Da li su karanfili jednogodisnje ili visegodisnje

Karanfili su prelepi cvetovi poznati po svojim naboranim laticama i slatkom, začinskom mirisu , pored toga što su jedan od dva januarska cveta . Karanfili su takođe prilično laki za uzgoj, čak i za neiskusne baštovane. U ovom članku ćemo otkriti da li su karanfili jednogodišnje ili višegodišnje.


Šta su karanfili?
Karanfili , poznati i kao ružičasti, pripadnici su roda Dianthus . Ovaj rod sadrži stotine vrsta i pripada široj porodici karanfila ili roze (Cariophillaceae). Većina karanfila je poreklom iz travnjaka i otvorenih livada u delovima Azije i Evrope.

Ove zeljaste trajnice imaju cvetove u obliku zvezda sa naboranim laticama. Većina karanfila su biljke koje formiraju grudve i imaju vitke, plavičasto-zelene ili sivkasto-zelene listove poput trave. Međutim, neke alpske vrste su biljke niskog rasta koje formiraju prostirke kratkih stabljika prekrivenih mirisnim cvetovima.

Karanfili su prilično izdržljive biljke koje preferiraju niže temperature u USDA zonama 3 do 8. Obično se uzgajaju kao ukrasne biljke i prave odlično rezano cveće za vaze i bukete , a takođe se mogu sušiti ili konzervirati . Cveće karanfila je pogodno za mnoštvo prilika za poklone .

Životni ciklus karanfila

Karanfili su kratkotrajne trajnice koje uglavnom žive oko tri do četiri godine. Pred kraj svog života, karanfili će biti manje produktivni i proizvodiće manje cveća. Tokom sezone cvetanja , karanfili mogu da cvetaju i do osam nedelja.

Karanfili rastu prilično brzo; većina sorti treba da procveta u roku od četiri do šest nedelja od nicanja. Svake sezone će cvetati od kasnog proleća do kasnog leta ili rane jeseni. Kada cvetanje završi, karanfili potpuno odumiru tokom zime, ali prežive pod zemljom. Karanfili će ponovo rasti svakog proleća dok im se ne završi životni vek.

Da li karanfili umiru tokom zime?
U zonama od 3 do 8, karanfili neće uginuti tokom zime. Kao i mnoge zeljaste višegodišnje biljke, karanfili miruju i preživljavaju pod zemljom. Njihovo lišće će odumirati da bi sačuvalo energiju. Karanfili ponovo počinju da rastu u proleće.

Kako se brinuti za karanfile

Karanfili su prilagodljive biljke o kojima se lako brine, čak i za baštovane početnike. Potrebno im je zaštićeno mesto koje dobija otprilike četiri do šest sati punog sunca dnevno . Karanfili takođe zahtevaju plodna, dobro drenirajuća zemljišta sa ph vrednostima u rasponu od 6,5 do 8,5.

Zalivajte karanfile jednom nedeljno ili kad god se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši. Gnojite svaka tri do četiri meseca koristeći đubrivo sa sporim oslobađanjem. Alternativno, hranite karanfile svakih mesec ili dva koristeći razblaženo tečno đubrivo.

Kada vaši karanfili iscrpe svoj prvi krug cveća, odrežite stabljike. Ovo može dovesti do drugog ispiranja cveća kasnije u sezoni. Ugasite svoje karanfile tokom cele sezone da biste podstakli više cvetanja.

Ove zeljaste višegodišnje biljke mogu da prežive zime na otvorenom u zonama od 3 do 8. Međutim, nanošenje debelog sloja malča najbolje je da sačuva vodu i obezbedi dodatnu izolaciju. U hladnijim krajevima, uzgajajte karanfile u saksijama i ili ih unesite u zatvoreni prostor ili ih umotajte u runo tokom oštrih zima.

Česta pitanja o karanfilima su jednogodišnje ili višegodišnje:

Da li se karanfili vraćaju svake godine?
Karanfili su zeljaste trajnice u zonama od 3 do 8. Kao višegodišnje, cvetovi karanfila se vraćaju svake godine. Iako karanfili u potpunosti odumiru tokom zime, ponovo će se pojaviti u proleće.

Kako se brinete o karanfilima zimi?
Karanfili su prilično izdržljive biljke, ali mogu da se bore ako temperature padnu ispod nule. Dodavanje debelog sloja malča tokom zime pomaže vašim karanfilima da sačuvaju vodu i istovremeno pružaju dodatnu izolaciju. Alternativno, umotajte karanfile u saksiji u runo ili ih unesite u zatvoreno.

Da li režete karanfile nakon cvetanja?
Odrežite stabljike kada vaši karanfili završe sa cvetanjem u rano leto. Ovo promoviše drugo ispiranje cveća kasnije u sezoni, pomažući vam da izvučete maksimum iz svojih karanfila.

Trebate li mrtve karanfile?
Mrtvi karanfili tokom cele sezone cvetanja kako bi izgledali lepo. Ovo takođe podstiče vaše karanfile da proizvode dodatno cveće. Uvek koristite čiste, oštre alate kada ubijate svoje karanfile.

Koliki je životni vek cveta karanfila?
Karanfili su kratkotrajne trajnice koje žive samo tri ili četiri godine. Karanfili mogu početi da usporavaju i proizvode manje cvetanja kada dostignu nekoliko godina.

Okončanje

Karanfili su atraktivne, kratkovečne trajnice koje žive otprilike tri do četiri godine. Tokom zime, karanfili odumiru ponovo u zemlju i ulaze u stanje mirovanja. Kada dođe proleće, karanfili ponovo počinju da rastu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i izvornim područjima , upotrebi i prednostima cvetova karanfila , savetima o upravljanju necvetajućim karanfilima , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima , kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u vašem bašta, i zašto je karanfil državni cvet Ohaja i nacionalni cvet Španije .