uobičajenih razloga zbog kojih biljke Pilea peperomioides opadaju lišće

Kako upravljati kineskom biljkom novca koja opada lišće kod kuće

Vaša Pilea peperomioides — opšte poznata kao kineska biljka novca ili NLO biljka — donosi veselu estetsku, simboličku vrednost i mnoštvo prednosti u svaku prostoriju sa svojim okruglim lišćem koje se nežno klati na zakrivljenim stabljikama. Ali šta to znači kada ovi listovi u obliku novčića padaju? Dok je pad lista jednostavno neizbežan tokom vremena, gubitak velikog broja listova odjednom može biti razlog za zabrinutost. Čitajte dalje da biste saznali više o tome zašto vaša biljka Pilea peperomioides možda opada lišće i kada treba da preduzmete korake da rešite ovaj problem.

Pilea peperomioides Padajući listovi – Essentials

Uobičajeni uzroci opadanja listova P. peperomioides uključuju prekomerno zalivanje, niske temperature, šok okoline, nisku vlažnost, štetočine, nedostatak svetlosti ili zato što je biljka vezana za koren i potrebna joj je veća saksija. Ispravljanje ovih problema često će rešiti problem. Stariji listovi takođe mogu prirodno pasti.

Uobičajeni razlozi opadanja lišća Pilea peperomioides

Postoji mnogo razloga zbog kojih biljka P. peperomioides može izgubiti listove. Naravno, može postojati više uzroka opadanja listova. Pokušajte prvo da isključite ove uobičajene krivce.

1) Prekomerno zalivanje i zasićena osnova tla

Kao i kod mnogih sobnih biljaka, kineske biljke novca ne vole mokre noge. Kada biljke predugo stoje u vodi, njihovo korenje se zapravo guši. Ova situacija je često zbog prekomernog zalivanja, u kombinaciji sa lošom drenažom.

Kada je tlo dugo vlažno, korenje ne može da apsorbuje vazduh i hranljive materije. Oni se efikasno guše i dave. Vremenom, korenje postaje kašasto i može uhvatiti gljivicu koja izaziva trulež korena. Listovi počinju da venu i žute i na kraju opadaju ako se problem ne reši.

Izbegavajte opadanje listova zbog zasićene zemlje. Zalivajte svoj P. peperomioides samo kada su gornja dva inča zemlje suva na dodir. Uverite se da je biljka u saksiji sa bogatom i dobro drenirajućom mešavinom zemlje i da posuda za sadnju može lako da se ocedi. Pazite da ne postavljate biljku u poslužavnik koji može da se napuni vodom.

Ako ovo ne reši problem, možda ćete morati da presadite svoju kinesku biljku novca. Uklonite zasićeno tlo, jer može sadržati gljivicu truleži korena. Odrežite sve trule ili mrtve korene i presadite u mešavinu zemljišta koja dobro drenira. Koristite kontejner sa puno drenažnih rupa.

2) Previše suvi uslovi

Dok je prekomerno zalivanje uobičajeni krivac za opadanje listova, nedovoljno zalivanje takođe može izazvati probleme. Pošto bi trebalo da zalivate svoj P. peperomioides samo kada se gornja dva inča zemlje osuši, može biti lako pustiti biljku da ide predugo bez zalivanja.

Ako uslovi postanu previše suvi, tlo oko korena će se zbiti, što otežava korenima da apsorbuju vlagu. Vremenom će lišće početi da gubi boju i vene. Na kraju, lišće može pasti.

Možete uprljati vlagu na nekoliko načina. Ubacite prst u zemlju i osetite koliko je dole suvo; ako je više od nekoliko inča, vreme je za zalivanje. Možete pokupiti saksiju za biljke. Ako se oseća svetlo. Verovatno je vreme za vodu. Takođe možete koristiti tenziometar za merenje vlage u zemljištu.

Dodajte vodu ako verujete da je vaša biljka previše suva i da uzrokuje opadanje listova. Postavite biljku na vodootpornu površinu, na primer u sudoper ili kadu. Nežno sipajte vodu oko biljke sve dok višak ne iscuri kroz dno posude. Ponovite nekoliko puta dok zemlja ne bude vlažna na dodir do kraja.

3) Problemi sa temperaturom

Dok je P. peperomioides relativno tolerantna biljka, ima preferirani temperaturni opseg. Temperatura okoline između 60 i 85 stepeni F je idealna za kinesku biljku novca.

Zdravlje biljaka može da pati kada se postavi na mesto koje je stalno previše hladno ili prevruće. Konkretno, mesto koje je hladno ili promajeno – kao što je pored vrata, prozora ili klima uređaja – može stvoriti hladne tačke koje štete biljkama. Vremenom to može dovesti do oštećenja ili opadanja listova. Izbegavajte mesta gde temperature redovno idu ispod 50 stepeni F.

Slično tome, temperature iznad 80 stepeni F mogu naštetiti biljkama, što dovodi do opadanja lišća. Držite kineske biljke novca podalje od prozora okrenutih prema zapadu i jugu i nikada ih ne postavljajte na ili blizu grejnih komora ili ventilacionih otvora.

Da biljka ne doživi dalje štete, premestite je na mesto gde će temperatura ostati između 60 i 80 stepeni F većinu vremena. Držite ga dalje od propuha, ventilacionih otvora i klima uređaja i ne ostavljajte biljke napolju preko noći tokom hladnih noći ili napolju tokom vrućih dana.

4) Problemi sa vlažnošću

P. peperomioides preferira blago vlažnu sredinu, idealno u rasponu od 50 do 75 procenata. Biljka raste na šumskom tlu, okružena bogatim zemljištem i relativno vlažnim vazduhom u svom prirodnom staništu.

U okruženju kuće ili kancelarije, gde je vazduh često klimatizovan, lako je da se vazduh veoma osuši. To može dovesti do sušenja tla, što može oštetiti lišće i uzrokovati opadanje.

Možete povećati vlažnost na nekoliko načina:

Stavite biljku blizu ovlaživača
Stavite biljku u kupatilo (ako je moguće blizu tuša)
Redovno pržite biljku
Postavite saksiju za biljke na poslužavnik napunjen kamenjem i vodom; kako voda isparava povećava vlažnost vazduha
Stavite biljku u grupu drugih sobnih biljaka

5) Opekotine od sunca ili nedovoljno izlaganje svetlosti

U prirodnom staništu P. peperomioides, biljke dobijaju šarenu sunčevu svetlost koja se filtrira kroz krošnje šume. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, biljke najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu. To obično znači na prozoru okrenutom prema istoku, blizu prozora okrenutom prema jugu ili zapadu ili na prozoru okrenutom prema zapadu koji je prekriven providnom zavesom.

Kada kineske biljke novca primaju previše direktne sunčeve svetlosti predugo, lišće može dobiti „opekotine od sunca“. To može dovesti do hrskavih rubova listova ili smeđih mrlja i opadanja listova.

Nedovoljno osvetljenje takođe može dovesti do opadanja listova. Ako primetite da vaša biljka izgleda „nogoliko“ i da lišće bledi, premestite se na mesto sa odgovarajućom izloženošću svetlu kako biste sprečili da lišće opada.

6) Previše ili premalo đubriva

Pogrešna količina đubriva može dovesti do oštećenja i opadanja listova. Generalno, đubrite svoju kinesku biljku novca jednom mesečno tokom sezone rasta, obično proleće i leto. Koristite 3-2-1 ili izbalansirano đubrivo, razblaženo do polovine jačine.

Ako previše đubrite ili ne razblažite snagu, soli se mogu nakupiti u zemljištu, a lišće se može spržiti. Premalo hranljivih materija takođe može izazvati oštećenje listova; obično, ovo počinje kao bledi ili žuti listovi. Bilo koji problem može dovesti do opadanja listova.

7) Ekološki šok ili stres

Ako se uslovi rasta vašeg P. peperomioides naglo promene, biljka može doživeti stres ili šok. Uobičajeni krivci su presađivanje, temperaturne fluktuacije, promene u izloženosti svetlosti i fluktuirajuća vlažnost.

Pomeranje biljke u zatvorenom i na otvorenom je još jedan čest uzrok šoka. Čak i donošenje biljke kući iz rasadnika može izazvati stres i opadanje listova. Ublažite ove faktore tako što ćete polako uvoditi promene kad god je to moguće i izbegavati značajne promene u temperaturi, svetlosti i vlažnosti. Ako treba da pomerate biljku, uradite to postepeno.

8) Starost biljke

Nijedno lišće ne traje beskonačno, a ponekad listovi jednostavno opadaju zbog starosti. Ovo je posebno uobičajeno sa donjim listovima na kineskoj biljci novca. Opadanje starog rasta je normalno i nije razlog za uzbunu.

Uzgajanje srećnog, zdravog Pilea peperomioides kod kuće

Kada se uzgajaju u svojim preferiranim uslovima, kineske biljke novca su relativno niske za održavanje. Ovo uključuje:

Saksije manje veličine, široke od četiri do osam inča
Bogata mešavina za saksije koja dobro drenira
Blago kiseli pH od 6,0 do 7,0
Temperatura okoline od 60 do 85 stepeni F
Između 50 i 75 procenata vlažnosti
Jarko, indirektno svetlo

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka Pilea peperomioides.
Pilea peperomioides Česta pitanja o ispadanju lišća:
Da li je malo opadanja lista normalno za Pilea peperomioides?

Malo opadanja listova je normalno za kineske biljke novca, posebno donje listove. Kako biljke i lišće stare, očekujte da ćete videti opadanje lista blizu dna biljke, gde je lišće starije.
Da li će otpalo lišće Pilea peperomioides ponovo izrasti?

Nažalost, otpalo lišće neće ponovo izrasti. Međutim, Pilea peperomioides voli da šalje novo potomstvo, stvarajući potpuniji izgled oko osnove biljke, a lako ih je presaditi kada postanu dovoljno veliki.
Koliko dugo obično žive Pilea peperomioides?

Ako se uzgaja u optimalnim uslovima – jakom indirektnom svetlošću, zalivanjem samo kada se gornjih 2 inča zemlje oseti suvo, pravilno đubrenje tokom vegetacije – kineska biljka novca može da živi oko deset godina.

Završna reč

Pilea peperomioides može prirodno opasti nekoliko donjih listova zbog starosti. Ali često opadanje listova može ukazivati na problem. Uobičajeni krivci za opadanje listova uključuju prekomerno zalivanje, lošu drenažu, temperaturne fluktuacije, nisku vlažnost i neadekvatno ili prejako izlaganje svetlosti. Potražite znakove nevolje, kao što su bledo, žutilo, smeđe ili opadanje lišća, kako bi vaša kineska biljka novca bila srećna i zdrava.