uobicajenih stetocina i bolesti kamelije i kako se nositi s njima

Kamelije su fantastični zimzeleni grmovi koji dobro rade u većini vrtova. Međutim, ove prelepe biljke mogu patiti od raznih bolesti i štetočina. U ovom članku ćemo se pozabaviti osam uobičajenih štetočina i bolesti kamelije i kako se možete boriti protiv njih.


8 uobičajenih štetočina i bolesti kamelije

1) Camellia Dieback
Odumiranje kamelije je ozbiljna gljivična bolest koja inficira grmlje kamelije. Uzrokuje ga gljivica Glomerella cingulata. Simptomi odumiranja kamelije uključuju žutilo ili venuće listova i sive mrlje na stabljikama. Ove sive mrlje se razvijaju u rakove.

Odumiranje kamelije je češće u vrućim, vlažnim uslovima. Uklonite sve stabljike koje pokazuju znake bolesti pomoću sterilisanih alata. Eliminišite odumiranje kamelije korišćenjem organskih bakarnih fungicida. Pružanje najboljih mogućih uslova za uzgoj kamelije je najbolja odbrana od odumiranja kamelije.

2) Cveće kamelije
Plin cvetova kamelije je još jedna jaka bolest koja napada biljke kamelije. Bolest izaziva gljiva Ciborinia camelliae. Plin na cvetu kamelije je češći u vlažnim uslovima tokom proleća.

U početku, bolest se pojavljuje kao smeđe mrlje na laticama pre nego što ceo cvet postane braon. To se obično dešava u roku od dva dana. Uklonite zaraženo cveće čim ih uočite i uklonite sve opalo lišće ili cveće oko biljke. Koristite fungicide ako problem i dalje postoji.

3) Camellia Iellov Mottle Virus
Mnogi hibridi kamelije nastaju kalemljenjem podloga iz određenih sorti na druge. Međutim, proces kalemljenja stvara priliku da virus kamelije žute pege udari. Ovaj virus se širi preko obolelih podloga.

Simptomi virusa žute pege kamelije uključuju žute mrlje na listovima i bele mrlje na cvetovima. Nažalost, lek za virus trenutno nije dostupan. Uklonite zaražene biljke i izaberite kamelije koje su testirane i proglašene slobodnima od virusa.

4) Leaf Gall
Žuč lišća je uzrokovana gljivicom Ekobasidium camelliae i pogađa grmlje Camellia sasankua više nego druge vrste kamelije. Listna žuč uspeva tokom proleća u vlažnim, senovitim predelima.

Kamelije zaražene lisnom žuči daju nove izdanke sa uvećanim mesnatim listovima koji postepeno postaju beli ili ružičasti. Donja strana listova se na kraju pocepa da bi se oslobodile nove spore žuči.

Uklonite zahvaćene listove pre nego što postanu ružičasti i uklonite sve otpalo lišće oko grmlja. Primenite fungicide ako se problem nastavi.

5) trulež korena
Gniloba korena je gljivična bolest uzrokovana prekomernim zalivanjem. Simptomi uključuju opadajuće ili žute listove i zastoj u rastu. Truleći koreni postaju smeđi, kašasti i smrdljivi, dok su zdravi koreni beli.

Proverite korene kamelije i uklonite sve trule. Obezbedite dodatnu drenažu mešanjem peska ili peska u tlo kamelije. Ustalim kamelijama nije potrebno zalivanje osim po toplom i suvom vremenu. Zalivajte kameliju samo kad god se gornjih 2 do 4 inča zemlje osuši.

6) Lisne uši
Lisne uši su sitne zelene ili crne štetočine koje sisaju sok i mogu zaraziti grmlje kamelije. Gomile lisnih uši se obično nalaze na donjoj strani listova. Ostali simptomi uključuju crnu buđ i usporen ili deformisan rast.

Koristite crevo da brzo uklonite lisne uši. Alternativno, možete koristiti hortikulturna ulja ili insekticidni sapun da ubijete lisne uši. Pokušajte da ohrabrite grabežljive insekte kao što su muhe, bubamare i ose u vašoj bašti, jer ovi insekti jedu lisne uši. Izbegavajte upotrebu sintetičkih pesticida gde god je to moguće.

7) Insekti od krljušti
Ljuskasti insekti ciljaju i grmlje kamelije. Ovi insekti koji sišu sok imaju voštane oklopne školjke koje su često vidljive na listovima. Ostali simptomi uključuju lepljive naslage medljike, crne buđi ili belih jaja ispod lišća.

Najlakši način da se rešite insekata je korišćenje hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Koristite organske pesticide za uklanjanje velikih infestacija. Takođe možete da primenite biološke kontrole kao što su larve bubamare ili nematode koje se hrane insektima.

8) Paukove grinje
Paukove grinje konzumiraju hlorofil koji se nalazi u lišću kamelije. Simptomi uključuju belu traku oko lišća, smeđe ili žute pege na lišću i usporen ili izobličen rast. Paukove grinje uspevaju u suvim, vrućim uslovima tokom leta, pa redovno zalivajte svoj grm kamelije.

Eliminišite grinje pomoću hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Iako kamelije mogu da prežive male infestacije paukovih grinja, veće mogu izazvati ozbiljnu štetu. Takođe možete primeniti biološke kontrole kao što su predatorske grinje da biste se rešili paukovih grinja.

Česta pitanja o štetočinama i bolestima kamelije:
Koje su neke uobičajene baštenske štetočine koje utiču na kamelije?

Oštećene biljke kamelije uključuju insekte, grinje, lisne uši i brašnaste bube.

Kako mogu da identifikujem problem sa štetočinama kamelije?
Potražite znakove oštećenja, kao što su izobličeni ili uvijeni listovi ili cvetovi kamelije, žuti listovi ili lepljivi ostaci na biljci. Možda ćete takođe moći da vidite same štetočine na biljci kroz pažljivo posmatranje (iako mnoge mogu biti male!).

Šta mogu da uradim da sprečim štetočine da oštete moje kamelije?
Održavanje zdravlja vaših biljaka može pomoći u sprečavanju problema sa štetočinama. Uverite se da je vaše tlo dobro drenirano i da vaše biljke imaju dovoljan pristup prirodnoj sunčevoj svetlosti. Takođe možete koristiti insekticidni sapun ili hortikulturno ulje za kontrolu infestacije.

Koje su neke uobičajene bolesti koje pogađaju kamelije?
Kamelije mogu biti podložne gljivičnim bolestima kao što su pegavost lišća, žuč na lišću, virus žute mrlje, odumiranje kamelije i trulež korena.

Kako mogu da identifikujem problem bolesti kamelije?
Potražite znake promene boje ili mrlje na listovima, uvenuće ili opadanje biljke ili gljivični rast na biljci.

Šta mogu učiniti da sprečim bolesti da oštete moje kamelije?
Posadite kamelije u dobro drenirano zemljište i izbegavajte prekomerno zalivanje. Odrežite sve mrtve ili bolesne grane sa biljke i uklonite otpalo lišće ili ostatke oko osnove biljke.

Postoje li neke organske ili prirodne metode za suzbijanje štetočina i bolesti na kamelijama?
Da, postoji nekoliko prirodnih metoda za suzbijanje štetočina i bolesti na kamelijama, uključujući uvođenje korisnih insekata kao što su bubamare ili lacevings, korišćenje nimovog ulja ili spreja od belog luka i dodavanje komposta ili druge organske materije u tlo radi poboljšanja zdravlja biljaka.

Štetočine i bolesti kamelije: Završavanje
Kamelije pate od bolesti kao što su odumiranje kamelije i trulež korena, zajedno sa štetočinama poput lisnih uši i insekata. Većina problema se može lečiti korišćenjem hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Međutim, ozbiljne gljivične infekcije mogu zahtevati fungicide. Koristite organske tretmane kad god je to moguće, jer sintetički proizvodi mogu ubiti korisne insekte.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.