Briga o anemoni kako djubriti za zdravo obilno cvetanje

Lepa i biljka u bašti i rezani cvet u vazi, anemonu vole mnogi. Njihovo delikatno i ćudljivo cveće dolazi u raznim bojama i jednostrukim i dvostrukim cvetovima. A pošto različite vrste cvetaju u proleće, leto i jesen, možete mesecima uživati u cvetanju anemona! Pravilno đubrenje je od vitalnog značaja da bi vaše biljke anemone bile zdrave i da bi proizvele puno cvetanja. Evo svega što treba da znate o tome kada i kako godišnje oploditi anemone u svojoj bašti.


Kada i kako oploditi anemone za maksimalno cvetanje
Pregled sadržaja:

Koje je najbolje vreme za oplodnju anemona? Ključne Takeavais
Znaci da vašim anemonama nedostaju hranljive materije
Kada i koliko često treba da oplodite anemone?
Najbolje đubrivo za anemone
Kako primeniti đubrivo
Uloga đubrenja u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Ključna razmatranja
Česta pitanja o đubrenju cveća anemone:

Koje je najbolje vreme za oplodnju anemona? Ključne Takeavais

Da bi se maksimiziralo cvetanje svake sezone cvetanja , biljke anemone će imati koristi od vegetativnog đubriva u proleće i cvetnog đubriva tokom vrhunca letnjih meseci. Za najbolje rezultate, gnojite jednom u rano proleće i ponovo u kasno proleće ili rano leto.
Znaci da vašim anemonama nedostaju hranljive materije
Cvetovi meke ružičaste anemone sa žutim središtima cvetaju tokom vegetacije

Pošto svaki hranljivi sastojak igra specifičnu ulogu u biljkama, znaci nedostatka hranljivih materija mogu značajno da variraju. Međutim, možete potražiti uobičajene znakove da ćete možda morati da oplodite.
Iellov Leaves

Žuto lišće može signalizirati mnoge probleme, uključujući nedostatak hranljivih materija. Ako primetite da stariji listovi postaju svetlozeleni ili žuti, to može biti znak nedostatka azota. Ako svi listovi požute, vaša biljka može imati malo kalijuma.

Pre nego što pretpostavite da je žuto lišće znak da morate da đubrite, trebalo bi da potražite druge uzroke. To uključuje prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje i niske temperature.
Usporen rast

Ako vaša anemona izgleda zakržljala i nesrećna, možda joj nedostaju esencijalni hranljivi sastojci. Ako mislite da je to slučaj, najbolje je da počnete tako što ćete primeniti malu dozu đubriva i videti kako vaša biljka reaguje. Pored toga, mudro je pratiti sve uobičajene štetočine, bube i bolesti anemona .
Kada i koliko često treba da oplodite anemone?

Pošto anemone obično cvetaju u proleće ili rano leto, trebalo bi da primenite đubrivo u proleće. Nanesite vegetativno đubrivo čim biljke počnu da rastu u proleće. Ovo đubrivo ćete morati da primenite samo jednom.

Zatim možete preći na cvetno đubrivo oko mesec dana nakon što primenite vegetativno đubrivo. Jedna primena sredinom proleća je uglavnom dovoljna. Međutim, možete ponovo da primenite u kasno proleće ako vaša biljka još uvek cveta.
Najbolje đubrivo za anemone
Niz šarenog cveća anemone u punom cvetu u ukrasnoj bašti

Pošto ste verovatno posadili anemone zbog njihovog raskošnog cveća, želite da izaberete đubrivo koje podstiče proizvodnju cvetanja. Ako izaberete đubrivo koje sadrži previše azota, možda ćete ostati sa robusnom biljkom bez cveća.

Kada tražite đubrivo za svoje anemone, pogledajte odnos NPK. Ovo vam govori o količini azota, fosfora i kalijuma u ​​proizvodu na osnovu težine.

Kada prvi put sadite anemone iz grmlja, najbolje je koristiti đubrivo koje podstiče vegetativni rast. To znači da birate đubrivo koje sadrži puno azota i manje količine fosfora i kalijuma. Sintetička opcija je Miracle-Gro , a organska alternativa je Espoma Organic Plant-Tone (preko Amazona).

Takođe možete umešati malo komposta u gornjih nekoliko centimetara zemlje. Ovo će obezbediti dozu korisnih mikroba u tlu, što može pomoći u dostupnosti hranljivih materija i drugim faktorima.

Kada vaša biljka anemona proizvede puno listova i bude spremna za cvetanje, trebalo bi da pređete na drugo đubrivo. Đubrivo koje sadrži više fosfora i kalijuma nego azota će podstaći cvetanje i cveće. Neke opcije uključuju Dr. Earth Flover Girl i Scotts Super Bloom (preko Amazona).

Bez obzira koje đubrivo izaberete da koristite, obavezno pročitajte uputstva za proizvod. Trebalo bi da izračunate količinu primene prateći ova uputstva. Kada ste u nedoumici, najbolje je primeniti premalo umesto previše đubriva.
Kako primeniti đubrivo

Kada dođe vreme za đubrenje anemone, verovatno ćete primeniti jedan od dva proizvoda: zrnasto ili tečno đubrivo. Način na koji primenjujete ove dve vrste đubriva je veoma sličan.

Pogledajte etiketu proizvoda da biste odredili koliko đubriva treba primeniti.
Izmerite preporučenu količinu đubriva.
Pomešajte đubrivo u vodu ili direktno u gornjih nekoliko inča zemlje u zavisnosti od vrste proizvoda. Mnoga neorganska đubriva su rastvorljiva u vodi i mogu se kombinovati sa vodom. Međutim, mnoga organska đubriva su nerastvorljiva u vodi i moraju se mešati u zemlju.
Ako đubrivo nanesete direktno na tlo, nakon toga dobro zalijte.

Uloga đubrenja u zdravlju, rastu i razvoju biljaka

Svim biljkama, uključujući anemone, potrebno je 18 hranljivih materija da bi rasle i napredovale.

Ovi hranljivi sastojci se mogu podeliti na strukturne, primarne, sekundarne i mikronutrijente. Dok biljke dobijaju strukturne hranljive materije iz vazduha i vode, one dobijaju ostatak kroz svoje korenje.

Zemlja često sadrži neke od potrebnih hranljivih materija. Međutim, izvorno zemljište ne uključuje uvek sve hranljive materije koje su potrebne biljci. I mnogim mešavinama zemljišta dizajniranim za biljke nedostaju neke esencijalne hranljive materije.

Možda ćete morati da se okrenete đubrivu da biste svojim biljkama anemona dali sve potrebne hranljive materije.
Vrste đubriva: organsko naspram sintetičkog
Osoba meri kapu napunjenu tečnim đubrivom da se doda u kantu za zalivanje i primeni na biljke anemone u bašti

Postoji mnogo različitih vrsta đubriva i morate odabrati odgovarajuću vrstu za svoju biljku. Đubriva se mogu razlikovati u svom stanju (čvrsto ili tečno), sastojcima i sastavu hranljivih materija.

Prvo, pogledajmo sastojke. U širem smislu, đubrivo se može praviti od organskih ili neorganskih materijala. Organski materijali uključuju prirodne supstance, dok se neorganska đubriva proizvode u laboratoriji.

Neka organska đubriva uključuju kameni prah, brašno od perja i brašno od lucerke. Ova đubriva često nisu dostupna biljkama kada se prvi put primenjuju. Umesto toga, možda će ih prvo morati razgraditi mikroorganizmi poput bakterija.

Neorganska ili sintetička đubriva se sintetišu u laboratoriji koristeći fosilna goriva. Često sadrže veću koncentraciju hranljivih materija od organskih đubriva. Pored toga, ovi hranljivi sastojci su često dostupni biljkama nakon primene đubriva.

Važno je napomenuti da organska i sintetička đubriva mogu obezbediti vašim biljkama neophodne hranljive materije. Koji ćete koristiti zavisi od vas.
Ključna razmatranja
Jarko plavo cveće anemone u cvetu

Iako su svim biljkama potrebne hranljive materije, postoji stvar kao što je previše đubriva! Zbog toga je važno pratiti uputstva za proizvod kada primenjujete đubrivo.

Ako primenite previše đubriva odjednom, vaše biljke anemone mogu razviti različite probleme. Vrhovi listova mogu postati žuti ili smeđi, a na kraju ceo listovi mogu pasti. Takođe možete primetiti da se na površini zemlje formira bela kora – to ukazuje na nakupljanje đubriva.

Takođe treba da uzmete u obzir vrstu zemljišta kada vršite đubrenje. Zemljišta koja su teška u glini i organskim materijama bolje su sposobna da zadrže hranljive materije nego peskovita tla. To znači da možda nećete morati da primenjujete đubrivo tako često.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti je vrsta đubriva koju odaberete. Kao što je gore pomenuto, različitim biljkama su potrebne različite količine određenih hranljivih materija. Potrebe biljaka za hranljivim materijama se takođe razlikuju tokom života biljke.

Zbog toga je neophodan izbor đubriva koje dobro funkcioniše za anemonu, a ne samo da uzmete đubrivo koje već imate kod kuće.
Česta pitanja o đubrenju cveća anemone:
Da li anemonama treba đubrivo?

Dok anemoni trebaju hranljive materije, ne moraju im nužno i đubrivo. Možete izvršiti test tla da biste videli da li treba da primenite đubrivo.
Kada treba da oplodim svoju anemonu?

Najbolje vreme za đubrenje biljaka anemona je proleće i rano leto. Sačekajte mesec dana između primene đubriva.
Koje je najbolje đubrivo za cveće anemone?

Izaberite vegetativno đubrivo za vreme kada anemona proizvodi listove. Zatim pređite na đubrivo dizajnirano za cvetne biljke kada uđete u sezonu cvetanja anemona.

Da li je korišćeni talog kafe dobar za anemone?

Najbolje je da izbegavate nanošenje korišćenog taloga od kafe na svoje anemone. Ovo može previše smanjiti pH tla i izazvati druge probleme.
Okončanje

Sada znate osnove đubrenja biljaka anemona! Ne zaboravite da izaberete odgovarajuće đubrivo i pogrešite na strani nedovoljne primene. Ako mislite da je vašoj biljci potrebno više hranljivih materija, uvek možete da primenite više đubriva kasnije.