Vodič za negu biljaka Pothos informacije i saveti za uzgoj

Epipremnum aureum je vučna, lisnata loza koja može dostići dužinu do 40 stopa u tropskim džunglama. Ime njegovog roda potiče od grčkih reči epi (što znači na) i premnon (što znači deblo) u odnosu na to što raste na stablima drveća.

U zatvorenom prostoru, biljka potosa obično se ograničava na oko šest do 10 stopa. Njegovi listovi su svetli i voštani sa istaknutim šiljastim oblikom srca, i često su zeleni ili šareni u beloj, žutoj ili bledo zelenoj boji. Retko je da cvetaju ili daju bobice, posebno u zatvorenom prostoru, ali određene sorte mogu imati sitne bele cvetove bez latica koje sadrže male bobice.

Takođe se naziva i đavolji bršljan, potos se može uzgajati u visećim korpama ili kao biljka u saksiji na stolu. Odlični su u prečišćavanju vazduha i tolerantni su na fluorescentno svetlo, što ih čini popularnim izborom za kancelarijsko okruženje. Ove biljke takođe mogu pomoći u čišćenju vazduha kada se uzgajaju u vašem domu ili kancelariji.

Većina nas, ili barem oni od nas bez zelenog palca, preferiraju čvrste kućne biljke koje zahtevaju minimalnu pažnju. Pa, imamo sreće. Biljka potos je atraktivna, kao i notorno otporna, zarađujući reputaciju kućne biljke najlakše za uzgoj. Iako su porijeklom iz šume podloge na Solomonovim ostrvima, pothosi su u stanju da se prilagode širokom spektru uslova rasta izvan svog prirodnog tropskog staništa.

Ne samo da biljka potosa može da oživi vaš prostor bojom i teksturom, već je potos visoko rangiran na listi biljaka koje pomažu u prečišćavanju vazduha. Pored toga, povećavaju vlažnost i zamenjuju ugljen-dioksid kiseonikom.

Ali iako je cvetove relativno lako uzgajati, pokazalo se da su temperamentni prema vremenskim prilikama i sunčevoj svetlosti, pa budite oprezni kada prvi put počnete.

Iako možete pronaći hibride, postoji nekoliko sorti Epipremnum aureum koje se najčešće uzgajaju kao kućne biljke. Najpopularniji je aureum ili zlatni potos, koji se nalazi na mnogim policama za knjige i vješalicama za biljke širom sveta. Čitajte dalje da biste saznali više o nekoliko najčešćih hibrida potosa.

Iako nećete naći neonski potos u noćnom klubu, i dalje ćete mu se diviti zbog listova nalik neonu koji privlače pažnju. U poređenju sa drugim članovima porodice potosa, listovi na neonskom pothosu su svetlije i živahnije zelene boje, a ponekad može izgledati kao da postaju žuti.

Saten Pothos AKA Silver Pothos

Satenski potos se naziva takvim jer su njegovi tamnozeleni listovi poprskani srebrnasto sivom bojom, dajući mu satenski sjaj. Listovi satenskog potosa su takođe veliki i u obliku srca, što ga čini popularnim dodatkom u rasadnicima kućnih biljaka. Da biste zadržali jedinstvenu šarenilo na listovima satenskog potosa, ostavite biljku na jakom, indirektnom svetlu.

Epipremnum Aureum AKA Golden Pothos

Kao što možete pretpostaviti po imenu, listovi zlatnog potosa šareni su u zlatno-žutoj boji. Zlatni potos je poreklom sa Solomonovih ostrva i nekih delova jugoistočne Azije. Pošto potos koji raste u uslovima slabog osvetljenja obično nema žute šare, možda biste želeli da svom zlatnom pothosu obezbedite jedan ili dva sata umerene sunčeve svetlosti.

Marble Kueen

Mramorna kraljica je najpopularnija sorta i veoma sporo raste. Veoma je šareno lišćem koje je više belo nego zeleno. Pošto je mramornu kraljicu teže negovati od zlatnog potosa, oni su manje popularni. Međutim, njegov spor rast čini ga savršenim ako imate ograničen prostor.

Kako razmnožavati potos

Pothos se često nalazi na vrhu liste biljaka najlakših za razmnožavanje zbog njihove otpornosti i sposobnosti da rastu i pri dovoljnom i malom svetlu. Razmnožavanje počinje sa malom biljkom – i može se završiti sa potpuno novom, velikom biljkom potosa!

Razmnožavanje vodom:

Voda je najpopularniji metod razmnožavanja, jer je relativno lak i izgleda jedinstveno i lepo tokom celog procesa. Razmnožavanje vodom sledi ove korake:

Odrežite stabljiku potosa od 4 do 6 inča sa vaše biljke, pazeći da vaša reznica ima četiri ili više listova

Stavite isečene krajeve isečenih stabljika u vodu, koristeći prozirnu vazu ili teglu poput staklene boce, tegle za džem ili druge staklene posude

Stavite teglu na svetlo mesto, ali ne na direktnu sunčevu svetlost

Otprilike mesec dana nakon što koreni počnu da rastu iz reznica, posadite ih u zemlju

Pazite da ne ostavite svoje reznice u vodi predugo. Kako se pothos reznice prilagođavaju na vodu, biće im teže da rastu kada se ponovo posade u zemlju.

Razmnožavanje korena:

Za one koji ne žele da se muče sa staklenim teglama, razmnožavanje korena je način da odmah posadite svoje reznice u zemlju. Razmnožavajte potos u tlu tako što ćete izvršiti sledeće korake:

Odrežite stabljiku potosa od 4 do 6 inča sa vaše biljke, pazeći da vaša reznica ima četiri ili više ostavlja.

Umočite odsečeni kraj u hormon za korenje

Posadite reznicu u mešavinu pola tresetne mahovine i pola perlita ili peska, ili dobro drenirajuću zemlju za saksije

Držite reznice dalje od direktne sunčeve svetlosti dok ne počnu da cvetaju

Pothos saveti za negu biljaka

Iako je pothos smešno lak za negu, mi ćemo vam dati nekoliko saveta kako da vaša biljka bude zdrava i srećna. Kao i sve biljke, za rast joj je potrebna svetlost, voda i pravilna cirkulacija vazduha.

Koje svetlo je najbolje za potos?

Pothos najbolje uspeva u umerenom unutrašnjem svetlu, ali može da preživi u različitim svetlosnim uslovima, uključujući slabo osvetljenje. Na otvorenom se mogu uzgajati u senci do delimičnog senka. Gde god da odlučite da pokažete svoj potos, samo budite sigurni da izbegavate direktnu sunčevu svetlost.

Veoma raznobojan potos može izgubiti šarenilo kada se postavi u uslovima slabog osvetljenja. Pošto samo zeleni delovi listova mogu da prave energiju, listovi će nadoknaditi nedostatak svetlosti tako što će postati zelenije. Bledo lišće koje postaje žućkasto može ukazivati na to da vaša biljka dobija previše svetlosti.

Koliko često treba da zalivam svoj potos?

Kao opšte pravilo, pothos bi trebalo da zalivate jednom nedeljno u toplijim mesecima i jednom u dve nedelje u hladnijim mesecima. Održavajte zemlju vlažnom, ali pazite da ne preterujete – pothos najbolje uspeva kada im se zemlja osuši između zalivanja.

Ako listovi venu ili postaju smeđi, biljku treba zalivati češće. Ako su listovi žuti, možda ga previše zalivate. Prekomerno zalivanje može izazvati trulež korena.

Ne dozvolite da vaš potos stoji u vodi, osim ako se ne radi o sečenju započetom u vodi. Pothos može da raste u vodi kao iu zemljištu, ali im je teško da pređu sa jednog medijuma za gajenje na drugi. Biljka potosa započeta u zemljištu najbolje će uspevati ako nastavi da raste u zemljištu, i obrnuto.

Zašto mi listovi potosa požute?

Iako se može činiti da će listovi požutjeti zbog nedovoljnog zalijevanja, obično je obrnuto za opuštenu biljku potos. Tipično, listovi potosa žute zbog nepravilne vlage u zemljištu. Konkretno, prekomerno zalivanje. Zalivajte biljku samo kada se gornjih 25% saksije osuši i uverite se da voda izlazi kroz drenažni otvor. Nikada nemojte dozvoliti da pothos ima „mokre noge“ ili da se zadržava mokro tlo na dnu saksije.

Da li da zamaglim svoj pothos?

Po pravilu, ne. Pothos obično ne zahteva zamagljivanje. Da biste povećali vlažnost oko potosa u zimskim mesecima, najbolje bi bilo da biljku postavite na poslužavnik sa šljunkom. Zamagljivanje biljke neće pomoći u održavanju adekvatnog zalivanja ili odgovarajuće vlažnosti, a može čak povećati rizik od najezde štetočina na biljci.

Koja je temperatura najbolja za potos?

Pothos može da toleriše umerene temperature u rasponu od 55 – 85℉, međutim, to su tropske biljke i zato preferiraju visoku vlažnost i temperature od 70 – 90℉.

Koje štetočine privlače potos?

Najčešći uzroci problema sa pothosom se lako otklanjaju, što ga čini odličnom opcijom za baštovana koji prvi put rade. Ova sobna biljka nema ozbiljnih problema sa insektima ili bolestima, iako ćete možda naći brašnaste bube i ljuspicu koji čine dom od vašeg zelenila. Možete koristiti vatu umočenu u alkohol da ubijete štetočine. Provera biljke nedeljno može sprečiti velike zaraze. Čak i tada, možete jednostavno isprati brašnaste bube ili tretirati sprejom za hortikulturno ulje.
Kada treba da presadim svoj pothos?

Iako je potos otporna biljka, njihovo korenje će na kraju prestići saksiju i početi da pravi probleme. Ako primetite da vam listovi potosa padaju iako je biljka na pravoj sunčevoj svetlosti i dobija odgovarajuću količinu vode, možda je vreme za presađivanje. Prvo, proverite da li je rast korena problem tako što ćete pažljivo izvući biljku iz saksije. Ako je to slučaj, prebacite ga u posudu koja je nekoliko inča veća i napunite je svežom, dobro drenirajućom zemljom.

Da li je pothos toksičan?

Iako retko fatalno, gutanje potosa može izazvati povraćanje i iritaciju kod kućnih ljubimaca i dece. Roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca treba da vode računa da biljke potosa drže van domašaja dece – uključujući ikone viseće loze.

Šta pothos čini toksičnim?

Pothos sadrži kristale kalcijum oksalata u svojim stabljikama i listovima, koji su štetni za mačke, pse i decu. Ovi kristali mogu prodreti u meko tkivo kože, usta i grla, izazivajući iritaciju.

Iako je gutanje listova i stabljika potosa retko fatalno, najbolja je praksa da svoju biljku držite van domašaja kućnih ljubimaca i dece.

Znaci trovanja potosom

Trovanje potosom kod kućnih ljubimaca i dece obično će samo eskalirati do nelagodnosti i mogućeg povraćanja. Evo simptoma na koje treba obratiti pažnju ako sumnjate da je dete ili kućni ljubimac progutao potos.

kod dece:

Pečenje ili oticanje usta

Poteškoće u govoru i gutanju

dijareja

Povraćanje

Mučnina

Kod kućnih ljubimaca:

Sline

Smanjen apetit

Povraćanje

Iritacija očiju, usta ili usana

Pothos biljke mogu biti odličan dodatak vašem domu ili kancelariji. Ima minimalne zahteve, a njegova sposobnost da vam pomogne da dišete srećnije je još jedna prednost. Čvrst i raznovrstan, pothos može da raste horizontalno preko kamina, da se popne na rešetku ili trag iz viseće korpe. U svakom slučaju, dodaje lepotu, boju i koristi svakom okruženju.