Vodič za negu dalija kako se brinuti za dalije saveti za uzgoj

Cvetovi dalije su simbol milosti i ljubaznosti koji čine prelepe dodatke svakom vrtu ili domu. Postoji mnogo sorti koje možete izabrati, tako da ćete sigurno pronaći daliju koja vam se dopada. Uz nekoliko jednostavnih saveta na umu, briga za ovo jedinstveno prolećno cveće je laka, posebno u letnjem periodu!

U nastavku ćemo pokriti odgovarajuću negu dalija, uključujući sunce, vodu, temperaturu i druge potrebe za negom kako biste mogli da počnete da negujete svoje dalije. Takođe smo uključili različite vrste dalija, neka često postavljana pitanja o nezi i bonus odeljak o nezi buketa dalija.

Vodič za negu dalija kako se brinuti za dalije saveti za uzgoj

Vodič za negu dalija kako se brinuti za dalije saveti za uzgoj

Vodič za negu dalija kako se brinuti za dalije saveti za uzgoj

Vodič za negu dalija kako se brinuti za dalije saveti za uzgoj

Vodič za negu dalija kako se brinuti za dalije saveti za uzgoj

Vodič za negu dalija kako se brinuti za dalije saveti za uzgoj

Brzi vodič za negu dalija

Dalije su prvi zabeležili zapadnjaci 1615. godine i prvobitno su ih zvali po meksičkom imenu cveća Akoktli. Poreklom su iz mnogih delova Meksika i Centralne Amerike, tako da nije neuobičajeno pronaći ih kako uspevaju u toplijim klimama. Ovo cveće se smatra cvetanjem od sredine do kasne sezone koje dostiže vrhunac između leta i neposredno pre prvog mraza.

Postoje 42 vrste dalija u 14 grupa koje se međusobno razlikuju po obliku i veličini. Mnogi cvetovi dalije su jednocvetni ili dvocvetni – pojedinačni cvetovi imaju definisan centar oivičen sa samo nekoliko redova spoljnih latica. Tipovi sa dvostrukim cvetanjem, s druge strane, imaju više redova latica bez vidljivog centra.

Poznate po svojim jedinstvenim aranžmanima latica, mnogi profesionalni baštovani smatraju dalije jednim od najatraktivnijih i najtraženijih cveća. U stvari, njihova lepota seže sve do vremena kada je kraljica Viktorija bila živa, koja je uz ljubičice tvrdila da su dalije jedno od svojih omiljenih cveća. Iako je ove živopisne cvetove relativno lako uzgajati, pokazalo se da su temperamentni prema vremenu i sunčevoj svetlosti, pa budite oprezni kada prvi put počnete.

Vrste dalija

Postoji preko 42 vrste i sorte dalija koje se razlikuju po veličini, boji i teksturi. Iako su nadaleko poznate po svojim živopisnim bojama i čvrsto grupisanim cvetovima, postoje sorte koje imaju različite i jedinstvene oblike kako bi se uklopile u bilo koju estetiku bašte. Ispod su neke od najpopularnijih sorti cvetova dalija.
Dekorativni

Narandžasta ukrasna dalija

Kao najveća kategorija dalija, ne čudi što se ovi prekrasni cvetovi mogu naći u velikom broju oblika i boja. Dekorativne dalije mogu biti formalne ili neformalne – formalni cvetovi imaju ravnomerno postavljene latice, dok neformalni imaju ravne latice koje su nepravilno postavljene.
Pompon

Roze pompon dalija

Pompon dalije su lep i jedinstven prizor — ovi cvetovi u obliku kugle imaju male latice koje su obično blago zaobljene na vrhovima i savršeno raspoređene oko stabljike. Ovi delikatni cvetovi dostižu najviše dva inča u prečniku.
Cactus

Roze kaktus dalija

Ovo dramatično i zapanjujuće cveće može se uočiti na milju udaljenosti zbog njihovih šiljastih latica! Kaktus dalije cvetaju dvostruko i dolaze u različitim veličinama i bojama – njihove dugačke, smotane latice su savršene za nekoga ko želi u svojoj bašti privlačan cvet.
Collarettes

roze kolaret dalija

Ovi različiti cvetovi imaju velike, ravne latice koje okružuju prsten kraćih latica. Manje latice su često različite boje, formirajući kragnu u sredini cvetanja, što ih čini prelepim dodatkom svakom vrtu.

Nekoliko drugih popularnih sorti dalija uključuju:

Božur: Ovi cvetovi sa jednim cvetom imaju otvorene sredine i dolaze u različitim bojama. Latice su često nepravilno formirane, dajući cvetu puhast i teksturiran izgled.

Orhideja: Za razliku od cveta orhideje, ova vrsta dalije ima otvoren centar i dugačke latice. To može biti jedna orhideja, sa jednim redom latica ili dvostruka orhideja, sa dva reda latica.

Cveće anemone: Ovi zapanjujući cvetovi imaju spoljni prsten ravnih latica okružen gustom grupom dugih i cevastih latica. Dolaze u jarkim i živim bojama, što ih čini savršenim izborom za svaki buket.

Lokvan: Ovi ružičasti cvetovi imaju dvostruke cvetove sastavljene od širokih i retkih latica. Poznati su po svojim upečatljivim bojama i šarama, što ih čini prilično privlačnim cvetom!
Kako se brinuti za dalije

dalije u vazi

Dalije su divno prolećno i letnje cveće koje se umereno lako uzgaja i savršeno za one koji žele šareni dodatak svojoj bašti. Međutim, oni su osetljivi na niske temperature i zahtevaju punu sunčevu svetlost, tako da je važno da ih pažljivo pratite, posebno u ranim fazama rasta.
Sunčeva svetlost

Dalijama je potrebno najmanje šest do osam sati pune sunčeve svetlosti dnevno. Ako živite u toplijoj klimi, obavezno ih stavite u delimično zasjenjeno područje tokom vršnih popodnevnih sati kako biste izbjegli spaljivanje biljke.
Voda

Dalije, za razliku od mnogih drugih cveća, ne zahtevaju puno vode. Ako živite u oblasti gde ima letnjih padavina, to je obično dovoljno da biljka preživi. U suprotnom, zalijte duboko jednom o dva puta nedeljno. Želite da se uverite da je tlo uvek vlažno – ako primetite da je gornji sloj suv, to je znak da biljci treba voda.
Temperatura

Temperatura tla je ključna za zdrav rast dalija. Obavezno posadite ovo cveće na temperaturama tla od 60 ° F ili toplijim (možete proveriti metalnim termometrom). Imajte na umu da dalije imaju tendenciju da se bore u hladnom tlu (manje od 50 ° F), tako da ćete želeti da sačekate proleće ili rano leto da ih posadite.
Toksičnost

Iako dalije nisu ozbiljno toksične za kućne ljubimce, ipak ćete želeti da ove cvetove držite podalje od vaših krznenih prijatelja jer mogu izazvati neprijatne simptome kao što su povraćanje i dijareja. Ako planirate da posadite svoje dalije u bašti ili ih držite u vazi, vodite računa o postavljanju ako kod kuće imate radoznalog kućnog ljubimca.
Štetočine i problemi

Štetočine: Dalije imaju tendenciju da privlače uši, tripse i gusenice. Takođe su poslastica za puževe, koji vole da se hrane dalijama dok je biljka mlada i mala. Ako imate problem sa puževima, možda ćete želeti da preispitate sadnju dalija ili pronađete novo mesto za njih bez puževa.

Problemi: Kao i mnoge biljke, dalije su sklone gljivičnim bolestima, uključujući pepelnicu koja je uobičajena u toplim i suvim klimama. Ovo se može identifikovati kada vaša biljka ima bele, prašnjave mrlje praha na listovima. Da biste ovo tretirali, možete uraditi jednu od dve stvari: odrezati zaražene delove biljke ili primeniti fungicid.
Presađivanje i razmnožavanje

Presađivanje: Presađivanje krtola dalije (zadebljani, podzemni deo stabljike) treba obaviti u rano proleće, oko osam nedelja pre poslednjeg mraza. Ovo biljci daje prednost, omogućavajući joj da razvije puno, zdravo cvetanje do leta.

Razmnožavanje: Dalije se mogu razmnožavati iz semena, krtola ili reznica. Ako odlučite da razmnožavate reznicama, obavezno odsecite najniže listove i stavite ih u posudu sa zemljom sa dobrom drenažom. Držite saksiju toplom i vlažnom i videćete da se reznica ukorenjuje u roku od nekoliko nedelja.

Sada kada znate osnove, vreme je da pokrijete još nekoliko saveta i pitanja koja će učiniti vaš proces rasta još lakšim!

Dahlia FAKs

Iako je za dalije relativno lako brinuti, možda ćete i dalje naići na neke probleme ili imati pitanja o tome kako ih uzgajati. Ispod su neka uobičajena pitanja o nezi cveća dalije i njihovom životnom ciklusu.
Možete li ostaviti dalije u zemlji preko zime?

Pošto su dalije biljke toplog vremena, ne mogu tolerisati niske temperature. Međutim, iako sve iznad zemlje može da umre tokom zime, lukovice će ostati tople pod zemljom. Ako živite u vremenu ispod 20 ° F, možete ostaviti gomolje u zemlji – samo obavezno odsečite biljke na nekoliko inča iznad nivoa tla. Ako živite u klimi u kojoj su zime iznad 20 ° F, vaše cveće može preživeti uz odgovarajuću zimsku negu dalija.
Kako održavate cvetanje dalija?

Držanje vaših dalija na mestu koje dobija punu sunčevu svetlost je idealno, iako delimično zasenčena mesta takođe mogu da neguju cvetanje dalija. Oni preferiraju bogato i dobro drenirano zemljište, međutim, imajte na umu da zemlja treba da bude ravnomerno vlažna, ali ne preterano vlažna, jer korenje može istrunuti.
Da li se dalije vraćaju iz godine u godinu?

Da, pošto su dalije višegodišnje, one su u stanju da ponovo izniknu iz svojih podzemnih krtola da bi cvetale u letnjem periodu svake godine. Ako živite u toploj klimi, šanse da se dalije vrate su još veće.
Saveti za negu buketa Dalija

briga za buket dalija

Dalije ne samo da predstavljaju divan dodatak svakoj bašti, već i stvaraju prelepe bukete u proleće i leto! Ispod je nekoliko saveta koji će vam omogućiti da maksimalno iskoristite svoj prelepi cvetni aranžman.
Odrežite stabljike

Nakon što ste sveže isečili dalije iz svoje bašte, uzmite oštre makaze ili nož i odrežite im jedan inč od stabljika. Obavezno to radite pod uglom, jer to omogućava biljci da apsorbuje više vode.
Rasporedite dalije u vazu

Kada obrežete stabljike, stavite cveće u oblik vaze po vašem izboru napunjenu toplom vodom (oko 110 ° F). Ovo produžava život cveća i omogućava da voda brže teče u stabljikama. Ne zaboravite da odrežete sve listove ili pupoljke koji će biti potopljeni pod vodom jer bi to moglo skratiti život vaze dalija.
Čuvajte cveće hladnim

Pre nego što postavite cveće na izložbu da bi se svi divili, poželećete da ih držite na hladnom mestu jedan ili dva sata. Niže temperature će omogućiti cveću da brzo upije vodu i sve cvetne konzervanse koje koristite bez oštrine sunčeve svetlosti.
Zamenite vodu

Često proveravajte vodu (otprilike jednom dnevno) i dopunite kada je potrebno. Ne zaboravite da režite stabljike pod uglom svaka dva do tri dana kako biste bili sigurni da cveće upija dovoljno vode.

Bez obzira da li se odlučite da uzgajate ukrasne dalije ili pompone, sigurno ćete biti zadovoljni ovim prekrasnim prolećnim cvetom. Dalije su neophodne u svakoj bašti i savršene su za sve nivoe iskustva. Sa nekoliko naših saveti u zadnjem džepu, savladaćete osnove nege dalija i postaćete stručnjak za kratko vreme!