Znacenje cveta kopra upotreba i popularne vrste

Sve što treba da znate o značenju cveta kopra, poreklu, simbolici, upotrebi i popularnim vrstama

Kopar (Anethum graveolens) je divna jednogodišnja biljka koja se može uzgajati u skoro svakoj kućnoj bašti. Ova biljka je prvenstveno poznata kao kulinarska biljka, ali ima i lekovita svojstva. Poreklom iz zapadne Azije i mediteranskog regiona, kopar ima intrigantnu istoriju kao rezani cvet, kulinarska biljka i kao izvor nekoliko kućnih lekova. Korišćen je čak i za odbijanje veštica i za donošenje sreće u dom. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cvetova kopra, njegovoj upotrebi i prednostima, popularnim vrstama i najpogodnijim prilikama za poklone za cvetove kopra.


O cveću kopra
Kopar (Anethum graveolens) pripada porodici Apiaceae, koja uključuje celer i peršun. To je jedini cvet iz roda Anethum.

Cveće se pojavljuje početkom do sredine leta na karakterističnim glavama u obliku kišobrana koje drže grozdove sitnih žuto-zelenih cvetova. Cvetovi podsećaju na one bliskog rođaka, ljupke čipke kraljice Ane, jer imaju sličan oblik i čipkastu teksturu.

Boja lišća varira od tamnozelene do prelepe plavo-zelene nijanse, u zavisnosti od sorte. Listovi su vitki i izgledaju pernati, što čini celu biljku kopra odličnim dodatkom cvetnim buketima, jer zelenilo i delikatno cveće su u lepom kontrastu sa drugim cvetovima jarkih boja.

Cvetovi kopra emituju poseban miris koji je i biljni i svež.

Popularne vrste, vrste i sorte cvetova kopra

Sorte kopra se kreću od patuljastih biljaka kao što su „Teddi“ i „Ella“ koje proizvode bujno, zeleno lišće i narastu do stope ili dva do visokih sorti kao što su „Mammoth“ i „Long Island“ koje mogu narasti do visine od 5 stopa ili više.

Patuljaste sorte su pogodne za gajenje u kontejnerima i mogu se uzgajati čak i na palubi, dok su više sorte pogodne za naslon kreveta ili uz ograde.

Visokim sortama je potrebna određena podrška, posebno u vetrovitim područjima. Pored zgrade ili duž ograde obično pružaju podršku koja im je potrebna da spreče prevrtanje na vetru.

Etimološko značenje
Dillove navike rasta i jak miris uticali su na njegovo ime. „Anethum“ je kombinacija dve latinske reči „ano“ i „theo“, objašnjava The Herb Societi of America. Zajedno reči znače „rasti naviše“. Graveolens dolazi od kombinacije ‘gravis’ i ‘oleo’. U prevodu znače „sa jakim mirisom“. Antethum graveolens opisuje visoku biljku snažnog rasta i jakog mirisa.

Iz kojih regiona potiče cveće kopra?
Kopar je poreklom iz zapadne Azije i mediteranskog regiona, gde raste kao nežna višegodišnja biljka.

Kada je u sezoni cveće kopra?
Cvetovi kopra cvetaju početkom do sredine leta, u zavisnosti od sorte i regiona. Neke sorte se mogu smanjiti na 3 do 4 inča od tla da bi se podstaklo novo nalet cvetanja kasnije u sezoni.

Upotreba i prednosti cvetova kopra

Kopar ima bogatu istoriju i kao kulinarski začin i kao biljni lek za razne bolesti. Takođe je cenjen od davnina zbog svojih naizgled magičnih sposobnosti.

Biljni / lekoviti
Grčki lekar i hirurg, Dioskorid, primetio je upotrebu sprženog semena kopra za pomoć u lečenju ranjenih vojnika. Seme kopra je posipano preko hrane za gladijatore kako bi im dalo hrabrost i hrabrost.
Seme kopra nazivalo se „semenkom kuće za sastanke“ i žvakalo se tokom sastanaka i crkvenih službi da bi zasladio dah i da bi članovi bili budni.
Kopar se koristio za ublažavanje grčeva kod beba i od dojilja kao pomoć u proizvodnji mleka.
Pored toga, kopar je poznat po svojoj sposobnosti da smiri probleme sa varenjem.

kulinarski
Kulinarska upotreba kopra se nastavlja i danas, jer seme daju kiselim krastavcima svoj karakterističan ukus, ali se koristi više od arome kiselih krastavaca.
I delikatno lišće, zvano korov kopra, i seme se koriste za aromatiziranje sosova i supa i za dopunu ukusa ribe i mesa.
Kopar se često koristi kao ukras za dodavanje delikatnog ukusa i poboljšanje prezentacija sosova.
Koristi se u pavlaci za pravljenje umaka ili za dodavanje u krem supe.
Magical Properties
Cvet kopra se dugo cenio zbog svoje sposobnosti da odagna zlo, donese sreću i unese sreću u novi brak. U davna vremena, mlada je često nosila cvet od kopra na venčanici ili je nosila buket cvetova kopra kako bi osigurala srećan brak.

Smatra se da cvijeće kopra izloženo u kući donosi sreću i osigurava sreću u domu.
Kopar je čak korišćen da odagna zlo i spreči da čarolije veštica stupe na snagu.
Neki su čak koristili grančice kopra u čarolijama.

Kopar privlači leptire
Kao cvet u bašti, cvetovi kopra odlično privlače leptire i u manjoj meri pčele i druge leteće insekte. Deluje kao biljka domaćin za leptire crne i anisa, ženke polažu jaja na biljku, a larve koje se pojavljuju se hrane lišćem.

Značenje i simbolika cveta kopra

Cvet kopra simbolizuje zaštitu od zla, sreću, bogatstvo i trajnu ljubav. Nekada je bio uobičajen dodatak svadbenim izložbama, svadbenim buketima, pa čak i u vazama u domu novih nevesta i mladoženja.

Sićušni žuto-zeleni cvetovi imaju simboliku i žutih i zelenih cvetova kada je u pitanju jezik cveća.

Značenje žutog cveta kopra: Žuti cvetovi predstavljaju prijateljstvo, radost, sreću i nove početke. Oni su takođe simbol prijateljstva.
Zeleni cvet kopra Značenje: Zeleno cveće predstavlja zdravlje, mladost i sreću. Oni su simbol obnove i optimizma.

Prikladne prilike za poklon za cveće kopra
Cvet kopra je pogodan kao dodatak svadbenim buketima, ali ne morate ga ograničavati samo na mladence. Pogodan je za svaku priliku da primaocu poželi sreću i pravi divnu prezentaciju u prolećnim buketima jer njegovo prozračno lišće i čipkasti cvetovi istovremeno podižu i osvežavaju.

Dodajte cveće kopra na skoro svaki cvetni prikaz da biste koristili delikatno lišće i jedinstvene cvetove kao punila koja će sigurno ukrasti predstavu.

Poklonite bukete sa grančicom ili dve cveta kopra za svadbe, rođendane i svaku drugu posebnu priliku da poželite primaocu dobro i da mu donesete sreću.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće kopra

Cvetovi kopra su dugotrajni i zadržavaju svoju lepotu čak i ako cvetovi počnu da blede, jer se na cvetu nalik kišobranu formiraju sitne semenke koje održavaju čipkastu teksturu cveta. Dopunite vodu dok isparava iz vaze i potpuno promenite vodu ako pokazuje znake promene boje.

Uzgajanje cvetova kopra
Kopar je očaravajuća biljka koja proizvodi mirisne cvetove koji su i ohrabrujući i lepi. Mogu se uzgajati na gredici ili u kontejnerima, u zavisnosti od sorte. Ali pazi. Ako uzgajate kopar u svojoj gredici ili bašti, znajte da se on plodno seje.

Ako se dozvoli da se seme u bašti, nove biljke kopra će niknuti u celoj bašti u proleće. Da biste kontrolisali kopar, posadite ga u kontejnere ili uklonite cvetne glave čim cvetovi izblede.

Stavite biljke kopra u višegodišnji krevet da biste obezbedili zelenilo tokom leta. Dobro se slaže sa kontrastnim cvećem i lišćem i dodaje prozračan, lagan kvalitet krevetu. Uzgajanje sopstvenih biljaka kopra obezbediće vam sveže cveće kopra za letnje bukete.

Česta pitanja o cvetu kopra:

Možete li jesti cvetove kopra?
Cvetovi kopra imaju bogatu istoriju kao kulinarski začin. Cveće se može osušiti da bi se sakupilo seme koje se često koristi za kiseljenje i ukrašavanje.

Da li se Dill vraća svake godine?
Kopar je jednogodišnja i višegodišnja biljka koja će se vraćati iz godine u godinu i cvetati tokom letnjih meseci.

Da li kopar više voli sunce ili senku?
Biljke kopra vole da budu izložene punom suncu, iako mogu tolerisati lokacije koje imaju delimičnu senku tokom dana.

Koliko vremena treba da kopar cveta?
Biljke kopra obično počinju da cvetaju 2 do 3 meseca nakon sadnje u ranim do sredinom letnjih meseci.

Da li je kopar zdrav za jelo?
Začinsko bilje od kopra se smatra veoma zdravim za jelo jer ima koristi od bogate mešavine vitamina A i C.

Da li je kopar teško uzgajati?
Biljke kopra se generalno smatraju lakim za uzgoj u vašoj bašti. Ključ za uspešne biljke kopra je pronaći lokaciju sa obiljem sunca tokom većeg dela dana i dobro zalivati zemlju tokom kasnih prolećnih i letnjih meseci. Obavezno uklonite sve emergentne korove ili konkurentske biljke.