prelepe vrste japanskog cveca plus kada i gde ih videti

Popularno japansko cveće, njihova značenja i gde ih videti
Lepota cveća je osvojila kulture širom sveta, što je rezultiralo bogatim hortikulturnim i simboličkim tradicijama. Ove prakse i proslave u vezi sa cvećem su istaknute u japanskoj kulturi kroz japanski „jezik cveća“, festivale cveća i još mnogo toga. U ovom vodiču ćete pronaći kolekciju najpopularnijih vrsta japanskog cveća, uključujući njihovo značenje i simboliku, sezone cvetanja i najbolja mesta za njihovo viđenje.


Japanski jezik cveća
Hanakotoba, što znači „jezik cveća“, japanska je tradicija koja određenom cveću pripisuje posebna, simbolička značenja. Korišćenjem tradicije hanakotobe, određena osećanja se mogu direktno preneti primaocu bez potrebe za rečima. Cveće sa simboličkim značenjima u hanakotobi može da stoji samostalno ili da se kombinuje sa drugim simboličkim cvetovima kako bi se prenele složenije poruke.

Umetnost ikebane, škola tradicionalnog japanskog simboličkog cvetnog aranžmana, koristi hanakotobu kao jedan od svojih primarnih vodećih elemenata dizajna. Sa hanakotobom, ikebana ne može postići samo vizuelni simbolizam kroz oblik, teksturu, veličinu, boju i kontejner, već i verbalnu simboliku određenog cveća.

Prirodni asortiman Japana nudi različite klime i uslove za uzgoj za podršku različitim biljnim vrstama. Ostrvska država nudi značajne vremenske obrasce, geografsku širinu i varijacije nadmorske visine. Ove varijacije podržavaju četiri različite vegetacijske zone, koje uključuju:

Alpski region – Ova klima iznad 2500 metara (otprilike 8200 stopa) dobija jake vetrove i značajne snežne padavine.
Subalpski region – Ovaj region se nalazi između 1.600 (oko 5.250 stopa) metara i 2.499 metara. Region i dalje ima hladnije vreme, ali znatno blaže zime.
Regija letnjih zelenih širokolisnih šuma – Ovi regioni se nalaze iznad 1.000 metara (3300 stopa) u centralnom Japanu. Na ostrvu Hokaido, ove šume rastu između 700 (2.300 stopa) i 1.600 metara.
Regija zimzelenih širokolisnih šuma – Ova zona se nalazi duž obala južne polovine Japana i na zapadnoj i na istočnoj strani. Oko Tokija, ove zimzelene šume mogu se naći do nadmorske visine od 750 metara (2.460 stopa).
Sve u svemu, oko 5.600 vrsta vaskularne flore naziva domom raznolike klime Japana, a oko 40% tih vrsta je autohtono.

33 popularne vrste japanskog cveća

1. Kiiroichurippu (žuta lala)
Kiiroichurippu (žuti lale) su popularne vrste japanskog cveća
Postoje hiljade varijacija tulipana, a mnoge od njih su žute. Žuti tulipani su dostupni u puteru, limunu i zlatnim tonovima pored čisto žutih latica i latica koje imaju žutu šarenu sa bilo kojom drugom bojom koju možete zamisliti.

Iako simbolizuju jednostranu ljubav ili beznadežnu ljubav iu hanakotobi iu zapadnoj cvetnoj tradiciji, njihov sunčani izgled im je doneo veselije moderne konotacije kao što su sreća, nada i optimizam.

Hanakotoba – Jednostrana ljubav
Sezona cvetanja mart i april
Gde ih videti Park lala Tonami

2. Kigiku (žuta hrizantema)
Kigiku (žuta hrizantema) su popularne vrste japanskog cveća
U hanakotobi, žuta hrizantema znači “carska”. Cvet takođe simbolizuje svetlost i sunce kao predstavu besmrtnosti. Sa velikim, žutim pomom koji puca od debelih okrenutih latica, žuta hrizantema je proglašena nacionalnim simbolom Japana. Istina, žute hrizanteme dolaze u nekoliko različitih varijanti, koje se značajno razlikuju po izgledu: veličini, obliku, nijansi žute, cvetnoj glavici i tipu latica. Na zapadu, ovo cveće simbolizuje slavlje, radost i sreću.

Hanakotoba u značenju carski
Sezona cvetanja od septembra do novembra
Gde ih videti Shinjuku Goen Park

3. Sakurasou (japanski peršun)
Sakurasou (japanski peršun) su popularne vrste japanskog cveća
Japanski peršun je atraktivna biljka koja proizvodi rozetu lišća iz koje se na uskim stabljikama uzdižu vrtlozi nežnog cveća nalik na točak. Biljke rastu do oko dva metra visoke i cvetaju u lepim nijansama ružičaste, ljubičaste, magenta, crvene i bele.

Iako na hanakotobi znači „očajan“, japanski peršun je takođe simbol lepote i dugotrajne ljubavi u Japanu. Takođe je simbol šarma, ljubavi i strasti.

Hanakotoba u značenju Očajna
Sezona cvetanja od kraja aprila do kraja juna
Gde ih videti Sakurasou festival

4. Aiame (Iris)
Ajame (Iris) su popularne vrste japanskog cveća
Iris je rod cvetnih biljaka sa preko 300 vrsta koje rastu iz lukovica ili rizoma. Oni proizvode zategnutost rozeta lišća u obliku koplja. Iz centra se uzdižu čvrste stabljike i imaju veoma ukrašene cvetove.

Najpopularnija boja irisa karakteriše plavičasto-ljubičasto cveće. Ipak, cvetaju u raznim nijansama i kombinacijama boja, uključujući roze, ljubičaste, plave, zlatno žute, bledo žute, kestenjaste, crne, ljubičaste i bele. Na zapadu, irisi simbolizuju poverenje, hrabrost, mudrost i nadu.

Hanakotoba Značenje Odanost, dobre vesti, radosne vesti
Sezona cvetanja od sredine juna do početka jula
Gde ih videti Nagai Aiame Park Iris Festival

5. Kosumosu (Kosmos)
Kosumosu (Kosmos) su popularne vrste japanskog cveća
Cvetovi kosmosa su poput tratinčica, ali su veoma urednog izgleda. Oni proizvode uredne nizove latica koje kruže oko jarko žutih ili narandžastih centara, stvarajući delikatne cvetove u obliku čaše u lepim nijansama ružičaste, crvene, kestenjaste, ljubičaste, narandžaste, žute i bele. Cvetovi su veliki, obično tri do pet inča u prečniku.

U hanakotobi i na zapadu simbolizuju čistoću ili urednost, a to se obično pripisuje njihovim uredno raspoređenim laticama. Međutim, oni simbolizuju ljubav, harmoniju, nevinost, spokoj i mir.

Hanakotoba Značenje Čistoća, ljubav
Sezona cvetanja od kraja avgusta do oktobra
Gde ih videti Park Jezero Iamanakako Hana no Miiako

6. Fudži (Visteria)
Fuji (Visteria) su popularne vrste japanskog cveća
Visteria je vrsta od 10 drvenastih, cvetnih loza koje obično rastu na drveću i cvetaju svetloljubičastim ili belim, visećim cvetnim grozdovima.

U hanakotobi, cveće glicinije predstavlja besmrtnost, dug život i plemenitost. U Japanu takođe simbolizuju uspeh, dugovečnost i sreću. Pored toga, ovi viseći cvetovi stvaraju romantično okruženje gde god rastu, tako da su takođe uobičajeni simbol romantike – posebno u kulturama u kojima biljke rastu prirodno. Na primer, u Koreji, glicinije predstavljaju odanost koja traje i posle smrti. Na zapadu su simbol ljubavi, plodnosti, kreativnosti i oslobađanja od tereta.

Hanakotoba Značenje Besmrtnost, dug život, plemenitost
Sezona cvetanja od kraja aprila do početka maja
Gde ih videti Ashikaga cvetni park

7. Akaibara (Crvena ruža)
Akaibara (crvena ruža) su popularne vrste japanskog cveća
Uobičajeni naziv ruža odnosi se na više od 300 vrsta i desetine hiljada hibrida i sorti roda Rosa. Mnogi od njih su grmovi sa penjajućim ili pratećim navikama rasta, a nekoliko je crvene boje. Njihove druge karakteristike – oblik i vrsta cveta, broj latica, tekstura latica, veličina cveta i lišće – značajno variraju. Širom sveta, najčešće simbolično značenje koje se povezuje sa svim vrstama crvenih ruža je romantična ljubav. Oni takođe mogu predstavljati lepotu i hrabrost. Kada pupoljak crvene ruže tek treba da se otvori i procveta, on simbolizuje čistoću.

Hanakotoba Značenje Ljubav, zaljubljena
Sezona cvetanja od maja do oktobra
Gde ih videti Keisei Rose Garden

8. Darija (Dalija)
Daria (Dahlia) su popularne vrste japanskog cveća
Cvetovi dalije su žbunasti i relativno kompaktni. Oni proizvode zamršene i upadljive cvetove veličine od oko 2 inča u prečniku do jedne stope u prečniku. Cvetovi ovih većih dalija poznati su kao cveće za večeru. Dalije cvetaju u skoro svim bojama i nijansama (uključujući dvobojne sorte) osim plave. Za razliku od većine cveća, dalije ne privlače insekte mirisom; umesto toga, oslanjaju se na svoj svetao, privlačan i kitnjast izgled.

U japanskoj hanakotobi, dalije simbolizuju dobar ukus. U zapadnom svetu, oni su povezani sa ljubavlju, lepotom, dostojanstvom i odanošću – zahvaljujući tradiciji viktorijanskog jezika cveća.

Hanakotoba što znači dobar ukus
Sezona cvetanja od jula do sredine septembra
Gde ih videti Vrt Dalija na planini Riokami

9. Hasu (Lotos)
Hasu (Lotus) su popularne vrste japanskog cveća
Cvetovi lotosa su velike i lepe vodene biljke, a rastu sa svojim stabljikama ukorenjenim u blatu. Cvetovi se, međutim, još uvek dižu iz blata, čisti, čisti i lepi. Kao rezultat toga, oni se najčešće povezuju sa čistoćom, snagom i ponovnim rođenjem. U Japanu je uobičajen simbol prosvetljenja i čistote. U hanakotobi, cvet takođe predstavlja čistotu, čednost i biti daleko od onoga koga voli.

Hanakotoba Što znači Čednost, čistota, daleko od one koju voli
Sezona cvetanja od sredine jula do sredine avgusta
Gde ih videti Gioda Kodaihasu-no-sato festival lotosa

10. Himavari (suncokreti)
Himavari (Suncokreti) su popularne vrste japanskog cveća
Suncokreti proizvode velike cvetove u obliku diska u zlatnim nijansama žute, narandžaste, crvene i kestenjaste boje. Njihove latice se formiraju u kružnim nizovima oko velikih centara sa semenom. Poznati su po tome što prate sunce, uvek pomerajući svoje cvetne glave da gledaju u sunce.

U Japanu suncokreti uglavnom simbolizuju sjaj i poštovanje. U hanakotobi oni predstavljaju ova značenja sa dodatkom strastvene ljubavi. Na zapadu su suncokreti simboli divljenja i lojalnosti, a simbolizuju unva iskrena vera i bezuslovna ljubav na jeziku cveća.

Hanakotoba Značenje Strastvena ljubav, sjaj, poštovanje
Sezona cvetanja jul i avgust
Gde ih videti Akeno festival suncokreta

11. Suisen (japanski narcis)
U Japanu i u Hanakotobi, ovo cveće predstavlja poštovanje. Oni su takođe simbol radosti. Na zapadnom jeziku cveća, to su simboli viteštva i neuzvraćene ljubavi. Osim ovih značenja, narcisi se takođe često povezuju sa ponovnim rođenjem, nadom i dolaskom proleća jer su među prvim cvetovima koji cvetaju. Obično otvaraju svoje pupoljke kako bi otkrili svoje vesele žuto-bele cvetove u obliku trube u kasnu zimu pre nego što je proleće i zvanično počelo.

Hanakotoba Značenje Poštovanje
Sezona cvetanja od decembra do januara
Gde ih videti Jogashima Park Narcissus Festival

12. Šibazakura (Puzevi floks)
Kao što mu ime govori, puzavi floks ima puzavu naviku rasta koja, kada cveta, stvara tepihe u boji sa svojim živim cvetovima u nijansama ružičaste, plave, ljubičaste i bele. Na jeziku cveća i na zapadu, oni simbolizuju dogovor, predstavljaju partnerstvo, jedinstvo, kompatibilnost i harmoniju. U japanskoj hanakotobi, oni simbolizuju stidljivo srce. Ovo simbolično značenje je verovatno zbog niskog, skromnog izgleda ovih biljaka koje pokrivaju zemlju.

Hanakotoba u značenju Stidljivo srce
Sezona cvetanja od maja do početka juna
Gde ih videti Fuji Shibazakura Festival
13. Cubaki (japanska kamelija)
Cubaki (japanska kamelija)
Postoji više od 220 vrsta i hiljade hibrida biljaka kamelije koje mogu da rastu kao žbunje ili mala drveća koja proizvode paperjasto, lepršavo, elegantno cveće u nijansama bele, ružičaste i crvene.

Cveće kamelije je kulturno značajno u Japanu. Za samuraje i japanske ratnike, crvene kamelije simbolizuju plemenitu smrt. Oni su takođe simboli ljubavi i, u hanakotobi, predstavljaju propadanje sa milošću. U hanakotobi žute kamelije predstavljaju čežnju, a bele simbole čekanja. U zapadnoj floriografiji, crvene kamelije su takođe simboli ljubavi, dok roze kamelije predstavljaju čežnju, a bele kamelije simboliziraju obožavanje.

Hanakotoba Značenje Crvena – Zaljubljen, propadanje s milošću Bela – Čekanja Žuta – Čežnja
Sezona cvetanja od januara do kraja aprila
Gde ih videti Izu Oshima Tsubaki Macuri (Festival kamelija)

14. Kanešon (karanfil)
Karanfili su popularno cveće širom sveta zahvaljujući svojim lepo naboranim cvetovima, slatko začinskom mirisu i širokoj dostupnosti u cvećarama.

U Japanu su karanfili popularan cvet za poklone. Ovo se posebno odnosi na crvene karanfile na Majčin dan. U hanakotobi i uopšte, oni su simboli ljubavi.

Na jeziku cveća, različite boje karanfila imale su istorijski različita značenja. Na primer, žuti karanfili su simbolizovali razočarenje ili odbačeno srce, ružičasti karanfili su značili „nikada te neću zaboraviti“, prugasti karanfil je označavao odbijanje, a crveni je simbolizovao bolno srce.

Hanakotoba Značenje Ljubav, fascinacija, razlikovanje
Sezona cvetanja od maja do juna
Gde ih videti Festival cveća u Hirošimi

15. Hanashobu (japanski iris)
Uobičajeni naziv “japanski iris” odnosi se na nekoliko vrsta perunika koje prirodno rastu u Japanu. To uključuje Iris ensata, Iris sanguinea i Iris laevigata.

U Japanu, japanski iris simbolizuje herojstvo, zdravlje i snagu. Tradicionalno se verovalo da štiti čoveka od zlih duhova. Iz tog razloga, predstave japanskih perunika su se obično koristile za ukrašavanje opreme, oružja, oklopa i odeće samuraja. U hanakotobi prenosi poruku srećnih vesti ili nežnog srca.

Hanakotoba Značenje Srećne vesti, nežno srce
Sezona cvetanja od maja do jula
Gde ih videti Katsushika Shobu Macuri (Festival irisa)

16. Shiragiku (Bela hrizantema)
Iako u hanakotobi znače „istinu“, u Japanu, Kini i Koreji, bele hrizanteme simbolizuju smrt, tugu i jadikovanje. Obično se koriste na sahranama za ukrašavanje grobova ili obeležja preminulih voljenih.

Međutim, na zapadu su hrizanteme (uključujući bele hrizanteme) generalno vedriji simboli, koji predstavljaju ljubav, sreću, dugovečnost i radost. Na jeziku cveća, bele hrizanteme predstavljaju odanu ljubav i odanost.

Hanakotoba u značenju istine
Sezona cvetanja od septembra do novembra
Gde ih videti Shinjuku Goen Park

17. Sumire (ljubičasta)
Ljubičice su veseli mali cvetovi iz roda biljaka Viola. Mnoge popularno uzgajane ljubičice su hibridi. U Japanu je ljubičasta boja simbol plemenitosti i snage. Međutim, istoimeno cveće se često koristi kao simbol zahvalnosti, kao poklon zahvalnosti, za prenošenje iskrenosti ili za izražavanje ljubavi. U hanakotobi oni predstavljaju poštenje. Na jeziku cveća, belo obojene ljubičice su davane negodovati zbog nevinosti, dok su ljubičaste ljubičice govorile primaocu da su misli davaoca zaokupljene ljubavlju.

Hanakotoba u značenju poštenja
Sezona cvetanja april i maj
Gde ih videti Otvorena polja Hokidou, Honsiu, Shikoku i Kiuusiuu

18. Kan-Botan (zimski božuri)
Božuri su obično prolećno cveće, koje cvetaju u aprilu i maju. U Japanu, međutim, postoji sorta poznata kao zimski božuri ili hladni božuri, koji cvetaju tokom zime. Iako cvetaju tokom zime, to ne rade prirodno. Njima su zapravo obezbeđeni posebni uslovi i kultivisani za namerno zimsko cvetanje.

U Japanu, zimski božuri simbolizuju sposobnost prirode da preživi zimu. Dakle, značenje hanakotobe hrabrosti je sasvim prikladno. Na jeziku cveća, božuri simbolizuju stidljivost. Na zapadu su uglavnom simboli srećnog braka, sreće, ljubavi i prosperiteta, što ih čini popularnim cvećem za venčanja.

Hanakotoba u značenju Hrabrost
Sezona cvetanja od novembra do februara
Gde ih videti Vrtovi Hama Rikju, Vrt božura Ueno Tošogu

19. Kinmokusei (Orange Osmanthus)
Narandžasti osmantus, koji se naziva i maslina od narandže, je grm koji može da preraste u malo drvo. Ona proizvodi grozdove malih, mirisnih, mandarina-narandžastih cvetova. Sa mirisom sličnim breskvi, jasminu ili cvetovima narandže, narandžasti osmantus će sigurno zasladiti svaku baštu.

U hanakotobi, cvet predstavlja istinu ili plemenitu osobu. Živo cveće, međutim, ima mnoga značenja, uključujući plodnost, mir, pravu ljubav, vernost, eleganciju, zaštitu, sreću, prosperitet, sreću, radost, optimizam i spokoj.

Hanakotoba Značenje Plemenita osoba, istina
Sezona cvetanja od sredine septembra do oktobra
Gde ih videti Kitanagoja, Bepu, prefektura Aiči, Jošitomi, Fukuoka, prefektura Fukuoka i prefektura Oita

20. Momo (Cvet breskve)
Momo (cvet breskve) su popularne vrste japanskog cveća
Ako ste ikada videli cvet trešnje u stvarnom životu, na slikama ili predstavljen u umetnosti, onda već imate dobru predstavu o tome kako izgleda cvet breskve. Ovo cveće je veoma slično i proizvodi se u sličnim grozdovima duž vitkih stabljika i grana stabala breskve.

U Japanu, cvetovi breskve su jedno od prvih cveća koje cveta u proleće. Oni su simboli sreće i nepobedivosti, a smatra se da odbijaju zle duhove. U hanakotobi oni prenose poruku „Ja sam tvoj zarobljenik“ i predstavljaju fascinantnu ličnost. Na zapadu, cvetovi breskve simbolizuju ženskost i čistoću. Često su se nosile ili koristile za ukrašavanje domova žena koje su bile verene ili tek udate za sreću i sreću.

Hanakotoba Značenje Fascinantna ličnost, ja sam tvoj zarobljenik
Sezona cvetanja mart i april
Gde ih videti Festival cveta breskve Achi Village

21. Majushage (Red Spider Lili)
Majushage (crveni paukov ljiljan) su popularne vrste japanskog cveća
Cvetovi crvenog ljiljana imaju veoma neobičan izgled. Krvavocrvene su i imaju igličaste okrenute latice i prašnike. Iako primamljiv svojom čudnom lepotom, njihov neobičan izgled je pomalo odvratan.

Oni takođe imaju podjednako odvratno simboličko značenje, jer je crveni paukov ljiljan poznat kao „cvet oproštaja“. To je simbol smrti, konačnog rastanka, žalosti, ciklusa života, napuštenosti i loše sreće. Često se daje pojedincima pre nego što krenu na dugo putovanje, koristi se na sahranama i sadi u blizini grobnica.

Hanakotoba Značenje Ne sresti se više, napuštenost, izgubljeno pamćenje
Sezona cvetanja od kraja septembra do oktobra
Gde ih videti Hidaka Majushage Macuri (Festival)

22. Ume (japanski cvet šljive)
Ume (japanski cvet šljive) su popularne vrste japanskog cveća
Poput cvetova trešnje i breskve, cvetovi šljive su cvetovi u obliku zvezda sa pet latica. Imaju boju od bele do svetlo ružičaste do tamno magenta, a proizvode se u proliferaciji duž grana šljiva u kasnu zimu i rano proleće.

Cvetovi šljive su obično prvi cvetovi koji se pojavljuju u kasnu zimu u Japanu. Kao rezultat toga, oni simbolizuju otpornost, istrajnost i čistoću. U hanakotobi oni predstavljaju i eleganciju i vernost.

Hanakotoba Značenje Vernost, elegancija
Sezona cvetanja od kraja februara do početka marta
Gde ih videti Bunkio Plum Festival

23. Sakura (japanski trešnjin cvet)
Sakura (japanski trešnjin cvet) su popularne vrste japanskog cveća
Cvetovi japanske trešnje su verovatno najpopularnije i najprepoznatljivije cveće voćaka koje Japan slavi. Cvetovi trešnje su bele do ružičaste boje i potpuno ispunjavaju grane stabala trešnje kada cvetaju tokom proleća. Oni su jedno od nacionalnih cveća Japana i imaju bogatu simboličku istoriju i tradiciju.

Zbog kratkog perioda cvetanja simbolizuju prolaznost života. Poznati su i kao samurajski cvet jer su ovi ratnici takođe često cvetali kratko, ali jako. Pored toga, iz sličnih razloga, cvetovi trešnje su takođe bili amblemi koji su krasili avione japanskih pilota kamikaza u Drugom svetskom ratu.

Hanakotoba Značenje Prolaznost života, nežna, ljubazna
Sezona cvetanja od sredine marta do početka aprila
Gde ih videti Bunkio festival cveta trešnje

24. Poppi (mak)
Poppi (mak) su popularne vrste japanskog cveća
U Japanu, mak simbolizuje ljubav i uspeh, ali se najčešće povezuje sa dobrim vremenima. Često služi kao podsetnik da se zabavite i da se sećate dobrih vremena. Na zapadu se crveni mak najčešće povezuje sa smrću, utehom i sećanjem. U Ujedinjenom Kraljevstvu se tradicionalno nose na Dan sećanja u novembru, a u Sjedinjenim Državama na Dan sećanja u maju.

Hanakotoba Značenje Crvena – Zabavna Bela – Radujte se Žuta – Uspeh
Sezona cvetanja od sredine maja do početka juna
Gde ih videti mak na nebu na farmi Sainokuni Fureai

25. Ajisai (Hortenzija)
Ajisai (Hidrangea) su popularne vrste japanskog cveća
Hortenzije imaju mesto u japanskoj legendi koja priča priču o caru koji je zanemario devojku koju je voleo da bi se fokusirao na posao. Poklonio je grmove i cveće hortenzije njenoj porodici da se izvini i pokaže koliko mu je stalo do nje. Danas oni simbolizuju izvinjenje, iskrene emocije i zahvalnost na razumevanju.

Na jeziku cveća, ovi veliki cvetni grozdovi imaju različita značenja na osnovu boja. Ružičaste hortenzije simbolizuju iskrenu emociju, ljubičasta izražava želju da se osoba zaista razume, plave hortenzije mogu predstavljati i izvinjenje i ukočenost, a bele hortenzije su amblemi ponosa, hvalisanja i hvalisanja.

Hanakotoba znači ponos
Sezona cvetanja od sredine juna do sredine jula
Gde ih videti Asukaiama Park

26. Akaichurippu (Crvena lala)
Akaichurippu (Crveni lale) su popularne vrste japanskog cveća
Među hiljadama i hiljadama lala, bezbroj sorti je crvene boje. Dostupne su u tamnocrvenim bojama koje su skoro crne, dubokom rubinu, upečatljivom grimiznom i živopisnim nijansama trešnje. Pored toga, crveni tulipani dolaze u nekoliko raznovrsnih varijanti i takođe imaju različite vrste cvetova tulipana.

U Japanu, crveni tulipani simbolizuju slavu. Hanakotoba im daje isto značenje pored poverenja i dobročinstva. Na zapadu predstavljaju ljubav, strast i požudu. Oni takođe prenose poruke istinskih osećanja pored toga što žele da primalac veruje davaocu

Hanakotoba Značenje Slava, dobročinstvo, poverenje
Sezona cvetanja mart i april
Gde ih videti Park lala Tonami

27. Asagao (Jutarnja slava)
Asagao (Jutarnja slava) su popularne vrste japanskog cveća
Cvetovi jutarnje slave cvetaju prvo ujutru. Njihovi kratkotrajni cvetovi su u obliku trube i razvijaju se u nijansama plave, tamnoljubičaste, ljubičaste i bele da pozdrave dan.

U Japanu su simboli nevinosti i ljubavi. U hanakotobi, oni predstavljaju namerna obećanja. Na zapadnom jeziku cveća, jutarnja slava znači neuzvraćenu ljubav i opsesiju.

Hanakotoba Značenje Namerna obećanja
Sezona cvetanja od jula do septembra
Gde ih videti Japanski vrt Daisen Park

28. Nanohana (uljana repica)
Nanohana (uljana repica) su popularne vrste japanskog cveća
Uljana repica proizvodi gusto vretenasto lišće iz kojeg cvetaju klasovi sitnih, svetlo žutih cvetova. Japanska reč za seme repice, „nanohana” bukvalno znači jestivi cvet, a biljke (posebno ulje iz njihovog semena) se koriste u raznim kulinarskim primenama.

Cvet dobija svoju japansku simboliku i značenje u hanakotobi (svetlost i živahnost) zbog svog živopisnog izgleda. Na zapadu je repica simbol vitalnosti i neograničene energije.

Hanakotoba Značenje Osvetljenost, živahna
Sezona cvetanja početkom decembra
Gde ih videti Iokohama Nanohana festival

29. Bara (Bela ruža)
Bara (Bela ruža) su popularne vrste japanskog cveća
Među hiljadama sorti ruža, nekoliko cvetova u različitim nijansama bele boje, od snežnih do kremastih.

U Japanu mogu da simbolizuju nevinost, odanost i tišinu – njihova tri značenja u hanakotobi. Na zapadu su bele ruže simboli čistote, nevinosti i odanosti. Iz tog razloga, oni su popularno cveće za upotrebu na venčanjima. S obzirom na dodatnu povezanost bele boje sa žalovanjem, bele ruže se takođe obično koriste na sahranama.

Hanakotoba Značenje Nevinost, predanost, tišina
Sezona cvetanja od maja do oktobra
Gde ih videti Park ruža Higašizava

30. Jurij (ljiljan)
Jurij (ljiljan) su popularne vrste japanskog cveća
Ljiljani su ljupki cvetovi u obliku zvezda sa slatkim i začinskim mirisom koji mogu ispuniti sobu ili baštu. Oni se prilično razlikuju po izgledu (oblik, veličina i boja) od vrste do vrste.

Kao i kod drugog cveća, boja utiče na simboličko značenje ljiljana. U japanskoj hanakotobi, beli ljiljani simbolizuju nevinost i čistotu, dok narandžasti ljiljani predstavljaju mržnju i osvetu. Na jeziku cveća, ljiljani simbolizuju čistoću, plodnost i odanost. Dodatna simbolička značenja uključuju sreću, ljubav i majčinstvo.

Hanakotoba Značenje Bela – Čistoća, čednost Narandžasta – Osveta, mržnja
Sezona cvetanja od kraja aprila do maja
Gde ih videti Jurij Macuri (Festival ljiljana)

31. Onijuri (Tigra ljiljan)
Onijuri (tigrovi ljiljan) su popularne vrste japanskog cveća
Tigrovi ljiljani su dovoljno posebni da se razlikuju od drugih ljiljana zahvaljujući njihovom upečatljivom izgledu, koji podseća na tigrovu dlaku. Njihove latice su živahne, crvenkasto-narandžaste, i imaju braonkasto-crne pruge i mrlje, oznake koje čine da latice izgledaju kao tigrovi.

U Japanu tigrasti ljiljani simbolizuju bogatstvo i bogatstvo. Ovi upečatljivi cvetovi simbolizuju bogatstvo, ponos i pozitivnost na jeziku cveća.

Hanakotoba u značenju bogatstva
Sezona cvetanja od jula do avgusta
Gde ih videti Planine regiona Kinki

32. Rabenda (lavanda)
Rabenda (lavanda) su popularne vrste japanskog cveća
Biljke lavande proizvode klasove sitnih, svetloljubičastih cvetova koji su, iako su zapanjujuće lepi, najpoznatiji po svom još fantastičnijem mirisu. Nežni miris je popularan u parfemima i aromaterapijskim praksama zahvaljujući svom umirujućem profilu.

U hanakotobi i Japanu uopšte, lavanda simbolizuje vernost i vernost. Na zapadu, poznati cvet ima nekoliko simboličnih značenja, uključujući smirenost, tišinu, spokoj, čistotu, milost i predanost.

Hanakotoba u značenju veran
Sezona cvetanja od sredine jula do avgusta
Gde ih videti Polja lavande Furano

33. Rurikarakusa (Nemofila)
Rurikarakusa (Nemophila) su popularne vrste japanskog cveća
Nemofila (koja se u zapadnom delu sveta obično naziva bebi plave oči) su cvetovi u obliku zvona sa pet latica. Cveće svetli od mlečnobelih centara do nebeskoplavih vrhova da bi se stvorila hladna plava nijansa. Kada cvetaju, rađaju obilno cveće i prekrivena polja, pretvarajući ih u „jezera“ plavičastih cvetova.

U japanskoj hanakotobi i zapadnom jeziku cveća, nemofila svuda simbolizuje uspeh.

Hanakotoba znači uspeh svuda
Sezona cvetanja od sredine aprila do početka maja
Gde ih videti Hitachi Seaside Park

Često postavljana pitanja o vrstama japanskog cveća:

Šta je japanski nacionalni cvet?
Japan ima dva de facto nacionalna cveća, cvet trešnje (Prunus serrulata) i cvećarska krizantema (Chrisanthemum morifolium).

Koji cvet simbolizuje ljubav u Japanu?
U Japanu, kao iu većem delu sveta, crvena ruža simbolizuje ljubav i zaljubljenost. Kamelija je takođe simbol zaljubljenosti, a karanfil je još jedan simbol ljubavi. Hanakotoba takođe dodeljuje različito cveće različitim vrstama ljubavi. Na primer, nezaboravnica simbolizuje pravu ljubav, suncokreti simbolizuju strastvenu ljubav, a gardenije predstavljaju tajnu ljubav.

Šta se smatra najsrećnijim cvetom u Japanu?
Božuri simbolizuju sreću u Japanu. U hanakotobi, detelina sa četiri lista znači „srećnik“.

Šta je samurajski cvet?
Sakura (trešnjin cvet) se često smatra samurajskim cvetom zbog svog kratkog perioda cvetanja, koji se poredi sa često prekratkim životom samurajskog ratnika.

Koji je najređi cvet u Japanu?
Nešto manje od 1.700 biljaka zvanično je na listi ugroženih vrsta u Japanu, što ih čini prilično retkim. Među njima, neke od najugroženijih (tj., najređih) vrsta uključuju Poligara longifolia i Licoris sanguinea var. Koreana.

Kako uživati u bogatstvu raznolike japanske flore
Dok Japan održava mnoge festivale kako bi proslavio cvetanje nekih od svojih kulturno najznačajnijih autohtonih biljaka, nije uvek moguće otputovati u ostrvsku državu da biste iz prve ruke doživeli ove velike cvetajuće događaje. Bez obzira da li možete da prisustvujete ili ne, uvek možete uživati u lepoti japanskog cveća tako što ćete ga sami uzgajati u kontrolisanom okruženju ili sličnoj klimi ili jednostavno gledajući njihove slike u ovakvim člancima. Kako god odlučite da uživate u njima, ne zaboravite na bogatstvo koje je cveće dalo japanskoj kulturi kroz praksu hanakotobe i ikebane.