Vodič za negu narcisa Kako se brinuti za narcise saveti za uzgoj

Narcisi su jedne od najpopularnijih prolećnih lukovica zbog svojih zadivljujućih zlatnih boja i oblika nalik na trubu. Simbolizujući ponovno rođenje i nove početke, ovaj jedinstveni cvet je savršena reprezentacija nove sezone. Briga o narcisima je prilično jednostavna i jednom kada imate ove prelepe cvetove u svojoj bašti, nikada nećete želeti da idete bez njih.

U nastavku ćemo pokriti odgovarajuću negu narcisa, uključujući sunce, vodu, temperaturu i druge potrebe za negom. Takođe smo uključili različite vrste narcisa i neka često postavljana pitanja o nezi koja će vam pomoći da vas vodim na putu.

Pregled narcisa

Narcisi su jedan od prvih znakova da je stiglo proleće, tako da ima smisla da su oni zvanični cvet za mesec mart. Ovi svetli cvetovi su poreklom iz severne Evrope i uzgajaju se u umerenoj klimi širom sveta. Oni su takođe zvanični cvet Velsa i tradicionalno se nose na Dan Svetog Davida (1. mart), jer je to doba godine kada se narcisi pojavljuju.

Postoji između 13.000-25.000 varijacija narcisa, ali najpopularnije su sorte trube. Ove vrste narcisa odlikuju se spojenom koronom koja je primetno duža od latica (poput trube). Ako je korona kraća od latica, zove se čaša. Dve vrste narcisa su poznate kao velike i male čašice, u zavisnosti od veličine u poređenju sa laticama.

Vodič za negu narcisa Kako se brinuti za narcise saveti za uzgoj

Vodič za negu narcisa Kako se brinuti za narcise saveti za uzgoj

Vodič za negu narcisa Kako se brinuti za narcise saveti za uzgoj

Vodič za negu narcisa Kako se brinuti za narcise saveti za uzgoj

Narcisi se obično klasifikuju kao višegodišnje cveće koje cveta u proleće i raste oko 1 do 1,5 stopa visoko. Narcisi preferiraju punu sunčevu svetlost i dobro drenirano tlo i dobro se ponašaju na temperaturama između 60 ° F-70 ° F.

Vrste narcisa

Postoji 13 glavnih vrsta narcisa koje se obično uzgajaju u baštama, ali otprilike 13.000-25.000 različitih sorti u svakoj diviziji. Najčešće sorte uključuju:

Truba narcis

Trubački narcis ima središnju čašu koja je duga najmanje koliko i njegove latice, sa jednim cvetom po stabljici.

Duple narcise

Ova sorta narcisa ima grupisane čaše i latice, sa jednim ili više cvetova po stabljici.

Triandrus narcise

Takođe poznata kao Angel’s Tears, ova sorta ima oblik visećeg zvona i najmanje dva cveta po stabljici.

Dodatne sorte narcisa

Sa velikim čašama: Šolja na ovom specifičnom narcisu je više od jedne trećine dužine latica sa jednim cvetom po stabljici.
Mala čaša: čaša nije veća od jedne trećine dužine latica, sa jednim cvetom po stabljici.
Ciclamineus: Ovaj narcis je jedinstven po tome što ima zabačene latice i jedan cvet po stabljici.
Jonkuilla: Ovaj narcis je poznat po svojim mirisnim cvetovima sa ravnim laticama koje se pojavljuju u grozdovima od jednog do tri cveta po stabljici.
Tazeta: Ako naiđete na narcis sa najmanje 4 cveta po stabljici (a ponekad čak i 20!), gledate u Tazetu. Listovi i stabljika su takođe širi nego obično.
Poeticus: Velike bele latice sa malom koronom jarkih boja definišu narcis Poeticus. Ovaj mirisni cvet obično ima jedan cvet po stabljici.
Bulbokodijum: Ova vrsta narcisa ima veoma veliku trubu sa malim laticama.
Razdvojena čaša: Čaša na ovoj sorti je otvorena, obično najmanje do pola.
Razno: Oni se ne uklapaju u druge kategorije, uključujući hibride između odeljenja.

Kako se brinuti za narcise

Ako ste tek počeli da se bavite baštovanstvom, imate sreće! Narcisi su cveće koje nije potrebno za održavanje koje je savršeno i za početnike i za stručnjake. Sledite ove osnovne korake i u trenu ćete imati prelepo prolećno cveće koje raste u vašoj bašti.

Sunčeva svetlost

Postavite svoje narcise na mesto koje ima punu sunčevu svetlost i ostavite biljku napolju najmanje 6 sati dnevno. Kada dođe leto, držite svoje narcise dalje od podnožja zida ili ograde kako biste izbegli pregrevanje.
Voda

Obavezno zalivajte svoje narcise redovno (otprilike jednom nedeljno), posebno u proleće i jesen. Redovno proveravajte tlo i zalivajte kada se oseti suvo na dodir. Ako živite u oblasti u kojoj tokom zime nema snega, vaše narcise će takođe morati često da se zalijevaju.
Temperatura

Narcisima obično nije potrebna dodatna vlažnost i uspevaju u zonama otpornosti 3–9 na 60°F-70°F. Važno je imati hladan period (35°F-45°F) u kojem biljka može da pusti korenje, međutim određene vrste narcisa, kao što su tazeta i jonkuilla, mogu se dobro snaći u toplijim klimama.

Toksičnost

Kada uzgajate narcise, držite lukovice i cvet dalje od životinja kao što su psi, mačke i konji. Ovo žuto cveće je otrovno i vaš ljubimac može da se razboli. Mogu se čak i razboleti od vode u vazi u kojoj su nekada bili narcisi (zato držite te vaze podalje)! Takođe ćete želeti da sveže rezane narcise držite podalje od drugih sorti cveća najmanje 24 sata jer proizvode mlečni sok koji može saksiju potpuno ubiti biljke.

Štetočine i problemi

Štetočine: Mnogi narcisi postaju žrtve raznih insekata, uključujući muvu, grinje, lisne uši i tripse. Sve ove bube se hrane lukovicama narcisa, što može dovesti do uvele i trule biljke. Da biste to izbegli, posadite svoje lukovice duboko u zemlju (najmanje 10 inča) i na otvorenom prostoru izloženom vetru, koji drži insekte podalje.

Problemi: Najčešća bolest koja se nalazi kod narcisa je bazalna trulež, koja se javlja kada biljka doživi usporen rast i njeno korenje počne da smeđe. Ako vaše lukovice počnu da rastu bele ili ružičaste gljivice, to je jasan znak da vaša biljka ima bazalnu trulež. Da biste kontrolisali bazalnu trulež i držali je dalje od narcisa, obavezno se pridržavajte odgovarajućih tehnika sadnje i koristite lukovice bez bolesti.

Presađivanje i razmnožavanje

Presađivanje: Kada listovi požute (oko 6 nedelja), završeni su za sezonu. Kada se to dogodi, iskopajte lukovice i odložite ih u papirnu kesu na hladnom i tamnom mestu. Tokom jeseni (otprilike od septembra do kraja novembra, u zavisnosti od toga gde živite), izvadite lukovice i posadite ih direktno u baštu, oko 8 inča duboko u vlažnu zemlju.

Razmnožavanje: Kada se lukovice skoro dodiruju u zemlji, to je vaš znak da ih iskopate i ponovo posadite. Nastavite da ih kopate i zamenjujete kada postanu dovoljno veliki – imajte na umu da je potrebno dve do pet godina da vidite prvi cvet narcisa.

Česta pitanja o narcisima

Briga o narcisima je odlična za sve, ali još uvek postoji nekoliko saveta koje treba da imate na umu pre nego što zaronite. Pogledajte naše brze odgovore na često postavljana pitanja o narcisima i slobodno odštampajte ove dokumente za negu biljaka kako biste bili u toku sa vašom rutinom nege narcisa.

Kako sečete narcise nakon što procvetaju?

Pazite da ne odrežete narcise prerano nakon cvetanja, jer to može ozbiljno uticati na način na koji cvetaju sledeće godine. Vrlo je verovatno da vaši narcisi uopšte neće cvetati ako sečete rano, pa imajte to na umu kada dođe vreme. Umesto toga, poželećete da odsečete stabljiku svake biljke kada cvet odumre.

Zašto moje lukovice narcisa ne cvetaju?

Ako ste primetili da vaše lukovice narcisa još nisu procvetale, to verovatno znači da biljke nisu pohranile dovoljno hrane u prethodnoj godini. Mrtvo lišće otežava biljci da skladišti odgovarajuću količinu hranljivih materija jer inhibira sposobnost biljke da apsorbuje i dobije adekvatnu količinu sunčeve svetlosti. Da biste to izbegli, obavezno odrežite potpuno mrtvo lišće kako bi biljka mogla da skladišti adekvatnu količinu hrane u lukovicama.

Da li je narcisima potrebno sunce ili hlad?

Narcisima je potrebno najmanje 6 sati sunčeve svetlosti svakog dana na svetlom mestu. Ako je vaša biljka u delimičnoj senci, šansa da procveta je mala, ali zavisi od količine sunčeve svetlosti koju dobija.

Saveti za negu buketa narcisa

Ne samo da su narcisi divan dodatak svakoj bašti, već takođe čine prelepe prolećne bukete! Ispod su neki saveti koji će vam omogućiti da izvučete maksimum iz svog buketa, bilo da je to poklon prijatelju ili središnji deo vašeg stola.

1. Stavite u toplu vodu

Kada isečete svoje narcise iz bašte, poželećete da ih odmah stavite u kantu tople vode i ostavite ih na hladnom mestu 2-3 sata kako bi se stabljike stvrdnule. Pošto narcisi sadrže toksine u svojim stabljikama, obavezno držite cveće podalje od drugih sorti kako ne biste ubili druge biljke.

2. Isecite stabljike

Kada su narcisi spremni za stavljanje u vazu, prerežite svaku stabljiku tako da duže traju. Obavezno isecite stabljike pod toplom vodom i pod blagim uglom kako biste sprečili mehuriće vazduha i omogućili cvetovima da brzo upijaju vodu.

3. Rasporedite cveće

Napunite vazu po vašem izboru toplom vodom i hranom za cveće i počnite da aranžirate svoje narcise. Imajte na umu da ovi prolećni cvetovi sadrže mlečni sok koji može da otruje drugo cveće, tako da ako želite da ih mešate sa drugim sortama, imate dve mogućnosti: sačekajte 24 sata da napravite mešani buket ili stavite narcise u manji kontejner u vazi. .

Ako ste neko ko tek počinje da se bavi baštovanstvom, sadnja ovih prelepih prolećnih cvetova može biti savršena polazna tačka za vas. Slijedite jednostavne korake za negu narcisa koje smo naveli iznad i brzo ćete postati stručnjak za baštu! Da biste saznali više o narcisima i njihovom značenju, pogledajte naš post o martovskom cvetu.