istaknuto mesto u praksama Feng Shuija. Njegova sposobnost da proizvodi štenad takođe predstavlja prijateljstvo; sve u svemu, biljke donose obilje u nečiji život. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici Pilea peperomioides.


Pilea peperomioides Značenje i simbolizam (kineska biljka novca)
Šta ćemo pokriti:

Etimološko značenje
Pilea peperomioides Značenje i simbolika
Upotreba u Feng Shui praksama
Mitovi i legende
Simbol prijateljstva
Prikladne prilike za poklone

Etimološko značenje

Godine 1912. nemački botaničar Fridrih Dils dao je ime vrsti P. peperomioides . Pepermiodies u prevodu znači „slično peperomiji“, znak za okruglo lišće biljke.

Pilea peperomioides Značenje i simbolika

Uobičajeni naziv za biljku P. peperomiodies — kinesku biljku novca — daje nagoveštaj o njenoj simbolici. Listovi biljke u obliku novčića povezani su sa prosperitetom i srećom.

Smatra se da je kineske biljke novca u kući odličan način da se privuče bogatstvo i finansijski uspeh. Ali važno je gde su biljke postavljene.
Upotreba u Feng Shui praksama

U tradiciji feng šuija , postavljanje P. peperomioides u severozapadni ugao sobe ili doma izvlači pozitivnu energiju koja olakšava sreću. U Feng Shui praksi postoji pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal. Kineske biljke novca su usklađene sa „drvom“, koje je zauzvrat usklađeno sa akcijom i rastom. U ovom slučaju, listovi kineske biljke novca u obliku novčića simbolizuju obilje i rast bogatstva.

Smatra se da postavljanje vaše Pilea pepermioides u severozapadni sektor sobe poboljšava vašu sreću i finansijski uspeh. Mapa Feng Shui Bagua prikazuje sektore kuće, kancelarije ili sobe u različite energetske zone. Postavljanje biljke P. peperoimides u odeljak Ksun , koji je povezan sa bogatstvom i prosperitetom, povećaće finansijsku stabilnost.
Mitovi i legende

Nekoliko mitova i folklora okružuje P. peperomioides. Neke legende kažu da će stavljanje novčića u lonac biljke pomoći da se „izraste“ više novčića. Druge legende kažu da ako imate kinesku biljku novca kod kuće, naći ćete novčiće na zemlji gde god da krenete.
Simbol prijateljstva

Ali simbolika kineske fabrike novca nije sve u finansijama. Takođe je povezano sa prijateljstvom. Pošto se biljka tako lako razmnožava, šaljući više izdanaka ili „štenaca“, ljudi često daju bebe . Zbog toga je P. peperomioides dobio nadimak Biljka prijateljstva.
Prikladne prilike za poklone
Mlada biljka Pilea peperomioides u glinenoj posudi na polici u zatvorenom prostoru

Biljke P. peperomioides su savršen poklon kada želite nekome da poželite sreću ili da mu čestitate na dobro obavljenom poslu. Kineske biljke novca mogu se pokloniti u prilikama kao što su novi poslovi, diplome i rođendani. Oni takođe prave divne poklone za domaćinstvo.

Ako je neko bolestan ili se oseća loše, biljka P. peperomioides može pomoći da ga razveseli. Sa svojim nežno pomerajućim listovima, ova mala biljka srećnog izgleda dodaje osećaj radosti svakoj prostoriji.
Završna reč

Sa svojim lišćem u obliku novčića i srećnom estetikom, nije teško shvatiti zašto su biljke Pilea peperomioides povezane sa prosperitetom, obiljem i srećom. Ove atraktivne kućne biljke bogate su značenjem i simbolikom, a poznate su i kao biljka prijateljstva, zahvaljujući svojim navikama da se razmnožavaju. Dodajte kinesku biljku novca u severozapadni ugao svog doma ili kancelarije da poboljšate svoju sreću!